Last news in Fakti

18 Ноември, 2019 16:00 2 080 9

Според CNN протестите в Чили са безредици, а в Боливия - борба за демокрация

Според CNN протестите в Чили са безредици, а в Боливия - борба за демокрация - 1
Поддръжници на Моралес Снимка: EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дахер Ламот, Фейсбук

Кога едни протести са справедливи, демократични и "добри", и кога са просто "лоши", т.е. безредици на сбирщина хулигани? Всичко е относително според съвременните медии.

Да пропътуваме мислено до Чили,

където милиони хора излизат по улиците и протестират директно срещу десния президент, милиардера Себастиян Пинера, който е обаче "нашето копеле". CNN излиза със заглавия, описвайки протестите като "безредици" (riots), хулигански прояви, метежи и прочие. Никога дори и за момент не демонизират президента Пинера, който е на власт почти десетилетие, с доста обвинения за купуване на гласове, медии и фалшифициране на избори. Той е първият десен демократично избран президент от Пиночет насам, но мизерията и лощото управление накараха рекордни за Чили и Южна Америка протести да избухнат преди няколко седмици.

Протестиращи в Чили свирят и пеят "Обединеният народ никога няма да бъде победен".

Но това няма да го чуете в CNN и NBC, а ще преобладават заглавия, намекващи нещо от сорта "добре де, човекът уволни целия кабинет (какво искате повече)", или, "въпреки смяната на конституцията (тия маскари) пак протестират".
До този момент около 20 души са загинали, 2500 са ранени, а около 3000 са арестувани. Има стотици сведения за мъчения, изнасилвания и неправомерно използване на сила от страна на службите.

Но, хей, това е нашето копеле.

А сега да се преместим в Боливия.

Там вече за всичко е виновен левият Ево Моралес, който спечели изборите с 10% преднина, но загубилите обявиха, че е имало изборни нарушения. Които така и никой не доказа. Крайнодесни групички разбиват къщата на Моралес, а после отвличат кметица на град в Боливия, Патрисия Арсе, тоест ЖЕНА, и се гаврят с нея, боядисват и я дърпат за косата, карат я да върви боса, бият я и я принуждават да подаде оставка през сълзи.

Очакваш шумните американски феминисти и соушъл джъстис активисти да опищят света, но не - те подкрепят самообявилата се за президент Янине Анес, която има доста шокиращи крайнодесни изказвания, особено негативни за местното население от индиански произход. САЩ и Русия я признаха за президент.

Но, хей, това са демократични протести. А Моралес нещо не съдейства на нашите петролни компании.

Оставката на Моралес пък изкара стотици хиляди негови привърженици по улиците, предимно от местен индиански произход.

Ляво и дясно в случая са просто антропологични измислици, без кой знае какво покритие, но са достатъчни за да накарат милиони хора по света да се лаят помежду им. Резултатите са плачевни, както виждате.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 17 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 NAZI

    49 1 Отговор
    Е сега ли откриваме лицемерието и гнусотията на запада? Винаги са били такива демагози и интересчии, но хубавото е че хората проглеждат, и тяхното време ще дойде скоро.
  • 2 ПЕНКО

    27 1 Отговор
    ЦИОНИСТКАТА СНН !!! БОЛИВИЙСКАТА АРМИЯ Е ОТ ДЕЦА НА БОЛИВИЙСКИЯ НАРОД !!! КУПЕНАТА ОТ ЦРУ ВОЕННА ВЪРХУШКА Е ОБРЕЧЕНА !!! НАРОДИТЕ ВЕЧЕ ИМАТ ВЪЗМОЖНАСТ ДА СЕ ИНФОРМИРАТ : КОЙ СЕ ОПИТВА ДА ГИ ПРОДАВА И КОЙ СЕ ОПИТВА ДА ГИ КУПИ - ЗА ДА ГИ ИЗПОЛЗВА !!!!! МАЛКО КИТАЙСКА И РУСКА ПОМОЩ И ЦРУ ЩЕ ....!!!
  • 3 Помнещ

    24 0 Отговор
    Опак Свят! Тоз който личен и богат, той тачен познат! После са питайте : ЗАЩО?
  • 4 Реално

    38 0 Отговор
    Е ние ги знаем тези свободни медии като СИ Ен Ен -льжат,лицемерничьт и пропагандират само тяхната гледна точка.
  • 5 Ердоан

    13 0 Отговор
    Аз това като "диктатор" отдавна съм ви го казал
  • 6 Димов

    23 0 Отговор
    И според БХК да те пребие "избирател" е толерантност, а да го накараш да работи е дискриминация.
  • 7 цачо

    18 0 Отговор
    На запада никога не му харесвала лявата ориентация на народа.Те не искат демокрация,а разделение на народа за да го управляват по-лесно.Не се ли питате защо не дават на каталунците да се отделят?
  • 8 Ебачович

    6 0 Отговор
    Я махни тази дЪмокрция от гъзът ми.
  • 9 любопитен

    3 0 Отговор
    Що ги няма тъдява козяшките пудели?