Last news in Fakti

22 Ноември, 2019 08:54 5 209 17

Да изберем експерт, а не прокурор за шеф на КПКОНПИ

  • симеон найденов-
  • кпконпи-
  • сотир цацаров

Симеон Найденов може професионално да подхване корупцията по високите етажи на властта

Да изберем експерт, а не прокурор за шеф на КПКОНПИ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 3 декември изслушват в парламента двамата кандидати за нов шеф на КПКОНПИ. Това ще стане пред ресорната парламентарна комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Това са сегашният главен прокурор Сотир Цацаров и депутатът от „Воля“ Симеон Найденов.

Те са представили всички необходими документи, които изисква Законът за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, както и правилникът на Народното събрание.

И на двамата кандидати предстои да представят своя писмена концепция

в 7-дневен срок за работата си в КПКОНПИ. През следващата седмица в четвъртък ресорната парламентарна комисия ще предложи на вниманието на народните представители да разгледат документите им заедно с концепциите.

След като бъдат разгледани документите и концепциите на двамата кандидати, депутатите трябва да вземат решение за допускане на Сотир Цацаров и Симеон Найденов за процедурата по изслушване за нов шеф на Антикорупционната комисия.

Издигането на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ по-скоро прилича на опит да му се намери „топло местенце с добра заплата“.

То номинацията на „Воля“ показва желанието Антикорупционната комисия да бъде ръководена от доказал се професионалист.

Симеон Найденов има над 35 години юридически стаж,

заемал е длъжности, изискващи взимането на отговорни и бързи решения, както за предотвратяването на престъпления, така и за разкриването на такива.

Завършил е юридическото си образование в Москва, а професионалната му кариера стартира в структурите на МВР във Варна. От 1983 г. до 1997 г. е следовател във Варна.

През 1998 г. е вписан като адвокат в адвокатска колегия.

От 2017 г. е народен представител в 44-то Народно събрание от партия "Воля". Член на Комисията по правни въпроси и на Комисията по борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.

Квалификацията и професионалният път на Симеон Найденов по безспорен начин доказват, че с богатия си опит и лични качества той може да допринесе за постигането на по-добри резултати при противодействието на корупцията, смятат от „Воля“.

Крайно време е да се сложи край на порочната практика на бивши шефове да се търси „топло местенце“.

Назначаването на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев за консул във Валенсия е ясен сигнал, че сегашните управляващи не искат да се борят с корупцията. По-достойно е и за Сотир Цацаров да се върне в редовете на прокуратурата вместо „да си прави сметки“ да оглави Антикорупционната комисия.

Подкрепата за кандидатурата за КПКОНПИ на Симеон Найденов ще е тест за готовността на депутатите да заявят, че искат не зрелищни, а ефективни стъпки за борба с корупцията.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Народа е заспал

    34 9 Отговор
    Шайката вече си го е избрала ! Диктатурата идва ! Няма спасение !

    Коментиран от #10

  • 2 Mafiata

    28 7 Отговор
    Всичко се прави задкулисно ! :(
  • 3 Велик

    25 8 Отговор
    Публикувано във факти.бг:... заемал е длъжности, изискващи взимането на отговорни и бързи решения...
    Интересно какви РЕШЕНИЯ е взимал на единствената длъжност която е заемал, като редови следовател....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 русенец

    32 4 Отговор
    И за какво ни е тази комисия за борба с нам какво си? Да се дават на избрани хора едни големи заплати, та после да се чудим защо средната заплата в България е 1300 лева, при условие, че 90% от трудещите се не вземат повече от 700?! Стига сме хранили чиновници-софиянци, че съвсем не остава нещо за нас!
  • 6 Св.Гергиев

    14 2 Отговор
    Монката много добре може да бори корупцията защото знае лично как се взема и дава..На 70години е време за други работи
  • 7 Byg

    15 19 Отговор
    Не , стига московски възпитаници , те са вербувани още по времето на дивия комунизъм , оставете го човека да си кара старините спокойно. Всичко е породено от страх , страхуват се от Цацаров , страх ги е и от Гешев , последни вопли за да останат да си деребействуват.
  • 8 Грешите

    10 6 Отговор
    В КПКОНПИ всички производства се водят по ГПК, т.е. редно е председателя да е специалист по гражданско право, а не от наказателните корифей, които знаят само НК и НПК. Т.е., до сега изборът винаги е бил грешен! Би се справил човек, като Огнян Герджиков, Иван Русчев и много други специалисти по гражданско право!
  • 9 fen

    3 3 Отговор
    Абе явно по - гоуем експерт от Стефанаки нема! Направо него да изберем!
  • 10 фен

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Народа е заспал":

    А ти кой точно от опандизените олигарси си, че така си се разплакал?
  • 11 Умно село

    13 2 Отговор
    Хвани единия , ритни другия. Къде е Доньо Донев да види персонажите си?
    Ужким имаше чума по свинете , а политиците се държат като свински черва!
    Това КТБ ще ви изяде алчните главички.
    У нас като се насе?е някой го изпращат на дипламатическа служба , да оси?а кеф държавата.
    Поздрави на Почетния консул))
  • 12 блато

    13 3 Отговор
    С изключение на президента, всички останали власти са тотално корумпирани.
  • 13 Кой68

    3 0 Отговор
    Който и БЪЛГАРИН да сложиш разбира и знае всичко... ....Всеки казва аз мога,аз знам и ще се справя..Но като го изберат/назначат оправя само себе си във всяко отношение..
  • 14 яяй

    6 0 Отговор
    Аре бе, от пенсионери младите не могат да си намерят работа. До 90 години ли ще ги уреждаме на сладки постове да папат! Ай сик-ир. Марш при бабите пред блока.

    Коментиран от #15

  • 15 Щоооооо

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "яяй":

    Като гледам как се избиват за работа по кафенета,кръчми,дискотеки и тем подобни работни заведения...Когато мързела ти е в повече,а и искаш вкичко веднага ?
  • 16 Обективен

    0 0 Отговор
    Марешки,Марешки, вече е съвсем ясно какъв е състава на депутатите ти, щом предлагаш лицето Симеон Найденов за този важен пост.Трагедия сте Марешки.ТРАГЕДИЯ!!!Срамувам се , че има хора като вас в Народното събрание и още повече, че има такива които гласуват за вас.Монка, пък ти защо не си гледаш старините и за разнообразие чат -пат да си водиш някое дело на дребните бандити с които се занимаваш .Нямаше да издам каква е квалификацията ти ,ако не се беше набутал там където въобще не ти е работа.Сори,трябваше да го кажа.И пак ви казвам: ГОЛЕМИ СМЕШНИЦИ СТЕ !!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.