Last news in Fakti

16 Ноември, 2019 15:35 9 532 94

Танкистът Колобанов: Подвиг, който спаси Ленинград от германско нахлуване

  • зиновий колобанов-
  • ленинград-
  • втората световна война-
  • танк

Бойната мисия на Зиновий Колобанов

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проста аритметика. Един съветски танк КВ-1 срещу 22 Pz.Kpfw.35(t) - 22: 0 в полза на КВ-1. Как стана това? Как се случи най-блестящият подвиг на съветските танкисти от Втората световна война?

Втората половина на август 1941 г. - нацистите приближават Ленинград. Въпреки яростната съпротива, Червената армия отстъпва. В Ленинград се извършва евакуация на оборудване от стратегическите предприятия, на национални ценности, а мирното население - всеки ден забавяне на противника да достигне на разстояние един изстрел с далекобойната артилерия „струва голямо количество злато“.

Бойната мисия на танкиста Зиновий Колобанов

В района на Красногвардейск (сега Гатчина) 3-та танкова рота на старши лейтенант Колобанов държи отбраната. Рано сутринта на 19 август от централата на дивизията пристига заповед - по всякакъв начин да се предотврати придвижването на нацистите към Красногвардейск по пътищата от селищата Луга, Волосово и Кингсеп.

Заповедта е ясна, но как да се изпълни?! Танкистът Колобанов има на разположение само 5 тежки танка КВ-1 - това е всичко, което остава от неговата рота след седмица бойни действия. Ако обаче някой с такива сили би могъл да изпълни тази заповед, то това е ветеранът от войната във Финландия. Битката с нацистите не е първата за него.

Напредвайки към района на Войсковици и оценявайки ситуацията, танкистите не се замислят, че ще извършат подвиг. Те решават да разпределят силите на ротата по следния начин:

• 2 екипажа са изпратени да блокират пътищата от Луга и Кингсеп (на всяка двойка танкове се пада и пехотен взвод);

• Самият Колобанов със своя екипаж и пехотен отряд се заема с отбраната в центъра.

Старши лейтенантът за своя танк избира позиция на малка височина на 300 метра от пътя, от двете страни на който има или стръмен ров, или блатиста местност. Това е много удобна позиция със сектор на прицелен огън около 1 километър от пътя. Остава само да се оборудва позицията малко и да се маскира - до зори на 20 август всичко е свършено. Остава да се чака появата на врага.

Около 12:00 часа конвой германци се появява на Лужкото шосе - екипажите на Евдокименко и Дегтяр откриват огън по него. Загубили 5 танка и 3 бронетранспортьора, германците се обръщат обратно. По пътя остават да се стелят димни колони от подпалената германска техника, труповете на хитлеристите, убити от огъня на танковите картечници. Германските танкове така и не се осмеляват отново да преминат този път.

Боят на КВ-1 с екипажа на лейтенант Колобанов

Към 13:00 часа разузнавателен самолет прелита над позицията на Колобанов. Явно разузнаването не намира пречки за напредване на танковата колона край този обект, защото около 14:00 ч.на пътя се появява първият немски танк - лек танк Pz.Kpfw.35 (t). След него, на около 40 метра втори, после трети...

Докато екипажът брои танковете в конвоя, Колобанов забелязва, че целият конвой се състои от Pz.Kpfw.35(t) - нито един среден или тежък танк. Това донякъде улеснява задачата - въоръжението на Pz.Kpfw.35 (t) не е особено опасно за бронята KV-1. Когато целият конвой, състоящ се от 22 вражески танка, попада в зоната на огъня, Колобанов започна да действа. Първите три изстрела са по трите машини начело на колоната, след това три изстрела по трите на опашката и КВ-1 започва методично да стреля по колоната.

Сред германците започва паника.

• някои се опитват да излязат от пътя в посока високия ров и се преобръщат;

• някои се опитват да слязат от пътя в другата посока и веднага засядат в блатото;

• Екипажите на някои танкове се опитват да избягат, оставяйки машините си, но са избити от картечен и пушечен огън от пехотата.

Но трябва да се признае, че не всички германци проявяват страх в тази критична ситуация - някои фашистки екипажи бързо се окопитват и започват да стрелят в отговор. Въпреки факта, че бронята на KV-1 е достатъчно устойчива пред снарядите от Pz.Kpfw.35 (t), когато най-малко десетина цеви удрят едновременно, това може да завърши плачевно. Колобанов трябва да даде заповед за изтегляне от позицията, още повече, че всички укрития са вече унищожени от вражески изстрели. Излизайки изпод обстрела на врага с маневра, КВ-1 продължава да бие по противника.

Боят приключва след половин час – цялата колона фашисти е унищожена, а на КВ-1 има 150 следи от попадения на вражески снаряди, но самият танк е в готовност да продължи боя. Бойната задача е изпълнена…

Награда за подвига

Няколко дни след тази битка „Червена звезда“ отпечатва бележка за подвига на танкистите и дори е подготвена идея за присвояване на членовете на екипажа на званието Герой на Съветския съюз. Но командирът на новосъздадения Ленинградски фронт генерал-лейтенант Попов не дава разрешение – със заповедта си той награждава:

• командира на оръдие Андрей Усов с Орден „Ленин“;

• командирът на танк Колобанов и старшия механик-водач Николай Никифоров с Ордени „Червено знаме“;

• Младши механик-водач Николай Родников и мерач-радиооператор Павел Киселков с Ордени „Червена звезда“...

Защо на танкистите не е връчено звание Герой?

Танкистите заслужават най-висши награди. Но те не получават златни звезди. Защото първоначално има причини, поради които в началото се страхуват да връчат званието Герой на командира на екипажа, а след това е невъзможно да се даде. През 1941 г. Колобанов не получава титлата, защото все още е свежо в паметта на командването и специалния отдел побратимяването му с финландците на 12 март 1940 г. - в деня на подписване на мирния договор между СССР и Финландия (инцидентът не води до наказание, но не е забравен).

А след войната не го дават, защото докато командва танков батальон на Групата на съветските сили в Германия, един от неговите подчинени бяга в зоната, контролирана от британците. Колобанов е заплашен от трибунал, но се разминава с преминаване на служба обратно в Съюза.

Послепис: Зиновий Григориевич Колобанов умира през август 1994 г. на 83-ата година от живота си.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    45 34 Отговор
    Респект! Е затова се насирам само, като чуя руснак !

    Коментиран от #28, #52

  • 2 rusnak

    84 25 Отговор
    Дълбок поклон пред подвига на този велик човек!! Докато има такива като него, западното зло няма шанс!!
  • 3 стоян георгиев

    40 82 Отговор
    поредната шашава руска статия.тя можеше да се кръсти и така,как с танк победих 30 моториста.реално лекия немски танк не е танк по същество ,а е само за плашене на гаргите.сблъсака му с гиганта кв е равносилно на мотоциклет да се опълчи на танк.друг е въпроса че цялата история е една поредна партенка.немците са ценили техниката си и няма как да са загубили маса дори и леки танкове при битка с един съветски такъв.просто в тази ситуация са карали противовъздушното 88 милиметрово оръдие ,което е били единственото на въоръжение способно да запали тежкия съветски танк и са го палели.ситуацията се е повтаряла хиляди пъти през първата и втората година на воината.затова и на въпросния другар не са му дали някакъв важен медал,въпреки че и понякога са давали медали по разни изислени историики като тая.и само да добавя 4 ри тежки танка са много нещо.в немските дивизии четири тигъра са бъли достатъчни да държат сериозен участък от фронта,а руснаците ръ=иват колко малко били!смях!

    Коментиран от #5, #15, #24

  • 4 Брей

    24 62 Отговор
    Пак долна руска лъжа
  • 5 rusnak

    41 16 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    ОК, а сега ни разясни и какъв цвят са били фашистките пениси и как са миришели, глупак.

    Коментиран от #8

  • 6 texas

    3 12 Отговор
    it is really sad ,how some one ass,diminished his and his comrades valur.
  • 7 смях

    25 42 Отговор
    Поредния измислен съветски герой! Ако се разровите ще откриете, че на 99% случаите със славните битки на руснаците са силно преувеличени.
  • 8 стоян георгиев

    25 32 Отговор

    До коментар #5 от "rusnak":

    кви пенсии бе другар?да се хвалиш че с тежък танк си запалил 10 танкетки е смешно.я му прочети на тоя герои историята има я във викито.и има много интересни факти.немците не са регистрирали никакви загуби във въпросния ден на въпросния фронт,а немците са водели изключително точно счетоводство за разлика от руснаците.освен това тоя няма спечелена победа срещу среден немски танк и единствената причина да отселява през воината е щото две седмици след въпросната битка немците го раняват и изкарва воината като инвалид.има достатъчно спомени на немси и руски танкисти за танковите им битки.има книги като аз убивах с т 34 да речем или спомени на немски танкови командири както и статистиата им.аман от лъжковци като теб дето още си мислите че на всеки километър е документален филм!

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Eistee

    40 0 Отговор
    Руският танкист е разполагал с много по-бронезащитена машина и по-мощно оръдие, но победата му е дошла от това, че е подходил тактически вярно и се е възползвал от всяко предимство, което теренът му е дал. Иначе сам срещу разгърнати 22 леки танка най-вероятно е щял да загуби. Един снаряд във веригата и после един снаряд между купола и корпуса, за да го заклини и после 4-5 леки танка, които методично го разстрелват в гръб, където неговата броня е "само" 60 мм. Великолепно проведено сражение. В ситуация, в която обикновеният човек би губил време да се страхува и да се вайка "Точно на мен ли ще ми се случат 22 леки танка?! Това не е живот...", руският танкист е направил най-доброто възможно нещо.
    Все пак да не забравяме, това е била битка на 45-тонно чудовище със 76 мм оръдие, скрито в засада, срещу 22 леки танка с тегло по 10 тона и оръдия с калибър 37 мм. Все едно човек с вестник срещу 22 мухи...
  • 11 Омг

    12 18 Отговор
    Да и сега половина Русия работи в Германия... Защо ли си правят труда да си измислят някакви истории
  • 12 стоян георгиев

    10 16 Отговор

    До коментар #9 от "rusnak":

    цитирам руски източници другарю.рускoто вики.наи -следеното от кгб издание!
  • 13 Реално

    27 4 Отговор
    Че това е геройство няма спор.И вьв никакьв случай не омаловажава факта,че фашистите са били с леки танкове-ако не беше руснак ,едва ли би излезнал сам срещу 22 екипажа.За самата битка може много да се говори-но някак си се подминава факта,че са малко народите на Земята които като руснаците са готови на смьрт заради страната си-самият факт,че е решил да действа сам срещу колона немски танкове трябва да ви говори много.Прекалено малко ние разбираме руският манталитет и жизнената им позиция-затова и има една руска приказка-"Голяма е Русия-а няма накьде да отстьпваме"-това може би показва тяхният мироглед най-точно...

    Коментиран от #51, #68

  • 14 Гудер Хайнцев

    22 0 Отговор
    Танкиста е герой, но това което го спасява е иновативната броня на танка, за която германците по това време нямат "лек"
  • 15 Първо са образовай за кв танковете

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    И тогава пиши Ко да е.....
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 до Стоян Георгиев

    15 6 Отговор
    Според теб трябва да избират с какво да трепят фашистите,така ли? Не може с КВ ,щото много голям им идвал!?Бе ,ти си бил много куха фашистка лейка!?
  • 18 Истината

    10 27 Отговор
    Отново руски митове и легенди. Никаква блокада на Ленинград не е имало а и германците не са искали да го превземат защото не е имало с какво да хранят населението. Но малоумните руски роби вярват в руските митове и легенди.

    Коментиран от #20, #53

  • 19 висок

    10 14 Отговор
    Вече дори в Раша никой не се вързва на подобни лъжи. Но тук русофилите вярват.
  • 20 Да бе

    23 4 Отговор

    До коментар #18 от "Истината":

    1млн. жертви от глад и нямало блокада? Ти на каква дрога си бе?
    Цящла Украйна в ръцете на германците и нямало с какво да изхранят 1 град? Можели са спокойно да си ги изхранят, но не са искали. С блокадата и избиването с глад германците са прилагали стратегията си за намаляване на славяните, на които са гледали като на подчовеци. Трябва да си тотално сбъркан в главата за да издрискаш каквото си написал при всичките източници за втората световна - не само от руснаци, ами и от останалите съюзници.

    Коментиран от #22, #23

  • 21 Истината

    10 13 Отговор
    КВ 1 е руски тежък танк а LT vz. 35 или LT-35 е чехословашки лек танк, използван от Германия по време на Втората световна война под означението Panzerkampfwagen 35(t) или накратко Panzer 35(t). Челната му броня е 25 мм, страничната 16 мм а оръдието 37 мм. За сведение КВ има челна броня 75 мм, странична 60 мм и 76 мм оръдие. КВ 1 тежи 47.5 тона а споменатия чешки танк 10 тона. Руснаците могат единствено подобни победи да извоюват.

    Коментиран от #32

  • 22 Истината

    7 12 Отговор

    До коментар #20 от "Да бе":

    Сталин ги е жертва. В Нюрнберг обвинението срещу Германия за блокадата отпада, което е показателно. Блокада не е имало. В града са влизали суровини за военната промишленост а са излизали танкове, оръдия и друга военна продукция. Руското командване нарочно не е направило евакуация на населението и не е внасяло храна.
  • 23 Наблюдател

    6 14 Отговор

    До коментар #20 от "Да бе":

    А бе ватник, нагълтал си се до кодирката с руска пропаганда. Блокада не е имало, всичко са руски измислици.

    Коментиран от #44

  • 24 Дух

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    Бре,кьв си,бляд,експерт!
    А,я,дай пример от ВСВ за нькьв бьлгарин,дето буравил с картечница,с танк,сьс самолет???????

    Коментиран от #25, #42

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Дух

    9 9 Отговор

    До коментар #25 от "Само питам":

    Питай и запометявай-ао продажно племе от бьлгари няма в света.
    От загуба на трите морета до ден днешен рьсете само срамота!

    Коментиран от #27

  • 27 Само питам

    8 9 Отговор

    До коментар #26 от "Дух":

    Не бъркай българите с русофилите бе безродник. По продажни от вас няма.

    Коментиран от #29

  • 28 слаботоков

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    Ами намери се и след това си го изял!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Само питам

    3 9 Отговор

    До коментар #29 от "Дух":

    Това е запазено място на руската измет бе путлераст.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 САП

    13 3 Отговор

    До коментар #21 от "Истината":

    Ми иди я извоювай ти като е толкова лесно.
    Ако те хванат на равно с КВ1, 3-4 от тия танкетки така ще ти подпалят задника, че няма да разбереш от къде ти е дошло.
    В 90% от случаите при подобно съотношение КВ-1 е просто смъртник.
    Майсторството му е, че си е избрал правилно позицията и устоял до края. Ако си мислиш, че е приятно да седиш в танка докато понася 150 непробили поражения, жестоко се лъжеш.
    Човека си е заслужил уважение.

    Коментиран от #33, #34, #50

  • 33 Истината

    3 8 Отговор

    До коментар #32 от "САП":

    Пишеш пълни глупости.
  • 34 Истината

    6 7 Отговор

    До коментар #32 от "САП":

    С 37 мм оръдие не могат да направят нищо на КВ бе клоун.

    Коментиран от #36

  • 35 Сърп и чук

    3 1 Отговор
    Михаил Ефимович Катуков - ,,На острие главного удара"!
  • 36 САП

    11 1 Отговор

    До коментар #34 от "Истината":

    Хванат ли го на равно могат.
    Първото, което могат е да му скъсат веригите. След това се сближават и КВ 1 загазва. Обездвижват ли го е свършен. След това стреля така, че да се блокира купола или повреди оръдието.
    Колкото си по близко толкова толкова по лесно става.
    В случая е избрал укрепена позиция(вижда се само част от купола на танка) до, която немците не могат да го приближат и това му е дало огромно предимство.
  • 37 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 7 Отговор
    Само не разбрах защо е побликуван този очерк?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Чума

    9 0 Отговор
    Ото Кариус - ,,Когато бяхме с чешкия Т38, екипажът на Т-34 можеше спокойно да разиграе каре белот!"
  • 40 язък

    4 7 Отговор
    Да не беше го спасявал,по-добре щеше да е за Ленинград.
  • 41 стоян георгиев

    5 8 Отговор
    тъи като група путиноиди тук вие след коментарите обявяващи статията за смешна ще дам няколко известни факта за танковите възможности на германия и ссср.та германия напада ссср с около 3000 танка,а ссср се отбранява с 24000.от немските танкове само около 500 имат оръдие което може да запали тежките съветски танкове както и средния т 34.само че през първата година на воината руснаците губят десетки хиляди свои танкове.нали прочетохте другари?десетки хиляди!немците губят около 1000 и достигат до москва ленинград и сталинград.истината е че немците не могат да възстановят своите 1000 загубени ,а руснаците успяват да възстановят своите десетки хиляди.тва е причината за успеха.ако тва дето пише в статията се бе случило немското настъпление нямаше да стигне дори до киев ,а къде е москва или сталинград?тежкия съветски танк е нещо дето немците създават едва 1943 година,но тва не им пречи да доминират с малкото си и слаби танкове през 1941-42 година.
  • 42 стоян георгиев

    8 4 Отговор

    До коментар #24 от "Дух":

    примери бол и през първата и през втората световна воина.може да провериш за димитър списаревски другарю или за генерал колев.да видиш кво е станало с казаците в добруджа да речем.много е неприятно да те хванат в лъжа нали другар?

    Коментиран от #48

  • 43 Курнелия Нинова

    4 4 Отговор
    Кажете за подвига на руските танкове във Финландия при опита им да поробят поредната малка страна, където гризват дръвцето обаче. Или за подвига в Афганистан. Или за подвига в България, където великите руснаци падат геройски загинали в неравната им битка с цицтерна метилов спирт.
  • 44 Да бе, да

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "Наблюдател":

    И Германия не е премазана от Червената армия и Берлин не беше превзет от руснаците , ХА ХА ХА !
  • 45 Някой

    3 1 Отговор
    Войната за съжаление ,не се решава от някакъв брой подвизи на бойното поле умело превръщани след това в пропаганда. За това си е имало и пропаганден отдел и при германци и при руснаци , който да насърчава отиващите да умрат ,и да воюват по добре. Колобанов спасил Ленинград, айде холан , проявил е храброст и предвидливост на бойното поле ,находчиво е използвал релефа ,но спасил -това вече е пропаганда. Какво спасява Ленинград по хронология ,а не по степен на важност.Осъзнатият проблем за границите на държавата ,индустриализацията и военна икономика 20-те ,30-те години ,железният ред ,и страх от разстрел и ГУЛАГ.

    Коментиран от #47, #54

  • 46 Някой

    7 1 Отговор
    Създаване на буферна територия ,между Ленинград и погерманчващата се Финландия .И укрепването и впоследствие.Огромната роля на флота ,който в самото начало на войната , Хитлер зает с това да бомбандира летищата ,остава руският флот да се измъкне и се прибере в пристанището на Ленинград. В решаващите моменти огромните калибри създават такива ударни вълни ,че буквално помитат германските танкове,и те вече не смеят да продължат по напред. Ролята на местното население ,което от първите часове на войната участва организирано и всеотдайно. Копае траншеи , и умира от недояждане зад поточните линии на ленинградската военна индустрия. Огромните усилия и жертви на руснаците да снабдяват града и разкъсат обръча. Всъщност Ленинград е една от глобалните причини за крайният изход на войната на Източният Фронт.
  • 47 САП

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "Някой":

    Абсолютно си прав за този бой.
    Този бой не е решил нищо за Ленинград най-много да е осигурил някой час забавяне, който не решава нищо.
    Имало е боеве и подвизи които са решавали войни, но те са в миналото. Примерно загиване на инициатора на войната в боя.
    При днешните войни инициаторите на войните седят много далече от бойните полета и това не може да се случи.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Само питам

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "Дух":

    А ти като евразийски примат ли се изживяваш?
  • 50 Роко

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "САП":

    И как ще стане това ако не е тайна? КВ-1 е непробиваем за германските танкове докато той ги цепи като консервни кутий (каквито всъщност са) скороста им е подобна (30 км в час).

    Коментиран от #55

  • 51 Роко

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Реално":

    Не е бил сам били са три танка (взвод под командването на Колобанов). Не е кой знае какво геройство три танка КВ-1 да нападнат от засада 22 леки (които не могат да им направят нищо, КВ-1 е толкова изпреварил времето си танк, че още 10 години никой друг в света няма да изкара нищо подобно)
  • 52 Роко

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    Посираш се защото си страхлив мухльо. Кавалеристите на генерал Колев показаха нагледно как истинските българи се оправят с руските "герой" когато посмеят да влязат на българска земя.
  • 53 Роко

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Истината":

    Приятелю не си прав блокада е имало, а тя се случва защото нямат сили да превземат града там има толкова много съветски войски, че над 70% впоследствие се наложило да бъдат изведени от там (не са можели да ги изхранят) и пак са били достатъчно да не позволят на немците да превземат града (не че те са се опитвали кой знае колко било им е достатъчно да държат огромна съветска армия извън войната със смешни сили без нито един танк)
  • 54 Роко

    1 3 Отговор

    До коментар #45 от "Някой":

    Пропусна най - важното огромната група съветски войски намиращи се в града (превъзхождат немските пред града в съотношение 5 към 1) и целия балтийски флот (геройски избягал предал без бой базите си в Прибалтика) А да и нежеланието на немците да дават излишни жертви.
  • 55 САП

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "Роко":

    Че бронята на КВ-1 е непробиваема за този модел немски танкове е вярно. Това, че скоростта е еднаква не значи, че ускоряват еднакво.
    При бой на равен терен при съотношение 1:22 КВ1 със сигурност, ще унищожи няколко леки танка, но имаш време за презареждане на оръдието, скорост на завъртане на купола. При разстояние, около 1 километър не очаквай да успееш да дадеш повече от 3-4 изстрела преди да достигнат до теб. За всеки изстрел трябва да спреш.
    Но аз не говоря за пробив на бронята.
    Късането на верига е стандартна тактика при подобен бой. Също заклинването на въртенето на купола.
    И за двете не могат да бъдат отстранени по време на бой. И не се иска пробиване на бронята.
    От там нататък КВ1 не може да си насочи оръдието към танковете. Има места на, които бронята не толкова дебела (люкове, перископи, картечници и др.) и се цели в тях.
    Вариант е също целене ствола на оръдието за да се повреди.
    При танк със скъсани вериги и блокиран купол вариант е излизане на екипажа на лекия танк и коктейл молотов.
    Танк със скъсани вериги и блокиран куполна бойното поле е просто мишена, на която е въпрос на време да и намерят цаката.

    Коментиран от #56, #93

  • 56 Роко

    2 0 Отговор

    До коментар #55 от "САП":

    Първо въпросната битка не е 1 срещу 22. Колобанов е командир на взвод и в битката участват и трите танка на взвода, а 3 срещу 22 е нещо много различно. Второ през 41 няма нито едно немско танково оръдие което е способно да пробие бронията на КВ (всъщност те не са можели да пробият дори бронията на Т-34) дори и в най - тънката й част (а челната бронията са можели да я пробият само оръдията на бреговата артилерия), има докоментирани случай когато КВ са прегазвали немски противотанкови батареи (просто немците не са можели да ги пробият). Трето забравяш момента на изненадата преди да могат да реагират половината от немските танкове са горяло. А да немския танк за да стреля точно също е трябвало да спре (по това време няма танк който може да стреля точно в движение), а спре ли е жертва има противокуршумна брония и дори оръдието на древния Т-26 са я пробивали от километър без проблем(докато немските оръдия са пробивали неговата брония едва от 400 метра)

    Коментиран от #57

  • 57 САП

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "Роко":

    Боя е точно 1:22 за танковете има и други немски машини, оръдия и пехота и съветска пехота.
    Провери описанието на населените места
    Кой ти е казал нещо за дупчене на бронята на КВ1. Танка не е само броня има незащитени части които стърчат извън бронята примерно вериги.
    Казах ти за повреда на верига е необходимо да повредиш ленивеца (предното водещо колело на веригата) и веригата пада.
    За блокиране на купола е достатъчно да вклиниш снаряд снаряд между бронята на купола и корпуса. Затова се цели този участък ако се вижда.
    Танка е бил само един погледни на картата населените места и разстоянията между тях.
    Руснака ползва класическа партизанска тактика повреждаш първите две и последните две машини. Останалите са мишени защото не могат да слезнат от пътя блата.
  • 58 Роко

    1 0 Отговор
    Да повредиш веригата на КВ-1 с Pz - I си е чисто геройство (дори в сферата на невъзможното не напразно Гудериан в началото на юли въпреки тоталния недостиг на танкове е препоръчал тези машини да бъдат изтеглени в Германия където да се използват за охрана и обучение на новобранци по - добре без танкове отколкото с такива) след боя по танка на Колобанов имало следи от над 50 преки попадения даже едно поврежда купола (снаряд се вклинява между купола и тялото невероятен късмет няма сведения някога да се е повтаряло). И пак повтарям Pz- I не може дори да повреди КВ-1 по никакъв начин (освен с невероятен късмет). А случая в блатата е друг там идват щуките и унищожават съветския танк но той е бил КВ-2, но това става след като е свършил боеприпасите и е бил изоставен от екипажа
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 до фашиста Стоянчо Георгиев

    4 1 Отговор
    Значи според теб фашистка подлого ,руснаците нечестно ,подло и недемократично изпратили тежък руски танк срещу леките немски танкове,които по една случайност се оказали пред Ленинград!Заблудили се един вид! Поради тази причина веднага е следвало да изпратят друг лек руски танк,който честно да проведе боя! Нали така свиньо фашистка?! Е,нямали са късмет ,нямало и в склада ,затова са ги били и са ги убивали като въшки,като гниди с големите снаряди! Така и трябва!

    Коментиран от #61, #63

  • 61 Роко

    2 2 Отговор

    До коментар #60 от "до фашиста Стоянчо Георгиев":

    Е комунисте изпращали са и леки танкове при това с хиляди (имали са си много над 24 000 при това в пъти по - добри от немските) но не им е помагало много просто екипажите в тях са били руски и обикновено са бягали. Такива като Колобанов са били единици и не са се радвали на особенно почести подвига му остава неоценен до края на СССР (защото след като е подписано примиерието с Финландия човека изпушил една цигарка с финландците) оценен е едва от беларусите 50 години по - късно. Виж подлеца Жуков наредил да се разтрелват семействата на пленените заради некадърността му червеноармейци се е радвал на почести е награден с златна звезда.
  • 62 Роко

    1 1 Отговор

    До коментар #59 от "ТОЧКАТА":

    Както я четеш в момента Колобанов не го долюбват в Русия щото има качества които не се ценят там (смел, кадърен и т.н.)
  • 63 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #60 от "до фашиста Стоянчо Георгиев":

    другарю,значи всеки дето не приема опашатите съветски лъжи е фашист ,а?та да обясня за пореден път че тва дето е писано за въпросния танкист е поредната плоска съветска лъжа повтаряна от такива като теб плоскочели .....и!сега по отношение на хитлеристите ,те не са фашисти другарю,а национал-социлаисти!много гадно нали другарю социалист?и са същите боклуци като комунистите.демек същите като тия на които си фен.убиици ,психопати и боклуци на боклуците!та нациските боклуци бяха спряни от народите окупирани от комунизма в така наречения ссср след огромни усилия на въпросните народи и милиони жертви.само че за да скрият пълното си бездарие комунистите вече 70 години разказват лъжи и сладникави истории като тази.и до днес още не са разсекретени съветските архиви за втората световна и се налага дори руските учени да гадаят или да ползват неруски извори в анализите си ,а разни утрепки като теб да вият удобрително за тази информационна завеса.та руснаците имат тежък танк,но първо не го ползват по предназначение и второ го губят с хиляди безотговорно и трето танка е с огромни недостатъци свързани със съветската система на призводство.нали си имал москвич друугарю?танка е бил като москала.все нещо му е отказвало и не е работело.като сложим че същия тип са били и началниците на танкистите и се е получила картинката .немците да палят незапалими съветски танкове.щото немските танкове са основно в този период с оръдия до 50 мм,които немогат да запалят въпросните танкове
  • 64 стоян георгиев

    2 1 Отговор
    реално на фронта има само 500 немски танка които могат да запалят т 34 и кв от повече от 500 метра.та с тия 500 танка немците заради прекрасното съветско ръководство успяват да запалят около 10000 съветски танка,основно незапаляеми.другите съветски танкове не ги и броя въпреки че и те не са отстъпвали като броня,повратливост и въоръжение на основните немски танкове.затова са и тия хуморески за тоя танкист,те имат същите и за друг подобен танкист дето палел много немски танкове амам никои не разбрал.имат и за подобен пилот и т.н.истината обаче другарю е че заради съветската безотговорност към собствения си народ.хората от ссср платиха скъпо и прескъпо .

    Коментиран от #65, #66

  • 65 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "стоян георгиев":

    Пич на фронта не е имало нито ЕДИН немски танк които да може да запали Т-34 (да има 400 танка с оръдие което може да пробива съветските танкове с изключение на Т-28, Т-34, Т-35,КВ-1 и КВ-2 като последните три са можели да бъдат пробити единствено от 105 мм противокорабно оръдие, а Т-34 и КВ-1 са дупчели ВСИЧКИ немски танкове от над километър) от каквото и да е разстояние и така до средата на 42 година тогава изкарват германските аналози на Т-34 и КВ-1 Пантера и Тигър (не им се получило много добре въпреки че имали цяла година да проучват съветските танкове и двата танка се оказали доста далеч от желаното). И нито Т-34 нито КВ -1 имат нещо общо с Москвето на баща ти (по това време за лоша продукция ако си късметлия си отивал на мотивираща "почивка" в Сибир). Другаря Сталин е можел да мотивира подчинените си да работят както трябва

    Коментиран от #67

  • 66 Роко

    1 0 Отговор

    До коментар #64 от "стоян георгиев":

    А да Т-34 се е палел много трудно бил е с дизелов двигател за разлика от немските танкове. Всъщност не бях прав че чак през 42са се появили танкове в немската армия които са дупчели Т-34. Такива се появяват още в началото на юли 41. Германците грижливо събират изоставените при бягството на червената армия танкове нарисуват им по един кръст върху петолъчката и в бой
  • 67 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "Роко":

    всичко дето си писал не е вярно.немския танк панцер четири е можел да пали съветските т 34 и кв със своето 75 мм оръдие.немците обаче са имали само около 500 такива танка .основно съветските танкове са палени от 88 мм зенитно оръдие.тва са имали немците само срещу т 34 и кв,щото дори немските противотанкови оръдия са били с много малък калибър.в последствие въпросното оръдие го монтират на тигъра.танковете на ссср пак поварям са били точно като москвича,пълни с дефекти и проблеми.заклинявал се е купола,скорстната кутия е била боклук,мерните прибори също,радиовръзката също.тва за сибир не е помагало .реално една част от танковете са се правили там,но некачествената продукция си е била некачествена.не е вярно и че немците са ги ползвали масово,макар да са ги събирали със стотици.опитали са по едно време като са били на зор,но са видели че са боклук и са ги ползвали като помощни машини,а и въпреки нарисувания кръст често са страдали от приятелски огън,щото немските екипажи са стреляли по силует и докато видят кръста танка е горял!не е вярно че тигъра и пантерата са били аналози на т 34 и кв.те са били в пъти по-добри.реално тигъра няма загуба срещу съветски танк.палел е с десетки такива при битка.екипажа на тигъра е бил наи-безопасното място след екипажа на немския изстребител на източния фронт.да сравняваш тигър с т-34 или кв или по-късно ис е същото да сравняваш г класа с лада нива!

    Коментиран от #70

  • 68 100

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Реално":

    Не е толкова до това дали е руснак или е от някаква друга националност, а е до човек - до колко е опитен, храбър и колко късмет има. Немците също имат такива танкисти. Виж примерно какво е направил смо с 1 танк Франц Щаудегер при Курската дъга. Или Витман какво е направил с англичаните при Вилие Бокаж. Постиженията са им по-впечатляващи от това на Колобанов.
  • 69 Reptile

    1 0 Отговор
    Драги кравоглави-кухороги добичета, това не е история за мерене на технически показатели, а за тип мислене и отношение към РОДИНАТА. Това не може да бъде разбрано от гей-глобалист, който само мучи, колко велика е Кравария... много велика, в Чикаго за 2019-та има 1500 простреляни, от които 450 смъртоносно ... война не им трябва.
    СЛАВА НА ГЕРОЯ, който НЕ ОТСТЪПИ и се сръжава, като всяко село в безбрежна Русия за него е последна граница пред ВРАГА!
    ВЕЧНА СЛАВА!
  • 70 Роко

    0 1 Отговор

    До коментар #67 от "стоян георгиев":

    Пич вземи прочети малко повече за оръдието 75мм на панцер четри и не пиши глупости. Първо общо Pz-IV са общо 400 не 500 и само малка част от тях са с въпросното "супер" оръдие. 75мм оръдие използвано на панцерите е късоцевно с ниска начална скорост на снаряда предназначено за унищожаване на огневи точки (с което се е справяло прекрасно) но срещу подвижни цели е крайно неефективно (стреля с парабула). 500 са били танковете с 50мм оръдие (модернизирани Pz-III и новите Pz-IV) което е палело съветските леки танкове (по - старите са с бензинови двигатели като немските), но срещу Т-34 не е можело да направи нищо (за КВ-1 изобщо няма да коментирам). 88мм оръдие на Тигъра няма нищо общо със зенитното 88мм (Тигъра е с танково оръдие). Дебюта на Тигрите е на 29 август 42 година при гара Мга и завършва плачевно за тях батарея 120мм гаубици ги прави на салата (толкова за непобедените тигри). А това което говориш за дефектите на Т-34 е обикновена съветска пропаганда (опит да обяснят защо смешната зле въоръжена германска армия ги гони чак до Москва въпреки че имат много повече танкове, самолети, оръдия и т.н.). Част от същата балалайка е че са имали само 1800 танка (цифрата е вярна с една малка подробност толкова са само Т-34 и КВ и то до 1 юни 1941 година към 22 юни са 2300)

    Коментиран от #74

  • 71 horh до Роко и Стоян Георгиев

    2 0 Отговор
    Вие танк виждали ли сте,обслужвали ли сте,стреляли ли сте,карали ли сте?

    Коментиран от #72, #73

  • 72 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #71 от "horh до Роко и Стоян Георгиев":

    Да представи си дори съм стрелял по Т-34
  • 73 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #71 от "horh до Роко и Стоян Георгиев":

    бях в мотострелкови полк като воиник имахме шеисет и двоики и петдесет и шестици.лично аз бях кашик ,но имахме упражнения с танкове .що питаш?
  • 74 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #70 от "Роко":

    аз да взема да се ограмотя?и ми го казва човек дето спокоино можеше да отвори викито и да прочете кво е оръдието на панцер четри.та всичките са с въпросното оръдие.освен това немците произвеждат през 41 и 42 още 1500 танка от този вид голяма част от които отиват на източня фронт така че дали са били 440 колкото са били в началото и дали са били 500 не е от голямо значение за дискусията,само че няма от тях модел с 50 мм оръдие.оръдието се е сменяло на въпросния танк.имало е късоцевно после дългоцевно.и двата вида обаче са поразявали т 34 и кв поне от 500 метра и километър.има таблици във викито и то в руското вики може да сравняваш дебилината на бронята на руските танкове и възможностите на оръдието независимо дългото или късото.та я обясни като толкова много знаеш,как немците с 500 танка с що годе нормално оръдия запалват поне 10000 съветски неуязвими танка квито са кв и т 34.тва са наличностите и голяма часто от производството на съветски танкове през 41 и 42 година?тва с корабните оръдия дето си го писал предполагам че е някаква шега или си писал под въздеиствие на алкохола.ето кво пишат руснаците за оръдието на тигъра дето нямало нищо общо със зенитното такова:Главный калибр «Тигра» — пушка 8,8 цм КwК 36, танковый вариант зенитной пушки ФлаК 18/36. искаш ли да ти преведа?тва с плачевното завършване на тигрие на някаква си гара е същата лъжа като тази в горната статия.тигрите нямат загуба в бои.реално ги унищожават само с авиация ,случаини попадения на

    Коментиран от #76

  • 75 стоян георгиев

    1 0 Отговор
    случаини попадения на артилерията и евентално авария.в повечето случаи обаче са извличани от фронта и поправяни.проблема им е бил че са се правили трудно и са били малко.тва че танковете на ссср имат проблеми е споделено от танковите командири и обикновенни танкисти в руското изследване от наши дни споделено в книгата аз убивах с т 34.явно ти знаеш повече от боиците воювали с този танк!всъщност се вижда че не само не знаеш,но и лъжкаш безсрамно!друга лъжа е че бензиновите танкове горели повече от дизеловите.тва е руска партенка ,опровергана от руските танкисти както и от конструктурите на танкове.нен е вярно че т 34 и кв са били 2300 до юни 1941 година.само т 34 са били над 3000 отделно кв които са близо 700.реално тия два модела са били близо 4000 хиляди танка в началото на воината и почти всичките са унищожени от слабите немски танкове,а руснаците ги триплират за две години и пак са унищожени.ти си направи сметка колко са били добри щом немците са ги запалили само с наличните си 500 панцер четворки без да дадат съществени загуби 41 и 42 година.
  • 76 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #74 от "стоян георгиев":

    Пич викито не е енциклопедия там ентусиасти пишат нещо си. При това пишат както си искат както те го виждат (пример съединението в сръбското Уики е пловдивския преврат). Pz-IV има доста модификации оръдието се променя бронията (съответно и теглото) също в зависимост от противника. Първите модели са леки танкове докато последните вече са средни (по - голямо оръдие, повече брония и т.н ). Когато сръвниш модификация на панцера от 44-та с тази на Т-34 от 38-ма то естествено панцера е в пъти по - добър любим прийом на съветските (руските) пропагандисти ето видяхте ли що ни биха немците не щото сме некадърни и страхливи а щото танковете не стават за нищо. А да само през първите три месеца на войната червената армия губи не 10000 танка, а над 25000. Колкото до броя на Т-34 и КВ цитирах цифрите към конкретни дати. Ежедневно са произвеждани по 10 КВ и над 30 Т-34 (това преди 22 юни след това производство е удвено). Повечето от съветските танкове са унищожени от въздуха или са изоставени от екипажите при бягството на червената армия. Дори танковете Т-26 пленени през 41 воюват до 45 година (документиран факт има го потвърдено и от германски и съветски източници). Как мислиш дали армия използваща френското недоразумение В2 наречено танк би се отказала от хиляди танкове (според всички специалисти в пъти по - добри от немските) подарени им от червената армия? Колкото до гара Мга там е първия бой на Тигрите пише го даже във викито е резултата не е споменат, но ако потъ

    Коментиран от #79

  • 77 Мария ТанасоваТъпото

    0 0 Отговор
    Честит празника на всички от Сухопътни войски!
  • 78 СВД

    1 0 Отговор
    Честит Ден на Ракетните войски и артилерията на Русия! А най интересния и талантлив танкист от ВСВ е Владимир Подгорбунский!
  • 79 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #76 от "Роко":

    викито приятел има руски,немски,англииски вариант.освен това в него са посочени източниците.виждаш твърдението долу гледаш от къде е взето.в сегашния случаи ползвах руското вики ,както и немското.ако не знаеш езика има преводачи.и продължаваш с лъжите.съветски танкове от въздуха почти не са унищожавани.немците са имали много слаба авиация и никакви почти бомбандировачи.пикиращите такива квито са били щуките са нанесли щети на съветските танкове ,но въпросните щети не са били сериозни,квито са да речем пораженията от съюзническата авиация върху немските танкови колони във франция и италия 1943-44.другата ти лъжа е че немците воюват с руски танкове.както писах правят опити,но като ги виждат кви са боклуци ги ползват основно за влекачи въпреки че в един момент имат пленени и в наличност поне 300 т 34 ки.както ти казах при гара мга или при гара незнам коя си тигрите не са загубили.първите боеве на тигрите са през 1942 година .има книга за тяхното въвеждане в бои.нарича се тигри в калта ,написана от ото кариус .при курск тигрите унищожават стотици съветски танкове без нито една загуба в бои със съветски танк.нали прочете нито една загуба в бои със съветски танк,а са били само 150!само за едно си прав че много от съветските танкове са изоставяни.и ще ти обясня що.реално екипажа на съветския танк е извършвал следното упражнение като е видел немски тежък танк.стрелял е и веднага целия екипаж се е изнасял от танка.затова и често на боиното поле са оставали непок

    Коментиран от #82

  • 80 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    затова и често на боиното поле са оставали непокътнати 34 ки които немците са събирали.тва го има в спомените във въпросната руска книга.аз казах че червената армия губи 10000 танка т 34 ки и кв та ,за времето на 41-42 година,а унищожените общо танкове са мнго повече,но все пак другите модели е можело да бъдат поразени и от останалите немски танкове и противотанкови оръдия.

    Коментиран от #83

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #79 от "стоян георгиев":

    Отварям цитираната от теб википедия и чета произведени са 1357 танка Тигър (това е близо десет пъти повече от цитираната от теб цифра от 150 броя). А това за авиацията направо ме разби то бива да пишеш глупости ма чак толкова не бива. Препоръчвам ти да прочетеш книгата на Ханс Улрих Рудел пилот на Ju-87 човека е направил 2530 бойни полета и определено знае малко повече за действията на немската авиация срещу съветските танкове от "експертите" от викито. Разказите му за танковите стада са впечатляващи цитирам по памет "хвърляш бомбите и няма как да не улучиш толкова са много" "нямахме време за почивка след кацане докато наземния персонал презарежда машината ние се строполявахме се под нея и заспивахме това ни беше единствената почивка" но явно според викито човека нещо се е объркал не е лятял и не е бомбил съветски танкове.

    Коментиран от #85

  • 83 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #80 от "стоян георгиев":

    Къде чете тази глупост. Да намирали са изоставени танкове но това е далеч преди да измислят Тигъра когато му свърши горивото екипажа напуска машината и продължава да практикува руския национален спорт бягане пред противника на дълги разстояния. А още забрави да споменеш балалайката за хвърчащите куполи на Т-34. Да питам знаеш кво е туй чудо танк В2 (немско име Pz B2f)? Ако не знаеш провери и после ми обяснявай небивалици за Т-34 и КВ-1 и какво са правели с тях немците.

    Коментиран от #86

  • 84 СВД

    0 0 Отговор
    Сигурно е имал искал да каже, че недоразумение е френският танк ,,Б", но малко се е оплел. Преди малко четох в Проскуров - Черновицката операция през март - април 1944 г. как руснаците се справят с нахалните тигри, които се чувстват неуязвими. ИС-2 в засада в някои случаи, а при мащабна немска контраатака - 2 току що пристигнали полка 122 и 152 мм САУ. Неочаквано за тигрите, които оставят 70 горящи на полето. САУ също дават сериозни загуби - към 25, все пак са в отбрана и се счита за провал. Командването заповядва разследване, но когато Жуков посещава мястото на сражението, вижда унищожените тигри, казва, че всичко е ясно и го прекратява.

    Коментиран от #87

  • 85 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #82 от "Роко":

    не четеш правилното инфо.в битката при курск немските танкове тигър са били 148 според руското вики.ето ти и точния цитат:В немецких войсках, принимавших участие в операции «Цитадель», находилось 148 танков «Тигр». «Тигры» использовались для прорыва советской обороны, часто возглавляя группы других танков. Мощное вооружение и бронирование ПзКпфw ВИ позволяло им эффективно поражать любой образец бронетехники противника, что вело к весьма крупным счетам немецких экипажей, воевавших на «Тиграх» на Курской дуге. и е описана битката на един тигър със 50 т 34 ки и т 70 ки,.като тигъра сам е запалил 22 от въпросните танкове.цитирана е съветска част която ги е изгубила!демек един танк срещу 50 съветски и ги е победил.няма как да те разсмея,щото ти постоянно лъжеш ,а аз постоянно те хващам.наистина пикиращите бомбандировачи и техните асове палят сериозно количество съветски танкове ,но загубите не са катастофални за руснаците,предвид че щуките са мало и са били уязвими.освен това немците нямат тежък бомбандировач ,а средните дето имат също са били малко и на източния фронт почти не нанасят поражения.съвсем друго е била американско-англииската авиация с хилядите си летящи крепости,които напълно унищожават немските танкови колкони в ардените или южна франция.стига се до там че немските танкови части немогат да се придвижват през деня срещу съюзниците,а в ссср такива драми няма.
  • 86 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #83 от "Роко":

    аман от лъжи бе роко!тигрите немците са ги пазели като очите си,щото тва е било ценно оръжие ,трудно въстановимо при загуба,а при руснака танка е бил консуматив заедно с екипажа.знам че инфото дето ти двам те шокира,но за тва не е необходимо нито да лъжеш нито да се дуеш,щото те хванах поне в 20 лъжи,а както виждаш всичко писано от мен накрая се оказва вярно!та кои обяснява че са бягали от танка питаш?ами обясняват танковите екипажи на т 34 ките във въпросното изследване което ти цитирах.аз убивах с т 34 търси го и чети!нали не вярваш на викито.във въпросното издание ще се срещнеш със спомените на известни танкови екипажи както и с подробностите по измислянето и производството на танка както и към дефектите му.ако искаш да видиш от другата страна чети танкове в калта.да видиш как четри тигъра държат цял фронт при ленинград и палят десетки съветски танкове без загуби!статистиката също е за четене .при курск дето руснаците обявяват че са победили може да видиш колко тигъра са победени в танкоив бои и съответно колко кв та или 34 ки.изводите може да си ги правиш сам.ако ли не вярваи на патриотичните съветски статиики като тази!
  • 87 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #84 от "СВД":

    не са ли били 700 ,а не 70?хахахахаха!хохохо!немците сигурно са нямали по целия фронт 70 тигъра в онзи момент бе другар.а по статистика въпреки огромното си превъзходство руснаците губят поне 2 ким 1 танкове спрямо немците до края на воината,а в началото е 20 към 1!добре ли е?иначе реклами за балъци правят.те и ладата така я продават ,обявяват е на баламурниците че е кола и много се връзват!същото е с тия победи.иначе за въпросната засада дори руснаците не са били като теб,те обявяват че са запалили 12 тигъра,което пак е много,въпреки че са били струпали стотици гаубици и танкове в много малък участък където немците са воювали с до 20 танка.да се хвалиш че ти с 20 пъти превъзходство си победил не е много за хвалене ,но за вас става!
  • 88 Роко

    0 0 Отговор
    Първо Т-34 е среден танк Тигъра е тежък това са различни категории машини или е прекалено сложно за теб да го схванеш (това е все едно да изправиш боксьор тежка категория срещу боксьор средна с малоумен треньор и след като първия победи да крещиш колко е по - силен). Второ това че екипажа на една машина е некадърен не значи че машината е лоша (а и е командван от доказани дебили като Жуков примерно). Пример Арабско-Изрелските войни еврейте въоръжени с американски танкове Шърман (надявам се си чувал за танка Шърман и качествата му) се изправят срещу най - модерните съветски танкове и побеждават. Защо побеждават? Може би щото са имали по - добри машини? А да и говорехме за 41 година ти изведнъж превключи на 43-та (случайно да знаеш че Тигъра от 42 и 43 нямат почти нищо общо по между си, доста неща са се променили в него за една година).

    Коментиран от #89

  • 89 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #88 от "Роко":

    роко тигъра е тежък танк,но е изправян средно срещу 20 средни.тва с боксьорите си го прекспонираи.ти като тежък и ние 20 по 80-90 кила и да ни претрепаш като всички заедно сме на ринга!и както ти писах омръзна ми да те хващам в лъжи.екипажите са наистина важни,но за да имаш добри екипаж трябва да си ги отглеждаш и пазиш.няма как да си пускаш танковете на пусия и да ги палят с десетки като не те интерасува за загубите и да искаш качествени екипажи както правят руснаците.там един танкист е живеел три четири месеца,къв да е?немските такива изкарват цялата воина и затова са имали асове.при руснаците само басни,като тая горе.що не ривеш че в битката горе тоя е с тежък танк срещу не средни ,а леки такива дето нищо немогат да му направят и реално е прогонен от един среден немски танк въпреки че не би трябало да го усети и него.не съм превкючвал на 43 година .и сега отидохме на шърмана?та кво му е на шърмана?или си мислиш че шърман от 1943 и тоя от 1960 година са били еднакви ли,щото им викат шърман?хахахахаха!биели се шърман със съвеменни танкове!!!!хахахаха!
  • 90 Сърп и чук

    0 0 Отговор
    Точно това е величието на съветските танкисти, че с по лоши танкове са победили целия Вермахт! Кралските тигри са ги пленявали цели батальони. Справка - ,,Записки на командващия фронта"! За маршал Конев иде реч. Георгиев трябва да я чете цяла година, за да може да анализира. Доста голяма тухла е! Ако не вярва на Конев - да чете Кеселринг!

    Коментиран от #91

  • 91 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #90 от "Сърп и чук":

    величието на съветския танкист е неговата жертвеготовност.всичко друго му е било гола вода спрямо немския танкист.
  • 92 Сърп и чук

    1 0 Отговор
    Съветският танкист съставен предимно от узбеки превзе Берлин! С Т-34! Факт неоспорим!
  • 93 Света на танковете

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "САП":

    Май си фен на тази игра. Слабо място люковете, как би прострелял люк на танк с друг танк, да не би танковете да са подскачали не 5-6м. над земята и отгоре да ги обстрелват. Напредъка на руската армия е благодарение на западното нахлуване на американци, британци, канадци, австралийци и други народности в нормандия. След нахлуването на западния съюз, хитлер изтегля от руския фронт повече от половината армия и техника, с цел да отблъсната западния съюз. Тогава Сталин се възползва и атакува вече бранещити се немци. Успехите на руската армия са с десетократно повече загуби от тези на немците. Немската армия не е получавала техника и боеприпаси както и гориво за малкото останала техника. Поради тази причина немците не са могли да спрат руските атаки. Немците са изоставяли здрава техника поради липсата на боеприпаси и гориво. Битката при курск е била пагубна за руските танкове, многоброината руската танкова бригада е била помляна от малкото немски танкове. След танковата битка руснаците са загубили на 800 танка а немците само 5, невероятно но факт. Има филм по нешънал гиографик за тази битка. След разгрома на руската атака, немците предприемат контра атака, но са били спряни от стотиците руски артилерий. Кв 1 има много модификации. Но бронята на кв1 е 75мм. а на купола 90мм. С 75мм. оръдие. Тези панцерчета не са били способни да пробият тази броня в нито една част на кв1 независимо от разстоянието. След създаването на панцер 4 х кв1 е бил безполезен и е бил мо
  • 94 Света на танковете

    0 0 Отговор
    След създаването на панцер 4 х кв1 е бил безполезен и е бил модифициран много кратно , докато достига развитие на ис1. Но тогава се появява и тигър1, пантера и малко по късно и тигър2. За тигър2 може да се пише много, на кратко е бил не пробиваем от други танкове. Едиствено въздушен и артелериси обстрел е унищожавал тигър2.