Last news in Fakti

5 Декември, 2019 13:00 2 033 20

30 години по-късно

  • българия-
  • преход-
  • комунизъм-
  • демокрация

В този смисъл обвинения са безпредметни

30 години по-късно - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Санто Гаврилов, читател на ФАКТИ

Ако на някого му се пише за България сега е моментът за заглавие "30 години по-късно". По подобие на Дюма, който е очарователно конкретен със заглавията си "20 години по-късно" , "Още 10 години по-късно". и други подобни.

По темата "45 години по-късно" се натрупа доволно много материал, а в последно време като че ли има нова вълна на творби. Малко озадачаващо. Защо сега? Трябва ли да минат 30 години, за да може да виждаш обективно какво и що през ония 45 ? Значи ли това, че ще пишем и анализираме последните 30 години чак през 2050 ? Това малко прилича на симптом на бавно развиване.

"По-добре" , "по-зле“, добри герои и лоши герои, хубаво и лошо - такива плитки, черно-бели дефиниции са присъщи за детските книжки и не прилягат на обективен анализ. Освен това историята на българската държавност е прекалено брутална за детските уши. Историята на тази дама - грабена, изнасилвана до несвяст, пребивана и използвана е толкова вулгарно тежка, че тръпки да те побият. През тия 30 години дамата намираше сили да става от време на време. Объркана, зашеметена, изнемощяла... тръгваше на някъде, колебливо и с крехка надежда това да е верен път. За да срещне обаче следващите си насилници. Които често се оказваха и търговци на органи и кълцаха от нея смело и с наслада. Кълцаха с въображение, търгуваха с размах, че и от кръвта точеха - за допълнителна облага. Така че, деца, стойте далече от тая история.

Именно деца обаче наскоро, в един репортаж по телевизия, коментираха периода преди 1989. Компетентно, с впечатляващи за юношеските им години познания, акцентираха върху неоспоримите несгоди от ония години. Докато не последва изводът: "За това сме на това дередже". Шокиращо заключение, но може би обяснимо - за онова време са чели много, а за последващото го къде да четат?

Не, деца, не е това причината. Онези гадости и неправди са доказани и едва ли някой ги оспорва, но не са в основата на дереджето. Ако търсите причина за комичната заплата на учителя ви, за трагичното образование, за жалката пенсия на баба и мъките със здравеопазването, за абсурдите в държавната администрация; за полицаят, който в свободното си време е финансово принуден да бъде общ работник, а колегата му издържа само благодарение на подкупите; за бюрокрацията и корупцията, за благите държавни поръчки, за трагичното БВП, за малкото детски градини, за комедиите покрай избори; за смехотворната роля на България на международната политическа сцена, за нивото на футбола, на спорта като цяло; за лошите пътища, за бетонираното море, за пошлостта в културата... и за още какво ли не - не я търсете тая причина толкова назад във времето.

Потърсете я в действията на героите от последните 30 години. Онези не толкова много на брой (според някои проучвания под 1000) находчиви персони, които успяха целенасочено да превърнат ресурсите на една икономика с приличен потенциал в директен паричен поток към своите собствени джобове. Тук не става въпрос за ежедневни мошеничества и някоя друга далавера, нито за сензациите покрай мутренската престъпност. Иде реч за нещо драстично по-мащабно. Нещо високо горе, над партии, институции, групировки. Хем стана над главите ни, хем като че беше прекалено високо, за да се забележи от масите, от "слепците с очи". Говорим за впечатляваща и безпрецедентна в историята трансформация на държавни активи на стойност милиарди. Трансформация в индивидуални частни сметки.

Начините са много и за тях могат да се изпишат тонове хартия, но най-благодатните процеси бяха банкови машинации, включително т.нар. кредитно милионерство и лобистки контрол от БНБ, приватизации, концесии, държавни и обществени поръчки. Именно тези процеси през последните 30 години направиха шепа хора чудовищно богати с активи, които бяха и следваше да останат държавна собственост под една или друга форма. Без влиянието на тези хора, едва ли нещо би попречило на България днес да бъде на социално-икономическото ниво на Естония или Чехия например.

В повечето случаи нашите герои не нарушиха закон. Та нали в началото на периода закони почти нямаше и именно те и техни приближени ги изготвяха, предлагаха, гласуваха. В този смисъл обвинения са безпредметни.

Така че - не ги обвинявайте, деца, но знайте причините за дереджето. Помнете какво е казал поетът за народа и мършата и не съдете тези герои. Не търсете оправдания в тяхно лице. Вместо това се стремете да знаете повече, питайте, четете и се интересувайте. Сега му е времето, докато периодът все още има живи свидетели. Познавайте и анализирайте феномена, който бележи страната за десетилетия напред. Нали който знае миналото си може да избави бъдещето от преживени лошотии. Белким така се получи. Ама "едва ли" - би се смръщил Славейков.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tost

    28 4 Отговор
    За 30 години демокрация България е най бедната държава в Европа, можем единствено да се сравняваме с африканските държави по жизнен стандарт. Честита,, демокрация,,.

    Коментиран от #6, #11, #16

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Факти

    5 10 Отговор
    Кой е по богат ние или балканите къде не се присъединиха към Европа или Гърция която направи верен избор и над 50години е с европа и обикновенните им пенсии са по 2000евро а дадовците ви къде строя се разпадна и ги изостави взимат по 180лева.
  • 4 Браво Санто

    19 0 Отговор
    Впечатляващо точно и вярно! С малката забележка, че тези деца не четат, не разсъждават, а смилат някаква си информация наготово. До ден днешен чета спомените на великия Атанас Буров и личното ми мнение е, че всеки политик, кмет, народен представител и др. управници, трябва да четат тези спомени задължително, преди да влязат във управлението.
  • 5 ахоихо

    17 0 Отговор
    Право в целта,страхотна статия!Но,трябваше и няколко имена поне да се споменат.Нали така,за да бъде по-ясна картинката на драгите ученици.На нас ни е ясна...
  • 6 Гелето

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "tost":

    Като ганя краде повече и от циганин ти кво искаш. Европа дава милиони и милярди наш ганчо ги присвоява. Европейците очакват като дадът парите обществото да изиска от политиците къде са отишли тези пари а не ганйо да изкарва демокрацията и Европа че са му виновни.

    Коментиран от #9

  • 7 Сиромаха

    13 0 Отговор
    То всичко е според зависи, Що не питате Г. Ганчев, Ц. Василев, Младен Михалев (маджо).... Някой политик, Някой Кмет, Някой Общински....................??????!!!!!!!!!! За тях България направо си е ПРИКАЗНА Държава!
  • 8 Статистика на ООН

    17 2 Отговор
    Качество на живот в България през 1986 г.-28 място в света....Качество на живот в България 2017 г -89 място в света.Има ли смисъл повече да говорим...?

    Коментиран от #10, #12

  • 9 анонимен

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гелето":

    Не казвай на Баце "Ганчо",ще се обиди!
  • 10 смешно

    6 8 Отговор

    До коментар #8 от "Статистика на ООН":

    Смешен си Точно 1986 учех в училище Т. Юлиев което беше зад универмага в Казанлък Преди отварянето му се събираше огромна опашка (основно за мляко) и те почваха да викат като отваряше Един вой се носеше над града и в училищната стая стъклата почваха да треперят и ние знаехме ''отворили са универмага''
  • 11 В Европа

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "tost":

    Не е. По-бедни от нас са Сърбия, Босна, Косово, Албания, Македония, Украйна, Молдова. Ако си искал да кажеш в ЕС - да, най-бедни сме в ЕС, но не и в Европа

    Коментиран от #14, #19

  • 12 Има смисъл

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "Статистика на ООН":

    Да говорим - източниците на прословутата ти "статистика" са НСИ и БНБ, напълно "независими" от комунистическата власт ;)
  • 13 ха ха ха

    13 3 Отговор
    Преди 30 г. бях малък, но помня всичко...

    Е, никога повече не видях онова щастие в хората, което имаше тогава!

    Сега, на Нова Година си спомнете как всички излизаха пред блока да играят хора, как един Дядо Мраз с неговата Снежанка обикаляше всички апартаменти, как не те беше страх, че някой ще ти почука на вратата - кипеше живот и то щастлив - следват 30 г. мрак!
  • 14 ха ха ха

    12 2 Отговор

    До коментар #11 от "В Европа":

    Във всички държави, които си изброил, пенсията е по-висока от нашата, а това е критерия, не шментите на БОКО ;)

    Коментиран от #20

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Къде видя

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "tost":

    Демокрация иначе си прав
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 5 Отговор
    Трудно е от рибена чорба да се направи аквариум. С обратното комунистите за 45 г. се справиха успешно.
  • 18 Бай Стойчо

    5 0 Отговор
    Тва е само половината истина, другата е спестена.
    Нормално ли е единствената страна от общо 134, в която САЩ са разположили свои военни бази да са БЕЗПЛАТНО-- ето ви пример за КОЛОНИАЛИЗЪМ.
    В страната ни има 4 такива бази, като за тях САЩ не плащат дори и 1 стотинка наем.В базата местните аборигени, т. е. ние българите, нямат никакъв достъп. На нейна територия е забранено всякакво снимане и това може до доведе до арест на всеки местен абориген.На територията на базата важат само и единствено американските закони. Това също е нормално - все пак тя е със статут на американска територия и в нея законите на местните аборигени, т. е. ние българите, не важат по никакъв начин.

    Нормално ли е да идват от американска страна тук сенатори и да спират енергийни проекти за милиарди в загуби за България?
    И да иска някой български политик да направи нещо за доброто и развитието на страната--той не може, защото трябва да се съобразява с американските интереси и политиката писана от вън, ако не, то той ще бъде отсвирен.
  • 19 Age

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "В Европа":

    А сега по-бедни са само Косово и Северна Македония
  • 20 Верно ли

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "ха ха ха":

    Хайде сега иди и сравни минималните заплати и пак ела да пишеш. Аз досега това правих. А не да си смукам коментари от пръстите.