Last news in Fakti

7 Декември, 2019 19:00 10 027 35

Защо София погреба „Южен поток“ и бави „Турски поток“?

  • южен поток-
  • турски поток-
  • русия-
  • българия-
  • газопровод

Путин открито обвини България в забавяне на „Турски поток“

Защо София погреба „Южен поток“ и бави „Турски поток“? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо България се бави с изграждането на участъка на газопровода „Турски поток“? Отговор на въпроса търсят в редакцията на руския вестник „Аргументи и Факти“ в материал, озаглавен „Погреба „Южен поток“, бави „Турски поток“. Защо София се дърпа с газопроводите?“, предава Агенция "Фокус".

За първи път руският президент Владимир Путин открито обвини България в забавяне на „Турски поток“. „Очевидно, под натиск отвън, българите вършат работата някак припряно. Ако те не искат, ще намерим други начини да реализираме нашите възможности“, заяви по-рано държавният глава на Руската федерация след среща със сръбския си колега Александър Вучич.

В Сърбия, между другото, полагането на „Турския поток“ върви с рекордна скорост. Според ръководителя на производствено-техническия отдел на генералния изпълнител за изграждането на газопровода Евгени Улрих дневно сърбите успяват да завършат около шест километра от трасето. Строителството трябва да приключи през следващите дни, обеща Вучич по-рано тази седмица. Преди пет години, до голяма степен заради България, проектът за друг руски газопровод – „Южен поток“ (ЮП), беше преустановен. Именно България беше първата държава, която замрази работата по проекта, тъй като той не съответстваше на нормите на европейското законодателство. Става въпрос за Третия енергиен пакет, който забрани на същата компания (в случая „Газпром“) едновременно да транспортира и продава газ. С други думи, според европейските закони Русия трябваше да изгради тръбопровод и да доставя по него гориво от трети страни.

Москва не се отказа от идеята да изгради газопровод по южния маршрут и се договори с Анкара за „Турски поток“ (ТП). Енергийно изолирана България (нейната система за транспортиране на газ обслужва само вътрешния пазар) остана с празни ръце. Перспективата за печелене на пари от транзита на газ бе сведена до нула. По-късно София многократно се обръща към Москва с молба да ѝ разреши да се включи към „Турски поток“. България дори отпусна 1,6 милиарда долара за изграждането на съоръженията на своя територия. А през пролетта агенция Bloomberg, позовавайки се министъра на енергетиката Теменужка Петкова, съобщи, че страната ще съди „Газпром“, ако ТП заобиколи България.

София наистина се интересува от газопровода. Според Сергей Капитонов, газов анализатор в Енергийния център на Московското училище за управление, подобен проект е от полза не само в етапа на строителството, но и след завършването му – с оглед приходите от транзит към бюджета на България. Операторът на газопреносната система на България обяви търг за резервация на мощности по ТП за 20 години. Това означава, че през този период на България е гарантирано да получава приходи от транспортиране на руско гориво през своя територия.

Интересът на България към ТП също може да бъде свързан със загриженост във връзка с транзита през Украйна. „Факт е, че по-голямата част от горивото, преминаващо по коридора в Южна Украйна (а след това през Трансбалканския газопровод), е предназначена специално за Турция. Когато обемите за Турция бъдат пренасочени през ТП, транзитът през този коридор рязко ще спадне. И рентабилността на транзита в тази посока ще отслабне, което ще доведе до увеличаване на цената и до евентуален нов спор в рамките на транзитното споразумение между Москва и Киев“, заяви енергийният експерт Александър Собко.

Премиерът Бойко Борисов, между другото, реагира изключително бързо на изявлението на Владимир Путин: „Ние строим средно по пет километра на ден", припомня изданието думите на българския министър-председател. Същевременно той отправи покана към руския президент да дойде и да се убеди сам в това каква е скоростта на изграждането на газопровода. Почти половин година „Булгартрансгаз“ не можеше да подпише договор с консорциума „Аркад“ за изграждането на своя участък от ТП. Това стана възможно едва през септември, когато Върховният административен съд прекрати обжалването на обществените поръчки.

Дължината на „Балкански поток“ (т.е. българското разклонение на ТП) е 474 километра. Русия вече е приключила своята част от работата по проекта. Преди броени дни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че газопроводът ще бъде пуснат в експлоатация на 8 януари. Официалният му старт ще бъде даден от Владимир Путин и турският лидер Реджеп Тайип Ердоган. Съгласно думите на Песков, работата на турската страна по проекта ще приключи до 8 януари. „Имаме още една много важна стъпка, която ще предприемем. На 8 януари в Истанбул ще дадем официален старт на газопровода ТП“, потвърди Ердоган.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некой си

    97 8 Отговор
    Лъжец , по- лъжец , най-лъжец , българин , циганин , български политик !!!!!
  • 2 гост

    21 77 Отговор
    Е явно зора в Мацква е голям , в понеделник са последните преговори и ще им разкажат играта , вой и писък до небесата , ама нанай потоци , хахахаххаххах !!!!
  • 3 3388

    16 83 Отговор
    Путин блъфира защото ако няма турски пток през БГ ще има американска база в Бачик
  • 4 Ердоган

    53 15 Отговор
    Българи, Русия покани Ердоган на Парада на победата през 2020 г, защо не Поканих от България някой?

    Коментиран от #7, #11, #15

  • 5 666®

    66 11 Отговор
    Турците се облажиха, сега гърците ще се облажат. Що?

    Коментиран от #8, #16

  • 6 Йода с меча

    65 3 Отговор
    София това не знае питайте на козяк що!
  • 7 Гошо

    7 11 Отговор

    До коментар #4 от "Ердоган":

    Поканени има и то не един
  • 8 сащВЪНотЕВРОПА

    50 3 Отговор

    До коментар #5 от "666®":

    Щото от Козяк така казаха...
  • 9 Анонимен 123

    45 12 Отговор
    Ако не беше провала на Южен поток, Русия и Турция нямаше да си станат така близки и още щяха да се дърпат за сваления самолет.

    Коментиран от #13

  • 10 Спецназ

    59 15 Отговор
    Реално България трябва да изгради 11 км отклонение от сегашната си газопреносна система и една газопреносна инсталация, на фона на Сърбия сме абсолютни саботьори!
  • 11 българин

    21 6 Отговор

    До коментар #4 от "Ердоган":

    Има, има но Дончо им разрешава само по телевизията да гледат
  • 12 розово

    54 11 Отговор
    Четем изнервени коментари в интерес на руските интереси.Четем изнервени коментари в интерес на американските интереси .Никъде не четем коментар макар и не изнервен в български интерес.

    Коментиран от #19

  • 13 003

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен 123":

    Ако баба имаше мустаци...
  • 14 onq s konq

    23 41 Отговор
    Агенция "Фокус"- ДИПЛОМИРАНО ПРО-РУСКО ЧЕТИВО...Ще обявява Путин СОЦ.СЪРЕВНОВАНИЕ между Руска Сърбия и Евро-Американска България,при това БЕЗ ДА СЕ ЗАМИСЛИ че ще последва логичния Въпрос "Къф си пък ти бе"?!Че и плашат Гаргите тия Руски "братушки",че ако "не вървим по тяхната Свирка",щели да Заобиколят БГ по ДРУГ МАРШРУТ...И КЪДЕ ВИ Е "ДРУГИЯ МАРШРУТ" БЕ САМОВЛЮБЕНИ ПИЯНДЕТА,и ако можехте,НЯМАШЕ ЛИ ДА ГО НАПРАВИТЕ ДОСЕГА?!!Ама БЕЗ ДА СЕ ЗАМИСЛИТЕ!Ще ЛАЕ НА РУСКИ некъф си Сергей Капитонов - "газов анализатор" в някакво си "Московско УЧИЛИЩЕ за Управление",че БГ ще получава Приходи от Транзита на Руски Газ...А КОЛКО ПРИХОДИ бе Руски-колкото при "Южен поток" ли,ксоито като се пресметнат съобразно ВАШИТЕ РАЗХОДИ ЗА ТРЪБОПОСТАВЯНЕТО,следва България СЛЕД УДРЪЖКИТЕ ЗА СТРОЕЖА съобразно НАДУТИТЕ ВИ ДО НЕБЕСАТА ЦЕНИ да започне реално да Реализира приходи от "наем" след ...25 Години?!Ама ви е хубо да ви плащаме ВАЙ-СКЪПИЯ ГАЗ В ЕВРОПА ааа,"Братушки"?!

    Коментиран от #35

  • 15 Не се притеснявай

    17 9 Отговор

    До коментар #4 от "Ердоган":

    И тебе ще те поканим на Шипка и Бузлуджа! Да се порадваш каква "Дружба" сме имали с руснаците преди теб!
  • 16 Без география не става!

    20 6 Отговор

    До коментар #5 от "666®":

    Ако беше учил, щеше да знаеш че само оттук може да мине! Виж си плюсовете, всички сте за 1-ви клас!

    Коментиран от #20

  • 17 кукер

    29 3 Отговор
    Добичето Тиква се опитва да седне на два стола.
  • 18 стоян георгиев

    10 33 Отговор
    нито едно от твърдението в статията не е вярно.нито българия е спряла южен поток нито пък бави турски такъв.напротив българия винаги е приемала без протест руското решение.първия път потока го спря путин след като видя че номера му не мина,а сега борисов строи турски поток с огромна скорост и без допитване и дискусия.българите не знаем нищо за въпросната тръба.колко ще е дълга откъде ще мине ,колко ще струва ,колко ще изкарва...,но правителството я строи.зве нов заем и натиска.кои ще връща парите за борисов е без значение.
  • 19 В случая българските интереси

    27 6 Отговор

    До коментар #12 от "розово":

    Съвпадат с руските и са противоположни на американските
  • 20 ами

    19 7 Отговор

    До коментар #16 от "Без география не става!":

    А какво ще кажеш за маршрур Гърция Албания Сърбия...толкова ти е и географията май,имат тръби,трябва само да ги свържат,ако не са го и направили вече....
  • 21 ррррр

    3 10 Отговор
    искам да стане война тук
  • 22 нов

    10 19 Отговор
    Путин забрави какво му е казала тьотя Ванга или се прави на разсеен. Гаменските му еквилибристики не са за навсякъде и има неща, пред които трябва да си понаведе главицата.

    Коментиран от #23

  • 23 нали

    13 2 Отговор

    До коментар #22 от "нов":

    Твоята май постоянно е наведена в поза партер , нали ?
  • 24 Нане

    16 5 Отговор
    за сичко са виновни хамериханците и западните юдей не сакат Велика България!
  • 25 България ЕС Нато🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    7 18 Отговор
    Бавят защото такъв няма да има Ще има Български поток и по тръбата ще тече Азерски газ а не само руски както искат Гъзпром

    Коментиран от #28

  • 26 На болшевиките утешителна награда

    5 15 Отговор
    Близалка с косъм от рунтавия гъз на баба
  • 27 БПФ

    19 2 Отговор
    "Теменужка Петкова, съобщи, че страната ще съди „Газпром“, ако ТП заобиколи България."
    ------------------------------------
    А тая офца, чиято непроходима и шокираща глyпост може да се мери само с наглoстта и безoчието и, замисли ли се поне за момент, че Газпром може да ни съди НАС първо за проваленият (при подписан договор) Южен поток, а сега и за забавянето на Турски поток? И няма да са само те - Сърбия, Унгария и Австрия също могат да ни съдят, ако ги оставим без газ !!!
    Нейният господар с тимберица като компир вече ни накисна с над милиард обезщетение, което трябва да платим на Росатом, ние - вместо да го свалим и съдим за държавна измяна - пак му козируваме - сега може - с хунтата си - да ни накисне с пъти повече пари !!!
    Ама народ, дето търпи наглата, крадлива и некомпетентна герберастка хунта, си заслужава участта.
  • 28 БПФ

    14 1 Отговор

    До коментар #25 от "България ЕС Нато🇧🇬🇧🇬🇧🇬":

    Малко уточнения, за да те лиша от любимия на мнозина припев:

    Азерският газ е твърде малко като залежи. Неслучайно тръбата на новия газопровод през Турция е доста мижава и ще доставя за Европа 16 млн метра на година - което е около 6% от това, което доставя Газпром. За кой по-напред?
    Ако цяла Европа разчита само и единствено на азерското находище, то ще и стигне - при сегашните нива на потребление - за цеееели.... ДВЕ ГОДИНИ.
    И после пак ще лазят в краката на Газпром.
  • 29 Шаран БГ

    17 2 Отговор
    Българските властелини вършат гочно това, каето им наредят САЩ. Защо Москва да кани някого от България ? Нали разбраха и знаят, че всичките са "фурнаджийски лопати"! Дори и тези с дипломи от СССР се запениха да бълват глупости по адрес на Русия. Колкото по-хубаво плюят и ругаят, толкова по-често ги канят в САЩ и Брюксел ......Нали за това станахме "капиталисти" ?
  • 30 Шаран БГ

    5 2 Отговор
    Българските властелини вършат гочно това, каето им наредят САЩ. Защо Москва да кани някого от България ? Нали разбраха и знаят, че всичките са "фурнаджийски лопати"! Дори и тези с дипломи от СССР се запениха да бълват глупости по адрес на Русия. Колкото по-хубаво плюят и ругаят, толкова по-често ги канят в САЩ и Брюксел ......Нали за това станахме "капиталисти" ?
  • 31 Шаран БГ

    2 2 Отговор
    Българските властелини вършат гочно това, каето им наредят САЩ. Защо Москва да кани някого от България ? Нали разбраха и знаят, че всичките са "фурнаджийски лопати"! Дори и тези с дипломи от СССР се запениха да бълват глупости по адрес на Русия. Колкото по-хубаво плюят и ругаят, толкова по-често ги канят в САЩ и Брюксел ......Нали за това станахме "капиталисти" ?
  • 32 9776

    4 2 Отговор
    еи глупаци а от къде ще мине газта от находището между израел ливан и кипър а
  • 33 Барабойко

    3 5 Отговор
    изобщо го не бавиме, по 5 км на ден правиме, по 50 метра на всеки 2 минути...завчера го почхаме и вече има 140150 км готови...
  • 34 Анонимен

    2 1 Отговор
    Наистина ли си мисли някой, че страна като България може да си позволи да провали подобен многомилиарден проект, като Южен поток, пренасящтакива огромни количества, направо щяха да ни сплескат. Да не говорим, че България лесно може да бъде заобиколена. Проекта започна като газопровод за доставка на газ за Италия, две от четирите тръби бяха за тях останалите се появиха допълнително. След като Италия отказа да финансира проекта и се изтегли останалите две тръбите нямаше защо да идват до България, защото основното кошочество вече беше за Турция.
  • 35 Случайно му хрумна

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    Ще плащате ще строите и ще мълчите Какво НАТО каква Америка и Европа Русия ви заповядва другото е интриги и номера пред светът Хитър е бате Бойко знае как да изпързаля еяроатлантиците Цру призна Бате Бойко,Гешев и Цацаров за свои хора а Белия дом .самолети и бойна техника за милиарди За РУСИЯ остава атомна централа и газопровод