Last news in Fakti

20 Ноември, 2019 20:30 2 561 24

Защо в Африка бият учениците?

  • африка-
  • бой-
  • побой-
  • деца-
  • ученици

Само осем от 61 африкански държави са забранили изцяло побоя над деца

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Само осем от 61 африкански държави са забранили изцяло побоя над деца. Затова физическите наказания продължават да се прилагат като възпитателна мярка. Често с фатални последици.

Ниабенда Еманюеле и съпругът ѝ Мисаго Жан Мари още са в шок. Те живеят в северната част на бурундийската столица Буджумбура, не са богати хора. Когато една вечер майката се връща от работа вкъщи, съученици на дъщеря ѝ Шадия я посрещат с ужасна новина - момичето припаднало в час. Майката се втурва към училището, където учителката я засипва с упреци - Ниабенда не била предупредила, че дъщеря ѝ е болна и не бива да бъде удряна. За 13-годишната Шадия била извикана линейка, но тя починала още преди да стигне до болницата.

Обстоятелствата около смъртта ѝ са неясни. Бащата разказва пред ДВ, че учителката междувременно е изчезнала; директорката на училището била задържана в следствения арест, но само след няколко дни била освободена. Властите обясняват случая с това, че момичето било болно от епилепсия. Но семейството не иска и да чуе. "Тя беше здрава и имаше добър характер", споделя сестрата на момичето. Според семейството, тялото на Шадия било покрито със синини, а от носа ѝ била текла кръв. Един от съучениците ѝ разказал какво се е случило: Шадия била извикана на дъската, но не могла да отговори на зададения въпрос и учителката я ударила с пръчка по врата, кръста и гърба. Връщайки се на мястото си, момичето изпаднало в несвяст.

Последствията за децата могат да бъдат ужасяващи

Този случай, при който физическо наказание завършва със смърт, може да е просто едно жестоко изключение. Само че прилагането на насилие като възпитателна мярка винаги има сериозни последици за децата, посочва социалният работник Паленфо Горо от Международното бюро по правата на децата в Буркина Фасо. Той е на мнението, че няма смисъл да се правят разлики между по-леките и по-тежките физически наказания - тъй като от всички има цяла поредица последствия, и физически, и психически. А и този вид наказания не се прилагат само в училищата - те са толерирани като възпитателна мярка и в обществото, и в семейството, изтъква Горо.

За да се сложи край на това, е необходимо да се засили вниманието на обществото към проблема с насилието, посочва правозащитничката Соня Фохито. Важно е боят като възпитателна мярка да бъде забранен със закон, тъй като само така засегнатите деца могат да бъдат защитени по съдебен път.

Боят е забранен само в осем от 61 африкански държави

Само че приемането на съответните закони изисква време. Обиагели Езеквесили, която е бивш министър на образованието на Нигерия, разказва пред ДВ следното: "Имаме закон за защита на правата на детето, който е приет и предстои да бъде ратифициран". В южните щати на Нигерия законът вече е одобрен, в северните щати обаче ратифицирането се бави, а тъкмо там през последните месеци са зачестили съобщенията за малтретирани ученици. През септември са били освободени над 300 малтретирани ученици в религиозно училище в Кадуна, през октомври още толкова в щата Катсина. "Ако престъпленията не се наказват и хората, които причиняват страдания на деца, остават безнаказани, ако едно общество не се грижи за слабите и ранимите - това е опасна тенденция", изтъква Езеквесили.

Африка изостава от Европа

30 години след приемането на Конвенцията на ООН за защита на правата на детето (нератифицирана единствено от САЩ) засега африканските държави, които изцяло са забранили физическите наказания над деца, са осем. Последната държава, приела тази мярка през септември, е Южна Африка. Конституционният съд там постанови, че побоят над деца е нарушение на основния закон. Както в Бурунди, така и в Буркина Фасо физическото наказание продължава да е позволено у дома, независимо от декларацията, че ще бъде приета пълната му забрана.

Но - макар Африка да не напредва бързо с прилагането на Конвенцията, проблемът с побоя над деца не е специфично африкански, подчертава правозащитничката Соня Фохито. "Доводите за запазване на физическите наказания като възпитателна мярка в Европа и в Африка са едни и същи". Единственото различие е времево. В Европа първата държава, която през 1997 г. напълно забранява побоя над деца, е Швеция. В Африка такава забрана е наложена най-напред от Того – през 2007 г. Според Фохито, от най-голяма полза в борбата срещу тази практика биха били положителните примери. "Трябва да покажем колко добре се развиват децата, които не са подложени на физически наказания, и че това не е равнозначно на липсата на дисциплина."


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    41 1 Отговор
    И в нашите училища има нужда от малко шамари.
  • 2 боцмана

    19 1 Отговор
    За да им стане гадно в Африка и да мигрират в Европа!

    Коментиран от #4

  • 3 АПАРТЕЙД

    19 3 Отговор
    Месото като го начукаш става по крехко!
  • 4 Бесен Язовец

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "боцмана":

    Инае няма да избягат в Германия и UK и западната Европа ще остане без 15инчови моркови!
  • 5 Домакин

    7 0 Отговор
    Не от малко! От много.
  • 6 Бесен Язовец

    8 1 Отговор
    Германците още на летището елате елате у нас оп оп оп и го засмуква и се кръсти и благодарят на католически Бог за тази благодат!
  • 7 JPower

    15 4 Отговор
    Едно време в България учителите наказваха учиниците и нямаше неграмотни!! За Африка и туркия, трябва да е задължително..
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 баба Тонка

    14 5 Отговор
    Навремето в България преди 1989 това си беше масова практика - я с пръчки , а с шамари , помня и една даскалка по български как си използваше масивния пръстен да бие шокове по малките невинни детски главички ,когато някое детенце незнаеше или поради лоша дисциплина .Ахахах ,какво знае изобщо днескашната младеж ..Посегнеш ли на учител те чака ТВУ ! Използваха се всяакви наказания - може да те накара да седиш прав в неудобна поза цял час с вдигнати ръце и целия клас да те зяпа .Психически травми за цял живот ! А сега даскалите си ги бият както си искат - няма кой да ги защити ! ! ! !
  • 10 Гост

    16 0 Отговор
    За да станат хора.
  • 11 888

    7 0 Отговор
    Щото учат говеда то и тука има мн
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 нали

    6 0 Отговор
    Защо се катерят по дърветата?
  • 14 Бояришник

    3 3 Отговор
    И в Русия ги бият.

    Коментиран от #23

  • 15 К Доколенко

    11 0 Отговор
    Оказва се че не само в Америка бият негрите
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ахмед Ал Гуджук

    3 0 Отговор
    Това трябва да го гледат българките женени за негри и родили мулатчета, защото скоро като се разпадне ЕС, никоя европейска страна, включително и България няма да ги иска. Ще ги изпратят всичките в Африка и там ще възпитават децата им по този начин и ще цъфнат и вържат.
  • 18 Митьо

    6 1 Отговор
    Тука като не ги бият са цъфнали и вързали.... Никаква дисциплина, никакъв стремеж за образование, само чалгарство и кифладжийсво им е в главите. Съмнявам се учителите да бият за удоволствие. Удрят при необходимост. Келешите трябва да си знаят мястото!

    Коментиран от #19

  • 19 бияча

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Митьо":

    Малко те е бил баща ти тебе, палячо.
  • 20 Бай хой

    2 1 Отговор
    Ааако учениците им са негри ще излезе че в Африка бият негрите. Тъй като в Африка са афро-африканци и са предимно негри когото и да набият той ще е в повечето случай негър. Излиза че в Африка бият предимно негри. Това е апартейд. Трябва да се вдигнат на бунт в защита на негрите.
  • 21 Патриот

    0 0 Отговор
    Нас като ни биха и станахме хора. Сега като гледам абитуриенти не могат да напишат 5реда без правописна грешна иначе само скъпи телефони и и возила им в главите.
  • 22 Иво

    0 0 Отговор
    Негрите разбират само от бой!!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ЕХА

    0 0 Отговор
    Без бой човек ще лекьосва, говоря в рамките на допустимото, примерно :дърпане на уши, удар с линейка, шамарче, подстригване -„нула” номер за момчетата и „първи” номер за момичетата) и така докато дойде акъл в главата, а то ще дойде по един или друг начин, система го даказала още при социализма.Българи бяга в челните редици по успеваемост и всякакви математечески олимпиади ..