20 Ноември, 2019 19:00 3 379 51

Ще поиска ли Тръмп от Борисов US военна база на брега на Черно море

  • доналд тръмп-
  • бойко борисов-
  • военна база

Според американските анализатори за отпор на "растящото руско влияние" в региона, трябва да бъдат разположени в Румъния и в България системи за противовъздушна отбрана и брегови ракетни комплекси

Ще поиска ли Тръмп от Борисов US военна база на брега на Черно море - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Едно от най-знаковите събития за политическия календар през тази година ще бъде официалното посещение на министър-председателя Бойко Борисов в Овалния кабинет на Белия дом. На 25 ноември негов домакин ще бъде американският президент Доналд Тръмп.

Посещението се подготвя повече от година.

И двете страни отдавна даваха знаци за такава визита, но тя стана факт едва след три ключови решения на българското правителство:

за закупуването на 8-те изтребителя Ф-16, за закупуването и регулярната вече доставка у нас на американски втечнен газ като стъпка към намаляване на зависимостта от руски природен газ и за изгонването на руските шпиони от България.

Според откровението на бившия външен министър Соломон Паси "визитата на Борисов в САЩ е знак на благодарност за свършеното".

Оттук нататък предстои да видим за какво бъдеще ще си говорят двамата държавници край камината на най-известния кабинет в света и какво ще произтече от този разговор за развитието на България.

Изявлението на говорителя на Белия дом по повод посещението на Борисов хвърля някаква светлина: "Съединените щати и България са съюзници в НАТО и президентът очаква да бъдат обсъдени начини за засилване на общите за двете страни интереси в областта на сигурността, особено за гарантиране на стабилността на Черноморския регион, улесняване на енергийната диверсификация и противодействието на зловредните влияния, застрашаващи суверенитета на България”. Последните две изисквания вече сме ги изпълнили - демонстрирахме съюзническа вярност в областта на сигурността, противодействаме до дупка срещу проводниците на зловредните руския влияния и полагаме неимоверни усилия за енергийната диверсификация .


Остава първото - Тръмп очаква да разбере от Борисов стъпките, които ще предприеме България за гарантиране на стабилността на Черноморския регион. В това отношение най-важният, ключовият въпрос е - ще бъде ли повдигната темата за военноморска американска база и постоянното присъствие на НАТО-вски кораби в българската траектория на Черно море?
Това ще бъде парещият въглен на визитата на българския премиер, който до този момент не се отказал, поне публично от тезата си, че в "родната част от Черно море ще има само платноходки, яхти и круизни кораби".

Още в началото на годината се появиха информации, че върху България се засилва натискът от страна на САЩ да осигури постоянно присъствие на съюзниците от НАТО в района на Черно море. Процесът е част от нарастващата ескалация на напрежението между Москва и Вашингтон, а България отново е заложник в играта на големите.
Сред военните по-упорито се говори, че американците са харесали най-голямата българска военноморска база в Атия край Бургас за изграждане на постоянен център за координация на операциите на НАТО в черноморския регион.

В същото време българският вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов в интервю за ТАСС от март 2019 г. категорично заяви: "България няма планове да разполага военноморски бази на НАТО на своя територия".

Но че има такава опасност алармира самият министър-председател Борисов, който през фувруари 2019 г. на тридневния форум по сигурността в баварската столица заяви пред 600-те участници и в присъствието на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, на външните министри на Русия, Иран, Ирак и Катар: "Това, което слушам, че Черно море става важно стратегическо място... Много съм тревожен. Усещам, че районът ни, вследствие на конфликта Русия-Украйна, никак... никак няма да бъде спокоен."

"След проведените срещи на високо равнище премиерът Борисов изрази сериозни опасения за мирното бъдеще на района ни, което на фона на надеждите му за "платноходи, яхти, туристи - мир и любов", е най-малкото повод за сериозен поглед към предупреждението", написа тогава анализаторът Виктор Стефанов.

Досега линията за "засиленото присъствие на НАТО в Черно море" сред българските управляващи се прокарваше настойчиво от бившия вече Втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов. След поредната му Молитвена закуска във Вашингтон в началото на годината Цветанов заяви, че "на Русия трябва да ѝ се покаже, че Черно море не е нейна територия". Ястребските позиции на Цветанов не се споделяха от Борисов и това бе една от точките на техния вътрешен конфликт.

Преди ден обаче бившият външен министър Соломон Паси категорично заяви, че "САЩ трябва да имат силно присъствие в Черно море, за да възпират Русия". Колко "силно" да е това присъствие? Конвенцията от Монтрьо за черноморските проливи (1936 г.) ясно регламентира какви военноморски съдове могат да влизат в Черно море, забранява влизането на самолетоносачи както и престой по-дълъг от 21 дни на кораби от държави, които нямат крайбрежие.

Всичко това показва, че колкото повече доближава времето до визитата на Борисов в САЩ сякаш толкова повече мирисът на барут в Черно море измества мечтата за мир и любов в Черморския регион.

Това, което говори днес Соломон Паси, има свой постамент назад във времето. В средата на февруари след заседание на Съвета на НАТО в Брюксел, провело се в навечерието на Мюнхенската конференция, генералният секретар Йенс Столтенберг потвърди, че алиансът обмисля да засили военното си присъствие в Черно море.

Това предизвика моменталната реакция на руския външен министър Сергей Лавров, който обвини НАТО, че "безпрецедентно и многократно" увеличава военния си потенциал в близост до границите на Русия. "Става дума за подсилване на ВМС на страните членки на НАТО, преди всичко Румъния и България, плюс да направят по-чести влизанията в Черно море на кораби от некрайбрежни държави", уточни в Мюнхен думите си руският дипломат.


Всичко това показва от какво голямо значение не само за България, но и за черноморския регион ще бъде визитата на Борисов във Вашигтон и позициите, които той ще отстоява там.
В този смисъл посещението му далеч не опира вече до прословутата снимка край камината на Белия дом.

Впрочем, Борисов е третият след д-р Желев и Симеон Сакскобургготски български държавник, който ще сложи в колекцията си втора снимка край прочутата камина.

През декември 2012 година президентът Обама посреща премиера Борисов в Белия дом в началото на своя втори мандат. Тогава посещението беше работно, готвено в спешен порядък - отново в знак на благодарност на американската администрация за българската подкрепа в Афганистан и за "усърдното разследване на терористичния акт край Сарафово, при който бяха убити израелски граждани".

Днес ситуацията в света е много по-сложна, а на Борисов е отредено да играе по тънкия лед между американските и руските интереси на Балканите. И в същото време да защити българските национални интереси, за които мирът и сигурността са над всичко.

Нещо повече - резултатите от посещението вероятно ще рефлектират върху разпределнието на силите във вътрешната политика, ще дадат знак и за политическото дълголетие на самия Борисов, за когото политическата и икономическа стабилност вътре в страната и в региона са от съществено значение.

Но че ситуацията около България е все по-сложна, говори и публикуваният в началото на октомври т.г. доклад на американския правителствен аналитичен център "Ранд Корпорейшън", който представя стратегия за "възпиране" на Русия в Черноморския регион. Според американските анализатори за отпор на "растящото руско влияние" в региона трябва да бъдат разположени в Румъния и в България системи за противовъздушна отбрана и брегови ракетни комплекси.

Веднага след това се появи и коментарът на Леонид Ивашов, президент на Академията за геополитически проблеми: "Американците приеха още през 2015 г. стратегия за контрол върху Черно море, но нямат представа как да контролират ситуацията тук. Те изгубиха тук много позиции, по-специално с оглед невъзможността да изградят военни бази в Крим, както планираха. Фактически са изгубили като съюзник и Турция, която при някакъв въоръжен конфликт чисто и просто може да забрани американски кораби да минават през проливите, Анкара има това право според Конвенцията от Монтрьо. Същото важи и за чуждестранни кораби с ядрени оръжия на борда. Сега САЩ замислят като тактически ход да разположат ракети в Румъния и България, а като перспектива - в Украйна и Грузия. И не само като средства за отбрана, но и за нападение - под удара на крилати ракети може да се озове на практика цялата европейска част от Русия".
"Но ние не тъпчем на едно място, вземаме именно отбранителни мерки, които зачеркват всички планове на САЩ", предупреждава Леонид Ивашов.

Борисов е наясно с всичко това. И се опитва хем да се хареса на Тръмп, хем да не разгневи непоправимо Путин.

Има и още нещо, което е от съществено значение - активен противник на американските планове за разполагане на ракети в Европа, включително в черноморските региони е Турция, която не желае ескалация в Черно море. Защото за всяко действие си има противодействие - както казва Москва, военни обекти, застрашили в някаква степен сигурността на Русия, веднага се вземат на прицел.

Сложна е играта на Борисов. Балансът е много труден. Ще допусне ли да станем фронтова държава? Или спомагателен стълб на Румъния, която вече строи вoeннaтa бaзa ĸpaй Чepнo мope ĸaтo чacт oт пpoтивoдeйcтвиeтo нa Pycия в peгиoнa? Вероятно заради това българският премиер изтиква на преден план енергийните проекти, прокарването на тръби и газопроводи като елемент на възпиране на всякакви военни действия.

Докъде ще му стигнат силите в тази игра?
И какво ще сложи Тръмп в кощницата на Борисов, ще разберем само след седмица.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФЕН

    50 4 Отговор
    Бе дано бат Бойко устиска, и не се съгласи за хамерикански бази...🤞

    Коментиран от #7, #8

  • 2 Behemoth

    54 3 Отговор
    А колко ще плащаме за тая база щот на Южна Корея и на Япония им увеличиха сумите хахах....май ще ни се сбъдне мечтата да храним чужда армия....
  • 3 мали мали

    38 1 Отговор
    А оня иска ли да му еба маиката същисана,герберска
  • 4 Йосарян

    43 2 Отговор
    Тикво пезевенкт! Да не забравиш да награбиш мелания ей! А иначе, каквото му кажат краварите, тва ще е.
  • 5 Иванов

    23 11 Отговор
    Требва да си изберем на коя страна сме и тогава ще е много лесно всичко. Не може да сме по средата.

    Коментиран от #20, #25, #31, #41

  • 6 мали мали

    23 0 Отговор
    Ии какво се очаква в таз държава заколение ,бесене и разковачване еи за това на село е по добре
  • 7 Мишел от съпротивата

    41 0 Отговор

    До коментар #1 от "ФЕН":

    Ха-ха-хаа...вярваш ли си? Каквото му поискат ще го даде без да гъкне. А на бас?

    Коментиран от #11

  • 8 ХУ Ю

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "ФЕН":

    ША ИСКА НА МАЙКЯ СИ У ТАКОВАТА ДА НАВРЕ 2-3 РАКЕТИ А МИЛАНКАТА МОЙ ПОЕМЕ БОЙНА ГЛАВА ЗА РАКЕТА ПЪРШИНГ ДА ГЕ
  • 9 тука е така

    4 56 Отговор
    База трябва да има,вижте какво се случва в Полша и тогава говорете,Полша се изстрелва в космоса с приятелството си с американците.Въпроса е винаги дали ще позволим да ни използват,защото едно е да съ партньор,съвсем друго е да си роб.

    Коментиран от #13, #22, #23, #30

  • 10 Виме

    26 1 Отговор
    Ква база на Л..номорието, бе?! Там всичко е хотели и бетон! Тръмп да им купи да прати един батальон с 3 годишни Олинклузив пакети да нахрани мутрите и да прави Митьо Очите официален представител на Бг интересите в курорта! При интерес от страна на САЩ ще им осигурим и отстьпка за масаж ако паркират Хъмвитата на мутренско място- безплатен бой от анаболни батки!
  • 11 антрашпиц

    17 1 Отговор

    До коментар #7 от "Мишел от съпротивата":

    Чи естественно без да гъкне.Но мен ме съмнява данеби да сложат тука ядрено оръжие...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Отец Арамис

    30 0 Отговор
    Баце ще види зор на тази среща.Ако клекне, ще навреди на туризма непоправимо.Сбогом на лодките и платноходките.Ако не клекне,може да му замразят авоарите и да му разклатят престола.
  • 16 Д'мин

    14 0 Отговор
    Конвенцията от Монтрьо обезсмисля коментарите по тази тема!

    Коментиран от #19

  • 17 Омбре

    33 0 Отговор
    Тази снимка отгоре ни струваше два милиарда.Да видим другата снимка,дето ще я направят идната седмица колко ще ни струва.
  • 18 no name no face no number

    25 0 Отговор
    Истински срам е тази статия и показното васалноо отношение и към двете цитирани държави. България може да има независима външна политика, но трябват хора смели и отговорни, а не продажници и лакеи. Жалко за това, че много хора мислят по същият робски начин както този автор на тази статия.
  • 19 Последния софиянец

    21 1 Отговор

    До коментар #16 от "Д'мин":

    Ще ни накарат да купим кораби и конвенцията от Монтрьо отива на кино. Отделиха 220 млн за разширяване на варненското пристанище, това какво ви говори. И атомните бомби от Турция ще ги пренесат у нас.
  • 20 no name no face no number

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Иванов":

    Тоеа го каза един дето процесора му хич не го бива, за нищо не става роб и половина мъж ама от модерните дето .....клекнали
  • 21 за един апартамент в Америка

    19 0 Отговор
    Че, те чии са сега морските военни бази? Имат поне две! А и не му трябва на Тръмп да иска - той преди да поиска, ще му предадат цялата държава заедно с робите в нея!
  • 22 чужди армии

    26 0 Отговор

    До коментар #9 от "тука е така":

    Поляците първо бяха под немско робство, после под руско, сега сами си поканиха окупатори! И ще трябва и да им плащат за това!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 onq s konq

    2 27 Отговор
    Абе ЕВРАЗИЙСКИ ТРОЛОВЕ ТАКИВА,нали уж се подигравахте че България е "Разграден двор",че с "Тия 8 ф-16 които стават само за скраб" едва ли ще уплашим Русия,че с "Гумените американски Лодки - подарък" сме най-смешните на Балканите и изведнъж..."НЕ ЩЕМ АМЕРИКАНСКИ БАЗИ И РАКЕТИ"?!И така:В момента БГ е на 3-то място на Балканите като ВОЕННА сила СЛЕД Гърция и Румъния.С ТИЯ БЪДЕЩИ АМЕРИКАНСКИ БАЗИ на наша територия обаче...и с евентуалното ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ЦЯЛОТО АМЕРИКЕАНСКО ОРЪЖИЕ базирано в Турция на НАША ТЕРИТОРИЯ като "ВЕРЕН НАТОВСКИ СЪЮЗНИК",дали няма да се озовем дори на ПЪРВО МЯСТО?Естествено че вместо да се Гордеете с това,Вие ще бълвате огън и пушек,но ПОНЕ ЩЕ ПРЕСТАНЕТЕ ДА СЕ ПОДИГРАВАТЕ НА Българската ВОЕННА МОЩ!

    Коментиран от #28, #34, #43

  • 25 на коя страна си бе, Кьорчо

    18 0 Отговор

    До коментар #5 от "Иванов":

    не виждаш ли че те готвят за страната на умрелите. Или тази съдба за теб, майка ти, баща ти и децата ти, ти харесва.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Димов

    14 0 Отговор
    А, ако я поиска насред София, баш на мегдана, на ачика, дали пак ще му клекне нашия?

    Коментиран от #32

  • 28 Мани мани

    11 2 Отговор

    До коментар #24 от "onq s konq":

    По-промит мозък и през соца не е имало. С чужди мускули ми се отпишете като пуяк на пръщини. И дядо ти едно време се е пъчил така с руската мощ. От него си наследил мишкарстването.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Мани мани

    12 0 Отговор

    До коментар #9 от "тука е така":

    Тия приказки са на 75 години. Едно към едно от речите на партията. Само героя, съюзника, окупатора е нов.
  • 31 Мани мани

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Иванов":

    Мислиш като лакей. Неспособен си да съществуваш без господар. Роб по душа и по убеждения.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 no name no face no number

    10 0 Отговор

    До коментар #24 от "onq s konq":

    Тя няма да е българска бе глупако, а на окупаторите от нато. И нещо класацията ти за военна мощ на балканите куца, ами Турция, Сърбия, Словения, Албания освен споменатите Румъния и Гърция ? И все пак

    Коментиран от #36

  • 35 no name no face no number

    7 0 Отговор
    Тя няма да е българска бе глупако, а на окупаторите от нато. И нещо класацията ти за военна мощ на балканите куца, ами Турция, Сърбия, Словения, Албания освен споменатите Румъния и Гърция ? И все пак по дпбре е да има мир въпреки, че краварите заслужават един голям бой за урок и за спомен
  • 36 onq s konq

    0 14 Отговор

    До коментар #34 от "no name no face no number":

    направи справка с ОФИЦИАЛНАТА СТАТИСТИКА относно ВОЕННАТА МОЩ на Балканските държави и ще се убедиш в ИСТИННОСТТА НА ДУМИТЕ МИ - Че БГ е на 3-то място след Гърция и Румъния.АКО обаче се приеме че Турция също е Балканска държава,естествено че ще е на 1-во място,но това зависи от избора на Методика.След нас са Хърватия,след това Сърбия на 5-то място и накрая Македония и Албания.По-важното ЗА ТЕБ обаче е да си ИЗРЕЖЕШ на Мегдана че "Класацията ми куца",независимо че си позволяваш НАГЛО да казваш на "черното бяло"!А целта ти е елементарна- да ме НЕГЛИЖИРАШ,да ме изкараш ПОСРЕДСТВЕН И ОГРАНИЧЕН,да ОМАЛОВАЖИШ Изказите ми.А ЗАЩО?Ами с една единствена цел:Защото НАСТРОЙКАТА ми е ЕВРО-АМЕРИКАНСКА,което пък влиза в Конфликт с твоята ПРО-РУСКА.Ами продължавай да наричаш Съюзниците от НАТО "Окупатори",а аз пък ще ги приемам БЕЗРЕЗЕРВНО като Освободители.Но не забравяй:НИЕ,А НЕ ВИЕ СМЕ НА ВЛАСТ и нямаме НИКАКВО НАМЕРЕНИЕ да ви я отстъпим!

    Коментиран от #38, #47, #50

  • 37 Ван дер Любе

    8 0 Отговор
    Нашето момче е толкова сгазило лука, че каквото и да поискат, ще им го даде.
    Даже до магнолията ще сложи пършинг.

    Коментиран от #39

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 давай асфалт

    9 1 Отговор
    Сега асфалтира пътя до военната база, тя ще е бадева, само да не му разкрият офшорките и милиардите!
    Той другаря Борисов дава , все едно му е бащиния...
  • 41 Истината

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Иванов":

    Ние сме като гола бяла жена между негри!
  • 42 България ЕС Нато

    1 7 Отговор
    Дай Боже да стане
  • 43 Gost

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "onq s konq":

    А дали няма да излезем на първо място в списъкът на руснаците за заличаване пък сме и доста близо до тях
  • 44 Мислещ

    13 2 Отговор
    Мислете реално!
    САЩ са на хиляди км. от старната ни, днес са тук, утре може да не са.
    Ние имаме граница с Турция (която зави към Русия), Русия, Сърбия и Гърция ( която има много добри отношения с Русия).
    Някой замислял ли се е, че например - САЩ фалира, или загуби интерес за територията ни и си тръгне... Какво я чака бедната ни страна и, че нищо чудно отново да ни разпокъсат.
  • 45 Свърши се!

    8 1 Отговор

    До коментар #26 от "Айхман":

    САЩ за наше нещастие с новите бази военно морски и въздушни (ще бъдат изградени и подържани от нас издръжлата на тяхна армия ще е плащаме ние до тум добре така е в целия свят има но друго много важно по важно от това кой ще плаща това е САЩ бетонирават статуквото ,властана бившите комунисти ,гербаджии и прочее .Това ще фиведе до безконтролно ограбване на всички фондове о репресии за всички които искат достоен живот Пълната подкрепа на САЩ за бившите комунисти мутри и лъже патриоти ще ни изведе в криминално тоталитарен режим,БЪЛГАРИЯ е страна с неясно бъдеще и демографска криза
  • 46 България

    1 6 Отговор
    Винаги с НАТО Винаги с ЕС
  • 47 Балканец

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "onq s konq":

    Публикувано във факти.бг: АКО обаче се приеме че Турция също е Балканска държава, .......... ДА НЕ СЪМ ТЕ ЧУЛ ДА БОГОХУЛСТВАШ ПОВЕЧЕ!!!
  • 48 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    А-а-а, ама янките, ако решат да правят военно-морска база на наш черноморски бряг , ще ли питат някого ?
  • 49 Окупаторите от нато вън

    2 1 Отговор
    Няма ли достоен български мъж и политик да откаже на тия американски вампири ядреното оръжие в милата ни родина!? Кой нормален човек и българин иска война с Русия? Какви са тия предатели и дегенерати които искат да ни сложат ракети тук? Предавате род и родина! Ще платите с главите си, милост няма да има!
  • 50 Трол

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "onq s konq":

    Кобилкин, ти пак едно и също ли бе? Нали на тези твои завтаряния съм ти обяснил, на Сърбия не можеш да кацнеш на...с твоя арбалет! Писах и ти обясних, пак ще поФторя, като за умствено изостанали! В тази класация освен реалните цифри за държавите членки на НАТО, като Хърватия и България се дава бонус за членството в организацията и така са пред Сърбия. Погледни кокорчо, процентното съотношение на парите давани за отбрана на тези страни, брой армия и въоръжение, и стига с твоите тъпотии! Единствано ги бием сърбите по...флот, с трите гумени лодки. Но те нямат излаз на море!
  • 51 Kольо Фичев

    2 0 Отговор
    На Слънчев бряг залива е подходящ за кораби, а на Несебър могат да му дръпнат една писта и става непотопяем самолетоносач... и хотели за войската колкото искат, а летос и убави моми