Last news in Fakti

4 Декември, 2019 20:30 2 744 19

Разрив между Москва и Берлин: това убийство напомня за случая "Скрипал"

  • русия-
  • германия-
  • дипломат

Убийството на един чеченец предизвика дипломатически усложнения между Германия и Русия

Разрив между Москва и Берлин: това убийство напомня за случая "Скрипал" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Убийството на един чеченец в Берлин предизвика дипломатически усложнения между Германия и Русия. Берлин експулсира двама сътрудници на руското посолство. Според наблюдатели, случаят прилича на убийството на Скрипал.

Днес Германия обяви двама сътрудници на руското посолство в Берлин за персона нон грата. Руското външно министерство незабавно реагира с контрамерки. Говорителят на Кремъл Димитри Песков заяви, че Русия отхвърля всякакви обвинения по този случай. Ставало дума за „абсолютно безпочвени спекулации".

Какъв беше случаят?

На 23 август т.г. в Берлин бе застрелян един 40-годишен чеченец с грузински паспорт, който явно е воювал срещу Русия по времето на Втората война в Чечения. Предполагаемият убиец - 49-годишен руснак - беше задържан скоро след деянието. От август досега постоянно имаше различни слухове за това, че в убийството навярно са замесени и руските власти.

Коментаторът на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" Райнхард Везер, смята, че убийството има сходства с отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал във Великобритания. Ето неговият коментар, писан преди експулсирането на двамата руски дипломати от Германия:

До момента германските власти проявяваха голяма сдържаност по въпроса за убийството на един чеченец с грузински паспорт, станало през август в Берлин. При това от самото начало имаше индикации, че предполагаемите извършители вероятно са действали с поддръжката или по поръчка на руската държава. Паралелите с отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал се натрапват от само себе си. Но за разлика от британското правителство, което през пролетта на 2018 година бързо обвини Кремъл, Берлин не превърна въпроса в политически.

Подозренията са насочени към Москва

Благосклонната интерпретация на това поведението е следната: федералното правителство не иска да изпреварва резултата от съдебните разследвания. По-малко благосклонната е, че в Берлин цари страх. Която и версия да е вярната, Германия вече няма как да игнорира този случай. Защото руското правителство няма да се примири с факта, че случаят се прехвърля към Главната прокуратура - равнозначно на официално потвърждение, че подозренията са насочени към Москва.

Какво ще се случи оттук нататък зависи и от това какви надежди свързва Кремъл със Срещата на върха за Украйна, която ще се състои следващата седмица в Париж. Ако в Москва очакват някаква по-голяма полза от този форум, реакцията оттам навярно ще е по-сдържана. В противен случай Германия би трябвало да очаква целия арсенал от пропагандни атаки, на които бе изложена и Великобритания.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El pepi

    38 14 Отговор
    Берлин е получил заповед от США!

    Коментиран от #3, #10

  • 2 цвък цвък 400

    32 11 Отговор
    Изгониха руснаци защото е тая треперещата саздърма Меркел е соросоидка!

    Коментиран от #7

  • 3 Русороб

    22 13 Отговор

    До коментар #1 от "El pepi":

    Точно така и са наели привидно руснак да свърши черната работа.
  • 4 ели

    28 8 Отговор
    По заповед на "Световното зло" окупираната и бестпомощна Германия е изпълнила заповедта.Трябва да има " вечни конфликти " ако няма " трябва да се създаде" така гласи английската поговорка и англичаните с години управлявали "своите" колонии по тоя начин.
  • 5 Абе алоо

    29 9 Отговор
    Пак прростотии! Със самолета не стана , със Скрипал не стана сюжета все един и същ! Абе тез на запад нямат ли си по къдърни сценаристи м?!

    Коментиран от #17

  • 6 Екстра

    22 6 Отговор
    Германия приема и защитава терористи.
  • 7 Ххх

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "цвък цвък 400":

    Ей, ако не си копираш куплетчетата, едно изречение не можеш да подредиш като хората. А тия за копи пейста ти ли си ги пишеш или някой друг, пък ти си само по техническат част - да ги качваш под статиите ?
  • 8 onq s konq

    12 12 Отговор
    Ей БУНАЦИ С КАЛПАЦИ,развели гордо и високо Руското ТРОЛСКО ЗНАМЕ - нали регулярно Тука кроите Планове как "Руските суровини и Немските технологии ще се "съешат" и тогава...Жална й майка на Америка?Пък то става "на абарот",демек ТОЧНО ОБРАТНОТО на глупавите ви Въжделения?Ама Германия изпълнявала заповеди на САЩ...А вие ЧИИ ЗАПОВЕДИ искате да изпълнява - на Шефа на Мужиците ли?!А КОГА според прогнозите ви ЕС и НАТО ще се разпаднат - "всеки момент" ли?А Америка КОГА ще се РАЗПАРЧЕДИСА на отделни Щати?И ще ви питам ДО БОЛКА ОТКРОВЕНО:Знаете че нямате Голям мозък,знаете че Малкия ви мозък е колкото грахово зърно,тогава КЪДЕ СТЕ ТРЪГНАЛИ да правите Пропаганда сред Читавите български Люде?!
  • 9 Диди

    11 14 Отговор
    Никой няма доверие на Русия. Лъжлива нация.

    Коментиран от #15

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Дедо ви

    8 1 Отговор
    Да, точно така е! Единият е отровен, а другият е застрелян. Единия беше руснак, а другия чеченец. Единия в Англия, а другия в Германия. Абсолютно еднакви случаи. Никаква разлика.
  • 12 дечу

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Барчо":

    от рано нещо са утваръш !
  • 13 оня с мустака

    3 2 Отговор
    Skripal е жив и здрав,а този застрелян.Явно е че некакви много тъпи от федералното бюро, натискат германската полиция, в която вместо Ханс и Мюлер работят Сюлейман и Хасан.

    Коментиран от #18

  • 14 Сандо

    2 1 Отговор
    И Германия изпълни поставената задача : във всяка демократична
    страна - руски шпионин!Но пък ние ги изпреварихме!!!Сега ще се
    съревноваваме кой първи ще построи тръбопровод за отвратителен
    руски газ.
  • 15 Споко

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Диди":

    Почиствай анадолски бургий с език и си гледай рахата в Германостан.....
  • 16 гост

    1 2 Отговор
    хайде да уточним, че убиецът е също чеченец. Според руски източници, убитият е избягал в Грузия, защото по негова вина в Панкийското дефиле са загинали чеченски терористи. Та дали не са го ликвидирали те заради това, не е ясно.
  • 17 Иво

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Абе алоо":

    Абе х`Алоу - `що не вземеш ТИ да им напишеш един сценарий , пе.ал недок.атен ?!
  • 18 И аз да кажа

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "оня с мустака":

    Ма нали Сюлейман и Хасан пък са пионки на Ердоган, пък той пръв приятел на Путин? Нещо логикатааа?

    Коментиран от #19

  • 19 Мисля си

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "И аз да кажа":

    Нали пък хванаха в Холандия ли беше, руснаци с техника до Антидопинговата комисия? И в джобовете им квитанция за платено такси от централата на ГРУ до летището. И комисията си свърши работата и излязоха едни данни за допинг за едни руски спортисти. Или и това са гнусни западни инвенции и манипулации на бездарни журналисти?