21 Ноември, 2019 13:01 2 362 19

Чакахме Батман и Супермен - получихме Гешев, Цацаров и Пеевски

  • иван гешев-
  • сотир цацаров-
  • пеевски

Всички критици на статуквото и Пеевски са "клиенти" на КПКОНПИ и нито един от поддръжниците на модела

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Организираното номиниране на главния прокурор Сотир Цацаров за поста председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) не учуди никого. Публично обявените мотиви са едно, но истинските са съвсем друго нещо и в случая те са по-важните.

Изразяват се в очакването антикорупционния орган да бъде благосклонен към тези, които са го предложили и да мачка опонентите и неудобните. Досега комисията работи по този начин и няма нужда някой да признава това - то е очевидно. Всички критици на статуквото и Пеевски са "клиенти" на КПКОНПИ и нито един от поддръжниците на модела. Тези, които минаха формално през проверки, просто бяха "изпрани", за да продължат в същия дух. Министър Горанов и Цветанов, например.

Спомена се, че самият Цацаров бил против, но успели да го убедят. Какво се крие зад тази, на пръв поглед, дребна подробност?

Постът главен прокурор през мандата на Цацаров се сдоби с толкова правомощия, че се превърна в най-важния в страната. Най-просто казано по негово нареждане може да бъде арестуван всеки, включително тези на върха на властовата пирамида. Това го прави своеобразен тиран, погледнато през древногръцкото разбиране за неограничена власт. Цацаров е интелигентен, но вече вкусил от тази неограничена власт, което го прави зависим от нейните плодове. Някои наричат това състояние „синдром на хюбрис“, а в древен Китай надменността и съпоставянето с боговете води до създаване на министерство на наказанията – ясно с каква цел и насоченост…

Защо все пак Цацаров приема да слезе от трона на стол, колкото ѝ удобен да е той? Можеше да поеме Инспектората към ВСС, например. Можеше, но този пост не дава възможности за упражняване на всекидневна власт, при това изцяло репресивна. Твърденията, че КПКОНПИ ще засили чувството за справедливост, борейки се с корупцията, са абсолютно фалшиви. Самият неотдавнашен председател затъна в корупционен скандал от който бе спасен чак във Валенсия, където стана консул…

Цацаров ще трябва да измие това петно, но е много трудно да си представим как ще стане това, след като и за него „Биволъ“ публикува данни, че е придобил луксозна вила на по-ниска от действителната цена. Отказът му да посяга на хора от висшите етажи на властта, политиката и задкулисието пък е направо пословичен.

А може би Цацаров не е в позиция да откаже предложения пост? Може би такава е била договорката, постигната по време на единственото му за цял 7-годишен мандат, посещение в САЩ? Няма да ни кажат срещу какво, но може би ще проличи съвсем скоро. Ако например започне проверка на депутата от ДПС Делян Пеевски например. Или на многомилионно струващите придобивки на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Съвсем логично би било да се заеме и с разследване на издръжката на пеевските медии и тези под негов контрол, както и имотното състояние на издателите им. Ако пък не го направи – ще потвърди това, което отдавна знаят всички - че са в един отбор.

Цацаров би могъл да се оттегли и да заеме почетен пост някъде и да пише учебници по право или книги. Можеше да стане посланик. В Русия, например, където има добри познанства. Не му предложиха престижен пост и в някоя международна организация. Сигурно тези факти имат своето обяснение, което не знаем и ни остава единствено да гадаем.

Няма съмнение обаче, че Иван Гешев – главен прокурор и Сотир Цацаров – шеф на КПКОНПИ, е сделка. Тя не отразява интересите на гражданите и обществото. Целите и интересите са съвсем други: запазване господството на кръга #Кой, олицетворяван от Делян Пеевски и Ахмед Доган. И излиза, че американците, въпреки заявяваната досега позиция, поддържат този мафиотизиран модел. Излиза също, че информациите за разследвания по закона „Магнитски“ и на ФБР за пране на пари, финансиране на терористични структури и пр. са били заблуда. Така ли е? Добре е да знаем, защото изглежда, че Вашингтон покровителства Пеевски и не се интересува от мнението на българските граждани. Също и дали ЕС и ЕК одобряват тази сделка, измивайки си ръцете с дежурното: „това са вътрешни работи“. Странно е мълчанието за това какво става у нас и големия интерес в Брюксел към процесите в Полша, Унгария, Румъния… Да не би да са ни изключили без да са ни казали?... Или са безпомощни срещу българското задкулисие?

И ако решим да следваме логичната линия при номинирането на Цацаров за шеф на КПКОНПИ, ето какво се получава. Бойко Борисов е председател на партия ГЕРБ. ГЕРБ е лидерска партия. Партията има мнозинство в парламента. Борисов е и премиер-министър. Като партиен лидер той контролира и парламентарната група, същата, която предлага Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ. Без одобрението на Борисов това не може да стане, а най-вероятно идеята е негова, след което е горещо прегърната от депутатите му.

Почти същото важи и за избора на Иван Гешев.

Бойко Борисов заминава след дни за САЩ и ще разговаря с президента Доналд Тръмп. Неговото посещение ще финализира и обобщи предхождащите, включително и това на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. Повече от ясно е, че Борисов е силният човек в България, на когото САЩ държат и подкрепят. С тяхно знание и одобрение са назначенията на Гешев и Цацаров, макар Цацаров да бе заедно с Пеевски обект на това разследване. Тръмп не оповести никакво решение по казуса, което навежда на определени мисли. Значи Белия дом одобрява модела #Кой. Дори въпреки съмненията и доказателствата, че Пеевски, Цацаров и Гешев са свързвани с политиката на Кремъл. Всичко това води до объркване в българското общество, защото чуваме едно, а се случва съвсем друго. За какво са тогава годишните доклади на Държавния департамент, в които остро се критикува корупцията в България, както и трагичното състояние на свободата на словото и медиите? Съвсем друго показа новият посланик в София Н.Пр. г-жа Херо Мустафа, която позира с едно от изданията на пеевската камарила, което очевидно е знак за посоките на US-политиката спрямо България.

Българите все се лъжем в освободителите. Едните ни докараха съветска власт, а тези от Америка вместо Батман и Супермен ни пробутаха Цацаров, Гешев, Доган и Пеевски. Създава се съвършена система за репресии: Гешев ще повдига обвинения, а Цацаров ще отнема имуществото на всички неудобни. Няма защита от такава машина и всеки един може да попадне в месомелачката всеки момент. Мирише на Сталин и светата инквизиция - ако не щи вещица, ще си враг на народа...

Както казва Лестър от „Американски прелести“: Чувствам се все едно съм бил в кома през последните 20 години. И точно сега се събуждам.

На по-голям подарък Москва едва ли се е надявала…

Д-р Димитър Попкутуев


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Така мисля

    40 3 Отговор
    Много точна статия ! Сегашното управление е най тежката национална катастрофа в новата ни история ! Геноцид на един народ !
  • 3 Лошо лошо лошо

    20 7 Отговор
    България е принудена да приеме руския модел който е само имитация на демокрация а решенията се взимат от малка група от мафиотски тип !

    Коментиран от #4

  • 4 Това си е

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Лошо лошо лошо":

    По скоро моделът на Кадафи
  • 5 ???

    22 0 Отговор
    Колкото и да е странно има една детска книжка "Тримата шишковци". Интересно е да се прочете. Както пише" филмът е правен по действителен случай". Само дето книгата е писана преди 100години.
  • 6 дон балон

    10 1 Отговор
    тoвa c Гешев, Цацаров и Пеевски дoкaзвa нa 100 %, чe имa cтрaшeн имoтeн бaлoн в Бългaрия, кoйтo вeчe ce cпукa и цeнитe в Coфия вeчe ca пoд нулaтa! Вcички cтрoитeли и бaнки глътнaхa вoдa, aз cъм брoкeр, кoйтo рeaлнo плaщa кoмиcиoн нa клиeнтитe, caмo и caмo дa имa cдeлкa пoрaди oтрицaтeлнитe цeни нa имoтитe в Coфия

    Коментиран от #7

  • 7 Само че не е така

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "дон балон":

    Защото всички се избиват да си купят апартамент в София
  • 8 onq s konq

    3 17 Отговор
    Аре пак Авторски изпълнения,подплатени с Руски пари- Не Батман и Супермен чакате,а ПУТИН и КАДИРОВ!Ама ще има мнооого да чакате в поза "Дядо Йоцо гледа"...пък накрая може и да се освестите?:)
  • 9 Какво означава всички строители и банки

    4 0 Отговор
    Глътнаха вода може ли превод от БГ на Бг
  • 10 вес

    22 3 Отговор
    Аман от всякакви евроатлантически "приятели", които крепят бодигарда на бай Тошо така, както Брежнев крепеше Тодор Живков. Да ви еб *м и либералната демокрация, и евроатлантическите ценности, и приказките за лека нощ. Видяхме само гей паради, Истанбулски конвенции, пари единствено за мафията и папи, които я галят по главата.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гост

    15 1 Отговор
    Ако, случайно, цацата не го изберат /много малко вероятно/, може веднага да го вземат преподавател, разбира се с проферсорско звание, в Натфиз. Много добър актьор е, направо си е професор по актьорско майсторство
  • 13 ПЕНКО

    9 1 Отговор
    СТРОИЛИ ЖИВОТНИТЕ И ЛЪВА КАЗАЛ : " ЩТЕ ИЗЯМ НАЙ-ГРОЗНОТО ЖИВОТНО, А "ЖАБАТА" ОТВЪРНАЛА : Е СЕГА НА "БИВОЛА"-МУ СЕ "РАЗКАЗА" ИГРАТА " !!!!!!!!!!!
  • 14 попето

    4 3 Отговор
    кУРНЕЛО кУРНЕЛО опозиция ли си !!!? чиста коалициа си, откакто се натресе в това умрело бсп и си траят тия некадърници и са те оставили да ги досъсъпеш, май...тати, мръсн...цо!
  • 15 Behemoth

    7 2 Отговор
    Чи той Батман е у жипа бе!

    Коментиран от #17

  • 16 иии

    4 0 Отговор
    хайде де . по същия начин беше скрит и борис велчев .
  • 17 Не е батман

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Behemoth":

    А е Фатман
  • 18 Бивш военен

    1 0 Отговор
    Г-н Гешев какво става с къщата на Тиквуний Барселонски в Испания? Ами сега?

    Коментиран от #19

  • 19 Яо Африкански

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Бивш военен":

    Нищо, чакат да се забрави