Last news in Fakti

21 Ноември, 2019 22:00 2 771 15

Осъдиха правителството на Орбан заради лъжата за Сорос и бежанците

  • унгарски хелзинкски комитет-
  • виктор орбан-
  • джордж сорос-
  • унгария

За уронване престижа на Хелзинкския комитет правителството в Будапеща ще трябва да се извини и да плати глоба от 2 милиона форинта

Осъдиха правителството на Орбан заради лъжата за Сорос и бежанците - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За уронване престижа на Хелзинкския комитет правителството на Виктор Орбан ще трябва да се извини и да плати глоба от 2 милиона форинта. Причината: неговата негативна кампания срещу Сорос и мигрантите.

Унгарското правителство е осъдено да плати компенсация на Унгарския хелзинкски комитет (УХК), съобщава АФП. Върховният съд на Унгария постанови в сряда, че правителството на Виктор Орбан е разпространило „подвеждащи и грешно представени факти" за правозащитната организация. Те се съдържат във въпросник, разпратен до милиони унгарски домакинства.

съобщение на УХК до медиите се посочва, че, според Върховния съд на страната, правителството на Орбан е накърнило репутацията му в „национално допитване" относно американския милиардер Джордж Сорос. От съобщението става ясно още, че съдът е постановил унгарското правителство да публикува извинение на неправителствената организация - чрез медиите и на сайта на правителството, което да престои там 30 дни. Освен това правителството в Будапеща трябва да изплати на УХК обезщетение от 2 милиона форинта (6 хиляди евро).

"Промигрантска организация, финансирана от Сорос"

От правителството изпратиха позиция, в която се казва, че приемат решението на съда. Независимо от това обаче, правителството продължава да разглежда УХК като промигрантска организация, финансирана от Джордж Сорос: "Въпреки че отрича и увърта, факт е, че Унгарският хелзинкски комитет е финансирана от Сорос промигрантска организация", се казва в правителствено изявление, изпратено до АФП.

През 2017 година анкетата за „Планът Сорос", част от т.нар. „национални консултации", започнали през 2015 година и фокусирани върху миграцията, попита гражданите дали са съгласни с позицията на правителството. В един от въпросите се твърди, че УХК, която е приела финансиране от Сорос, се застъпвал за по-леки присъди за мигранти, осъдени за нарушаване на закона, отколкото за унгарските граждани. В своя защита от УХК припомниха, че от десетилетия се борят за равноправие в Унгария.

С решението си Върховният съд потвърди становищата на по-долните инстанции, в които се казва, че правителството е представило мнението си за факти и по този начин е поставило УХК в лоша светлина.

Кулминация в кампанията срещу Сорос

Виктор Орбан, който е известен с непримиримата си позиция срещу мигрантите, многократно е обвинявал американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос, че подкрепя и дори направлява имиграцията към Европа. Въпросната анкета, придружена от мощна информационна кампания с плакати и реклами в медиите, е кулминационната точка от негативната кампания на Орбан срещу Сорос.

От Унгарския хелзинкски комитет обявиха, че ще използват средствата от обезщетението за предоставяне на безплатна правна помощ.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пришествието на нихилизма

    68 2 Отговор
    Истината става лъжа, доброто - зло, свободата на мнението - дискриминация, а бялото- черно. Националните държави изчезват, след това изчезва моралът, ценностите, изчезват обществата и, накрая, в борбата на всеки срещу всеки - изчезват хората.

    Коментиран от #9

  • 4 Забележете

    58 3 Отговор
    за какво ще дадат средствата от обезщетението тези мръсни изчадия от хелзинския комитет - за "безплатна правна помощ". Въпросът е на кого и за какво? Пак ще учат съдии да намаляват присъди на престъпници и ще наемат адвокати да защитават престъпници.
  • 5 criminal

    46 2 Отговор
    А нашия г.золилец Ко прави....ако имат един Орбан да ни пратят на и нас .......глобата ще я платим....по добре от милиарди за нелетящи паметници.......
  • 6 некойси

    42 2 Отговор
    Чифутите демонстрират сила срещу опълчилите се, това не е от вчера. Поне така можем да разберем кой кой е в играта.
  • 7 412

    36 3 Отговор
    А защо само в Унгария и България има Хелзинкски комитети ??
  • 8 сорош вън

    41 2 Отговор
    Та откога разни организацийки, никога не избирани от хората да диктуват какво е демократично и какво не? БХК да си направи политическа партия, да получи мнозинство и тогава да определя посоката на развитие.
    Дотогава си е просто хранилка за индивиди, отрекли се от собствения си народ.
  • 9 Робот

    31 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пришествието на нихилизма":

    Свършват му парите , споко! Сега хапе най зле, като за последно, затова и нашите боклуци са побеснели!
  • 10 Полицейски служител

    3 30 Отговор
    11 хиляди лева... бълха го ухапала унгарското циг@не. Утре пак ще вие, че Сорос и извънземните са виновни.

    Коментиран от #13, #14

  • 11 Брат ми

    17 0 Отговор
    Кор за Бхк и DW.
  • 12 шщшшро7

    12 0 Отговор
    ИЗРОДА Сорос - на сапун .
  • 13 goni

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Полицейски служител":

    Пич , ти от БХК ли си?! Щото, аз съм готов да работя за вас! Чух че плащате добре. Готов съм да работя за всяка кауза, стига да плащате редовно добри пари! Ако, ми свършиш работа ще си получиш процента!
  • 14 Няма

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Полицейски служител":

    как да си полицейски служител! За всеки почтен български полицай Сорос и НПО-тата му са символ на омерзени предатели.
  • 15 Логика

    1 0 Отговор
    В Унгария осъдили правителството на Орбан. Ами, значи в Унгария съдилищата са свободни! Нека Дойче веле да обясни, кога немското правосъдие ще се изкаже по казуса с отварянето на немските граници през 2015г и продължаващо все още. Никой немски съд не се наема дори да започне такова дело, а камо ли да осъди правителството на Меркел?!