5 Декември, 2019 20:30 14 555 91

Вижте какво се случва в Русия

  • русия-
  • владимир путин-
  • алексей навални

Путин се страхува от Навални и гледа към 2024 година

Вижте какво се случва в Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Един циничен закон окончателно ще заличи свободата на информацията в Русия. И последните критични гласове ще замлъкнат в тази атмосфера на страх и самоцензура, смята Инго Мантойфел.

Подписаният от президента Владимир Путин нов медиен закон дава на руското Министерство на правосъдието правото да обявява за "чуждестранни агенти" отделни журналисти и блогъри, а в крайна сметка и всеки потребител на руските социални медии. Достатъчно е журналистът да е получил хонорар или някаква друга подкрепа от чужбина, или юзъри да са разпространили чрез своя профил съдържание, произведено в чужбина. Разпространените по този начин съдържания задължително ще бъдат маркирани като създадени от "чуждестранни агенти".

Към това се добавят безброй административни разпоредби и напътствия. Който не ги спазва, ще трябва да плаща солени глоби. Целта е да се задуши и дискредитира всеки опит за критична журналистика. Основната цел на крайно обтекаемия параграф за "чуждестранните агенти" е да се създаде климат на страх и самоцензура.

Кремъл отвръща с репресии

Новият закон се вписва в дълъг списък от репресивни мерки, отнасящи се до дигиталното пространство. Неотдавна влезе в сила закон за интернета в Русия, който дава възможност руската мрежа да бъде отделена от глобалната или да бъде съответно филтрирана.

Очевидното намерение е да бъде създадено изолирано дигитално информационно пространство също като в Китай или Иран.

Тъй като за това намерение са нужни време, а и твърде много пари, Кремъл насочва своите репресии първо към най-слабото звено в информационната верига - към юзъра, към отделната личност, която в руската съдебна система няма почти никакъв шанс за обективен и честен процес. Абсурдните и ужасяващи "Московски процеси" срещу задържаните през лятото демонстранти красноречиво показват жестокостта на руската система.

Репресивната ситуация в контролираните от Кремъл редакции накара вече някои от най-добрите руски журналисти да се прехвърлят към руски задгранични медии или към руските редакции на големи западни медии като Дойче Веле, Радио Свобода, Гласът на Америка или БиБиСи. Свободната, критична, многообразна и умна руска журналистика продължава да живее само в тези задгранични редакции на западните медии.

"Чуждестранни агенти"

За да усложни живота на тези медии, президентът Путин още през 2017 година издаде закон, с който формулировката "чуждестранен агент", използвана още от 2012 година насам срещу неправителствените организации, вече започна да се прилага и по отношение на медии, намиращи се извън Русия. Мерките срещу тях ги принудиха периодично да представят доклади за финансирането, целите, разходите и персонала си.

"Агентурната марка" в крайна сметка бе лепната само на девет чужди медии, финансирани от американската държава. Други, сред които и Дойче Веле, бяха поставени под постоянната заплаха да белязани като "чуждестранни агенти", но засега остават пощадени.

За Кремъл целият този натиск срещу големите медии явно вече не е достатъчен. Но вместо да се насочи направо към тях, новият медиен закон тръгва срещу отделни руски журналисти, които работели за "чуждестранни агенти". И срещу инфлуенсърите в социалните медии, които разпространяват техните съдържания чрез популярните си профили и месинджърите.

Путин се страхува от Навални и гледа към 2024 година

Новият медиен закон следователно е ясна атака срещу гарантираното от руската конституция право на руските граждани да получават свободна информация. Но конституцията отдавна вече не интересува властовия елит около Путин, особено пък, когато става дума да се опази собствената власт.

В Кремъл са обезпокоени от нарастващото недоволство сред населението, както и от увеличаващата се популярност на руския опозиционен лидер Алексей Навални. На фона на предстоящите парламентарни избори през 2021 година и големия въпрос как президентът Путин да се задържи на поста си и след 2024 година, властите явно искат своевременно да закрият и последните пространства за критична журналистика на руски език.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Горуня

    124 66 Отговор
    Браво г-н Путин мачкай еврогейските агенти и носители на евроболести.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Статист.

    35 11 Отговор
    Borislave а ти как ще се изходиш по въпроса или още мислиш и се ровиш в интернет за информация по темата ???😂😂😂😂😂😂😂
  • 4 Woldemars

    67 24 Отговор
    Дойче веле не може да знае нищо за Русия, че тяхната редакция е в лудница
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    34 9 Отговор
    НЕ БИВА ДА ИМА ДИСКРИМНАЦИЯ ТРЯБВА ДА ИМА СВОБОДА НА СВОБОДА НА СЛОВОТО

    Коментиран от #55

  • 6 Масон

    63 29 Отговор
    Защо когато DW пише срещу Русия, това е пропаганда, а когато срещу Великобритания, САЩ или други държави, то е истина? 🤔

    Коментиран от #54

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    59 6 Отговор
    ИЗВИНЕТЕ А ЗАЩО У НАС БОЙКО БОРИСОВ ВЧЕРА НАПРАВИ ЗАБЕЛЕЖКА НА ЖУРНАЛИСТКАТА НА ПРЕДАВАНЕТО ЛИЦЕ В ЛИЦЕ ЦВЕТАНКА РИЗОВА

    Коментиран от #22

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    29 6 Отговор
    НО НА СВОБОДНА ЕВРОПА НИКОЙ НЕ МАЖЕ ДА ИМ ЗАТВОРИ УСТАТА

    Коментиран от #64, #88

  • 9 Браво

    44 13 Отговор
    А как трябва г-н Мантойфел ?
    Като при нас ? Всяка хамерска “неправителствена “ уж организация да си прави каквото иска ?
    А Borka , Истини , НаСсРраНи ?
    Да се “назначават “ Индианци за президенти на суверенни държави ?
    Да обясняват че Китайци не са Китайци а хамери ???
  • 10 767

    37 10 Отговор
    На запад е същото,какво толкова!
  • 11 Borislav Popov

    51 43 Отговор

    До коментар #2 от "Woldemars":

    Навални им разката фамилиите, влез в Ютуба, виж по колко милиона гледания имат всичките му филми за корупцията в Русия, попрегледай малко коментарите на руснаците под филмите му и тогава вече си плямпай простотиите.

    Коментиран от #16, #42

  • 12 SAAB

    45 16 Отговор
    DW четете и учете корана .....не се занимавайте със странични дейности !
  • 13 Хрониките на Евразия

    31 47 Отговор
    Союзмултфилм, изглежда е много зает и
    да рисува нови мултики за путинските вундервафли , няма време .
    Затова шизофреника Вовата , за да поддържа бойното настроение на неговите полезни олигофрени , днес им показа "ядреното куфарче ".
    И с какво се оказва , че се гордее маразматика ?
    С лампови 40 годишни транзистори 😉
    Точно това имаше в него ..

    Коментиран от #60

  • 14 Yamaha

    43 18 Отговор
    ,, много го е страх Владимир Путин от соросоида Навални който има 5000 последователи! Нерйел се страхува от президента на Борунди да не се кандидатира и за канцлер на Германия защото има много големи шансове сред набиращото скорост немско- африкамско население!
  • 15 9689

    10 1 Отговор
    Свешно......
  • 16 Woldemars

    15 23 Отговор

    До коментар #11 от "Borislav Popov":

    Живей си у ютуба, прост селянин.

    Коментиран от #20

  • 17 факт

    24 4 Отговор
    така се прави и в сащ
  • 18 Хахаха

    28 2 Отговор
    Аха. Путин се страхува от почтальона Печкин.
    Мамамиа.
  • 19 КОНТРАТА

    36 17 Отговор
    Това DW е най гнусната медия още от едно време, нещо като българския ПИК!

    Коментиран от #59

  • 20 Borislav Popov

    33 39 Отговор

    До коментар #16 от "Woldemars":

    Какво му има на Ютуба бе, сельооооо ? Вчерашния 9 минутен филм на Навални - "Как украли самолет для жены Медведева" има веча 2.2 милиона гледания и над 42 000 коментара бе, не случайно вече се говори, че в Русия искат да забранят Ютуба, та да не им гледа народа кирливите ризи на руските управлляващи.

    Коментиран от #26, #83

  • 21 Тръмп

    13 30 Отговор
    То Русия няма,има само КГБ репресии по света и у тях!!!:):):)

    Коментиран от #44

  • 22 чакал

    28 9 Отговор

    До коментар #7 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    А защо да не и направи забележка ? Журналистите какво, раждат се капацитети по всички въпроси и имат тотален имунитет ли ? Те са най-моралните, неподкупните и недосегаемите. Могат да съсипват човешки съдби и да продължават на пред без изобщо да се интересуват от ефекта на действията си. Позволяват си лукса да държат каруцарски език на лекари, професори, обикновенни хора. Навързали са се като свински черва и се защитава по цял свят. Всяко справедливо или несправедливо обвинение срещу журналист е атака срещу "свободата на словото". Моето мнение, като на човек рабитил 44 години в кошер пълен с оси-журналисти е, че .. "и на снимка да видиш журналист - бий му шамара. Той си знае защо"..."

    Коментиран от #24

  • 23 Dzerzhinsky

    27 1 Отговор
    Ние сме цъфнали у България,демократия си е.ло ма..та.Свободни медит- бол!
  • 24 kruiskade

    8 6 Отговор

    До коментар #22 от "чакал":

    Каква забележка, братче? Той направо ги отстранява, разбирай, убива!
  • 25 Другия с коня

    16 31 Отговор
    Застрахователите им слагат камери и Целия свят гледа Пияни руснаци,крашове,излагации,домашен секс на Блядките,Простотии и Пияни. До безпаметност Братя Славяни и Освободители....Е как няма да забранят достъп до Ютюб.....
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ;;;

    33 2 Отговор
    А какво лошо има в това да се знае кой плаща музиката? Независима журналистика НЯМА НИКЪДЕ ПО СВЕТА- аз лично предпочитам да е ясно обявено кой е шефа и как се финансира дадена медия или драскач.
  • 28 Behemoth

    30 5 Отговор
    Ами това донякъде е нормално ...щото така наречения свободен интернет е пропаганда на американския начин на живот и всичкото им консумативно разбиране за живота...интернет беше измислен от наивни идеалисти за да свързва хората а се превърна в машина за виртуални пари (Гугъл , Фейсбук, Майкрософт....всички сте техни роби)
  • 29 Borislav Popov

    0 18 Отговор

    До коментар #26 от ";;;":

    Ха, ха, а ти много ли си подготвена, мари, че се обаждаш ?? Викаш глупаци били, че то много глупаци имало в
  • 30 Borislav Popov

    8 20 Отговор

    До коментар #26 от ";;;":

    Ха, ха, а ти много ли си подготвена, мари, че се обаждаш ?? Викаш глупаци били, че то много глупаци имало в тази твоя Русия ма Румоооо.
    Само филма му - Он вам не Димон, са го изгледали над 32 милиона глупака и още над 100 000 глупака са оставили коментарите си. Аре, трай там Румо и не се изказвай други път неподготвена.

    Коментиран от #53

  • 31 DW е най свободната медиа

    27 10 Отговор
    просто нейната медийна политика задължава журналистите на пишат за Русия или лошо или нищо

    Коментиран от #32

  • 32 какво съвпадение

    16 6 Отговор

    До коментар #31 от "DW е най свободната медиа":

    така беше на времето и във вестник Работническо дело.
  • 33 Сибирски анадолец

    15 18 Отговор
    Искам да живея в това райско място Русия, ама много ме е страх.
  • 34 Знаещ

    25 5 Отговор

    До коментар #26 от ";;;":

    Моляте необиждай нашият Borislav Popov, той преди беше Борислава но нали ходи на операция в Америка в шоуто пълна промяна и сега вече е мъж имай малко милост недей го обижда по болната му тема той е мъж вече .
  • 35 Яшар

    0 10 Отговор
    Искам да ви се изхвърля на всички ф устите !
  • 36 Баба Ванга

    17 30 Отговор
    Русия ке се оправи когато Владимир Владимирович легне до Владимир Илич в мавзолея!

    Коментиран от #38, #43

  • 37 Бесен Язовец

    25 9 Отговор
    Немските свинки от всичко свързано с Русия,, разбират", а не виждат собствената кочина в какъв безпорядък е!
  • 38 Бесен Язовец

    25 14 Отговор

    До коментар #36 от "Баба Ванга":

    Лешоядите от запад ще продължават да седят все така гладни! Преди да се нахвърлят на Русия ще трябва да опитат вкуса на атома от 8000те ядрени глави!!!

    Коментиран от #70

  • 39 Нафърфорий

    30 8 Отговор
    Tочно от тоя крадец на дърва Навални се страхува Путин ега ти смеха...
  • 40 nekyv

    20 6 Отговор
    ами това се случва и в България и тук е така , и тук тези хора се обявяват за руски агенти я върнете лентата с месец назад защо там това поведение на несъгласие на правителството и ответни мерки включително и законови да са цинични , а тук НЕ и тук ние и там хората живеят в диктатура тазликата е че те там са под собствен диктат а ние тук под чужд и той не е руски ;)
  • 41 Грух

    22 6 Отговор
    Дойче веле !


    Хахахаха !

    УУУУУУУУУУУ !
  • 42 Ха ха

    9 4 Отговор

    До коментар #11 от "Borislav Popov":

    Появи се суякът
  • 43 Грух

    15 5 Отговор

    До коментар #36 от "Баба Ванга":

    Ти си преди него.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Путин е дребно злобно страхливо говедо

    15 27 Отговор
    Умира от страх долнопробното кремълско джудже. И с право. Скоро ще го обесят с главата надолу на червения площад. А с него и 20-.30 000 кагебейски червеи.

    Коментиран от #48

  • 46 Generalissimo FRANCO

    12 20 Отговор
    В цялата нова история на Русия, едва ли има повече от 13-14 години напразни опити да се установи някакво подобие на гражданско общество : 1908 Николай II открива Държавната Дума, в която има леви, центристки и десни партии - до Октомври 1917; 1985 Михаил Горбачов започва "Перестройка", целяща хуманизиране на Социализма... която прераства в необуздана всенародна ен ергия при Елцин, довела до рухване на Съветската комунистическа държава ...която възкръсна като авторитарна, търсеща реванш империя при Путин!

    Коментиран от #66

  • 47 Гласът на Булгаристан

    25 9 Отговор
    Махайте го това "Дойче Веле", крайно време е. То е чуждестранен агент. Вижда се от самолет. Жалко, че и ние нямаме такъв закон. Ние се занимаваме с по-важни неща. Като например с пожарникарски диверсификации и т.н.

    Коментиран от #49

  • 48 Generalissimo FRANCO

    16 12 Отговор

    До коментар #45 от "Путин е дребно злобно страхливо говедо":

    It is too good to be true! Руският народ в голямото си болшинство предпочита да търпи поредния император (от Романовия род), генерален секретар (Сталин, Хрущев, Брежнев) или пожизнен президент (Путин) пред неизвестността на една демокрация, която би разчленила Русия.. с други думи, повечето руски хора предпочитат ограничаване на техните права и свободи пред избора да бъдат личности....
  • 49 onq s konq

    16 19 Отговор

    До коментар #47 от "Гласът на Булгаристан":

    А ти наясно ли си че ако такъв Закон като Руския бъде въведен и в БГ както предлагаш,то ТИ и ВСИЧКИ РУСКИ МЕКЕРЕТА с Бълг лични карти които бълвате Денонощно тука Помия против Властта ще бъдете напъхани в Панделата?Или си мислиш че не влизате в Категорията "Чужд агент"?
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Пияна рашка

    12 25 Отговор
    Безумни и неграмотни русофили намират тук трибуна от, която да изплискат глупостите си!
  • 52 Банскалия

    4 2 Отговор
    Втори Ердоган.
  • 53 Абе ,

    15 4 Отговор

    До коментар #30 от "Borislav Popov":

    Сливо Миндж , гледане не е равно на харесване ! И защо да вярваме на Ютуба , защото те кефи ли ?

    Коментиран от #61

  • 54 BG пич

    15 4 Отговор

    До коментар #6 от "Масон":

    Защото Навални с неговия 1% е никой в сравнение с Путин ! Затова е пропаганда и дезинформация от стана на Дойче веле ! Пък и името на автора Дявол човек или Човек Дявол / Мантойфел/ !
  • 55 ГоЛяМ Си БьрБОРаН

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Още ДЯКОНА е казал че Свободата се ОТВОЮВА с ОРУЖИе. плямпанито ти тук натоварва излишно енергосистемата на АеЦ Козлодуй.....
  • 56 БЪЛГАРИН

    3 0 Отговор
    Дъщерята на Навални е приета само с английски език , тези училища са клубове на бъдещи лидери на политиката,бизнеса и икономиката, да децата са умни, но не най-умни , сред тях има м/у 10%-15% умни(много умни) и те са за показване а другите са от отбора , но не са титуляри.
    Чувденците обаче попадат под контрол и управление и се завръщат като: компрадори.
    https://www.youtube.com/watch?v=SXNm-9m6J6Y
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 я па тоя

    2 0 Отговор
    до 57 Кольо
    Кольо Кольооооо я ги пише кои са тия паразити и крадци дека крадат най много в Русия пиши ги ве човек и ние да ги знаем да ги знае и света !!!?????
  • 59 Сирил

    1 4 Отговор

    До коментар #19 от "КОНТРАТА":

    И ПИК и DW хвалят Путин и ББ........гениално .Мисленето не ти е силна страна.
  • 60 Електровакуумен прибор

    12 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хрониките на Евразия":

    Лампата се нарича електровакуумен прибор и, за разлика от модерните електронни прибори, доказано работи в условията на електромагнитен импулс, явяващ се поразява фактор на ядрения взрив. Но ти не се притеснявай, как може да го знаеш, като си се родил със смартфон вместо дрънкалка, бебешка, разбира се.

    Коментиран от #63

  • 61 Borislav Popov

    5 9 Отговор

    До коментар #53 от "Абе ,":

    Ми, кой ще вземе да гледа нещо, което не му харесва бе, умньоооо, ми влез тогава и прочети коментарите га хората отдолу и виж какво пишат, никой не пише, че не му харесва, а и ро лайковете можеш да определиш.
  • 62 коко

    14 3 Отговор
    абе и да мрънкате, Русия чрез оръжие не могат я превземат. На Путин му е пределно ясно че ще се мъчат да разбият държавата от вътре както по Елциново време,така че мн добре си гледа интереса.
  • 63 Съвсем скоро имаше

    9 0 Отговор

    До коментар #60 от "Електровакуумен прибор":

    Говедарски ревове че са си дали оборудването за производство на такива лампи за скраб а ушанките са си запазили всичко консервирано и виж как е дошло времето на старите безотказни технологии които пък чайниците не са и ги сьнували.....
  • 64 Байчо

    17 2 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Каква Свободна Европа бе Козлодуй какъв Навални, той е най големият смешник във Вселената не само в Русия. Техните т.нар. Либерали лъжат мажат и измислят всякакви лъжи,за това им плащат англосаксите, просто на руснаците им писна. Сам може да се заинтересувате и тогава да говорите за простотии като свобода и демокрация на запад, пълен та.ак е тая работа

    Коментиран от #71, #75

  • 65 Цурко

    5 14 Отговор
    Жалки примати не разбрахте ли че лошото в света идва от Русия, Китай ,Турция и други подобни държави с болни ръководители с болни мозъци които искат да владеят света....
  • 66 Едо

    1 2 Отговор

    До коментар #46 от "Generalissimo FRANCO":

    ТОВА, ЧЕ РУСИЯ ВЪЗКРЪСНА ОТ ПЕПЕЛИЩАТА НА СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ, Е ВЯРНО! НО, ДУХОВНО ПРОСТИТЕ ГЛЕДАТ С ПЛЪТСКИТЕ СИ ОЧИ И ВИЖДАТ ТОВА, КОЕТО ИСКАТ ДА ВИДЯТ! КОЕТО Е ДАЛЕЧ ОТ ИСТИНСКИТЕ ДУХОВНИ РЕАЛНОСТИ, ДАДЕНИ КАТО ПРОРОЧЕСТВА В БИБЛИЯТА! ДУХОВНО ПРОСТИЯ НИЩО НЕ ЗНАЕ ЗА БОГА И ГО ИГНОРИРА, ВЪОБРАЗЯВАЙКИ СИ, ЧЕ ТОЙ НЕ СЪЩЕСТВУВА! А БОГ-ОТЕЦ Е ПРЕДИ ВСИЧКИТЕ ВЕКОВЕ, СИНЪТ БОЖИЙ ГОСПОД ИИСУС ХРИСТОС Е РОДЕН ПРЕДИ ВСИЧКИТЕ ВЕКОВЕ И ДУХ СВЕТИ Е ПРЕДИ ВСИЧКИТЕ ВЕКОВЕ! ,,Аз Съм Бог, Който от старо време изявявам още нестанали неща!". НИЕ ЗНАЕМ, ЧЕ ХРИСТИЯНСКИЯТ БОГ СИ ПОДГОТВЯ НЯКОЛКО МОГЪЩИ ХРИСТИЯНСКИ ДЪРЖАВИ, В ТОВА ЧИСЛО СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ И РУСИЯ, ЗА ДА ГИ ИЗПОЛЗВА В ЗАЩИТА НА НЕГОВИЯТ НАРОД И ДЪРЖАВА ИЗРАЕЛ, КОГАТО ТОВА СЕ НАЛОЖИ! А САЩ, ПО ПРЕДУЗНАНИЕ НА БОГА, ПРИТИСКАТ ХРИСТИЯНСКА РУСИЯ, ЗА ДА СТАНЕ ОТНОВО СИЛНА И ОБРАТНО, РУСИЯ ПРИТЕСНЯВА АМЕРИКА СЪС СЪЩАТА ЦЕЛ СВИШЕ! А ТИЯ ЛАЕНИЯ ПО ФОРУМИТЕ НА ТАЗИ ИЛИ ОНАЗИ МЕДИЯ, НА ТОЗИ ИЛИ ОНЗИ ЖУРНАЛИСТ, ПАК КАЗВАМ, Е ЧИСТО ЧОВЕШКИ, ПРОПАГАНДЕН ШУМ, ВЕРОЯТНО ПРОДИКТУВАН ОТ СТРАХ И ГНУСНА ПЕЧАЛБА!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 100

    1 5 Отговор

    До коментар #38 от "Бесен Язовец":

    Какви 8 хиляди бойни глави!? Рашките нямат толкова.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 БПФ

    7 2 Отговор
    Защитата на националната сигурност от подривни действия не е и не може да бъде престъпление !!! Русия е много по-високо в световната класация по свобода на словото от България, това е факт. Има медии и НПО-та, чиято дейност е открита противодържавна - Путин им налага само "меки" санкции - вместо да праща слугите им на лагер на п-в Таймир, както би трябвало... лошото е, че тука подобни си развяват байрака както си искат и никой не смее да ги пипне, дори и да съсипят държавата !!!
  • 73 БПФ

    8 0 Отговор
    За Навални - много ме е яд, че не го допуснаха до изборите, въпреки крими-досието му. Щеше да спечели вероятно около 2-2.5% подкрепа и имаше надежда да се скрие завинаги.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Borislav Popov

    4 7 Отговор

    До коментар #64 от "Байчо":

    Ти си лъжец, а не Навални ! Виж го колоко филмове има в Ютуба за корупцията сред руските управници ! Като лъже и клевети, защо не го дадът под съд и да докажат, че той лъже и клевети и да го вкарат в затвора. Да докажат, ала не могаааат, защото всичко което говори и показва той си е доказана истина. Затова и се чудят властите, какви обвинения вече да му скалъпят и пускат слухове, че той бил чуждестранен агент.
  • 76 стоян георгиев

    3 5 Отговор
    дали някои е учуден от руските санкции срещу свободните медии?в русия всеки дето не е с властта е фашист и тва е така поне от 100 години!
  • 77 Цеко

    1 3 Отговор
    Гнусно джудже
  • 78 Грую

    3 1 Отговор
    Абе то ние тука цъфнахме и вързахме с тези пъдари на власт, та тръгнахме да оправяме руснаците!
  • 79 FMC

    0 0 Отговор
    Тоя швед, дето е написал статията,да вземе да погледне някой руски форум или сайт с коментари. Да види какво се казва свобода на словото-всеки трети пост е или псувня или обида на модератори,автори и тяка нататък. И никой не ги гони. Кога тук в БГ ще ти пставят поста?.
  • 80 сори майна

    2 0 Отговор
    А не им берете грижа на Путин и свободата на словото им, Я ПЪРВО ВИЖТЕ БГ ЦИРКЪТ(медиина свобода) КАК СЕ ИГРАЕ?!?
  • 81 правилно

    1 0 Отговор
    поръчаните медии сорофилски ,вънот Руссия!
  • 82 КУРнинов

    2 2 Отговор
    ИДВА КРАЯ НА ДЖУДЖЕТО ПУТИ!
  • 83 джон

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Borislav Popov":

    Лъжеш, каскет смотан! Филма има над 50 милиона гледания и над 5 милиона коментара! Само дето не е ясно кой точно е направил филмчето.
  • 84 666666

    3 0 Отговор
    Щом парите са от чужбина със сигурност е с користна цел .Никой не дава пари за красиви очи и гладко дупе
  • 85 Кико

    1 0 Отговор
    Да го "назначът" Цар! А турчина Падишах-Великий. Ех, ех трябва да има и усмивки в този живот! Само се чуда Великана - Медведев, какъв пост(титла) ще придобие!
  • 86 1944

    0 0 Отговор
    предсмъртните захапки на пияната змия. отива си и я боли.
  • 87 prizrak

    0 0 Отговор
    Дано да ги изключат от SWIFT да ги питам как ще се разплащат тогава.
  • 88 Стив

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Верно ли
  • 89 Румяна Костова

    2 0 Отговор
    Орбан се разправи отдавна с НПО-тата на Сорос. Дали се е страхувал, а Дойче Веле?
  • 90 Румяна Костова

    2 0 Отговор
    Дойче Веле, дали ви е попадало видео на което един от главните опозиционери - евреинът Венедиктов падна от сцената в Елцин център, докато бе увлечен да обяснява как Русия също се е канила да нападне на Германия, но немците я изпреварили. Самото съществуване на Елцин център и използуването му като гнездо на руските либерали, финансирани от чужди държави говори че не сте много наясно за ограничаването на свободата на словото в Русия. За справка - Венедиктов е главен редактор на,, Ехо Москва,,А това Ехо си плещи и по радиото и по Интернет каквото си иска и никой не му се бърка.
  • 91 С400 засича само руски самолети и ракети

    1 0 Отговор
    Българският народ не желае присъствието на смръдливият руски ботуш в страната си и техните лакеи, защото плаща най-скъпото парно на планетата. Русия ни продава най-скъпия газ на няколко пъти по-висока цена отколкото го продава на другите държави /винаги е било така/. Поради тази причина българският народ стана русофобски в последните 50 години и ще става все по-русофобски /Справка: ИЗБОРИ 1990-2019/, а руските пропагандатори в България ще правите ''като летен Черноморски бриз, в обратна посока''...:):):)