6 Декември, 2019 20:30 12 202 43

Какво се знае за руската база във френските Алпи?

  • русия-
  • алпи-
  • франция-
  • агент-
  • шпионин

Разкритията излизат на бял свят тъкмо когато френският президент настоява за намаляване на напрежението с Москва

Какво се знае за руската база във френските Алпи? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Между 2014 и 2018 агенти на елитно звено на руското ГРУ са използвали Горна Савоя във френските Алпи като база за тайните си мисии в Европа, вкл. в България. Какво се знае за базата и защо информацията излиза точно сега?

В съвместна акция контраразузнаванията на Франция, Великобритания и Швейцария са разкрили база на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) в югоизточна Франция, съобщи в четвъртък (05.12.) френският вестник "Монд".

От публикацията става ясно, че са били идентифицирани 15 агенти - членове на елитното звено 29155 на ГРУ. Те са посещавали базата в разположения в Алпите департамент Горна Савоя между 2014 и 2018 година. Сред тях са Александър Петров и Руслан Боширов, за които се смята, че стоят зад отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал във Великобритания през 2018 година.

Международният разследващ екип е установил, че други високопоставени служители на ГРУ също са отсядали във френските Алпи. Сред тях са агенти, заподозрени за отравянето на Емилиян Гебрев в България през 2015 година, и лица, замесени в опита за преврат в Черна гора през 2016 година. Русия многократно е отричала да е свързана с тези случаи.

Случаят "Гебрев"

През последните години Главното разузнавателно управление на Русия е подозирано в редица опити за намеса в европейски държави. През 2018 година Молдова осъди бивш свой депутат за шпионаж в полза на Русия. Молдовският съд постанови, че политикът е бил вербуван от ГРУ, за да предоставя "информация от национален интерес". Двама руски граждани - Едуард Шишмаков и Владимир Попов - наскоро бяха осъдени (в тяхно отсъствие) за участие в подготовката на осуетения опит за преврат в Черна гора през октомври 2016 година. Шишмаков и Попов са в списъка с агентите, посещавали Горна Савоя, съобщава "Монд".

Германският "Шпигел", британският разследващ сайт "Белингкат" и руският "Инсайдър" свързват ГРУ с отравянето на собственика на оръжейното предприятие "Дунарит" Емилиян Гебрев през 2015 година. В медицинските проби, взети от Гебрев, бяха открити следи от "Новичок" - отровата, използвана и срещу Скрипал. Според изданията, седем служители на ГРУ са пътували до България, за да се включат в операцията. Четирима от тях са в списъка с агентите, посещавали базата в Горна Савоя.

Миналия месец в Сърбия беше разпространено видео, което показва как агент на ГРУ дава пари на пенсиониран военен. Властите в Белград потвърдиха автентичността на материала.

Испанските власти пък подозират членове на елитното звено 29155 в опити за влияние върху каталунското движение за независимост, както стана ясно от публикация на испанския вестник "Ел Мундо".

В сряда (04.12.) германското правителство реши да експулсира двама руски дипломати след убийството на грузински гражданин в Берлин. 49-годишният мъж се е сражавал срещу руснаците по време на Втората чеченска война. Въпреки че Германия не спомена експлицитно ГРУ, властите заявиха, че има "достатъчно доказателства" за това, че Кремъл или Чеченската република, която е една от съставните части на Руската федерация, стоят зад убийството.

Какво се знае за базата в Горна Савоя?

Според публикацията на "Монд", агентите са летели до големи френски градове като Лион и Ница и от там са продължавали пътуването си до Горна Савоя, която граничи с Швейцария и Италия. Някои от тях "са идвали много пъти, други само веднъж или два пъти", посочва вестникът.
Руските агенти са отсядали в различни градове и села в района, а след това са продължавали мисиите си. Твърди се, че елитното звено 29155 е специализирано в извършването на саботажи и убийства.

Най-вероятно мястото е било използвано като база за всички тайни операции на звено 29155 в Европа, казва представител на френските служби пред вестника. Разследващите не са успели да открият материали и оръжия, използвани от агентите, нито да идентифицират местни съучастници, посочва "Монд". Но контраразузнаването е успяло да потвърди местата, на които агентите са отсядали, както и ресторантите и магазините, които са посещавали.

Козът на Еманюел Макрон

Разкритията излизат на бял свят тъкмо когато френският президент Еманюел Макрон настоява за намаляване на напрежението с Русия, за рестартирането на разговорите за Украйна и за съвместна работа с Кремъл в Близкия изток. Сега обаче се очаква френското правителство да експулсира руски дипломати заради случая. Според Мартин Мишело от Европейския институт за европейска политика, публикацията в "Монд" всъщност може да помогне на Макрон.
Мишело смята, че изтичането на информация за случая в Горна Савоя може да е сигнал, насочен към Кремъл. "Това не е случайно, а е по-скоро добре обмислена стратегия", казва той. Макрон ще домакинства преговори за мир между Украйна и Русия следващата седмица, а публикацията, според Мишело, ще демонстрира, че "Франция не е наивна". Експертът смята, че Макрон до момента не е сигнализирал, че държи козове, с които ще седне на масата за преговори с Русия. "Затова информацията излиза точно сега и затова тя е толкова важна", смята Мартин Мишело.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чичо Тони

    88 17 Отговор
    Как така "база", пък "отсядали в различни градове и села"??

    Коментиран от #14, #31

  • 2 ТОМА НЕВЕРНИ

    110 23 Отговор
    Руската база във френските Алпи е изфабрикувана като случя Скрипал!
  • 3 Уйчо

    56 7 Отговор
    Да не съм объркал сайта със "Строго секретно"???????????????????????
  • 4 Мордор

    70 9 Отговор
    Това е като базата на Хитлер в Антарктида!
  • 5 Бай Иван

    87 14 Отговор
    Тези дебилизми, както и "отравянето" на Скрипал са сътворени от едни и същи некадърни сценаристи. На времето те скалъпиха и сценария за "опита за убийство на папата" от българина Сергей Антонов! За повечето българи тези бомбастични разкрития за руска база във френските алпи може да прдизвика само смях, но за зомбираните от средствата за масова дезинформация западни граждани, вероятно ще се стори реалистично за съжаление!
  • 6 Н@ср@но соросоидче

    52 7 Отговор
    Чичко Сорос плати за руската база!!
  • 7 Ххх

    73 9 Отговор
    Нерде Ямбол, нерде Стамбол. Къде сме ние, къде е Русия, къде са Френските Алпи. Е защо чак дотам трябва да ходят руските агенти, че да вършат операция у нас. Прилича ми на сюжет за новия филм от поредицата на Джеймс Бонд. И за кой ли път разбиват гадните руснаци. Да спят доволни западняците. Отново са победители и отново доказаха "превъзходството" си над Русия.

    Коментиран от #28

  • 8 Kcaniba

    43 10 Отговор
    Ако знаете ква руска база си имам у нас - само едини, пиини и руси пичоци!!!
    Джендърнята получава конвулсии и пристъпи!!!
  • 9 Груйо Дънов

    12 6 Отговор
    ГРУ вербува Гергана Велкова Пирдоп има малки цицки
  • 10 натъжен

    51 8 Отговор
    Нещата отиват на към "закриване" на този свят. Има хора, които, за да избегнат собственият си банкрут, са готови да пожертват всичко живо на земята и те няма да се спрат пред нищо. Налагат ни извратености , нисък морал и какво ли не, а не блеем и се кефима на фермата, биг брадър и подобни. Успиват ни и почти са успели.....
    Нещата, обаче не вървят по план и ще им се наложи да запалят световна война. Ще мрем ние с вас, барабар с троловете. Които оцелеят в първите минути ще завиждат на тия, дето са умрели.
    А бази и скрипали ще измислят, докато не сринат света.
    Майната им! Аз ги проклинам, пък да става каквото ще.

    Коментиран от #15

  • 11 USA

    25 5 Отговор
    Може да озглежда нереално но ..
    Както имаше една книга:
    "В тази книга нищо не е истина но всичко е точно така"
    Рашките са добри даже много,но високомерито на запада го прави уязвим.

    Но нещата та или иначе отиват на ВОЙНА.
  • 12 КурНово

    30 9 Отговор
    Само ни зомбирате от пресата,ама народа не е глупав и скоро ще отговарете за ващи лъжи
  • 13 Мата Хари

    10 12 Отговор
    Очевадно е че тази статия е написана от, а не за ГРУ
  • 14 Blesed

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Чичо Тони":

    „ в района...”
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Дойче Зеле

    34 6 Отговор
    Не се учудвам на Дойче Зеле! Нали трябва да си заслужат храната пред господарите! Както и главният редактор на сп. Фокус! Той като доберман брани евро- атлантическите ценности! Но пропускате едно реално събитие! Българина от 90те години, не вярва вече на красиви думи! Той се наслуша достатъчно ма такива!

    Коментиран от #29

  • 17 Последния софиянец

    22 5 Отговор
    Истината е някъде там. Агенти Мълдър и Скъли ще я разкрият.
  • 18 Румяна Костова

    30 12 Отговор
    Каква сърцераздирателна статия, едва се сдържам да не за плача за грузинския боец, сражавал се във втората чеченска война, убит от коварния Кремъл. Оставам с впечатление, че други агенти там нямат, освен Баширов и Петров, те си получават визи по класическия път и никой никъде преди Новичока не ги подозира колко са свирепи и опасни.
  • 19 Румяна Костова

    27 10 Отговор
    И нека авторът, разплитайки следите на руските тайни служби из ресторанчетата във френските Алпи първо да се научи да пише правилно името на един от главните агенти. БОширов според него се казва този свръх агент. Е, как после да възприемаш сериозно писанията на Дойче Веле?
  • 20 Румяна Костова

    32 7 Отговор
    Накъде отива този свят? Готвят бедното болно девойче Грета за Нобелова награда. В испанския парламент 8 годишно момиче разказва соята история как от 4 годишно се чувствало транс джендър и депутатите я слушат. На Макрон пък спретнаха цяла руска база!
  • 21 Твърде наредено

    27 9 Отговор
    Като гледам как са вкарали в тая история всички "заподозряни" за антируските измишльотни със Скрипал, последно и у нас, дооста ме съмнява да има и 1% истина.
  • 22 Това наистина ли действа

    28 7 Отговор
    Наистина мислех, че би могло и да има нещо вярно, но с всеки прочетен ред надолу се убеждавах все повече, че отново вкарват фейк нюз.Но много елементарно.Наистина ли хората се ловят на такива съчинения?
  • 23 Marinov

    20 7 Отговор
    Фантазии и Видения на брамнали !!!
  • 24 МИХАЙЛОВ

    28 8 Отговор
    ...ОЧАКВАЙТЕ СКОРО.. .
    ...ГУЕЕЕЕМИ РАЗКРИТИЯ
    НА ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ...
    ...ЗА НАЙ - НОВАТА
    И АБСОЛЮТНО ТАЙНА
    СВРЪХСЕКРЕТНА
    ШПИОНСКА БАЗА НА РУСИЯ
    В ХИМАЛАИТЕ
    И НА ОСТРОВ НАУРУ
    И НА МУРО КУРУ....
    ....И ОЩЕ ПО - СЕКРЕТНАТА
    В СПАЛНЯТА НА МЕЛАНИЯ...
    ...И ЗА ОТРОВЕНИЯ С НОВИЧОК
    ЛЕБЕД И ЕДНА ГЪСКА В ЕЗЕРОТО
    ПРЕД БЪКИНГАМСКИЯ ДВОРЕЦ....
    ...И ЗА УБИЙСТВОТО
    НА ПРИНЦЕСА ДАЯНА
    ИЗВЪРШЕНО ОТ
    РУСКИЯ АГЕНТ БОШИРОВ
    ОЩЕ КАТО БИЛ УЧЕНИК
    В ШЕСТИ КЛАС....
    ...И ЗА ОТКРИТИТЕ
    ОТ АМЕРИКАНСКИ ВОЕНЕН СПЪТНИК
    НАСАЖДЕНИЯ
    С ОТРОВНА РУКОЛА
    В ДВОРА НА КРЕМЪЛ...
    ...
  • 25 МИХАЙЛОВ

    12 8 Отговор
    ...ОЧАКВАЙТЕ СКОРО.. .
    ...ГУЕЕЕЕМИ РАЗКРИТИЯ
    НА ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ...
    ...ЗА НАЙ - НОВАТА
    И АБСОЛЮТНО ТАЙНА
    СВРЪХСЕКРЕТНА
    ШПИОНСКА БАЗА НА РУСИЯ
    В ХИМАЛАИТЕ
    И НА ОСТРОВ НАУРУ
    И НА МУРО КУРУ....
    ....И ОЩЕ ПО - СЕКРЕТНАТА
    В СПАЛНЯТА НА МЕЛАНИЯ...
    ...И ЗА ОТРОВЕНИЯ С НОВИЧОК
    ЛЕБЕД И ЕДНА ГЪСКА В ЕЗЕРОТО
    ПРЕД БЪКИНГАМСКИЯ ДВОРЕЦ....
    ...И ЗА УБИЙСТВОТО
    НА ПРИНЦЕСА ДАЯНА
    ИЗВЪРШЕНО ОТ
    РУСКИЯ АГЕНТ БОШИРОВ
    ОЩЕ КАТО БИЛ УЧЕНИК
    В ШЕСТИ КЛАС....
    ...И ЗА ОТКРИТИТЕ
    ОТ АМЕРИКАНСКИ ВОЕНЕН СПЪТНИК
    НАСАЖДЕНИЯ
    С ОТРОВНА РУКОЛА
    В ДВОРА НА КРЕМЪЛ...
    ...
  • 26 МИХАЙЛОВ

    9 8 Отговор
    ...ОЧАКВАЙТЕ СКОРО.. .
    ...ГУЕЕЕЕМИ РАЗКРИТИЯ
    НА ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ...
    ...ЗА НАЙ - НОВАТА
    И АБСОЛЮТНО ТАЙНА
    СВРЪХСЕКРЕТНА
    ШПИОНСКА БАЗА НА РУСИЯ
    В ХИМАЛАИТЕ
    И НА ОСТРОВ НАУРУ
    И НА МУРО КУРУ....
    ....И ОЩЕ ПО - СЕКРЕТНАТА
    В СПАЛНЯТА НА МЕЛАНИЯ...
    ...И ЗА ОТРОВЕНИЯ С НОВИЧОК
    ЛЕБЕД И ЕДНА ГЪСКА В ЕЗЕРОТО
    ПРЕД БЪКИНГАМСКИЯ ДВОРЕЦ....
    ...И ЗА УБИЙСТВОТО
    НА ПРИНЦЕСА ДАЯНА
    ИЗВЪРШЕНО ОТ
    РУСКИЯ АГЕНТ БОШИРОВ
    ОЩЕ КАТО БИЛ УЧЕНИК
    В ШЕСТИ КЛАС....
    ...И ЗА ОТКРИТИТЕ
    ОТ АМЕРИКАНСКИ ВОЕНЕН СПЪТНИК
    НАСАЖДЕНИЯ
    С ОТРОВНА РУКОЛА
    В ДВОРА НА КРЕМЪЛ...
    ...
  • 27 МИХАЙЛОВ

    7 8 Отговор
    ...ОЧАКВАЙТЕ СКОРО.. .
    ...ГУЕЕЕЕМИ РАЗКРИТИЯ
    НА ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ...
    ...ЗА НАЙ - НОВАТА
    И АБСОЛЮТНО ТАЙНА
    СВРЪХСЕКРЕТНА
    ШПИОНСКА БАЗА НА РУСИЯ
    В ХИМАЛАИТЕ
    И НА ОСТРОВ НАУРУ
    И НА МУРО КУРУ....
    ....И ОЩЕ ПО - СЕКРЕТНАТА
    В СПАЛНЯТА НА МЕЛАНИЯ...
    ...И ЗА ОТРОВЕНИЯ С НОВИЧОК
    ЛЕБЕД И ЕДНА ГЪСКА В ЕЗЕРОТО
    ПРЕД БЪКИНГАМСКИЯ ДВОРЕЦ....
    ...И ЗА УБИЙСТВОТО
    НА ПРИНЦЕСА ДАЯНА
    ИЗВЪРШЕНО ОТ
    РУСКИЯ АГЕНТ БОШИРОВ
    ОЩЕ КАТО БИЛ УЧЕНИК
    В ШЕСТИ КЛАС....
    ...И ЗА ОТКРИТИТЕ
    ОТ АМЕРИКАНСКИ ВОЕНЕН СПЪТНИК
    НАСАЖДЕНИЯ
    С ОТРОВНА РУКОЛА
    В ДВОРА НА КРЕМЪЛ...
    ...
  • 28 Айде бе

    11 20 Отговор

    До коментар #7 от "Ххх":

    Трябва ли им на западняците да доказват превъзходство? Достатъчно е да се види накъде е емиграцията. Пред кого да доказват превъзходство- пред гражданите си за да не побягнат към Русия ли?
  • 29 И аз да кажа

    10 9 Отговор

    До коментар #16 от "Дойче Зеле":

    Не вярва българинът на красиви думи, просто лапа по едни четири милиарда евро от ЕС годишно и същевременно реве, че вноската му от 0,7 милиарда го убива. Е как да не е шизофреник, като от медии, политици и умници като горепишещите чува все тая дивотия?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гошо

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "Чичо Тони":

    Рaзкритиятa излизaт нa бял cвят тъкмo кoгaтo фрeнcкият прeзидeнт Eмaнюeл Мaкрoн нacтoявa зa нaмaлявaнe нa нaпрeжeниeтo c Руcия, зa рecтaртирaнeтo нa рaзгoвoритe зa Укрaйнa и зa cъвмecтнa рaбoтa c Крeмъл в Близкия изтoк. Ceгa oбaчe ce oчaквa фрeнcкoтo прaвитeлcтвo дa eкcпулcирa руcки диплoмaти зaрaди cлучaя.""
  • 32 Бесния язовец на onq s konq

    4 16 Отговор
    Дали са си викали и русофилчита от България за анална забава?
  • 33 Джони Инглиш

    20 4 Отговор
    Защо ми публикуеахте сценария на следващия филм?!
  • 34 OPEЛ

    20 4 Отговор
    Добър сценарий за новия филм с Джеймс Бонд. Аферим....
  • 35 Стоян

    3 19 Отговор
    Ей,я се пребройте червени рубладжии,гъзолисци нещастни някой се крие😁

    Коментиран от #36

  • 36 ОхлюФ

    15 1 Отговор

    До коментар #35 от "Стоян":

    не се крия, във френските Алпи съм!
  • 37 Готин ама не съвсем

    14 2 Отговор
    Страхотна статия и сериозни разкрития! Чак се притеснявам да отида пак на ски във френските Алпи. Че ми хареса къщичката, хазяйката, а да не говорим за дащната и щерка, но повторя ли пак, трябва да чакам статия за нова руска база, посещавана от български русофили предатели, замесени във поредния световен скандал с отровени и избити в Еврогея и ФАЩ! Мъка,мъка! А францужчето бе яко, не че пренебрегнах и майка и де! Пък като ударят по една нашенска гроздовица, от секретните ми запаси, такава тройка правят, дето и по филмите не съм виждал!
  • 38 СПЕЦНАЗ

    15 5 Отговор
    Ебаси й изкуфелите пръдльовци - джендъри в САЩ. Нищо по нормально мне могат да измислят
  • 39 ТОЧКАТА

    14 1 Отговор
    Чичо Томовата колиба била...БАЗА!!!!а какво ли представлява ,,Бондсийл тогава?
  • 40 Ко6мара

    1 4 Отговор
    Всички русофилски паразити са гнусни педерасти!!!
  • 41 Ироничен

    3 0 Отговор
    Харесвам Савойските Алпи и от утре си търся работа в руското разузнаване като.... алпач!
  • 42 да де

    1 0 Отговор
    Ала-бала......
  • 43 тъпи локуми

    2 0 Отговор
    Химика на ``Новичока``е в Америка!Така че......