Last news in Fakti

18 Ноември, 2019 19:00 4 643 50

След 30 години американска демокрация – в САЩ и у нас

  • демокрация-
  • перестройка-
  • робърт райх
След 30 години американска демокрация – в САЩ и у нас - 1
Васил Проданов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

У нас вече цяла седмица медиите обясняват към какво светло бъдеще сме вървели през последните 30 години. Бъдеще по модела на новия ни наставник и „голям брат“, който ни прати Ран и Ът, както и Соросовите НПО-отряди, за да ни казват какво да правим и как да го правим в това, което те представяха като „преход към демокрация“.

Какво обаче стана за тези 30 години неолиберална демокрация в самите Съединени щати? Там, където от сутрин до вечер политици и медии се обвиняват в лъжи, измами и предателства? По-добре ли са те сега?

Днес в профила си във Фейсбук бившият министър на труда в САЩ проф. Робърт Райх е постнал схема, която показва актуални данни за американския капитализъм – обществото, което българските реставратори на капитализма издигнаха като модел за България при ликвидацията на социализма. Публикацията е под многозначителното заглавие

„Премахнете милиардерите“

А ето и данните в нея:

– Броят на американските милиардери в момента е 607.

– Броят на живеещите под равнището на бедност американци е 37 милиона.

– Съоотношението между това, което получава един мениджър на корпорация, и средното заплащане на американския работник е 278 към 1.

– Богатството на 3-мата най-богати американци е 345 милиарда долара.

– Богатството на по-бедната половина от американското население, т.е. на около 160 милиона американци, е 250 милиарда долара; с други думи, трима души притежават много повече от половината американско население.

– Единият процент (1%) най-богати в САЩ са добавили към богатството си 21 трилиона долара през последните 30 години.

– По-бедните 50% от американското население, или около 160 милиона души, са обеднели общо с около 900 милиарда долара от 1989 г. досега.

„Класата на милиардерите мачка всичко по пътя си“, заключава проф. Робърт Райх, бивш министър на Бил Клинтън.

Ако един американски бивш министър говори така за стореното по пътя, по който е вървяла 30 години Америка, защо нашите министри и „демократични политически елити“, които ни водеха по пътя на Америка и шестват сега по телевизиите, не казват истината за това, което те са сторили? Не смачкаха ли те всичко по пътя си, изграждайки капитализма съобразно най-висшето му състояние в Америка? Не създадоха ли светло бъдеще за 1% от населението, докато другите постепенно си отиват в намаляващата ежегодно с около 50 000 души България?

Мащабите ни не са американски, но пътят и наставниците ни по този път бяха американски.

И ако половината американци днес са много по-бедни, отколкото преди 30 години, става ли ви ясно защо и у нас огромната част от населението обедня през същите тези 30 години, докато ентусиазирано пеехме „Комунизмът си отива, спете спокойно деца“.

Ясно ли ви е сега защо Америка се тресе по шевовете от нарастващи противоречия и демократи и републиканци се ненавиждат!?

Това е светлото бъдеще, към което ни водеха родените от развалините на Горбачовата перестройка и геополитическия разпад български десни и леви „демократи“, създатели на днешния български капитализъм, маскиран като „преход към демокрация“. Това им е „демокрацията“ – капитализъм, който мачка всичко по пътя си. Който заграбва от огромната част от народа, за да обогати едно малцинство.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Levskar

    14 94 Отговор
    Поръчкова статия!

    Коментиран от #5, #46

  • 2 мали мали

    11 43 Отговор
    Къде па тоя я видя тая демокрация,аз се оглежда в не моа да я видя а он я видял,пустиняк с пустиняк
  • 3 коко

    12 58 Отговор
    Тоя от къде се пръкна
  • 4 Цвъки асансьора

    77 6 Отговор
    Един път на четири години на простия българин му се дава шанс да махне от власт грабителите от ГЕРБ, той вика '' няма да им гласувам'' и после реве, че му режат болничните и какво ли не още. Продължавайте да не им гласувате!

    Коментиран от #43

  • 5 Пеко

    44 7 Отговор

    До коментар #1 от "Levskar":

    Ясно е че си от тези от единия процент от
    населението но,това което ме учудва е,
    как толкова бързо “осмисли”новината и
    даже написа и този дълъг коментар...
  • 6 дедо

    62 6 Отговор
    Ще има да си мечтаем за социзлизма,сега шефа те мачка и те кара да се чувствваш виновен и нищожество -докато той ходи да отмаря на Малдиви. Хахахаа голя смях е капитализма,но и той е до време всичко се сменя и търпи промяна....
  • 7 Борис

    10 64 Отговор
    Васееее, а в любимата ти РАСИЯ ватенките просперират ли, просперират. А запрете се комунистите бе, да бълвате глупости във форумите, че ми звучите още като вестник Отечествен фронт. То и в новата ви любима държава Китай, дето уж щяла да пребори САЩ, в заводите на FOXCONN се работи по 16 часа и работниците се самоубиваха масово, ако не ви се вярва четете в нета.
  • 8 Българин

    10 52 Отговор
    Факти, докога ще ставате трибуна на мръсни доносници от ДС, като Проданов /АГЕНТ ИВАНОВ/?

    Коментиран от #9

  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 22 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Докато МОЧА се пъчи на сред София няма да се оправим!

    Коментиран от #50

  • 10 къде я видя тая демокрация, бе

    59 2 Отговор
    това е най голямата измама в човешката история. При демокрацията (управление на народа), народът трябва да живее добре. Щом народът не живее добре, значи няма демокрация.
  • 11 1944

    7 46 Отговор
    другарю проданов , да не мислите че изнасяте сказка пред група тъпи кооператори от родното ви село? 75 години се продавате на матушката окупатор и 30 лъжете че сме демокрация по американски модел. кви американци в кремъл бе камарад? а пък и малки са руските грантове та и на западните налитате. ще ви преседне скоро изпитата българска кръвчица.
  • 12 ЗЕВС

    29 3 Отговор
    "Железният закон на олигархията“ е неизбежен и необходим за съществуването на дадено общество. Той елиминира демократичното управление. Всяка една структура, независимо каква е тя, има нужда от ограничен по брой състав, който да управлява другите, образувайки класата на малцинството- олигархия. От това следва, че демократичния модел и замисъл като такъв е невъзможен за приложение.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Матей

    52 4 Отговор
    САЩ успяха да ни натресат лишения от перспектива имперски модел,тръбят постоянно за демокрация,но всъщност налагат деспотизъм,с една зле прикрита демагогия.Забележете,на ръководни постове у нас се издигат най-извратените елементи и гнусни типове,отрицателния подбор преди всичко.Резултатите съответно са поразителни,разруха във всички сфери и небивал упадък,напоследък се разбиват самите основи на държавността,въвежда се феодализъм и партиен бандитизъм,купуването и продаването на гласове стана представление,насилието над гласоподаватели демонстративно.Това ли е прехвалената им демокрация?
  • 15 1944

    6 34 Отговор

    До коментар #13 от "слаботоков":

    бегай при руската демокрация. ама нема да се връщаш след седмица.

    Коментиран от #17

  • 16 Шейх

    11 23 Отговор
    Никой не е обещавал щастие за всички безплатно. На който не му харесва свободата да бега в Африка. Сега там наливат най много пари всички богати страни, защото там е бъдещето. Стара Европа живее със натрупаните богатства от колониите и смуче свежа кръв от новите колонии /източна европа/, но и там не е безкраен ресурса.
  • 17 слаботоков

    35 1 Отговор

    До коментар #15 от "1944":

    Не аз а ти бегай при Хамериканците! Ще ти купя лодка и гребла за да стигнеш по-бързи!
  • 18 слаботоков

    15 2 Отговор
    Абе ти да не си 44-ти набор случайно?
  • 19 Шляп

    41 4 Отговор
    Това в Америка не е демокрация,а чист корпоративен фашизъм,за който още не е разбрал.
  • 20 до 1944

    17 5 Отговор
    Кажи,фашаго?Не ти ли отърва статийката?!
  • 21 Хъш

    31 4 Отговор
    Всичката ни е такава на нас. От социализъм
    направихме шуробаджанащина. После обвинихме за всичките си беди комунистите, сякаш те не са от тоя народ родени, а от небето паднали. И защото ние сме народ дето не обича да признава грешките си обвинихме СССР ( сега Русия) удобно за САЩ и за нашето самолюбие че те са ни съсипали с комунизма.
    После от Капитализма - канибализъм направихме и пак ще си намерим кой да обвиним...

    Коментиран от #40

  • 22 демокрадците

    19 0 Отговор
    са проклятието на България.
  • 23 Браво за статията!

    27 4 Отговор
    Капитализмът е вреден защото има много политици, чиновници, началници, търговци и финансисти. Общият им брой е около 20 милиона. Всичките тези са паразити. Те нищо не създават, с нищо не допринасят, но взимат най-много и все им се виждат малко печалбите. При тях изтичат парите на гражданите и държавите. Тези са виновниците, които бавят прогреса, замърсяват планетата, мачкат умните и градивни. Заради тях не могат да се внедрят нови технологии, да се постигне мир и благоденствие, да се създаде нормална икономика пазеща природата. Заради тях постоянно растят цените. Те печелят с измама. В честния бизнес няма как да правят далавери и затова се борят срещу всички градивни идеи и проекти. Дори имат наглостта да осмиват всеки градивен гражданин и да го изкарват луд. Човечеството се управлява от статукво, което е съставено от садисти, извратеняци, алкохолици, наркомани, нарциси, инфантили, мегаломани, вещомани. Апък тяхните деца са още по-зле. Ако не се унищожи това статукво човешката раса и планетата я чакат само лоши дни. Изправени сме пред жестока икономическа криза и война, които ще засегнат всички без виновниците, за жалост

    Коментиран от #24

  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 22 Отговор

    До коментар #23 от "Браво за статията!":

    Социални дейности може да провежда само богатата държава, а богата държава се прави от богати граждани, а не от тези разчитащи на социалните мероприятия. При тоталитарните държави подходът е по-друг. Независимо дали тази държава се титулува социалистическа..., народно-демократична..., народна република... гражданите се обират от властта, като им се дават средства колкото да преживеят и контролирано възпроизвеждат. С окрадените пари тоталитарната държава финансира своята социална политика. За да реализира тази си дейност се разчита на огромен идеологически апарат за овладяване съзнанието на масите, а за по-коравите глави и на огромен репресивен апарат в началните етапи. След пречупването на населението, репресивният апарат се реорганизира. Премахва се системата на трудови лагери, като този акт се завоалира под някаква форма на борба с култа на личността или грижи на партията за ....... Възприемат се по-меки методи за контрол, като се набляга на скритите форми. Ограбването демотивира хората да работи за благото на обществото, а започват да търсят други алтернативи като част-пром , незаконна емиграция , черна борса, корупция и т.н., което води до тотално икономическо изоставане и крах на системата.

    Коментиран от #30, #31

  • 25 Отец Нафърфорий

    21 1 Отговор
    Абсолютно вярно е всичко, но това което обнадеждава мнозинството е, че никой не е вечен, гол идва на този свят и гол си отива, без значение колко е богат нищо не може да занесе със себе си

    Коментиран от #28, #29

  • 26 Отче

    13 0 Отговор
    може ли да си представиш, да има човек толкова пари и да не може да ги вземе на оня свят? Епа я че се скинем от яд.
  • 27 [🛅🛅🛅]

    0 1 Отговор
    [🤑🤑🤑]
  • 28 gggw

    20 1 Отговор

    До коментар #25 от "Отец Нафърфорий":

    сьс себе си не, но децата нямат равен старт и това е още по-големият проблем- а не алчността. децата се раждат едни - милионери, а други - просяци.. това за мен е най-скапаното в тоя скапан режим
  • 29 Шляп

    16 0 Отговор

    До коментар #25 от "Отец Нафърфорий":

    Така е,не може да си отнесе парите,но може да вгорчи или погуби с тях живота на много хора,докато е още жив.
  • 30 До 24

    26 1 Отговор

    До коментар #24 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Социална държава се прави от богата държава, а не от богати мафиоти! Тия врели-некипели, които си ги чел, са пропаганда на псевдо професори на заплата при мафията. Богаташите са проблемът, особено паразитиращите такива. Парите са като дъжда - водата се изпарява и после пада отгоре, ама ако спре да пада следва суша (пустиня). Хората плащат в магазините, а мафията къта парите в банките, защото не иска да плаща данъци, заплати, да дава за социални проекти, да инвестира. Затова се превръща в пустиня икономиката, защото парите изчезват в някой сейф. Как да освежиш цветето ако няма вода, как да движиш икономиката ако няма пари? Хората масово живеят за хляб и сол, а живеем във Вселена с безброй възможности, но ония паразитиращи богати гадове са блокирали всички възможности за качествен и всеобщ прогрес. Без елеминация на статуквото нищо няма да потръгне, не само тук, ами и в останалите колонизирани страни
  • 31 До 24

    28 2 Отговор

    До коментар #24 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Това, което са правили комунистите, е съвсем различно от социалната държава по ред причини. Там се водеше пропагандна война СССР-САЩ. Но все пак комунистите в БГ предложиха най-добрия възможен жизнен стандарт ПО ОНОВА ВРЕМЕ! САЩ предложиха по-голям стандарт ама на цената на няколко ТРИЛИОНА ДОЛАРА ДЪЛГОВЕ. Със заеми и баба знае! Комунизмът не е толкова страшен, колкото го описват, защото го знам и от първо лице, демек от хора живеели по онова време като обикновени граждани. Обаче демокрацията е много страшна - 10% пилеят, а 90% живеят ден за ден, като те са двигателя на всичко. Ако ги няма тия 90% няма кой да строи магистралите за да карат мутрите Фераритата си с 300км/ч и да преминават камионите с дрога и оръжие
  • 32 браво

    14 2 Отговор
    Ха ха едно голрямо браво за мнението и статията.А какъв вой има в коментарите от сороснята ха ха ! Нека същите да я четат сутрин обяд и вечер може и в ранен след обед по ракиено време ха ха !!!!!!
  • 33 Само питам

    3 18 Отговор
    Тоя комунистически мухъл знае ли, че годината е 2019 а не 1970? И изобщо чел ли е програмата Ран - Ът, която си остава само програма и нищо от нея не е изпълнено.? Или е по удобно да използваме руските хибридни опорки за това как САЩ са разрушили българската икономика?
  • 34 Виктор

    17 4 Отговор
    Вапротив програмата РАН-ЪТ се изпълнява стриктно и до днес , независимо кой е на власт ! Но с нас ще ударят на камък разпиляха ни по света но няма да ни затрият.Разпиляха де що имаше изградено и сътворено по време на соца но ние ще си останем българи и българското и духовното в нас няма да успеят да променят и България ще я има други може и да си отидат като държави но ние ще останем !!!!!

    Коментиран от #35

  • 35 Истината

    4 11 Отговор

    До коментар #34 от "Виктор":

    Тая програма изобщо не се изпълнява а служи единствено за оправдание на пладнешкия грабеж, на който бившите комунисти подложиха България.
  • 36 Баба Вуна

    0 3 Отговор
    Това, разбира се, е представено пунктуационно правилно, но противоречи на иредентистката теория "препуциум дивино"! АУУУУЙЕЕЕЕ!
  • 37 Виктор

    12 4 Отговор
    до 35
    Изпълнява се и още как "млади момко" и хвърлят пак пушилка срещу този и онзи но то не е така !!!!А пиши има ли разлика от комунисти и глобалисти ?Ма с глобалистите не плашат света както с комунистите а то глобализЪма е ачик комунизЪм че и отгоре "млади момко" чети чети га прочетеш три четири вагона книги пиши !!!

    Коментиран от #38

  • 38 Истината

    4 9 Отговор

    До коментар #37 от "Виктор":

    Изпълняваш руските хибридки умнико. Андрей Луканович беше инициаторът за написване на програмата и целта именно бе такава, че разни плазмодии като "проофесора" да словоблудстват и да обвиняват програмата за грабежа извършен от комунистическата номенклатура.
  • 39 Виктор

    9 1 Отговор
    до 38 оня с "истината"
    А чий продукт е и комунизЪма и Демокрацията знаеш ли, и неолиберализЪма и т.н М ? Ти си същия на кого препоръчах да прочете три четири вагона с книги па тогава да пише.Както и ти така и оня / а сте едни и същи/ сте ниски топки и по добре е да не си губя времето с вас !!!!

    Коментиран от #41

  • 40 Генерал

    15 1 Отговор

    До коментар #21 от "Хъш":

    До някъде си прав!
    Комунизма е алиби-параван-прикритие за провала на Прехода.Това е най-голямата шашма.
    На американците им трябваше изкупителна жертва за разрухата, заграбените милиарди, природни ресурси, но най-вече за суверенитета ни... и те много умело разиграха този театър с Комунизма и комунистите, като прехвърлиха вината върху тях.
    30 години след този цирк, са все още малко хората, които се усещат за това.
  • 41 Истината

    4 10 Отговор

    До коментар #39 от "Виктор":

    Е, че руската измет е сбирщина от неграмотни боклуци!
  • 42 котйо

    12 1 Отговор
    Мъжът на синоптичката,прасето от парламента,крадлата от летището,йеврейчето со трабанта и още една шайка от соросови грантове.Тва са проводниците на янките.До един бивши комунисти.Залепени за хранилката-без нея на кофите.
  • 43 Да бе

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Цвъки асансьора":

    То не остана човек, дето да не е разбрал, че изборите се фалшифицират, че хората биват обезсърчавани да гласуват и стойностните хора са принуждавани да не се кандидатират. Мафиокрация.
  • 44 bravo DW

    5 1 Отговор
    Браво на DW! Най-сетне да прочетем и нещо от "другата страна на медала" А не редовните платени неолиберални простотии на умираща Европа!
    ПОЗДРАВЛЕНИЯ!
  • 45 стоян георгиев

    5 5 Отговор
    последния комунист ще умре в българия.тва еза съжаление горчивата истина!американците стават все по-бедни,а руснацит и китаици богатеят.само че всеки китаец и всеки руснак мечтаят да избягат в сащ.на тоя мустакат хубавец гаранция половината му рода са избягали в сащ ,дето населението загубило 1000 милиарда за сметка на евреите,капиталистите и сорос!
  • 46 Патриот,но не от обединените патриоти

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Levskar":

    Може и да е поръчкова,но е достоверна,което е по-важното.С всеки изминат ден,все повече се погазват човешките права,умират ценности.Малцина забогатяват,мнозинството мизерства.Ровещите в кофите за боклук стават все повече,просяците превзеха и центъра на столицата ни.

    Коментиран от #47

  • 47 стоян георгиев

    2 12 Отговор

    До коментар #46 от "Патриот,но не от обединените патриоти":

    кви просяци бе другар са те превзели?в центъра на софия тия дето просят изкарват повече пари от теб.тва са предимно професионалисти .просяците и ровещите пенсионери в боклука изчезнаха за радост след влизането ни в европеиския съюз.днес тия дето ровят в кофите го правят като изкарват пара от желязото ,стъклата и хартията,щото не им се работи друго!аман от тъпа комунистическа пропаганда!
  • 48 7777

    2 1 Отговор
    Васко кръпката е виновен. "Комунизмът си отива спете спокойно деца" ние бяхме деца и спяхме спокойно, но се указа, че никога не си е отивал, само бившата номенклатура се превърнаха в най алчните и долни капиталисти.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    а като гътнеш МОЧА и си останеш същия тъпанар, кой ще ти е виновен тогава?