8 Декември, 2019 13:06 16 931 74

Защо Русия продава най-новите си военни технологии

  • русия-
  • оръжия-
  • пазар

Освен това масовото излизане на руското оръжие на пазарите на страните от НАТО беше напълно неочаквано

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Представител на концерна „Укроборонпром“ твърди, че украинската компания уж „печели“ позициите на Русия на оръжейните пазари. Защо тези думи не са нищо повече от фалшива пропаганда? Какви са реалните позиции на руското оръжие на световния пазар? Има ли опасност Русия в крайна сметка да продаде най-новите си технологии за отбрана?

„В ситуация, в която не финансирахме тази история в продължение на 30 години, ние продължихме да печелим позиции на външните пазари от Русия, нашият основен конкурент, тъй като ние обслужваме оборудване, произведено от Съветския съюз, предоставяме компоненти за бронирани машини и самолети, ремонтираме ги“, каза новият заместник-генерален директор на концерна "Укроборонпром", бивш депутат от Върховната Рада Мустафа Найем.

Можем да кажем, че „обслужващото оборудване от съветски произход” наистина е практически единствената специализация на някога огромния фрагмент от големия съветски военно-промишлен комплекс, останал в Украйна. Имаше времена, когато независима Украйна беше един от петте най-големи доставчици на оръжие на световния пазар, но сега тя дори не е един от десетте - физическите обеми, приходи и асортиментът от стоки на украинския военно-промишлен комплекс рязко намаляха през последните години.

Помислете как изглежда Русия на този фон.

Понастоящем Руската федерация е на второ място на световния пазар на оръжие с дял от продажби от около 21% от света. Износът на руско оръжие е значителна сума в държавния бюджет, въпреки че Русия е едва 6-та в света по отношение на собствените си военни разходи, след САЩ, Китай, Саудитска Арабия, Индия и Франция и по отношение на дела на военните разходи в БВП (3,9 %) - остава изобщо на 10-то място в световната класация.

Ако сравним директно стойностите на износа на оръжие и военния бюджет на Русия, тогава може да изглежда, че износът не е толкова важен - около 15 милиарда щатски долара годишно срещу 61,4 милиарда долара от военния бюджет. Подобно сравнение обаче не би било напълно правилно - военният бюджет на Русия съществува във вътрешни, рублеви цени, а световният оръжеен пазар оперира в долари, като основно средство за изчисление. Но има и обратната страна на монетата - лъвският пай в руския износ на оръжие е директната продажба на оръжие, докато военният бюджет на страната също е обременен с множество допълнителни разходи и задължения.

Нека бъдем честни: за предприятията на руската отбранителна промишленост износът на оръжие е възможност, ако не за оцеляване, то със сигурност гарантирано развитие „за собствени си, честно спечелени пари“. Колко е безопасен обаче износът на модерно оръжие, защото всъщност в този случай Русия въоръжава други страни, отношенията с които може да се променят неочаквано в бъдеще? Колко критична е продажбата на най-важните, изглежда, военни технологии в чужбина?

Стабилен пазар

Да започнем с доброто: руският пазар на продажбите на оръжие е стабилен вече второто десетилетие. След огромния срив през 90-те години, когато Русия продава оръжие на стойност само 2-3 милиарда долара годишно, износът непрекъснато расте от началото на 2000 г. За 19-те години на XXI век Русия е продала оръжие на стойност над 165 милиарда долара, а общата стойност само на сключени и потвърдени договори е фиксирана на около 230 милиарда долара.

Глобалният пазар на оръжие непрекъснато се променя, но делът на Русия в него е почти стабилен - и това означава, че руското оръжие е търсено и отговаря на най-модерните изисквания на клиентите.

Пикът на продажбите на руско оръжие беше регистриран през 2013 г.: малко преди да започне глобалното влошаване на международната обстановка и налагането на антируски санкции, руската отбранителна промишленост продаде оръжие за 15,7 милиарда щатски долара. Въпреки това, дори „осакатяващите“ санкции на Съединените щати и техните съюзници не спряха руските доставки - през 2014-2018 г. Русия постоянно продава оръжие за около 15 милиарда долара годишно.

В същото време е важно да се подчертае, че през този период в експортното портфолио на Русия се появиха истински „перли“, които дотогава никога не се предлагаха за износ. Става дума за изтребителите пето поколение Су-57Е, радара за наблюдение на космическите обекти на „Сула“, С-400, зенитно-ракетните системи „Викинг“ (експортна версия на комплекса Бук-M3), „Панцир-С1E“ и „Тор-E2", Оперативно-тактически ракетни системи (OTRK) „Искандер-Е“. Започнаха доставки на чуждестранни клиенти на средства за противодействие на безпилотни летателни апарати и дори на определени системи за радио-електронна война.

Освен това масовото излизане на руското оръжие на пазарите на страните от НАТО беше напълно неочаквано. В същото време не ставаше дума само за ремонти или доставки на боеприпаси или резервни части за старо, все още съветско оборудване, което е наследено от страните от бившия Варшавски договор или от балтийските републики при влизането им в НАТО. Например, серийните пушки "Калашников 200" бяха представени на пазарите на страните от Северноатлантическия договор и техните съюзници, включително под патрона на НАТО и, изглежда, по принцип е невъзможно - противоракетните ракетни системи S-400, "подобни" на тези на бойно дежурство в самата Русия.

Обърнете внимание, че гореспоменатата Украйна не предлага нищо подобно, никакви нови големи бойни системи със собствено (несъветско) развитие и дори не планира такова. Тя наистина живее от "обслужване на оборудване, произведено в съветски времена“.

Въпреки това, Русия може да бъде укорена - наистина ли страната ни споделя с потенциалните военни противници най-важните технологии за отбрана? Всъщност не.

Невидима буква "Е"

Както внимателният читател отбелязва, когато изброяваме отделни артикули от доставките на най-новата руска военна техника, ние нарочно ги представяме с максимална точност, като посочваме всички необходими индекси. По-специално, например, се изнася версията на руския изтребител пето поколение Су-57, наречена Су-57Е, в която много от бойните и функционални възможности на самолета са умишлено ограничени или изобщо не се изнасят. Същите подходи са използвани и в предишното поколение руски бойни самолети. Например, основният руски самолет Су-34 беше придружен на световния пазар от експортния му „брат” - изтребителят Су-32, докато многофункционалният изтребител Су-35 имаше експортна версия, изпратена до Китай.

Същото се отнася и за противоракетните системи „Панцир-С1E“, Тор-E2 и „Викинг“ и „Искандер-E“: те са донякъде отслабени версии на оръжията, доставени на руската армия. Какво и как се променя при конкретна доставка, разбира се, не се знае с всички подробности за широката публика, но ситуацията като цяло е ясна.

Например, почти всички руски експортни зенитно-ракетни и други оръжейни системи вземат предвид ограниченията на обхвата на изстрелване на ракети, приети доброволно от Русия съгласно режима за контрол на ракетните технологии, в който страната участва от 1995 г. Между другото, системата S-400, която се изнася, най-вероятно също има тези ограничения, въпреки че формално в доставките ѝ не са посочени допълнителни индекси. Това обаче не е нищо повече от маркетинг: ако Русия наруши разпоредбите на режима при доставката на С-400 (а първоначалните му параметри са извън ограниченията на режима), тогава този факт би бил използван от САЩ при противопоставяне на доставките на С-400, например, за Турция или Индия ,

Подобна ситуация с наличието на два варианта за почти всяка сложна оръжейна система веднага създава интересен конфликт: купувачите на руски оръжия всъщност доброволно се съгласяват на някак си орязан вариант на оръжие, но го оценяват разумно. В края на краищата никоя от тях няма да се бие с Русия и повечето от тези страни имат свои външни противници, за които дори отслабените бойни способности на руското оръжие са достатъчни. Например, Пакистан се счита за традиционния противник на Индия, Иран е на Саудитска Арабия, а Турция на Гърция, съюзничка на НАТО. Така, ако има изостряне около стария проблем на Кипър, руският комплекс С-400 в Турция ще се конкурира с руския комплекс С-300, който беше доставен в Кипър десетилетие преди това, но в крайна сметка беше разположен (поради конфликта с Турция) на гръцки Крит.

Точно по същия сценарий, между другото, има и други доставчици на оръжие - било то САЩ, Франция или Китай. Всеки от тях създава всъщност две оръжия - едната, по-напредналата, за себе си, и втората, с донякъде ограничени възможности, за износ. Въпреки че, както бе споменато, за маркетингови цели такова разделяне не винаги се споменава официално, тъй като присъства в затворени документи за транзакции.

Освен това заслужава да се спомене още един момент. Повечето от сложните оръжейни системи, с "интелигентен" пълнеж, също имат възможност за изключване от нас.

Разбира се, в автомат „Калашников“ няма такава възможност за изключване - и той ще стреля точно толкова, колкото позволява ресурсът на цевта и механизма. Но всяка ПВО установка, артилерия или самолет от пето поколение може просто да бъде деактивиран дистанционно чрез специален сигнал, който напълно блокира запалването на ракетен или самолетен двигател. И този фактор също винаги присъства невидимо при избора на източник на доставки на оръжие.

Например, един от факторите в избора на Турция за комплекса С-400, произведен от Русия, беше чисто политически. САЩ се държаха неадекватно по време на последния опит за преврат в Турция, след който турският елит имаше основателни притеснения относно бъдещите решения на САЩ. Например, по време на хипотетичен турско-гръцки конфликт или в неприятния за Турция кюрдски въпрос.

Като цяло, обобщавайки горното: износът на оръжие за Русия е важен фактор за присъствието ѝ на световната сцена. Напускането на този пазар означава не само загуба на някакво абстрактно влияние, но и предаване на истински съюзници или симпатизанти, които могат да станат съюзници в бъдеще. Освен това „изоставеното място не става празно“: вакуумът от изтеглянето на Русия ще бъде запълнен от други страни, а ние обективно знаем много по-малко за възможностите на техните оръжия. А и няма да можем да ги изключим чрез блокиращата техника: това не са нашите предпазители.

И, разбира се, акцентът е успехът в това продължаващо състезание по технологии. За да оцелее на съвременния оръжеен пазар, човек трябва да върви напред през цялото време. Ние продаваме наистина модерно - но най-новото, най-модерното и смъртоносното, въпреки всичко оставяме извън скобите. Докато Гърция сдържа Турция с помощта на руския комплекс С-300, а Турция сдържа Гърция с руското С-400, Русия прави следващото поколение - комплексът С-500, който отново трябва да надмине предишните разработки. В същото време работата на руската „отбранителна промишленост“ е платена, включително чрез експортни договори.

Превод: В.Сергеев


Поставете оценка:
Оценка 4 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами...

    68 20 Отговор
    Дълга статия, без много смисъл!

    Коментиран от #46, #47

  • 2 Агент Харолд

    41 67 Отговор
    А направихме ли кола, която завива?

    Коментиран от #17, #18

  • 3 Глада по силен от С400

    34 105 Отговор
    Продават защото знаят че няма да им помогне срещу НАТО и е безсмислено да си го крият

    Коментиран от #5, #19, #45

  • 4 Бизнес

    128 23 Отговор
    Който е изправен гордо, може да пройзвежда и продава . Който е наведен като нас може само да купува стари технологии на тройна цена

    Коментиран от #6, #10

  • 5 Ааахахахаайх

    72 12 Отговор

    До коментар #3 от "Глада по силен от С400":

    Ааахахахаааахх ! Какво само евроатлантикогерберско прозрение ! А аз се чудя защо нашата държава пропада с голямо темпо !
  • 6 Мукар

    9 32 Отговор

    До коментар #4 от "Бизнес":

    Какво е това проЙзводство бе човек???)??
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Емил

    21 55 Отговор

    До коментар #4 от "Бизнес":

    Гордост от това, че произвеждаш СМЪРТ и ЧОВЕКОНЕНАВИСТ?! Много руско!!!

    Коментиран от #15, #21, #40, #53

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Реално

    41 6 Отговор
    Защото има още по-нови...И така винаги се прави във воената индустрия.
  • 14 Буква А от азбуката на Българското

    1 3 Отговор
    Ж - О
  • 15 Да си знаеш троле

    53 5 Отговор

    До коментар #10 от "Емил":

    Американците най-много опъжие продават-що се пениш тук?...Да не говорим,че продават точно на радикалните мюсолмански перковци от САрабия ,Катар,Емиратите и т.н....Ама мисли малко преди да рецитираш НПО лозунги бе
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хи хи

    48 7 Отговор

    До коментар #2 от "Агент Харолд":

    Тъся ония ден американски хладилник пералня, сушилня,фурна,тостер абе всичко.Ами няма.А пък исках да съм модерен с нови технологииии.
  • 18 Ххх

    36 10 Отговор

    До коментар #2 от "Агент Харолд":

    А пералните и печките забрави ли ? Как така страни като Русия пропускат етапите в технологичното си развитие, които "мозъци" като тебе и задават ? Те щото и Щатите много произвеждат техника за битово ползване, та сега за пореден път да ни обясниш, как така руснаците не правели коли, печки и телевизори, пък изнасят оръжие за милиарди ? Но за дебелата ти глава е твърде неразбираемо или просто повод да се изходиш по някакъв обиден начин по темата.
  • 19 Гост

    35 5 Отговор

    До коментар #3 от "Глада по силен от С400":

    Бооооже мноооо си прав.Чак сега разбрах защо краварите не искат турците да купят С400.Ми те турците яко се набутват купувайки я.Обаче защо ли искат още да се набутат купувайки още а?
  • 20 8989

    43 9 Отговор
    ...........Защо Русия продава най-новите си военни технологии........
    Много просто, защото вече са измислили още по-нови...

    Коментиран от #67

  • 21 Ххх

    29 4 Отговор

    До коментар #10 от "Емил":

    Да разбира се, Щатите, които държат 36, те какво, смърт не продават ли ? Продават, и още как. И се опитват всячески да разширяват пазарния си дял. Защото оръжието е един от продуктите с най - висока принадена стойност. А всяка, особено технологично развита държава се стреми в експорта и да присъстват точно такива стоки. Но разни "морални стожери" като тебе отново само в руската паничка са вперили поглед, а другите са много прости, нали, и за износа на Щатите няма да питат, щото според такива като тебе той не сте смърт. А примерно при войната в Йемен Саудитска Арабия колко цивилни лица изби с американско оръжие ? Ама ние простите няма да питаме, нали, просто ще приеме логиката на двойните ти стандарти.
  • 22 Я русский полюционер

    14 33 Отговор
    Никакви технологии нямат, Поглед инфо, което е острието на руската пропаганда и дезинформация в България, може да иска да изкара руснаците извънземна цивилизация, но в действителност те (руснаците) са изостанали с около век от земната цивилизация. Истината е, че "победителите" от ВСВ не могат просто ножче за бръснене да произведат, но най-нови военни технологии били имали, които може все пак и да имат, но е нужно да се поясни, че са изостанали с около 50 години, обаче те си мислят, че са най-безаналогови, свръх и мега.

    Коментиран от #23

  • 23 Хи хи

    31 9 Отговор

    До коментар #22 от "Я русский полюционер":

    Интересно как праввят космически кораби и станции без краварите,които не нямат такива технологии.А?

    Коментиран от #24, #27, #34

  • 24 Монгола

    12 27 Отговор

    До коментар #23 от "Хи хи":

    Правят оная ми работа. Союизите са технология от 70-те год. на 20-ти век. Откакто се разпадна СеСеСеРе-то, не са произвели и един бушон. Всичкото им производство кара на инерция от преди разпада. Факт!

    Коментиран от #56

  • 25 Анти милиционер

    8 20 Отговор
    Защото Путин е слабо вменяем милиционер, който все още вярва, че западния режим на Синагогата са му приятели.

    Коментиран от #57

  • 26 Анонимен

    13 19 Отговор
    Доста смешно е дистанционното изключване на ракети , самолети и т.н. Пълни фантасмагории. Китайците купуваха от тях оръжие за да го изучат и започнат да произвеждат собствено . Може би по добро от оригинала . Целта на статията е да успокои руския народ че не продават за долари единствения гарант за сигурността им . Експортните им варианти не са с опция за изключване - в някой случай са с определено оборудване което е със занижени характеристики - например по слаб радар за самолет/кораб . Но това също е обект на договаряне - дали даващия парите е съгласен да плати за нещо което не му върши работа . Така че продажбата дори на "експортни" варианти на индустриални държави на практика е трансфер на технологии и след първата продажба не е ясно например дали клиента ти няма да ти стане конкурент и да продава собствена версия на оръжието .
  • 27 Я русский полюционер

    4 21 Отговор

    До коментар #23 от "Хи хи":

    На краварите им излиза много по-евтино да използват руските космически ракети, които, ако си мислиш, че са 100% руски, жестоко се лъжеш. Тук могат да ти се изяснят някои неща https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1336-2016-american-rockets-russian-engines

    Коментиран от #58

  • 28 Бат Мишо

    28 8 Отговор
    Абе кът плюете руските коли - аз кът прос монтъор да ва питам - колко от вас са КАРАЛИ И ПОДДЪРЖАЛИ И ЗАРЕЖДАЛИ американски коли щот почвате освен да сте ми смешни и леко да ми досаждате кът фалите ТЕС БОКЛУЦИ а кът доде реч за автоматика А ТОЙ ИДВА през ден да са прай -имате ли обща представа поне кък са прай колко са чупи колко струва ИМАТЕ ЛИ И ИДЕЯ че секи2 ри американски автоматик на над 5 г е прибиран на авариен режим от собственика си ПОНЕ ВЕДНЪЖ - изключвам старите чисто механични кутии до 1985 докогат в америка са праеха свестни коли ама горяха като фадроми -те бяха свестни
  • 29 Бат Мишо

    22 4 Отговор
    ПОСЛЕДНАТА ХУБАВА АМЕРИКАНСКА КОЛА Е НАПРАВЕНА 1985 както и последното хубаво БМВ . точка
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Скаларна система

    23 10 Отговор
    Защо Русия продава най-новите си военни технологии? Много просто. Русия вече разполага с ново поколение оръжие за масово унищожение. Обикновените конвенционалните са за продан. Барутът е минало.
  • 32 Бат Мишо

    22 2 Отговор
    последните хубави истински коли в света се направиха в Япония преди 20 г и после почна повсемесния малолитражо пластмасариен еднодневен сапунаж в световен мащаб - в който ако махнете емблемата не може да определите марката - пълна липса на стил - трошливост бърза корозия скъпи части и труднодостъпни за скъп ремонт уж поради гонене на компакност за да бъдете принудени да купите нова след 5 г макс 7 след които обаче автомобила няма остатъчна стойност защото е непродаваем
  • 33 ПЕНКО

    20 6 Отговор
    СТАТИЯТА МАЛКО ИЗОСТАВА . С-500 ВЕЧЕ СА ГОТОВИ И СЕ ВКЛЮЧВАТ В РФ , А СЕ РАЗРАБОТВА /И Е КЪМ КРАЯ СИ / С-600 !!! ДА ПРОДАВАШ ИСТРЕБИТЕЛИ И СИСТЕМИ ЗА ТЯХНОТО УНИЩОЖАВАНЕ СИ "ОСТАП БЕНДЕР" ДАЛАВЕРА !?!?!?!?
  • 34 Я русский полюционер

    11 22 Отговор

    До коментар #23 от "Хи хи":

    По същия начин на руснаците им е по-евтино и изгодно да купуват компютри и други технологии наготово, отколкото да се мъчат да правят свои, защото е ясно, а и те си го знаят, че не ги бива в това. Опитаха се да направят един лаптоп, на който ресурсите му стигат едва за подкарването на Windows XP и тоя лаптоп тежи над 10 кила. Извинявай, това ли е свръхтехническата нация, която се опитвате да изкарате едва ли не извънземна? Още веднъж пояснявам: те просто ножче за бръснене не могат да направят.

    Коментиран от #59

  • 35 Я русский полюционер

    10 15 Отговор
    Фризьорката, при която се подстригвам, има американска машинка Wahl за подстригване, която е на повече от 30 години и жената казва, че до сега не я е давала на ремонт. Машинката е изцяло с метален корпус, абсолютно безшумна и понякога, когато брадата ми е доста набола, моля фризьорката да ми я обере, резултатът е, че след това изглеждам сякаш съм се бръснал за последно преди няма и 2 дни. На мой много добър приятел в Швейцария баща му си е купил преди 50 години американски часовник Timex, за който твърди, че не го заменя за никакъв друг часовник и ще го носи докато е жив. Според човека, този часовник избързва с 2 секунди годишно и понеже го казва швейцарец, аз нямам никаква причина да не му вярвам. Почти съм убеден, че повечето от коментиращите тук не са чували изобщо нито за съществуването на марката Wahl, нито за Timex.

    Коментиран от #39, #41

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Диамантената ръка

    8 20 Отговор
    Ми то като огладнееш и свършат кинтите за водка, не оръжията, ами и гащите ще си продадеш. Пък после се надявай да пратиш ел. сигнал и да ги деактивираш, ако ги насочат към теб. Ами ако ти пратят сигнал, който блокира твоя деактивиращ сигнал...?
  • 38 потребител

    6 7 Отговор
    Статията не дава никакъв отговор на заглавието,а е една боза от общи приказки,които знаем всички.
  • 39 Маймунчо

    12 2 Отговор

    До коментар #35 от "Я русский полюционер":

    аз пък имам миксер от ГДР, ЕТА марката, на ПОВЕЧЕ от 40 години е и си работи като пушка...нещо да кажеш?
  • 40 Аууу

    20 5 Отговор

    До коментар #10 от "Емил":

    Ами ония от краварника ко произвеждат а?
    Кой тепа мирни хора безцеремонно(хирошима и нагасаки)
    Кой пуца бомби с обогатен уран?(виетнам) даже и в сърбия.
    Кой отваря войни заради алчноста си кой?
  • 41 А бе

    9 5 Отговор

    До коментар #35 от "Я русский полюционер":

    А бе с таз машинка да не ти е минала и по главата,оти и мозъка май ти е изфирясъл..
    Бре уж се подстригва па се и бръсне с 1 машинка
  • 42 Иван Дочев - Скица

    4 4 Отговор
    Обожавам руските ракети да ми се приземяват аналн@
  • 43 инвестиции в америка

    25 4 Отговор
    Скоро Украйна няма да изнася нищо, освен суровини, а ще внася все повече - от храна до оръжие! Нека украинците проучат опита на България за последните 30 години и ще видят ясно какво ги очаква!
  • 44 Глада е по силен от С400

    4 7 Отговор
    За пари Долари и Евро какво ли не правят И майка си и баща си ще продадът
  • 45 аман от прости хора

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Глада по силен от С400":

    Я обясни сега 8 бр. Ф16 срещу кого ще ни помогнат,като се изръсихме предварително с 2 милиарда и ще имаме доставка след 4-5г,и пак не се знае!!! Хайде обясни ни ,тъпанар......
  • 46 Смисъла

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ами...":

    Смисъла е че Русия и тук реже Украйна, нема съветско оръжие нема ремонт, нема пари за този ремонт, Русия значи има по ново от това което. Продава.
  • 47 Ако баба ти беше мъжка

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ами...":

    За който няма мисъл е статия без смисъл
  • 48 Generalissimo FRANCO

    2 4 Отговор
    "Защо Русия продава най-нови технологии..." Отговорът е заложен в самата статия: 1° "За да остане на световната сцена..." ; Този откровен отговор следва да има своето обяснение: 2° Освен енергоносители (природен газ, суров петрол), сто години след ВОСР от 1917-та, Руската икономика предлага на световния пазар основно оръжия ! 3° от 4-та икономика в света през 1914-та, Русия днес заема 12-то място по БВП след Италия, Индия, Канада,( да не споменаваме първите пет-шест страни.... Тези факти говорят само едно : 3° Русия се завръща на "световната сцена" като авторитарна,
    недемократична империя, чиито главни средства за политически натиск са : износ на оръжия, енергоносители, кибератаки (за неоросветени и малоумни), и ядрени станции....И разбира се, конкретно за България, Кремъл разчита на онези от нас, които ежегодно са събират край язовир Копринка за да удостоверят преданост към пожизнения президент Владимир Путин !

    Коментиран от #61

  • 49 Грух

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Наблюдател":

    Ами кво ще кажеш за Дойче веле, дето постоянно ни облъчват с дрисните му ?
  • 50 Generalissimo FRANCO

    4 6 Отговор
    Освен в проруския трол "POGLED*INFO", лицето с псевдоним "В . Сергеев" се подвизава и тук, в тройка "ФАКТИ"....Човек с основание са пита: 1° толкова ли е преуспяла Руската политическа класа в подобряване на инфраструктура, образование, здравеопазване, повишаване жизнения стандарт на своите граждани че си разрешава да отделя немалко средства за кибератаки и издръжка на свои предани , предни постове в бедна, православна България? 2° Толкова ли сме непросветени и малоумни за да не проумеем, че Русия не може и не бива да бъде нито пример за свободно демократично общество, нито съюзник, а още по-малко "закрилник" срещу чужди политически апетити (официален Кремъл установи Военно-политическо сътрудничество с авторитарния режим в Анкара и вече двете страни координират своите действия за сфери на влияние в Близкия Изток и на Балканите!)... Следва ли да бъдем щастливи от това!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Нафърфорий

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Емил":

    Щото пиндосите само карамфили продават
  • 54 Ха ха

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Виц":

    Тя "Мертвая тука" никого не пита за сведение
  • 55 100

    2 2 Отговор
    Е, що, щото го е закъсала за кинти.
  • 56 Чингис хан

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Монгола":

    Ми Начи мой Перко кравите и досега ги ползват, щото нямат с кво да идат на МКС, тва щот са яката работа и кацнаха на луната в пустинята Мохаве даже
  • 57 Ха ха

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Анти милиционер":

    Ми той и Барух Бехар, по-известен като Бойко Боклуков вярва ама...
  • 58 Вернер фон Браун

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Я русский полюционер":

    Никъв чеп за зеле не става от тия кравари
  • 59 Ха ха

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "Я русский полюционер":

    Ми то и Епъл не могат да произвеждат телефони май
  • 60 Охо бохо

    4 1 Отговор
    Не ми се четат малоумните лутания на самозван аналитик ! Всеки средно интелигентен човек ще даде правилно предположение . Когато имаш чисто нови модерни дрехи старите ти стават ненужни. И е много по-добре да ги продадеш вместо да ги изхвърлиш.
  • 61 Брях брях

    2 4 Отговор

    До коментар #48 от "Generalissimo FRANCO":

    На тва ми звучи как България била на четвърто място в Европа 1939)))) отзад напред май)))))
  • 62 Кико

    4 1 Отговор
    Е какво друго да продава? Природни ресурси и военна техника(и жени)!
  • 63 Щото

    2 1 Отговор
    Щото не им е най -новото ...елементарно Уотсън.
  • 64 Занещ

    1 2 Отговор
    Просия изнася оръжие за 5 милиарда, а България изнася машини за 7 милиарда.
    Какво повече да говорим за смешната Просия?

    Коментиран от #65

  • 65 ГоУема смешка

    1 0 Отговор

    До коментар #64 от "Занещ":

    Ще споделиш ли по -точно какви машини изнасяме, че не що не се сещам да произвеждаме такива ...моля да уточниш и машиностроителния Завод или предприятие ,което ги произвежда ... пък не е лошо и да споделиш на кой пазар ги пласираме и в конкуренция с кого ... със Сименс, с Бош , с Магнети - Марели ли ... с кого.
    Чакам...
  • 66 Име

    1 0 Отговор
    Защото не са най нови затова ги продава. Както прави и САЩ. Не е далече от мисълта
  • 67 ААААААААА

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "8989":

    😂😂😂😂
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Румен Решетникович Радев Путкин

    1 0 Отговор
    Факти рублата твърдо удари 2 стотинки, за колко се продадохте? Рубли има пред вид
  • 70 You'll pay!

    2 0 Отговор
    Факти на този червен фон ви отива много един сърп и чук за лого... Вие сте националсоциалисти и сеете червената нацистка пропаганда на путев.
    P. S. God is great and you will pay in front of him.
  • 71 Жоро

    0 2 Отговор
    Кви нови технологии от кочината бе смешници жалки?!
    На Москвич и Лада колкото и да им правят подобрение,пак е 100 % боклук...Така и с "военните технологии"...И за скрап не стават..
  • 72 Не син

    0 0 Отговор
    От продаденото оръжие за миналата година
    53% са на американците. Първите пет фирми продали най-много оръжие са американски. А руснаците продават, защото имат нови много по висок клас системи.
  • 73 Не син

    0 0 Отговор
    От продаденото оръжие за миналата година
    53% са на американците. Първите пет фирми продали най-много оръжие са американски. А руснаците продават, защото имат нови много по висок клас системи.
  • 74 Оле

    1 0 Отговор
    Преценете сами. САЩ прилага огромен натиск за да принудят натовски държави да купуват оръжията им. Дори и бедняци като нас. А руското оръжие се купува по цял свят въпреки американския натиск . Дори от втората по сила натовска армия Турция.