Last news in Fakti

19 Ноември, 2019 10:01 4 845 35

Как СССР планираше да завземе Франция за една седмица

  • ссср-
  • франция

Офанзивата е трябвало да започне от Чехословакия

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

През последната година френският президент Еманюел Жан-Мишел Фредерик Макрон направи много изявления и положи редица усилия, насочени към помиряване на континентална Европа и Русия. Тези действия не можеха да не предизвикат безпокойство в Лондон и Вашингтон, затова решиха да напомнят на Париж, че навремето Москва е планирала да го превърне в „купчина ядрени отпадъци“.

Така че появата на съответните материали в американското аналитично издание на военно-политическата тема The National Interest не е изненадваща. Освен това през цялата 2019 г. в медиите на Запада се забелязва тенденция към ядрен апокалипсис и материалът е точно в този дух.

Според публикацията, уж получена от архивите на бивша Чехословакия, през 60-те години на ХХ век СССР е имал план за атака срещу Франция. Акцентът в материала е поставен именно върху Франция, въпреки че съветските войски трябва да преодолеят препятствието под формата на Германия по пътя. Едновременно с това превземането на Франция и териториите на няколко други европейски държави се планира да бъде извършено само за седмица.

Изданието с възторг описва как Третият райх завладява Франция само за шест седмици, „като спечели една от най-впечатляващите военни победи в историята“. Но СССР е имал има още по-амбициозен план. В материала цветно се посочва, че за това са необходими толкова дни, „колкото са били нужни на Бог, за да създаде земята”.

Офанзивата е трябвало да започне от Чехословакия. Съветските войски с подкрепата на съюзниците от страните от Варшавския договор е трябвало да пробият южната част на Германия до централна Франция, като поемат контрола над преминаването на Рейн и другите реки с помощта на десанти. 1-ви и 4-ти армейски корпус на Чехословакия е трябвало бързо да премине към френско-германската граница. 8-ма гвардейска армия на СССР е трябвало да ги покрие от северния фланг, а унгарските войски - от южния.

На този етап танковете и моторизираната пехота е трябвало да преодолеят 1100 км от Чехословакия до френския град Безансон (там през август 2019 г. френският лидер се срещна с руския президент Владимир Путин). След това една група да удари на север, насочвайки се към Ла Манш през Париж, а втората да поеме контрола над юга на Франция.

След това американското издание отново ентусиазирано говори за Третия райх, припомняйки, че една от най-успешните офанзиви е прехвърлянето на Африканския корпус на ген. Ромел през юни 1942 г., когато 8-ма британска армия е победена. Тогава немците покриват 560 км за 10 дни, движейки се през пустинята, т.е. скоростта им е 56 км дневно.

В същото време съветските войски, за да изпълнят плана си и да не излязат от графика, е трябвало да напредват по 100 км на ден. Следователно да се изпълни планът само за седмица е трудно. Но „червеният блицкриг“ е предполагал използването на 131 ядрени боеприпаси (96 ракети и 35 бомби). Освен това първият ядрен удар се е планирал да бъде извършен с 41 боеприпаси, а вторият - от 29. След това е можело да се използват още 49 боеприпаси, а 12 боеприпаси бяха в резерв.

Според изданието подобен план би могъл да работи само при идеални условия: ако 7-ми корпус на САЩ, 2-ри корпус на ФРГ и 1-ва армия на Франция не бяха успели да удържат настъплението до пристигането на подкрепления или ако „изтритият от ядрени кратери и изтощен от радиацията” релеф не бе попречил на “червените войски “.

Във всеки случай Западна Европа щеше да се превърне в ядрен отпадък. Или, както биха казали французите, „това е великолепно, но не е война“- подчертава изданието.

Изданието не забрави да припомни, че Франция провежда първите си ядрени тестове през 1960 г., а до 1964 г. вече разполага с ядрени бомбардировачи. Според изданието, комунистическата окупация би била по-лоша от фашистката окупация, следователно „по-добре е да си мъртъв, отколкото червен“.

Превод: В.Сергеев, ПогледИнфо


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар📝

    13 5 Отговор
    Имаше ЕДНА ПОРЕДИЦА ТЕОРИЙ НА РАЗИГРАВАНЕ НА НАПАДЕНИЯ И ЗАЩИТА СРЕЩУ СУВЕРЕННИ ДЪРЖАВИ.ВСИЧКО СЕ Е РАЗИГРАВАЛО ДО НАЙ МАЛКАТА ТОЧНОСТ.Както ХИБРИДНИ ТАКА И КОНВЕНЦИОНАЛНИ ВОЙНИ.
  • 2 Бесен Язовец

    54 16 Отговор
    Фантастичните истории от Кравария!
  • 3 брюкселски педевропейски халифат

    28 16 Отговор
    Колко жалко че е само план!

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бесен Язовец

    31 12 Отговор

    До коментар #4 от "Дъ Клаш":

    А не бяха ли руснаците тези които дадоха технологията за ракетите на соевите крави?

    Коментиран от #8

  • 6 ай де бе

    19 17 Отговор
    Тия от СССР са много зле- само с план си останаха. Я виж Третия райх кво стори- планира и завзе Франция за отрицателно време.

    Коментиран от #28

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Антей

    16 3 Отговор
    Обичам фантастиката.....😂😂😂
  • 10 Ххх

    19 4 Отговор

    До коментар #4 от "Дъ Клаш":

    Краварите не са давали никаква информация за атомната бомба на руснаците. Твърдението ти е абсурдно. САЩ са имали надежди, че много по - дълго ще задържат ядрения монопол. Каква е логиката да предоставят информация на Русия ? Друг е въпросът, че руснаците са получили информация по шпионски канал чрез учен от немски произход, работил в проекта Манхатън.
  • 11 Brat

    20 2 Отговор
    А на "бежанците", които колят и насилват, план дори не им е нужен.
    Французите с прекомерната си толерантност сами пуснаха змия в пазвата си, сега се чудят как да решат проблема.
    Бог да им е на помощ.
  • 12 Монгола

    18 3 Отговор

    До коментар #8 от "vernher von braun":

    Фау- 1и Фау-2 са 2годи и след като руснаците вече ползваха реактивни ракети на, Катюша" оди се фак...!
  • 13 Бесен Язовец

    6 6 Отговор
    Мечтите са безплатни. Поглед.инфо пак са презобили с бойряшник и редактора е сънувал Хасан по боксерки и се е развълнувал.
  • 14 А от архивите на Бангладеш

    12 1 Отговор
    Какви планове излязоха, да знаете само...
  • 15 Ххх

    10 3 Отговор
    Американското аналитично издание на военно-политическата тема The National Interest, за което Сорос компанията в сайта от месеци подробно обяснява, как е създадено и финансирано с руски пари, публикува откровенно антируска статия, обслужваща интересите на американското правителство. Нещо нещата не ми се връзват логически ? Нали според козяшките тролове същото списание обслужва руските интереси, непрекъснато публикувайки статии, възхваляващи руското оръжие ?
  • 16 Комуниста

    12 8 Отговор
    Многонги е страх капиалистите от Запад, че удеите на Карл Маркс все повече започват да нанират последователи! Франция, Италия, Испания, Гърция, Изгочната част на Германия е пълно със социалисти и стават все повече и повече, а в Испания дори са Марксисти!!!
  • 17 грамотен

    6 3 Отговор
    Невероятен коментар,особено новата дума"теорий",липсата на тире при "най-малката",запетая пред "така"...Връх на "грамотността"...
  • 18 БББ

    20 5 Отговор
    А защо им е на СССР да превземат Франция????Какво ще я правят? Нямат си територия ли???
    Кака може след 50 години да се пишат глупости ???
    За всичко са виновни военните бюджети и простотиите в главите на военните. и то най вече от САЩ и още няколко лумпенизирани държави....

    Коментиран от #25, #26

  • 19 Ххх

    2 5 Отговор
    Звучи стряскащо: ядрени оръжия на българска територия
    В навечерието наКарибската криза през есента на 1962 г., след като САЩ разкриват съветските ядрени ракети в Куба, съветското военно присъствие в България бързо прераства в заплаха за страната.
    „През лятото на 1962 г. край Карлово и Ямбол са били разгърнати още две ракетни бригади, в близост до курорта Боровец се е намирал склад за ядрените заряди за ракетите. Съветската страна е изисквала съблюдаването на най-строга тайна по въпросите за разполагането на ракети „земя-земя“ на българска територия“, посочва проф. Улунян. Ученият допълва, че персоналът на насочените срещу цели в Гърция и Турция ракети е бил директно подчинен на върховното командване на Варшавския договор в Москва. Но тази тайна очевидно не е била опазена, както установяват агенти на българската ДС, проникнали в гръцкото посолство в София. В касата на посланика те откриват точна и детайлна информация за разположението за цялата ракетна и противовъздушна отбрана на НРБ. „По въпроса за съветските ракетни бази в България българските държавни архиви все още не разполагат с документи, особено за периода, през който тези бази са били закрити, а ядреното оръжие е било изтеглено от страната. През 80-те години Гърция навярно е имала информация, че това вече се е случило, защото премиерът Папандреу подкрепя призива на Живков за създаването на безядрена зона на Балканите“, коментира Михаил Груев данните на проф. Улунян.

    Коментиран от #22

  • 20 Ххх

    4 7 Отговор
    12% за военни цели - една от причините за бедността в НРБ
    Друг интересен факт от периода на Карибската криза, когато светът е изправен на ръба на ядрен апокалипсис, са данните за непрекъснатото нарастване на средствата, които НРБ е принудена да отделя за отбрана и военно участие във Варшавския договор. Проф. Улунян цитира жалбите на Т. Живков до съветското ръководство за тежкото икономическо положение на страната, която едва свързва двата края, след като се налага да отделя 12% от националния си доход за превъоръжаване. (За сравнение, разходите за отбрана на България като членка на НАТО през миналата година бяха 1,53% от брутния вътрешен продукт на страната.) По силата на поетите от НРБ финансови ангажименти към Варшавския договор, до края на съществуването му българските данъкоплатци са принудени да покриват 6% от военните и логистичните разходи на организацията. Въпреки, че СССР прави няколко дарения със сравнително нови танкове и самолети, армията на НРБ остава като цяло въоръжена с преобладаващо стара военна техника, пише в изследването за Балканския „щит на социализма". Проф. Улунян илюстрира този факт със състоянието на т.нар. отбранителна линия „Крали Марко“ по границата с Турция. По протежение на тази линия с дължина 150 км и площ от 1100 кв. км са били създадени 171 бункера, състоящи се от вкопани в земята оръдейни кули на танкове Т-34 и на германските им аналози от Втората световна война „Панцер-4“. С това допотопно въоръжение „Крали Марко“ е
  • 21 Ххх

    3 3 Отговор
    “. С това допотопно въоръжение „Крали Марко“ е трябвало да издържи 5-7 дена на натиска на модерно въоръжените армии на НАТО до пристигането на подкрепления от СССР.
  • 22 КОНТРАТА

    16 4 Отговор

    До коментар #19 от "Ххх":

    Докато бяхме във,, Варшавския договор" България беше защитена на 100%, а сега с въоръжените си комшии с които сме членки в НАТО можем само да се молим да не се повтори Кипърската история в България !
  • 23 Borislav Popov

    5 4 Отговор
    Да бяха планували и фалита на союз неразрушимий 😂
  • 24 Диамантената ръка

    4 4 Отговор
    Големи планове и накрая се самовзривиха у Чернобил...
  • 25 Boxer 3.0

    10 2 Отговор

    До коментар #18 от "БББ":

    Цялата статия е базирана на "уж получена от архивите..." информация.
    Това е характерна черта на западните медии, редовно разпространяващи непотвърдени, така наречени, евентуални новини...
  • 26 Българин

    6 3 Отговор

    До коментар #18 от "БББ":

    Да си чувал за Световната Социалистическа революция и Комунизма като най-висш строй...Руснаците ,окупирали вече половин Европа и организирали Комунизъм там,напират и за другата половина....После за Световна Революция.....
  • 27 Последния софиянец

    8 3 Отговор
    Сега могат да я превземат за един ден и арабско-негърската сган която населява Франция няма да си мръдне пръста.
  • 28 Един

    4 5 Отговор

    До коментар #6 от "ай де бе":

    Май ти си много тъп.
    Ако трябва да съдим за силата на една армия,
    за колко време може да превземе Франция
    то ,сме пълни идиоти.Тогава трябва да признаем могъществото на Червената армия,
    която е победила “могъщата”немска армия.
    Помисли малко преди да пишеш глупости...

    Коментиран от #30

  • 29 Luna56

    4 6 Отговор
    Хахаха, СССР искал да превземе Франция?
    Направо ме разсмяхте с глупостите си...СССР и в миналото и сега може само да духа супата.
    Франция е имала един куп колонии, а
    СССР- ът eгола вода. Въобще не може да става и дума за сравнение. Комунистически дрънканици.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Другия с коня

    5 3 Отговор

    До коментар #30 от "ай де бе":

    Силна е била и е можела.....обаче двете атомни бомби над Япония ом стопират Мераците за Световна Комунистическа Революция.....На Червените Империалисти мераците.....
  • 32 1944

    3 0 Отговор
    вероятно селските червени началници не са предвидили вероятността половината източно европейци да дезертират в гнилия запад. повече отколкото през великата им отечествена на окупаторите ни.
  • 33 Желанията пораждат страданията

    0 0 Отговор
    Напълно е възможно да са съществували такива планове. Всяка една суверенна държава има дълбоко заключени в своите сейфове с гриф строго секретно, подробно разработвани, от военни теоретици , и логистици, планове - какво да се прави от страната в случай на война ,с всеки един свой съсед , или потенциален противник. Какво да се предприеме , как да се противодейства , какво да се порази първо , с колко хора , танкове ,самолети ,ракети , гориво ,продоволствие , и др. Обикновено плановете са три . План за отбрана . План за отбрана с контраатака . И план за нападение . И това съвсем не значи , че това непременно ще се случи . Просто показва на съседните страни и потенциални врагове, че в страната има сериозно отношение към своята сигурност и цялост, и че страната е способна ,да продължи политическите си интереси , във военни , ако се наложи(Бисмарк) Ние също сме имали подобни планове , и контраатакуващ план , в рамките на Варшавският Договор , през прокопан в Стара Планина тунел да минат хиляди танкове , и по ядрен коридор създаван от тактически ядрени оръжия да се вклиним дълбоко във вражеска територия . За това и танковете ни са правени да защитават екипажа в условия на частичен ядрен взрив. И другите от татък, вероятно са имали нещо подобно.
  • 34 Желанията пораждат страданията

    0 0 Отговор
    Плановете с годините , и обстановката търпят промени . Въпроса е тогава когато се извади от контекста един такъв позастарял план , вероятно правен преди Франция да създаде свое ЯО , и да се плашат с него гаргите, и търсят политически дивиденти . Малко след края на ВС Чърчил предлага план да се ударят руските големи градове с 300-400 ядрени бомби , и това цели дирекна заплаха към СССР да спре разширяването си , до своите сфери на влияние и комунизма , а не, че наистина ще го направи . Не че и СССР след това предупреждение , не е тръгнал да се въоръжава до зъби, и отговори с подобен план Ла Манша , че и от татък.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.