21 Ноември, 2019 20:31 3 080 7

Когато разкриването на престъпление се третира като престъпление, значи ни...

  • уикилийкс-
  • джулиан асандж

В САЩ го заплашват 175 г. затвор, защото показа грозното лице на американските задгранични военни операции

Когато разкриването на престъпление се третира като престъпление, значи ни... - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В САЩ го заплашват 175 г. затвор, защото показа грозното лице на американските задгранични военни операции. Затова е съмнително дали основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж изобщо някога ще бъде отново свободен човек.

Девет години продължиха следствените действия срещу Джулиан Асандж в Швеция. Докато държавното обвинение не реши, че събраните доказателства не са достатъчни, за да се повдигне обвинение срещу него. Това трябваше да е един добър ден за основателя на Уикилийкс. Но не бе.

Това решение на прокуратурата в Швеция не променя с нищо ситуацията, в която се намира 48-годишният австралиец. Асандж остава в ареста, изолиран в килията си в строго охранявания затвор „Белмарш" край Лондон. Сега на дневен ред е това, което той винаги е искал да избегне – собствената си екстрадиция в САЩ.

Пострада образът на американските военни операции

В САЩ го заплашва съд по обвинение в заговор с бившата американска военнослужеща Челси Манинг за кражба и разпространяване на секретни информации. И по-точно става въпрос за стотици хиляди тайни документи за американските военни операции в Ирак и Афганистан, както и дипломатическа кореспонденция.

Тези документи промениха представата за американските военни операции, тъй като показаха и десетките хиляди цивилни жертви на войните, провежданите изтезания и извършваните военни престъпления. Изведнъж водените от САЩ войни вече не бяха толкова чисти, колкото внушаваха внимателно подбираните от пиар-стратези снимки и кадри на извършвани прецизни удари. А те се оказаха също толкова мръсни и жестоки, колкото и във всяка една друга война. Публикуваните факти бяха болезнени: в старателно отглеждания образ на САЩ като добрата суперсила се появиха пукнатини. И бихме могли да си помислим, че това беше добра разследваща журналистика - такава, от каквато една функционираща демокрация се нуждае, за да могат добре информираните граждани да държат сметка на управляващите.

Но Вашингтон избра отмъщението, без да крие това. Заместникът на президента Обама - Джо Байдън - нарече Асандж „високотехнологичен терорист". Бившият лидер на Камарата на представителите Нют Гингрич заяви, че основателят на Уикилийкс трябва да бъде третиран като "вражески войник". Коментаторът на Фокс Нюз Боб Бекел дори поиска смърт за Асандж, а държавният секретар Майк Помпео определи през 2017 година Уикилийкс като „недържавна, вражеска тайна служба".

Това го очаква Асандж в САЩ

Тази реторика говори за това, че в САЩ Джулиан Асандж не може да се надява на честен процес. Там го заплашват 175 години затвор. Какво може да очаква той в САЩ показва процесът срещу разобличителката Челси Манинг: тя прекара 7 години зад решетките за това, че е издала държавни тайни на Уикилийкс, преди Барак Обама да я помилва в края на мандата си. От 150 дни насам тя отново е в затвора - защото отказва да свидетелства срещу Асандж пред специално съдебно жури.

Споразумението от 2007 г. между Великобритания и САЩ, уреждащо въпроса за екстрадициите, изрично забранява екстрадирането на лица по политически причини. А съмнява ли се някой, че искането за екстрадиране на Асандж е политически мотивирано? Въпреки това двете страни продължават процедурата - в открито нарушение на правата на Асандж. Специалният докладчик на ООН за изтезанията Нилс Мелцер посети основателя на разследващата платформа в затвора и описа в доклада си условията в затвора като "нечовешки". В документа се посочва още, че Асандж „показва всички симптоми на човек, който "дълго време е бил изложен на психически тормоз".

Като такъв може да се разглеждат също и опитите за възпрепятстване на защитата. Адвокатите на Асандж поискаха повече време, за да се подготвят за съдебния процес, който трябва да започне на 25 февруари. Това се налага, защото защитата има ограничен достъп до своя доверител, както и заради загубените лични документи на Асандж, след като през април 2019 Еквадор му отне правото на убежище, а посолството на южноамериканската страна в Лондон предаде неговите вещи на американските власти.

Разследващата журналистика е на прицел

Асандж е бил шпиониран през цялото време в еквадорското посолство. Дори разговорите с адвокатите му са били записвани със скрити камери и микрофони, а после предавани на американската страна. Дори само това е достатъчно при един нормален съдебен процес наказателното преследване да бъде прекратено.

Но в това съдебно дело нищо не е нормално. Една суперсила иска да накаже демонстративно един журналист - като предупреждение към всички разобличители и техните помагачи. Уикилийкс публикува документите и водещи световни медии се включиха. И сега журналистиката е на прицел. Разобличителят Едуард Сноудън го каза много точно: „Когато разкриването на престъпления се третира като престъпление, значи ни управляват престъпници".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    52 1 Отговор
    паметник трябва да му направим на момчето! дано руснаците го измъкнат
  • 2 В храстите НЕ всички са равни

    55 2 Отговор
    Асандд и Сноудън ще получат признание за делата си от Историята и свободните медии, трябва да поддържат и поощряват тяхната смелост и саможертва!
  • 3 Вова

    51 1 Отговор
    Нищо чудно няма - САЩ са най-големите международни диктатори и рекетьори! Причиняват размирици и войни в целият свят, разрушават държави, грабят богатства, безнаказано манипулитат медии и политици, с оправданието че е в името на някакво измислено понятие "демокрация"!
  • 4 Стоян, София, 46г

    34 1 Отговор
    Срам ме е че България е окупирана от сащ, срам ме е че тази престъпна държава е наш господар! Долни ченгета, заменихте един гнет с друг, още по-античовешки! Да ви приседнат сребърниците юди!
  • 5 Патриот

    18 0 Отговор
    Това "човешкото" лице на демокрацията.
    Респект към смелостта на Асандж и Сноудън относно смелостта им да покажат уродливата същност на диктаторите, които тероризират и грабят от цял свят.
  • 6 Миталов, СЪДИЯ БГ?

    2 0 Отговор
    Да се издаде български паспорт на Асандж. Това е човекът на свободното слово и съвест.
    Ако DC на US предяви претенции за реципрочност, да се изпратят с първия самолет няколко мисирки и калинки!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.