3 Декември, 2019 20:30 1 636 8

Краят на Меркел: няколко възможни сценария

  • ангела меркел-
  • германия-
  • анегрет крамп-каренбауер

Германските социалдемократи, по-малък коалиционен партньор в правителството на Ангела Меркел, ще имат ново ръководство

Краят на Меркел: няколко възможни сценария - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Германските социалдемократи, по-малък коалиционен партньор в правителството на Ангела Меркел, ще имат ново ръководство, което гледа критично на широката коалиция. Какви са възможните сценарии оттук нататък?

Германските социалдемократи ще имат ново ръководство, което не държи особено на участието на партията в коалиционното правителство. Бъдещите лидери на ГСДП Саскиа Ескен и Норберт Валтер-Борянс принадлежат към лявото крило на партията и очевидно смятат да предприемат радикален завой наляво.

В момента са възможни няколко сценария. Решителният тласък ще дойде от конгреса на ГСДП в края на седмицата. На него социалдемократите ще направят оценка на досегашната дейност на широката коалиция и ще решат дали искат да управляват заедно с ХДС/ХСС до края на мандата през есента на 2021 година.

Първи сценарий, невероятен: ГСДП остава в коалицията без никакви възражения.

Втори сценарий, малко вероятен: ГСДП решава начаса да излезе от коалицията.

Трети сценарий, вероятен: ГСДП приема предложението на номинираните си нови лидери и заявява на християндемократите, че коалиционният договор трябва да се преразгледа.

Лидерите на ХДС и ХСС Анегрет Крамп-Каренбауер и Маркус Зьодер вече отговориха, че не желаят да преразглеждат договора. В техните партии и без това мнозина смятат, че социалдемократите вече са получили достатъчно отстъпки. И че всяка нова отстъпка ще снижи електоралната подкрепа за християндемократическия лагер.

Какво обаче може да се случи след конгреса на социалдемократите?

Няколко възможни сценария:

Първо: ГСДП остава в коалиционното правителство. Тази партия всъщност няма интерес от предсрочни избори, защото в допитванията през последните месеци получава едва 12-15 процента подкрепа. Според последното допитване, ГСДП вече е трета политическа сила - след ХДС и Зелените. Тъй че на конгреса всички министри и премиери на федерални провинции, излъчени от ГСДП, със сигурност ще изтъкнат този аргумент.

Второ: ГСДП напуска правителство, а Ангела Меркел остава като канцлер на малцинствен кабинет. По Конституция тя може да запази поста си, освен ако Бундестагът не гласува с мнозинство вот на недоверие срещу нея. В същото време обаче тя няма право да посочи свой заместник и да се оттегли преди края на мандата си, защото германският канцлер се избира директно от парламента. Доколкото държавният бюджет за 2020 година вече е приет, Меркел би могла да управлява без проблеми с малцинствено правителство. Самата тя обаче не гледа с добро око на такъв вариант. Още повече, че през втората половина на 2020 година Германия поема председателството на ЕС, а за такава задача определено се изисква напълно дееспособно правителство.

Трето: Коалиция Ямайка. В рамките на сегашния правителствен мандат християндемократите могат да сменят коалиционните си партньори. Още след изборите през 2017 година Ангела Меркел всъщност искаше да сформира коалиция със Зелените и либералите от СвДП, която журналистите наричат „Ямайка" – защото цветовете на четирите партии съвпадат с цветовете от националното знаме на Ямайка. Тогава либералите провалиха преговорите, но днес е възможно Зелените да са тези, които ще се откажат от подобна коалиция, защото партията им събира много голяма електорална подкрепа и няма спешна нужда да участва веднага във властта.

Четвърто: Нови избори. Ако ГСДП напусне правителството, на хоризонта вече ще се появят и предсрочните парламентарни избори. За да се стигне до тях обаче канцлерката Ангела Меркел трябва да поиска вот на доверие и да изгуби гласуването. При такова развитие на събитията президентът в рамките на три седмици може да разпусне Бундестага, след което най-късно до два месеца трябва да се проведат нови избори.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киборг.

    12 3 Отговор
    Вън яловицата от политиката и да идват по скоро алтернатива за Германия на власт.
  • 2 Меркел е вилика Германка. ИЗТОЧНА

    4 11 Отговор
    Каквото и да пишете е велика. Докато е на власт в Европа, война НЯМА ДА ИМА, после е ясно.
  • 3 за коледа

    8 1 Отговор
    Да й е баницата сладка!
  • 4 Кур за

    7 1 Отговор
    Германия
  • 5 Тръмп

    5 1 Отговор
    Меркел е комунистка и на никой няма да липсва!!!:):):)
  • 6 МоделистКонструктор

    6 0 Отговор
    Има още два сценария за меркел.
    - Вкарват е в лудницата и я държат там докато пукне.(Ами няма как да си наред с главата и да напълниш Европа с камилари, които да те колят и ръгат, а ти да им плащаш социални)
    - Вкарват я в затвора за цял живот в единична килия, без прозорец и никакви разходки.( щото ако не си луд и си напълнил Европа с тарамбуки, значи си си за въжето директно)
  • 7 262

    2 0 Отговор
    Да я пратят в Пакистан,да живее заедно с любимците си.
  • 8 факт

    0 0 Отговор
    нема по-лошо от комуняга!