9 Декември, 2019 20:30 33 343 35

На работа в Германия: трима измамени българи разказват

  • германия-
  • мигранти-
  • българи

Наши сънародници стават жертва на трудова експлоатация и не знаят къде да търсят правата си

На работа в Германия: трима измамени българи разказват - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Все повече българи идват да работят в Германия. Немалко от тях обаче стават жертва на трудова експлоатация и не знаят къде да търсят правата си. Ето какво разказват трима българи, попаднали на некоректни работодатели.

Все повече българи се отправят към Германия. Причината: през 2014 година ограниченията на германския трудов пазар отпаднаха напълно. Оттогава до днес Федералната република е посрещнала близо 160 000 български мигранти. По-голямата част от тях идват с намерението да останат временно. Те работят като болногледачи, строители, хигиенисти, шофьори, кухненски помощници. Мечтата им за по-добър живот и достойно заплащане обаче невинаги се сбъдва. Някои попадат при некоректни работодатели и стават жертва на трудова експлоатация.

"Най-често потърпевши са болногледачите и строителните работници", казва Иван Иванов от организацията "Справедлива мобилност" ("Faire Mobilität"), която предлага консултантски услуги на майчин език за работници от Източна и Централна Европа. Според него, в тези сектори съществуват най-много криминални структури. Техните членове се облагодетелстват от експлоатацията на човешкия труд. А нарушенията обикновено са свързани с манипулация на работното време. Иван Иванов обяснява, че от този проблем са засегнати предимно лицата, които се грижат 24 часа в денонощието за болни или възрастни хора. Много често те получават договори с работно време от 2, 4 или 8 часа дневно, а в действителност ангажиментът им е постоянен. Болногледачите работят без почивка, с неограничено работно време и в постоянна готовност да обслужват пациента. Такива работници - предимно жени от Източна и Централна Европа - получават минимално възнаграждение (обикновено в размер на 9,50 евро на час), а често от заплатата им се удържат твърде големи суми за наем и храна. Информация за конкретния им брой няма. Според оценки на експерти, запознати с проблемите в бранша, болногледачите от Източна и Централна Европа са между 100 000 и 400 000 души. Други обаче смятат, че те са много повече, тъй като немалко работят нелегално.

Три истории на потърпевши

Доскоро сред тях е била и Марина П.*, която пристига в Германия през 2009 година и започва да работи като болногледачка на черно. Спомня си, че веднъж трябвало да се грижи за възрастно семейство в Лаубен - жената била дементно болна, а мъжът - на легло. "Не можех да отида до тоалетна, нито да изляза на двора за 5 минути да си поема глътка въздух, един път не мигнах 72 часа. Нямаше делници, нямаше празници, нямаше почивка. Имаше само работа, много работа", разказва Марина. Това обаче не е всичко. Често се случвало да не ѝ плащат навреме, да ѝ удържат повече пари за наем и да не ѝ плащат здравните осигуровки. Последният ѝ работодател също се оказал измамник, но жената така и не придобила смелост да потърси правата си в съда. Вместо това решила да забрави за случая и започнала на чисто в друг град и на друго работно място.

Много потърпевши избират именно този път и рядко се обръщат към властите за съдействие. Не и Стоянка А., която решила да си търси правата. 55-годишната жена напуснала България преди 4 години, за да търси ново препитание за семейството си. Преди няколко месеца българска посредническа фирма я изпратила на работа в голям свинекомплекс в близост до германския град Потсдам. На десетия ден от престоя си Стоянка претърпяла трудова злополука - паднала в 4-метрова шахта, в която изхвърляли мъртвите прасета. Тя оцеляла по чудо. Малко по-късно обаче ѝ била връчена заповед за уволнение.

Историята ѝ не е единичен случай. "Много работодатели злоупотребяват с незнанието на своите служители и неправомерно ги особождават от работа с надеждата, че те няма да потърсят правата си", обяснява Иван Иванов. В Германия срокът за оспорване на подобно уволнение е само 3 седмици, но за разлика от България, тук няма изрична забрана за освобождаването на работника по време на болничен, допълва още той. "Дори през първите 6 месеца, когато обикновено върви т.нар. изпитателен срок (Probezeit), работодателят не е задължен да посочи причина за уволнението, единствено трябва да спази съответния срок за предизвестие. Много фирми прибягват до този подход, за да си спестят изплащането на болнични", пояснява Иванов.

С подобни проблеми се сблъскват много от чужденците, работещи в месопреработвателния сектор в Германия. Според данни на Федералната агенция по заетостта, всеки трети служител в бранша има чуждо гражданство, а новите работни места почти винаги се запълват с работници от Румъния и България. Статистиката сочи, че през юни 2018 година броят на българите в месопреработвателния сектор е достигнал 2600 души*. Те често работят при изключително тежки условия - на минимално заплащане, шест дни в седмицата, понякога по 12-13 часа на ден. Обикновено биват настанявани в общежития. Там са принудени да живеят в мизерни условия, без никакво лично пространство. За това "удоволствие" им се удържа наем, който може да достигне до 290 евро на месец. Изключително неясна остава и ситуацията със задължителното социално осигуряване - мнозина разбират твърде късно, че не са били здравно осигурявани. Такъв е случаят и със Стоянка А.. След инцидента жената заминала на лечение в Чехия, където установила, че не е здравно осигурена. Тъй като все още се лекува, състоянието ѝ не ѝ позволява да работи, следователно тя няма възможност да покрие разходите си за лечение. Затова се надява, че с помощта на адвокат ще успее да осъди бившия си работодател да ѝ изплати полагащите ѝ се болнични. Към настоящия момент Стоянка се намира в Чехия, а единственото ѝ желание е да оздравее, за да може отново да се труди и да изкарва пари за семейството си. Въпреки немотията, несполуките и тежкия живот зад граница, тя не смята скоро да се връща в България. "Ако се върна там, убивам бъдещето на децата ми".

Съдбата се оказва неблагосклонна и към Ахмед М.*. През 2012 година 53-годишният строителен работник от Широка лъка бил принуден да напусне България. Мъжът, който му помогнал да замине за Германия, го накарал да си извади т.нар. гевербешайн - свидетелство, което на практика превръща работника в самонаето лице, лишава го от редица привилеги, вкл. от правото на минимално почасово заплащане, и го задължава да внася сам всички социални и здравни осигуровки и данъци. Така Ахмед се оказал принуден да работи почти денонощно по 6 дни в седмицата при това за мизерно заплащане. След 4 месеца се прибрал в България, но отново заминал... от нужда. Вече 7 години мъжът се труди по строежите в Германия, но се оплаква, че непрекъснато попада на некоректни работодатели. Последният непрекъснато му удържал допълнителни суми и му плащал по-малко от изработеното. А когато Ахмед се разболял, той просто го уволнил. Оказало се обаче, че работодателят му е в правото си. Според германския закон, фирмите с под 10 служители могат да освобождават работниците си в случай на болест. Въпреки това Ахмед е твърдо решен, че ще се обърне към съда и ще настоява за обезщетение. Във връзка с този случай Иван Иванов от "Справедлива мобилност" уточнява: за да може въобще потърпвешите да търсят правата си, трябва да са документирали отлично реалното си работно време. Затова той съветва всички бъдещи и настоящи работници в Германия да си записват подробно от колко до колко часа са работили, на кой обект и с кого, тъй като това би им помогнало, ако им се наложи да се обърнат към властите за съдействие.

Германия е "по-малкото зло"

Според него, за да не се стига до подобни случаи, най-добре би било работниците да се информират предварително за правата си. Но проблемът е, "че специално при миграцията от България към Германия има голяма динамика, голяма флуктуация. Има хора, които идват тук за кратко и след това се връщат, след тях идват нови. Те не са информирани и съответно минават през същите трудности, през които са минали хората преди тях. Така се създава порочен кръг", коментира Иванов.

Докато този порочен кръг не бъде прекъснат, българските и румънските работници в Германия вероятно ще продължават да носят прозвището "новите роби" от Европа. Стоянка А. потвърждава, че именно така са били наричани в свинекомплекса. Но въпреки трудностите, рисковете и мизерията, мнозина ще предпочетат "по-малкото зло" - Германия. Защото, както обобщава Ахмед М., "колкото и да е лошо тук, в България е много по-зле".

*името е променено от редакцията


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Статист.

    25 0 Отговор
    От Блиц през Факти малко поне да бяхте поразбъркали публикуваното в Блиц бе мързели.

    Коментиран от #3, #4, #21

  • 2 Малко конкретност

    38 2 Отговор
    Българина в Германия го мъчат, югославските които преди 30 години са дошли тук и са си създали "бизнес" такива като Ахмед попадат на "местните" турци (понеже долу горе си разбират езика) ! "Местните турци" обаче не обичат нашите(според тях"измислени турци"! А ромите тях никой не ги лъже! Водят по 15 деца, регистрират ги, връщат ги в България, а те икономисват, също така водят и ромки които се занимават с "наточена работа"!
  • 3 Забелязъл.

    20 2 Отговор

    До коментар #1 от "Статист.":

    Да прав си големи мързели са тия от факти даже и запетайките са си на същите места ХА ХА ХА 👏👏👏👏
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 от Германия

    67 6 Отговор
    Вижте, всеки който е в Германия чрез българска фирма е прецакан. Нормално е, такова е нивото на българските "бизнесмени" Работете за германци, спазвайте правилата и проблеми си вямате! Просто стойте далеч от българи и най-вече софиянци.

    Коментиран от #25

  • 6 Рошко

    24 4 Отговор
    Ние всички вярваме на дойчр зеле, тука цял народ ни мамят вече 30 години те за трима сутеньори ми пишат пак

    Коментиран от #10, #12

  • 7 Age

    21 6 Отговор
    Работели незаконно, не са знаели език, не са си търсели правата, ами много ясно, че чужденеца ще ги лъже и мами, той като ги вижда българите, че са балъци, които си мислят, че като отидат на Запад, автоматично ще забогатеят и ще станат някой, без да са се потрудили за такъв имидж и много ясно, че той ще се възползва от това, ще ги излъже и накрая ще има случаи като тези.
    Всеки народ си заслужава управниците.
  • 8 Препатил.

    21 2 Отговор
    Миналата година отидох по обява да работя в Германия в град Швабиш Гмунд като строител аз това работя и тук но фирмата за която работя няма постоянно работа инъче плаща хубаво -120 лв.надник и нямаше да има работа около три месеца шефа ми там беше турчин от България отишъл в Германия по време на голямата екскурзия и вече там хванал връзки и осигуряваше хора по обектите без договор и осигуровки. Бях му казал че мога да работя само три месеца каза че няма проблем трябват му хора някой от работниците спяхме в неговата къща беше на центъра на града поне за спане пари не ни удържаше обеща че ще плаща всяка седмица първите няколко седмици плати веднага а после почна да бави парите бях на 10€ на час след това ми дигна на12€ на час щото знаех език и като се лееше бетон след работно време можеше да остава нашата група да лее бетона защото се оправях на немски с кранистите и шофьорите беше много доволен от мен но трите месеца минаха и имах да вземам 3 000€ при положение че му бях казал че ще работя само три месеца и той ми излезе с номера че сега нямал пари но като се прибера в България щял да ми ги прати докъто бях там разбрах че е измамил много от работниците и аз му казах че ще се оплача в бюрото което е държавна инстанция и се занимава точно с такива работи а то е за късмет точно срещу неговата къща предупредих го за последно казах му че отивам в бюрото но той пак не ми даде парите при положение че знае че разбирам немски щото и преди години съм работил пак в

    Коментиран от #30

  • 9 Препатил.

    32 2 Отговор
    Германия когато влязох в сградата той ми звънна и ми каза че ще оправим парите върнах се и той ми плати всичко и ми каза да напускам аз си събрах багажа и отидох в един евтин хотел стоях три дни докъто намеря транспорт и се прибрах и така повече не искам и да чуя за Германистан.

    Коментиран от #11

  • 10 Кинбо

    6 5 Отговор

    До коментар #6 от "Рошко":

    Абе Рошков какви трима сутеньори те гонят бе май си бил улична пеперудка в Германия и затова мразиш сутеньорите ХА ХА ХА горкият той нашият Рошков дето го ши*бали без пари по чужбината.😁😂😂
  • 11 От 30 години у немско

    34 6 Отговор

    До коментар #9 от "Препатил.":

    Ми кво ти е виновен германистан бе! Лъжат, мотат и не плащат Н Е Г Е Р М А Н Ц И Т Е, а наште сънародници там. Германец ще те назначи легално с застраховка и всичко как си трябва и няма как да не ти плаща!!!!!
  • 12 Гошо

    5 8 Отговор

    До коментар #6 от "Рошко":

    Абе Рошко стига си плакал а какво са каже майка ти като беше на работа в Италия е правила секс с кучета за кеф на двама италянски бизнесмени а тя какво да каже а ????
  • 13 Челмето.

    4 3 Отговор
    Всичко идва от Гьобелса. Ивайло Крачунов
  • 14 Galya

    22 6 Отговор
    Оправихте Германия ДАЙТЕ ДА СЕ ПРЕМЕСТИМ В БЪЛГАРИЯ .НЕ МОЖЕЛИ ДА СИ ТЪРСЯТ ПРАВАТА.А КАЖЕТЕ МИ В БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ЛИ ЕДИН РАБОТНИК ДА СИ ТЪРСИ ПРАВАТА ПЛЮЕТЕ ПО ГЕРМАНИЯ ГЕРМАНЦИТЕ НА ВСЕКИ МУ ПЛАЩАТ АКО ИСКАТ ДА РАБОТЯТ НА ЧЕРНО ДА ВЗЕМАТ ПАРИ ОТ СПЦИАЛА И ДРУГИТЕ НА РЪКА ОНЯ АКО ИСКА ЩЕ МУ ГИ ПЛАТИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОПЛАЧЕ НА НИКОГО ЗАЩОТО ЩЕ ИЗГОРИ.АзВ БЪЛГАРИЯ РАБОТИХ В ЕДИН ЗАВОД СЛЕД ВРЕМЕ РАЗБРАХ ЧЕ ЕДИН ЛЕВ ОСИГУРОВКИ НЕ МИ Е ПЛАТЕНО ЕДНА ГОДИНА АЗ КАК ДА ДОКАЖА ЧЕ СЪМ РАБОТИЛА А ДА МИ КАЖЕ НЯКОЙ В БЪЛГАРИЯ БЯХА МЕ СЪКРАТИЛИ ОТ РАБОТА ОТИДОХ В. КНСБ. НИКОЙ НЕ СИ ПОВФИГНА ОЧИТЕ ДА МЕ ПОГЛЕДНЕ РАБОТЯ СИ ЗАКОНО ПЛАЩАМ СИ ДАНЪЦИТЕ В ГЕРМАНИЯ И СИ ПОЛУЧАМ ПАРИТЕ НЕ САМО АЗ КОЙТО РАБОТИ ЗАКОНО СИ ПОЛУЧАВА ЗАПЛАТА . И НА ЛЕКАР КАТО ОТИДА И В БОЛНИЦА НИКОЙ НЕ МИ СПОМЕНАВА ЗА ПАРИ .В БЪЛГАРИЯ РАБОТИХ 28 ГОДИНИ ЗАКОНО НО КАТО СЕ РАЗБОЛЯХ И ТРЪГНАХ ПО БОЛНИЦИ ДОКАТО НЕ СЪМ ДАЛА НА ДОКТОРА ОТДЕЛНО СЪМ ПЛАЩАЛА ВДИЧКО.КЪДЕ МИ ОТИДОХА ПАРИТЕ ДАНЪЦИТЕ ДЕТО СЪМ ГИ ПЛАЩАЛА ТОЛКОВА ГОДИНИАКО РЕКА ДА ПИША ИМА ОЩЕ МНОГО МОГА СА НАПИША АКО БЯХ ОСТАНА ЛА В БЪЛГАРИЯ НИКОЙ НЯМАШЕ ДА МЕ ИЗЛЕКУВА
  • 15 Прав,

    26 2 Отговор
    Тез трима измамени българи знаят ли преди тях колко българи от ромски пройзход са осрали България. Затова оригиналните българи пратят.

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Диди

    21 1 Отговор
    Алоо,вие добре ли сте с мисленето? Е как тази жена,която работи на ЧЕРНО,да съди работодателят? Ами че той съдът нея ще осъди... Некомпетентни сте.
  • 19 Диди

    9 4 Отговор
    Трите случая са абсурдни. Явна са доста глупави.
  • 20 onq s konq

    9 12 Отговор
    Така и няма да осъзнае Българина че вместо на аргатува на Запад,просто трябва да се ориентира към СТРАНАТА НА ЛЕНИН!

    Коментиран от #27

  • 21 Пако

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "Статист.":

    Ами да се прибират вече,Боко каза че,
    икономиката ни расте....
  • 22 Наблюдател

    20 0 Отговор
    Този И.И. да не е един И.И. дето намираше работа за строители в Южна Германия?Нашата фирма се хвана с един И.И.на обект в този район.Уж всичко беше точно, уж щяхме да работим "за години" ,инвеститорите били стабилни" ,след като завършихме кота. 0.0 дойде и ни каза, че не се нуждаят вече от нас и трябва да напуснем обекта и квартирата.Големи разправии бяха докато си получим парите.Разбрахме, че този И.И е предоговорил парите с инвеститора и наел пак българи ,но на по-ниска надница.ВНИМАВАЙТЕ С КОГО РАБОТИТЕ В ГЕРМАНИЯ!
    РАБОТА ИМА МНОГО ,НО И МОШЕННИЦИ ( И ИВАНОВЦИ И АХМЕДОВЦИ) ИМА ОЩЕ ПО-ВЕЧЕ!
  • 23 Фен

    16 2 Отговор
    Живея и работя в Германия, роднина тук се размотава по стр обекти. Ако идвате да работите при турчин/кюрд и албанци работа има пари няма всеки е наясно с това. За сметка на това редовна работа със всички документи и минимален немски колкото искаш.
  • 24 Hristo

    29 3 Отговор
    Във чужбина видиш ли българин бягай надалече.

    Коментиран от #28

  • 25 Грую

    19 0 Отговор

    До коментар #5 от "от Германия":

    Абсолютно!!!!!! Опрете ли до посредник и то най-вече балканец, грабвайте си шапката и бягайте надалеч ама колкото Ви държат краката, иначе ще преживеете един епизод от живота си, който след това няма да искате да си спомняте повярвайте!
  • 26 ал;сц

    23 0 Отговор
    А за трудовата експлоатация в Бг се мълчи.
    Защо не публикувате историите на поне 3-ма българи, на какво са подложени тук?
  • 27 666

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "onq s konq":

    Ок, брато - стягам куфара и го метам у беенве-то и тръгвам още вдругиден.Кой град да избера....Петербурга ли,Москвето ли,или Новоросийск,а? Стига тези от Външно ми дадат виза,че да видиш ти.....водка-сельодка,Наташи-Мамаши.
    Всъщност:разбрах ти иронията в коментара ти,но там е още по-зле,отколкото в България. Както казваше един мой-живее се с малко,живее се и с много.
  • 28 Запознат

    11 0 Отговор

    До коментар #24 от "Hristo":

    Абсолютно си прав,работих с българска фирма 1 година уж на фулцайт а в един момент ме оставиха без часове,по 8 часа на седмица. Даже и здравните осигуровки не бяха вкарвали понеже съм работил последните 2 месеца под минимума от 10 часа седмично. Въртяха ме докато не отидох в арбайтс герихт и тогава им го забих четвъртит-30 000 евро глоба за фирмата и на мен ми обезщетиха 5000, та мисълта ми е че за всеки влак си има пътници.
  • 29 От Германия

    16 0 Отговор
    Живея в Германия и мога да кажа ,че всичко е частен случай,но като цяло страната не е това, което е била. Много злоупотреби и е много трудно да се намери добра работа. Много цигани от България ни представят, това е лошото... Не че нещо ,но рядко има нормални от тях, крадливи, нагли ...

    Коментиран от #33

  • 30 ГОШО

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Препатил.":

    Е и отиде ли в бюрото или ....
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Пенчо

    1 0 Отговор
    В Европа има много работа, но трябва да знаеш/говориш поне малко техния език.А ако искаш да се издигнеш - трябва да мислиш като тях...което е най-трудното. Моята препорика е стой на далече от емигранти и преселници ако искаш да успееш и да се адаптираш бързо. Относно заплатите - не очаквай повече от минимално заплащане, ако не знаеш езика. Там не е важно много какво знаеш - а как ще успееш да се продадеш. На всякаде в чужбина е така.
  • 33 Пенчо

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "От Германия":

    Да прав си! Един работодател, като му казах че съм Българин не повярва. каза ми че не приличам на Българин. Заведе ме и ми показа ми ромите работещи при него, и каза - "Те са Българи!"
  • 34 ИЗМАМНИЦИ

    2 0 Отговор
    Всички записани за работа в Гемания и пуснали депозит за квартира от 80 евро са Измамени и Подведени.ТЕЛ.-004915175677397 НО ИМАТ и други Немски телефони.Всички обяви за Германия с Български телефони /някой от тях.-0884759628,0876074881 пускат обяви за Холандия и Англия/ са на тези Измамници.Следете обявите за работа с Български телефони дали имат и обяви за Германия. Ако Ви искат пари в България значи е Измама.Отнася се за всички обяви за Работа в Чужбина. ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ТЕЗИ НАГЛИ ИЗМАМНИЦИ.
  • 35 БЕЗ ИЗМАМА

    1 0 Отговор
    За да сте сигурни,че няма Измама трябва всичко да е Безплатно.Както в обявите за Чехия с тел.-0886090826.Не се взема комисион,пътува се безплатно.Така трябва да работят всички.