4 Декември, 2019 16:05 1 463 14

По стълбата на кредитния рейтинг

  • standard & poor's-
  • божидар чеков-
  • кредитен рейтинг-
  • владислав горанов
По стълбата на кредитния рейтинг - 1
Снимка: ЕPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Според Горанов и Борисов България стъпи на първото стъпало по кредитен рейтинг на Балканите. След България, на по-долните стъпала, са останали Румъния с 30% по-високи заплати и Гърция с 50% по-високо заплащане от нас. За хора очевидно по-бедни от съседите оценката на финансовите пазари не само повдига самочувствието, а дори ни позволява да погледнем от високо всички, които са след нас. Не е далеч времето когато сме били "прусаците" на Балканите. Тези с кредитния мерник вероятно залагат на България да стане утре балканския "Сингапур". Перспективата е съблазнителна, ако е вярна. За да се реализира тя обаче са необходими хора. Млади, работливи, заредени с вяра и сигурни в бъдещето. Това е слабото място на високата кредитна класация. Показателите, върху които почива оценката на Standard & Poor's, е пълна мистерия. Ако те се позовават на републиканската статистика вместо на републиканската пътна мрежа, скоро може да изпреварим и Германия.

Всекидневието на българите реално е на светлинни години от успехите в класирането на реномираната агенция. Това, което вълнува жителите на с. Ардино, е как да стигнат до Кърджали без да спукат гума, например. В Перник пък се питат трябва ли да чакат кредитният рейтинг да се качи с още една стъпало, за да се изплакнат с вода, та дори тя да е студена.

По клиничните пътеки "новината" също предизвика оживление. В чакалните на лечебните заведения надеждата съживи духовете повече от колкото трябва. За голяма изненада ефектът от новия рейтинг се оказа отрицателен за здравната каса. Успехът на двойката Горанов-Борисов повиши значително кръвното налягане на болните от хипертония. Подобно на кредитния рейтинг, тяхната консумация на хапчета скочи стремглаво нагоре и отвори нова пробойна в бюджета на държавата. В заключение, счетоводителите от Standard & Poor's изглежда са си взели белята с "добрата вест", която оповестиха. Притиснати между стъкмистиката на управляващите и реалността между теорията и практиката, те сами се озоваха в ролята на "магаре на мост".

Автор: Божидар Чеков


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Омг

    19 3 Отговор
    Аз спрях да гледам новини, понеже не искам да виждам баце Бойко дъ кинг да ми обяснява колко съм добре и да ми говори за жипката си
  • 2 321

    8 12 Отговор
    По принцип има нещо вярно в статията. Доходите има още да стигат съседите. Ама стига само това сте гледали. Я да кажем, колко струва апартамент в Букурещ спрямо София, или в Атина спрямо София. Като ти е 30 % по-висок дохода, ама цената на квадратен метър е двойно по-висока, кой всъщност има по-висока покупателна способност. За наемите на жилищата да не говорим. Също да видим какви са размерите на данъците в Атина/Букурещ спрямо София - поне 150 % по-високи. Айде после да погледнем каква е разликата в цената на гражданската отговорност. Неслучайно румънци на ята регистрират автомобили в дунавските градове. И т.н. И само моля да не се дават примери с хартиените кренвирши в Лидл, че били на една и съща цена в трите държави. Също моля, да не се тълкува написаното като подкрепа за Горанов, и аз искам минималната заплата да стане поне 1000 лева.. ама с подобни глупави сравнения само на доходи изгонихме младите, които му липсват на автора от България.

    Коментиран от #3, #6, #7

  • 3 Гербераси долни

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "321":

    Да не се окаже че от статията вярното е за гумите по разбитите пътища и за липсата на питеина вода ,иначе бих се зарадвал както когато Тръм прие Борисов , но после като видях посрещането на летището и ми стана ясно какво им е мнението за нас ,да не говорим и за една поговорка че по дрехите посрещат ,но това е друга тема.
  • 4 безт

    20 3 Отговор
    В България 1000 човека са много добре, други около 10000 са с добър жижнен стандарт, а на останилте няколко милиона ни се казва колко добре живеем!
  • 5 антрашпиц

    17 2 Отговор
    Ей,доживях да станем Швейцария на балканите.За такова благоденствие не съм си и мечтал.Незнам как преживяват онези голтаци гърците и румънците,направо не им завиждам...
  • 6 боцмана

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "321":

    Ами сигурно е така , както пишеш и за цените на жилищата и наемите , но също пишеш , че сме изгонили младите. Ами точно тук е заровено кучето , затова и наеми и жилища са по евтини , защото реално не се купуват , иначе кой от нашите търгаши ще пропусне да ти одере кожата , ако има голямо търсене.

    Коментиран от #8

  • 7 Реверт

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "321":

    Ей ти какъв демагог си само, лошото е че ти се вържат, като ставняваш данъците и цени на имоти сравни и доходите и жижнения стандарт, кой какво може да си позволи!
  • 8 321

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "боцмана":

    Къде не се купуват бе пич. Я ела в София да видиш как всичко построено е вече продадено, а някои забравиха 2009 г. и вече купуват на зелено. А пиша, че ги изгонихме и ги гоним с подобни статии. От тях остава човек с впечатление, че в чужбина е рай, защото им били двойни заплатите. Та има хора, които си продадоха апартаменти и заминаха навън. От 5-10 работят там, плащат наеми и нямат пари за билети до България - на едно море да отидат. Това имам предвид. Създават се нереални очаквания за чужбина. Хората се връзват и заминават, после нямат пари да се върнат. А има и много, които ги е срам да го направят. Трети не се връщат, защото като децата почнат училище, ти имаш ипотека, която ще плащаш цял живот, не е толкова лесно да се върнеш обратно. А иначе простото сравнение тук средната заплата е 1000 лева, а в Германия е 2000 евро е много просто и измамно. В Германия с 2000 евро си умрял от глад...

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Глей ти

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "321":

    Живял ли си в някоя държава от ЕС? Въпреки, че има доза истина в това, което казваш, твърде много обобщаваш как стоят нещата там.
  • 10 боцмана

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "321":

    Това , че в София се купува , не значи , че и в цяла България се купува. Много отдавна София се превърна в най голямото село на света , много от софиянци са от села на които още не им е измислено име , продадоха алтъните на бабите си , купиха по една боксониера и сега са цвета на хайлайфа в София.
  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор
    Божидарчо, пак ли ти ръсиш мозък???
    Божидарчо-будалчо, мно-о-о-го дълга статия, може и по-кратичко: ГЕРБ и Бойко Борисов са виновни!!! ОСТАВКА и предсрочни избори!!! /РЕШЕТНИКОВ/
  • 12 стоян георгиев

    2 1 Отговор
    статията е подвеждаща.високия реитинг значи че има переспектива в развитието,а не че е постигнато.до скоро наи-висок реитинг на балканите имаха именно гърция и румъния,което ги доведе до тва равнище на заплатите.сега е ред и на българия да издърпа и всеки дето живее у нас го вижда.поне 10% годишен ръст на заплатите през последните 3 години и се очава и сега да има такъв.всичко тва се дължи на добрата икономическа среда у нас.
  • 13 gggw

    3 1 Отговор
    аз пък да се похваля колко съм добре, само няколко неща ми липсват: тротоари, паркове, градски транспорт, влакове, добро здравеопазване и добро образование за децата. качествени детски стоки - политика за децата. ограничаване на кучетата, чист въздух и ЗАБРАНА ЗАГРЯВАНЕТО НА АВТОМОБИЛИ
  • 14 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    Помните ли ,,АРТУР АНДЕРСЕН