17 Ноември, 2019 13:02 3 754 14

Българката, която откри как шарката изтрива имунитета

Изследването е на д-р Велислава Петрова, генетик в Института “Сангер” в Кеймбридж

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вирусът, причиняващ дребната шарка, изтрива имунната памет на човешкия организъм, събирана след всяко заболяване от най-ранно детство. Той увеличава риска от заболяване от други вирусни инфекции - включително такива, от които човек е преболедувал или срещу които е бил имунизиран. В продължение на поне пет години организмът се сблъсква с нещо като имунна амнезия, която може трайно да увреди имунната система.

Открието е на д-р Велислава Петрова, генетик в Института “Сангер” в Кеймбридж, Великобритания - един от трите най-известни центрове за генни изследвания. А забележителното ѝ постижение е нейната докторска работа, пише "Свободна Европа".

Когато резултатите ѝ са огласени, заедно с подобно изследване в американския университет “Харвард”, всички световни медии пишат за откритието. “За един ден дадох над 50 интервюта”, каза Петрова в телефонeн разговор за Свободна Европа.

Как можем да избегнем имунната лоботомия? Най-общо като не дадем на морбилите да ни изтрият паметта. Откритието на Велислава Петрова прави ваксинирането срещу морбили още по-наложително, тъй като преболедуването изтрива от 11 до 73% от антителата на децата срещу вируси. Използваната в момента ваксина срещу дребна шарка осигурява 99% защита от вируса.

“Действието на вируса е като да изтриеш историята на обажданията си от телефона и да му счупиш екрана, оставяйки достъпна само малка част от информацията“, обяснява Петрова.

Самата тя има всички задължителни ваксини, ежегодно се имунизира срещу грип и когато пътува на мисии, си поставя ваксините, които са препоръчителни за съответния регион. Като специалист по вирусите Петрова е категорична, че ваксините срещу шарка не причиняват аутизъм. Разказва, че лекарят, който пръв е направил връзката, е бил заинтересован финансово от разработването на друга ваксина. За това му деяние лекарският му лиценз е отнет.

“Хората трябва да се опитват да бъдат много по-информирани и да преценяват от какви източници се информират”, съветва Петрова, добавяйки, че има огромно количество научни факти, които изключват връзката между аутизма и ваксината срещу дребна шарка. В същото време тя смята, че не е достатъчно просто да се казва, че антиваксърите са глупави, а да се изследва по-задълбочено защо хората не вярват да експерти и на науката.

На помощ може да дойде и познанието за това, което се случва по света. Например да се видят засегнатите от полиомиелит деца в Африка, които са обезобразени или принудени да си служат само с ръце, защото краката им са деформирани. Само защото не са били имунизирани.

В момента тя работи по проект на Програмата на ООН за борба със СПИН, чиято цел да е помогне за развитие на устойчиво здравеопазване в Африка. Африка не е непознато място за Петрова, която е доставяла лабораторно оборудване в Сиера Леоне и е преподавала в тамошния медицински университет.

Иначе Велислава е от Сандански и е възпитаничка на Националната природо-математическа гимназия (НПМГ) в София. След известно колебание между медицината и биологията и след един стаж в прочутия германски университет “Макс Планк”, записва молекулярна биология в Бристъл, Великобритания. Със стипендия започва да прави докторската си дисертация в най-големия институт по генетика в Европа - “Сангър”. Друга стипендия - на ректора на Кеймбридж, ѝ позволява да започне постдоктурантурата си, върху която работи и в момента, наред с воденето на упражнения в университета.

Петрова е първият биолог в семейството си и разказва, че любовта към природните науки ѝ е от детските години. Тя я свързва основно с вроденото си любопитство към неизвестното. Навремето - в България, то е свързано с развитието на технологиите, с ГМО и с генетичните заболявания.

Успехът свързва със семейството, което цени образованието и с амбицията да не се отказваш от предизвикателствата: “Всичко става с много труд и с късмет в нужния момент, но за да го има, трябва дълго да се е доказвал”.

Разбира работата си като даване на възможност на хората да са информирани за здравето си и да имат достъп до здравна помощ. Макар за европейците, които имат лекар в квартала, лаборатория на съседната улица и достъп до специалист в града, това не винаги да е съвсем очевидно.

Според Велислава Петрова “на този, на когото е дадено много, трябва и да дава много”.

В живота на тази докторка по генетека има място и за любимото ѝ хоби - правенето на парфюми, за любимата ѝ музика - джазът, както и за спорта, който практикува в свободното си време - кикбокс. Какво прави, когато не е в лабораторията или на мисия ли? Пътува. Тази година наред е Азия, защото за Велислава Петрова “познаването на различни култури помага за работата”.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Франкенщайн...!

    4 7 Отговор
    То не само шарката, ами и акнето и други кожни болести...!
  • 2 kvy

    7 11 Отговор
    Айде стига с тая лекарка. За една седмица 3 еднакви статтии с леко разместване само нандумите.

    Коментиран от #3

  • 3 хаха

    20 18 Отговор

    До коментар #2 от "kvy":

    Че иначе как ще ти набият в главата мантрата за безвредността на ваксините?
    На нас ни стигаха и 3 ваксинации. Само че днес 3 ваксинации не устройват сметките за ферарита, курорти, имения и т.н. на шефовете на фармацевтичната мафия и освен увеличаване на редовните ваксинации трябва да разработват ваксини за каквото им щукне и да паникьосат хората колко могат повече. То не бяха свински грип, птичи грип, морбили. И да бе, няма аутизъм и други последствия, вЕрваме ви почти колкото за автентичността на пилтдаунския "човек".

    Коментиран от #4

  • 4 Гост

    22 12 Отговор

    До коментар #3 от "хаха":

    И това сигурно го заявяваш след многобройни научни изследвания, проведени от теб - Нобеловия лауреат по квантова механика, нали? Такива кроманьонци като теб, защо ползват компютри, смартфони и интернет, като всичко смятате за вредно?
  • 5 мани мани

    16 17 Отговор
    пълни тъпотии! плащат й за такива изказвания, за да могат да си продават ваксините! след всяко едно вирусно заболяване, имунната система е на максимум, щитовидната жлеза е на максимум и всичко в организма е работило на макс! следва после почивка и възстановяване на органите, кръвта се пречиства... възстановяват се белите кръвни телца... увеличава им се броят лека полека, червените се нормалицират, хормоните си влизат в норми и щитовидната започва да си функционира нормално... хипофизата като е наред, всички жлези са наред! организма изчиства всички бактерии в организма! винаги редом с вирусите, вътре сме пълни и с бактерии! следва леко подмладяване на организма след тежко преболедуване, защото се създават сумати нови клетки! кръвните телца с лекота след време се справят с подобни вируси и дори не ги усещаме! има завишени норми антитела, но те после си изчезват... можем да преборим абсолютно всякакви вируси, но просто се иска да се вливат много течности - пиейки и чрез системи! да не ви говоря, че преди хиляди години всичко това сме го правили чрез ръцете си един друг и сме се излекували, и аурата ни е нямало какво да я разрушава, оттам и сме имали защита, организма сам се е излекувал от абсолютно всичко! инак нямаше да ни има като вид! но просто сме погивали по-рано :) като цяло сме преборвали вируси и бактерии! то и сега имунната сама си ги трепи всички вируси, а не е от лекарствата! лекарствата сега спомагат само за последвалите бактерии в организма и сп

    Коментиран от #8, #12

  • 6 мани мани

    6 12 Отговор
    лекарствата сега спомагат само за последвалите бактерии в организма и спомагат да се справим... просто зле сме еволюирали и закърнели вече, и не можем да се справяме с бактериите, но и те са еволюирали и съвсем не са вече същите микроорганизми, а са станали нови видове... а и има няколко вида шарки, организма не е длъжен да ги помни :) преболедуваме като малки от един вид такъв вирус, а после може да ти дойде подвид от същият вирус и няма как да го помни имунната :) нов е! нови щамове! и изкуствено създадени от ей такава като тая!
  • 7 Да да

    14 0 Отговор
    Преди 35-45 хората мн. по-малко са пътували .
  • 8 Гост

    16 6 Отговор

    До коментар #5 от "мани мани":

    Аура, викаш? И да, закърнели сме и то най-вече мозъците на такива търтеи като вас, които ползват всички благинки на научно-техническия прогрес, но плюят и изпадат в параноя, че някой ги следи или иска да им вземе парите. Марш веднага в пещерата!
  • 9 мани мани

    8 15 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ...тъй като преболедуването изтрива от 11 до 73% от антителата на децата срещу вируси...

    не бе миличка, на 100% ги изтрива/трепи нашиот организъм!
    нито едно не остава! после като попадне такъв вирус, отново имунната система се задейства, дори и да не помни :) няма помнене! не й трябва да помни! пак ще си има сумати антитела, които после си изчезват и т.н.
    няма памет! това са тинтири-минтири! просто не сте сред такива болни или ей тъй из природата да го срещнете тоя преболедуван вирус :) пак ще ви тръшне! хайде преболедувалите дребна шарка да влезете да спите при такива пациенти в инфекциозното отделение и да видим какво ще стане :) или при такива с други вирусни, които сте преболедували някога :) пак ще се заразите, ето това ще стане! зависи от имунната ви система и други вече натрупани болести, които имате! организмът ни е затлачен от сума болести през годините! всеки страда от поне едно автоимунно заболяване от стотиците такива! именно и заради ваксинации страдаме! бе к'во ви обяснявам в комент форма, пф! ей такива като тая създават изкуствено вируси и ги модват! после ни ги пробутват чрез ваксини и разпръскват със самолети, ама вие си знаете, че т'ва са алтернативни конспиративни теории и т.н. ама не са!
  • 10 мани мани

    8 13 Отговор
    защо ги имаме автоимунните? защото сме ваксинирани! запомнете го! след тежка болест, ви хакат после и някаква имунка :) ей тъй да проверяли :) примерно след пневмония/и, то ви тестват да не би да сте развили туберкулозка... ми тя се вижда на рентген ба тъпири! защо им вкарвате бцж-та и други тем подобни тъпотии, след като още организмът не се е излекувал напълно от болестта, а то става чак след 2г. ... точно така, две години минимум! изобщо няма да се пъна да ви ограмотявам! затова сте и хакани с антитела непрекъснато! кога да се изчисти самият организъм?! за аурата то си е цяла наука, к'во да ви го разяснявам и това... елементарни познания нямате за биополето ни/аурата!!! 4ао

    Коментиран от #11

  • 11 Гост

    9 9 Отговор

    До коментар #10 от "мани мани":

    Кога те изпуснаха от лудницата?

    Коментиран от #13

  • 12 Дълъг и тъп коментар

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "мани мани":

    Егати простотията...! Искам отново да кажа, за не правят блалами хората, наблюдението и подслушването е вярно, тъй като казват от вкъщи неща, които наблюдават...! Думи, които казвам в къщи, също се казват, не искам да го повтарям повече в това..! А който си влиза в пещера и души старчески миризми, то си е негов проблем...!
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Човешкият организъм е една сложна система с големи възможности за саморегулиране, но за беда, ние непрекъснато нарушаваме баланса като боготворим докторите и се осланяме на фармацевтичната промишленост на която всъщност сме крайното звено.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.