Last news in Fakti

11 Декември, 2019 16:04 8 021 69

Ще стане ли Русия икономическа свръхдържава?

  • русия-
  • свръхсила-
  • свръхдържава-
  • икономика-
  • съветски съюз

Колкото по-бързо бъдат разкъсани дърпащите назад нишки на компрадорския елит на Русия и ОНД с чужбина, толкова по-бързо ще започнат интеграционните инициативи на Русия

Ще стане ли Русия икономическа свръхдържава? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Защо руската икономика и доходите от население не растат? Възможен ли е икономически пробив в Русия? Ще стане ли Русия икономическа суперсила? Тези въпроси засягат не само всички руснаци, но и много жители на постсъветското пространство, чиято по-нататъшна съдба зависи от пътя, избран от Русия и нейната икономическа мощ.

Въпросът за ускореното развитие на икономиката е по-актуален от всякога за Русия, тъй като общественото търсене на икономически промени е назрял отдавна. И не защото народът живее лошо, това се дължи на цикличното развитие на пасионарното общество. Едно поколение стабилност изисква промяна и напротив, народът, уморен от сътресения, иска стабилност. Ако дълбоката енергия на обществото не бъде насочена своевременно към съзидание, тази енергия може да бъде използвана за унищожаване на Русия отвътре, както се е случвало неведнъж.

Русия, притежаваща най-голямата територия в света, колосална енергия и стратегически ресурси, заема далеч не почетно място по БВП на глава от населението. Изоставането на Русия от развитите икономики по света все още е много голямо и по този показател все още се числи сред средните, което очевидно не отговаря на нейната геополитическа тежест в света.

Повечето руснаци възлагат основната вина за икономическата стагнация върху либералното правителство на Руската федерация, но причината е много по-задълбочена и проблемът няма да бъде решен със смяната на правителството. Либералните елити свързват икономическите проблеми на Русия с нейните прекомерни външнополитически амбиции. В същото време, последствията от поражението в Студената война, което постави Русия в неизгодно положение, се считат за международна норма.

Разбира се, настоящият финансов световен ред задържа икономическия растеж на Русия. На този етап обаче това не може да бъде променено поради силната привързаност на руската икономика към световната финансова система като скачени съдове.

Поради финансовата привързаност и икономическото участие на страните от Запада, либералите никога не признават правото на Русия да избере своя собствен път. Колкото по-бързо бъдат разкъсани дърпащите назад нишки на компрадорския елит на Русия и ОНД с чужбина, толкова по-бързо ще започнат интеграционните инициативи на Русия.

Размерът на икономиката на всяка страна, независимо от нейната структура по всяко време на стоково-паричните отношения, е ограничен от капацитета на пазара. Капацитетът на руския пазар и страните от ОНД, с целия потенциал за неговото разширяване, очевидно не е достатъчен за икономически пробив.

Високотехнологичните отрасли също не могат да достигнат своя потенциал, разчитайки единствено на вътрешния пазар или на пазара на ЕАИС. Гореизложеното ясно се потвърждава от примера с ядрената и отбранителната промишленост, където чуждестранните пазари го правят двигател на развитието и заемат лъвския дял в тези отрасли.

За разлика от Германия, Япония и Китай или която и да е друга държава, Русия, колкото и да се стараят либералните ѝ елити, по подразбиране не може да бъде вписана в чужд световен ред.

Русия, като независима цивилизация и огромна държава, със своето съществуване винаги е заставала на пътя на световното (континентално) господство на всяка империя. И това не може да бъде променено по никакъв начин, без да се унищожи Русия. Ето защо те се сражават със силна Русия, а слабата Русия винаги я водят до разпад (заколение).

Въпреки военните победи на Русия, колективният Запад, контролирайки световната търговия и финанси, два пъти нанесе съкрушително поражение на Русия (Руската империя, СССР) в хибридна война с катастрофални последици за нея. Една от основните причини за разпада на СССР се дължи на неизбежността на падането на Желязната завеса пред натиска за разрастването на световния пазар.

Нелибералните, планираните и каквито и да са методи, предложени от експерти с опит от бившия СССР или китайския опит в икономиката, няма да превърнат Русия в икономическа суперсила. Ако съветският опит води до икономически изолационизъм, то китайският поема ролята на младши партньор - стоков производител, а това за Русия означава ролята на придатък за суровини, което категорично е неприемливо.

Ключът към решаването на икономическия проблем на Русия, както и нейната сигурност, е в далечните подходи. Ето защо присъствието на Русия в ключови региони на света е жизненоважна необходимост за това.

Как Русия може да спечели парче от пая в глобалното разделение на пазарите, съизмеримо с геополитическото влияние? Защо американските васали - държави от Западния свят, Япония, Южна Корея, както и независим Китай се придържат към съществуващия световен ред, дори ако самият господар оказва желание да го промени? Защо тук интересите на САЩ и Русия съвпадат?

Всички знаят, че емитирането на долара ускорява инфлацията по целия свят, но основно страните от втория, третия свят и Русия плащат сметките. Страните от западния свят, Япония, Южна Корея, както и Китай заемат лъвския дял на световния пазар на готови стоки и по този начин инфлацията в долара се компенсира от приходите от износ. От друга страна, за тяхната икономика загубата на американския пазар е много критична, верижната реакция на загубата на която може да срине икономиката им.

Що се отнася до Съединените щати, изкушението на "печатницата" - да консумира без да печели, изигра номер на американската икономика. Освен това в стремеж към печалба транснационалните корпорации са пренесли американската мощ извън страната. В резултат на това САЩ, подобно на "Титаник", получават огромна дупка в тялото на икономика, несъвместима с нейната хегемония - непрекъснато нарастващ публичен дълг и огромен дефицит в търговския баланс.

Ето защо САЩ започнаха търговска война с Китай, в която няма да има победител. При тези условия, с краха на финансовата система на САЩ, всички развити икономики на света по някакъв начин вървят надолу, докато Русия ще пострада най-малко. И всичко това, защото Западът, прилагайки санкции, изтласка Русия със собствените си ръце от опасната зона на финансови сътресения. И изглежда, че агентите на Кремъл работят навсякъде.

Желанието на Тръмп да се примири с Путин е в интерес и на двете страни. Времето обаче играе на страната на Русия, а опозицията на демократите всеки ден влошава преговорната позиция на САЩ. Много интересна ситуация се случва на геополитическата арена. Китай, предпочитайки като умна маймуна да наблюдава сблъсъка на двата тигъра, неочаквано се озова в ролята на тигър. А Русия в лицето на мечка може да се опита да играе ролята на умната маймуна, ако в същото време мечката е уверена, че е умна маймуна.

Настоящите предимства на Русия в геополитическия триъгълник ѝ дават исторически шанс да реши максимално своите икономически проблеми. Но в тази геополитическа битка залозите са прекомерни, поражението за Русия е неприемливо, следователно и от тук следва прекалената предпазливост на Путин. Във всеки случай врагът може да бъде победен със собственото му оръжие, с други думи, както на американските „Томахавки“ се противопоставиха руските Калибри, както бе доказано на практика в Сирия.

Преразпределението на пазарите по правило не става без войни. Русия няма планове да води агресивни войни. И къде да вземем тези пазари за руската индустрия? От тук заключението предполага само себе си: само геополитическата победа на Русия ще отвори пътя към обширни пазари за продажби в различни региони на света, което ще даде тласък на истински икономически пробив.

Първата сирийска котва на геополитическата арена беше успешна, Русия беше в състояние да осигурява постоянно военно присъствие на такъв важен регион на света. Именно от Близкия изток започва преразглеждането на трансформацията на военната сила в икономическа сила на Русия. След държавите от Близкия изток последва почти цяла Африка.

А за лоялната конкуренция на световния пазар присъствието на военна сила е много по-важно от търговското споразумение с акулите на капитализма. Ако строителството на граждански самолети е монополизирано от ЕС и САЩ, пазарът на корабостроене буквално е превзет от Китай, Южна Корея и Япония, чийто дял на глобалния пазар надхвърля 80%, което не оставя шанс на конкурентите.

Това не е защото на Русия ѝ липсва компетентност и тя не е в състояние да строи кораби с голям тонаж, да проектира и изгражда самолети, подобни на „Еърбъс“ или „Боинг“. Без съмнение Русия, която строи космически кораби, ядрени ледоразбивачи и плаващи ядрени централи, е високотехнологична страна. Русия може да пусне в производство гражданската версия на Ту-160 - „Белите лебеди“, а МС-21 е новото поколение самолети с далечен обсег и надминава чуждестранните си колеги.

Икономическите проблеми за Русия се създават от нейните конкуренти. Всички богати огромни пазари са почти плътно затворени за руски стоки с висока добавена стойност и няма нищо общо с конкуренцията. Чуждестранните пазари са строго защитени от „чужди стоки“ от настоящите им собственици чрез всякакви правила, сертификати, тарифни и нетарифни ограничения.

Усилията на Русия да убеди своите партньори дават първите си резултати: Дания издаде разрешително за преминаване на част от газопровода „Северен поток-2“; Бундестагът прие закон, който защитава „Газпром“ от директивата на ЕС. Русия, след демонстрация на военна мощ в Сирия, получи възможността във формат ОПЕК+ да стабилизира световните цени на петрола. Това, което могъщият СССР не успя, го усвои Русия.

За разлика от западните страни и Китай, Русия има огромно конкурентно предимство в правосъдието си и никога не прилага методите на икономическо обвързване и не се стреми да колонизира други страни. В дългосрочен план Русия винаги се връща там, където е останала. Изоставянето на империята винаги е било пагубно за страната и за пореден път това изигра жестока шега с нея. Имперското съзнание на руския народ живее със страната като начин за оцеляване.

Русия е военна и енергийна суперсила и в краткосрочен план има всички шансове да се превърне в икономическа суперсила, заемайки трето място в света. Системата на икономически пристрастия, която е в полза на Запада, когато е монополист на финансовия пазар и ценообразуването, а Русия е принудена да действа според правилата му, приключва.

Затишието в руската икономика е измамно, за което свидетелстват продължаващите реформи във всички области на живота. Стартира се паралелна икономика под формата на национални проекти, огромни суми се инвестират в инфраструктурни, социални и други значими проекти. Правителството преформатира бизнес елита, изострен, за да съобрази бизнес интересите с държавните интереси като начин на съществуване, независимо от тяхната юрисдикция.

Западният свят наблюдава с тревога, когато Русия се превръща в суперсила без участието на „постсъветските братя“, когато продължава да изхвърля САЩ в Близкия изток, продава високотехнологични оръжия и строи атомни електроцентрали по целия свят. Тя изгражда газопроводи, както на Запад, така и на Изток, "Северен поток 2", "Турски поток" и "Силата на Сибир", които са проектирани да станат локомотив на ускореното развитие на руската икономика.

Единствено военната сила на Русия, способна да защитава общите интереси и държавността на партньорите, постоянното ѝ присъствие в чужбина ще отвори широки възможности за руската икономика. Наред с това наличието на финансов суверенитет, използването на конкурентното предимство на компонентите на цената на руските стоки ще даде мощен тласък на руската икономика.

Въпреки значението на външните пазари, на вътрешния пазар се създава конкурентно предимство. Русия без много усилия би могла да намали вътрешните цени на бензин и материали, които съставляват цената на руските стоки. А това от своя страна би увеличило драстично конкурентоспособността на руските производители, като в същото време ще увеличи потребителското търсене на населението. По-нататък по веригата капацитетът на вътрешния пазар ще се разшири, което ще доведе до бум в малкия и средния бизнес.

Ако съберем важните новини от световната геополитика през последните години, където присъства Русия и ги поставим в един пъзел, можем да получим бъдеща картина на руската икономика. И можем да кажем с увереност, че интеграционните проекти на Русия ще се осъществят във всеки случай, независимо от желанието на независимите лидери на страните от ОНД и либералните елити на Русия. Евразийският икономически съюз е само началото на дълго пътуване.

За първи път в историята всички независими субекти от световната и регионална геополитика, независимо от конфликтното им положение, предпочитат да бъдат приятели с Русия. Колкото и да е странно, този дълъг списък от влиятелни страни, които искат да се разберат с Русия, се оглавява от нейния антагонист, все още настоящият хегемон на САЩ.

Светът наистина се променя от Русия.

Превод: В. Сергеев, "Поглед.инфо"


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баба Ванга

    52 55 Отговор
    Ще стане ама на свети мукавей.
  • 2 Един

    61 39 Отговор
    Има всички възможности ! Затова НАТО, САЩ и ЕС са се заели сериозно с това да провалят възможностите за Русия!
  • 3 El chochone

    21 51 Отговор
    Слава на САЩ
  • 4 Фен на Вермахта

    16 30 Отговор
    Единствено лидер като главнокомандващият Вермахта, може да направи Русия велика държава.

    Коментиран от #69

  • 5 El pepi

    48 56 Отговор
    ОТ МУРЗИЛКИТЕ ОСВЕН ГАСТЕРБАЙТЪРИ ДРУГО НЕ СТАВА.!ААА И АЛКОХОЛИЦИ ТОЖЕ.

    Коментиран от #9

  • 6 Баба Ванга

    49 41 Отговор
    Ще стане , ще стане … коги цъфнат налъмите ...
  • 7 Бау

    29 20 Отговор
    Егати, май съм цъкнал в "Виц на деня"?!
  • 8 Кирил

    46 30 Отговор
    Заглавието е комично,статията и смешна и безумна.
    Територията и природните ресурси са вече без значение.
    Достатъчно е да се видят Холандия Дания Южна Корея Япония.
    Важни са правовият ред свободата на личността и инициативността.
    Кое от това го има в русия.

    Коментиран от #36, #37

  • 9 Раша

    31 26 Отговор

    До коментар #5 от "El pepi":

    Ти бьркаш нещо за гайстарбайтери.
    Руснаци имат бол работа в Русия.
    Вярно,че пробират.Затова в Русия работят милиони гастербайтери.Милиони.
  • 10 Икономиста

    39 34 Отговор
    Сега като всички автомобили станат електрически и търсенето на петрол намалее драстично - Русия направо ще цъфне и ще върже ...
    Ще трябва да копаят корени по гората и да ловят плъхове и гълъби ...

    Коментиран от #26, #38, #56

  • 11 Мелник

    27 25 Отговор
    Хаха такава бандитска дръжава-никига. Все едно ние да станем хаха....
  • 12 бб бб

    35 22 Отговор
    Ще стане, неизбежно е ! С такъв умствен потенциал и природни богатства,
  • 13 Умберто

    25 26 Отговор
    Военна-да,икономическа-не.Славянин и работа,смях.Събота и неделя пият,понеделник отпочиват от събота и неделя,вторник приготвят се за работа,сряда работят,четвъртък отпочиват от работа,петък се приготвят за събота и неделя,да пият.
  • 14 Кики

    33 20 Отговор
    Русия винаги е била управлявана от авторитарен елит.Няма значение комунистически дворянски или какъвто и да е.Русия никога няма да бъде световна икономическа сила.Просто на този народ така му харесва да бъде управляван.
  • 15 ГЕРБ

    25 26 Отговор
    никога няма да стане икономически силна русия ,мисля че тепърва им предстой разпад а привидно силна е воено
  • 16 хахахааааааа

    23 23 Отговор
    По-скоро свръх пръдня
  • 17 Оракул

    35 26 Отговор
    Ще стане, на там вървят нещата.
    Лошото е, че ние отново сме от грешната страна...

    Коментиран от #27

  • 18 еш па тоа

    27 22 Отговор
    Това не може да е тема за коментар на българите,защото България е на светлинни години от икономическото развитие на Русия.Иначе експертите сме много.

    Коментиран от #33

  • 19 Behemoth

    20 4 Отговор
    Хрониките на Евразия да не са в почивка?
  • 20 гост

    24 23 Отговор
    Егати тъпнята..Русия и либерално правителство...смях в залата, абе кой неграмотник го е писал тоя пасквил. Западните сили пречели на икономическото развитие на Русия- типично комунистическо мислене-аз не бях , другарко, Иванчо ме накара. С такова мислене Русия е обречена завинаги да бъде просто един суровинен придатък и снабдител на развитите технологично икономики.Затова не може да се сравнява дори с една Холандия..А все някога суровините ще свършат..и тогава ко'праим???? И един интересен факт-страната с две Менделееви таблици в недрата си все още няма собствена технология за добив на нефт, дори тръбите за газопроводите не могат да си произведат...жалко, но е самата истина, по тази причина Путин искаше да обединява руските суровини с европейските технологии на срещата в Мюнхен преди доста години
  • 21 Borislav Popov

    27 27 Отговор
    В момента Руската федерация е най-могъщата държава във военно отношение, притежава най-добрите и най-мощните оръжия в света, но след ТСВ, която е неизбежна заради краварите, със сигурност ще стане и икономическа свръхдържава, защото САЩ, Великобритания и НАТО няма да съществуват, за да й пречат!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Borislav Popov

    22 13 Отговор

    До коментар #22 от "Наблюдател":

    И Адолф Хитлер не е вярвал, че "руската кочина", както я наричаш, ще прати него и Третия райх в небитието!

    Коментиран от #28, #29, #53

  • 25 радио ереван

    18 14 Отговор
    Ще стане ли Русия икономическа свръхдържава?
    Да, но ако подменят цялото население с по-нормално.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 чукча

    10 8 Отговор

    До коментар #24 от "Borislav Popov":

    и двете световни войни са на ресурси и затова се обръщат когато се включва САЩ
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Borislav Popov

    12 17 Отговор
    Русия е велика, не крия че харесвам руснаците, но ще си призная, че съжалявам че не съм Сергей - ще ми подхожда защото съм ГЕЙ. Признавам си! Обичам да си монтирам руски салами отзад....
  • 31 Borislav Popov

    16 6 Отговор
    Какви загорели руски мъже има из Сибир и в Тайгата - мечтая си за тях....:)...да ме напълнят с руски материал....
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ха-ха

    8 5 Отговор

    До коментар #18 от "еш па тоа":

    "Светлинни години" на Бьлгария започват от централна ж/п гара на София.
    Цирк!
    И "руски влакчета" в напредваща Бьлгария.Цирк!
  • 34 Име

    9 3 Отговор
    Уууу егати дългия позив, направо получих личностно разстройство, като автора на тоя бълвоч. Абе моля ви се, пийте си хапчетата и слушайте санитарите. Аз отивам да събера в едно многото личности, които оживяха в мене докато четох този нека го наречем "пропаганден" материал. Деа вашта м***.
  • 35 Age

    10 6 Отговор
    Русия ке стане нормална държава, кога крадени кинти на крадливи мутри излязат на светло, "дедовщина" биде 'фърлена от казарма руска, всинца без изключение спазват закона и "руски олигарси" престанат да угаждат на "инвеститорска" паранормална лакомия и да инвестират парите за лакомията в пътища, болници, училища.
  • 36 Име

    10 2 Отговор

    До коментар #8 от "Кирил":

    Смешна, да. Но тая глупост дето я казваш, че ресурсите не са от значение... Не случайно разорават планетата и се водят всички войни. Всичко е ресурси, които се ползват за производство на всякакви продукти и машини, заобикалящи ни от всякъде, жилища, оръжия, кораби, автомобили, сателити, компютри, телефони, горива,... и не на последно място космическите кораби, станциите с които ще колонизират космоса. Който няма ресурси се връща в детската градина, а който има ще управлява света. Моля без излишни глупости, тази "статия" ми стига.
  • 37 ГОвори с цифри.Тоест кажи им

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Кирил":

    Космичните дългове ......
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Страхил

    9 12 Отговор

    До коментар #23 от "Икономист":

    До икономист.Тъп си като Бойко Дибила, ползваш всеки ден мобилен телефон и не знаеш че Русия е първата държава който е направила такава технология,както и сателитна телевизия,дебил си както и 50%от нас българите,мри гад,мри.фашаги и доктори ще ти помогнат.

    Коментиран от #42

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 бай Даньо

    12 9 Отговор
    И къде да вземем тези пазари за руската индустрия?
    -------------------------------------------------------

    Прочетох до тук. За какви пазари говори автора та те руснаците не произвеждат нищо от полза за богатия и демократичен свят. Единственото нещо което проивеждат е енерго ресурси. Но в момента върви зелена революция в богатия свят ( не случайно списание Таим днес обяви Грета Тумберг за личноста на годината) и не случайно саудите искат да кешират петролната си компания точно сега и я искараха на борсата - 2 трилиона долара които ще с апо малко след 1 година а след 10 не ми се мисли ... , до 10 години повечето автомобили ще са електрически ( само в България ще се кефим на все по евтини дизели...) и маса други зелени идеи ще бъдат реализирани. Единствения коз на руснаците с енергиините източници ще бъде изтругнат от ръцете им както когато Рейгън направи петрола $5 за барел през 80-те , резултата го знаем... мда ще стане супер сила Русия .
  • 44 Яшар

    1 3 Отговор

    До коментар #40 от "Бат Сали":

    Сали , още ли миеш кенефите на гарата ? Ела брато да те редим в екарисажа . Там е хавага наш човек от Филиповци . Ела да ти го давам в мотора .
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 мислещ

    3 1 Отговор
    да се учат от Китай и да са стриктни и взискателни .
  • 47 копейкин

    10 5 Отговор
    Ще станат , къ няма . Путин обеща 2019 на Луната да стъпят и ей го на ,нали видяхте . Та така и супер сила ще станат обаче някъде към 2039 година .
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Страхил

    5 5 Отговор

    До коментар #48 от "Българин":

    Ха,ха,ха, руснаците по добри от нас,каква масата,какво сърце имат,откровени и честни,ми сме лицемерна нация,както гербисти и другарите от задника (запада).
  • 50 И. В. Джугашвли

    4 2 Отговор
    Можно сделать!!! Я все показал!!!
  • 51 Нафърфорий

    3 2 Отговор

    До коментар #48 от "Българин":

    Чадо, в Курило пускат ли ви в мрежата?!)))))

    Коментиран от #52

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 8653

    3 3 Отговор

    До коментар #24 от "Borislav Popov":

    Ами и те не вярваха,че СССР,ще се разпадне.Схващаш ли?
  • 54 Пропаднала Империя

    8 6 Отговор
    Нито е била нито ще бъде фактор
  • 55 факт

    1 2 Отговор
    византион
  • 56 Иван

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "Икономиста":

    Навремето по време на лекциите ми по икономика в университета (няма значение кой) говорехме за ефекта на кризата с ОПЕК и как това се отразява на Източния и Западния блок. На Изток ефект няма, защото петролът е руски и всички социалистически страни го ползват. На Запад петролът става страшно скъп и фирмите инвестират милиарди в заместители, търсят енергоспестяващи технологии, автомобилите горят все по-малко бензин, така че западните страни изживяват една малка технологична революция. Точно тази миниреволюция придвижва Запада по-напред технологично, докато Изтокът изостава съществено, защото няма причината да спестява енергия. Втора миниреволюция в технологиите са полупроводниците, които и до днес Изтокът (Русия, ОНД и други) не е в състояние да произведе. Трета такава революция са електромобилите. Русия няма намерение да ги въвежда, напротив, ще се търсят стимули за преминаване масово на метан и пропан-бутан. Точно тази съвкупност от минитехнологични революции кара Изтокът в лицето на Русия да изостава фатално спрямо Азиатския изток и Запада. А за цялостна електромобилна индустрия в Русия няма пари, което е главната причина преход към ефективна икономика от следващ тип да не може да се случи...
  • 57 Иван Ц

    10 4 Отговор
    Двете най-любими теми на българина на едно място- Политика и "Съветския съюз"... Защо не оставите за малко настрана личните си пристрастия и селският манталитет за всезнайност и не погледнете фактите... В последните години Русия отново се утвърди като военна свръхсила, въпреки ударите по цените на петрола и санкциите наложени от запада... Измести САЩ във войната в Сирия, започна да сключва договори за продажба на военна техника, строи няколко ядрени централи в други държави и 3 много сериозни газопровода... Това определено вече не е Русията на Елцин. Електромобили... Е нали и тези електромобили изразходват ток, а над 90% от електроенергия все още я добиваме от фосилни горива... А относно какво могат да предложат... От 2011 година НАСА официално нямат космически кораби и изпращат астронавтите си със руски совалки от Байконур, не е като да кажеш, Русия да няма потенциала да прави качествени стоки или електромобил... Отделно, че природния газ се използва за отопление, не за автомобили... Не го бъркайте с ЛПГ-то. Наистина автора на статията звучи прекалено оптимистично и леко пропагандно, но това не променя факта, че Русия прави правилни стъпки към разрастването на икономическият си потенциал. А доколкото личното ми отношение към Русия, не смятам, че се различават много от американските кравари- колонизатори... НО за България определено би било по-изгодно, ако съществуват 2 свръхсили. Единствено лавирайки между тях ще може да си гоним някакъв национален интере
  • 58 onq s konq

    4 5 Отговор
    Русия е притисната във всички сфери. Икономика, промишленост, спорт, политика от истерията на антируската русофобна колона в геополитически план. За сега оцеля благодарение на развитата космическа и военна индустрия.
  • 59 Питащ

    6 6 Отговор
    За 2018г великата Просия е продала оръжие за 7 милиарда долара.Малка, бедна, окаяна България, която плаща 2,5 пъти по-скъпа газ от най-богатите страни в Европа, и която е с най-скъп ток като с надвзетото от тези цени строи РУСКИ поток(нека не се заблуждаваме) е продала машини и оборудване за 5 милиарда долара.
    Ще стане ли Русия икономическа свръхдържава, как мислите?
  • 60 Пияна рашка

    5 5 Отговор
    Ще, ще, само да не бързат! Когато китайците станат повече от руснаците в Русия!

    Коментиран от #67

  • 61 три в едно

    0 0 Отговор
    ВАЙ, ВАЙ, ВАЙ, А ЩЕ СТАНЕ ЛИ БЪЛГАРИЯ ИКОНОМИЧЕСКА СВРЪХСИЛА И КОГА, А? НО ТОВА Е НИЩО В СРАВНЕНИЕ С НАЙ-САБЛЕЗЪБИЯ ТИГЪР-ВИЗИОНЕР НА СЛОВОТО У НАС, КОЙТО НЕ СПРЯ ДА СЕ НАТРАПВА В СТИЛ А ЛА ГЬОБЕЛС, ЧЕ Е ПО-ПО-НАЙ ..НАРЦИС! НО, УВАЖАЕМИ, ПО-ПО-НАЙ, това Е ЛИ е неразделно обсебващо да се СПИ САМО СЪС СЛОВОТО И НИЩО ДРУГО? И спейки с него да се обхождат необятните творчески полета от славното минало на творческата асамблея ..."ЗНАМЕ НА МИРА"? Та нима това не е корена за активната позиция на всестранно развития Визионер, пардон, ПИОНЕР И ТВОРЧЕСКИ ПРЕОТКРИВАТЕЛ на ...ТОПЛАТА ВОДА? Защото с тази себична еманципация на високо поставена летва за корифей на познанието е разделната ТОЧКА НА КИПЕНЕ за бабини манджи от ... ВРЕЛИ-НЕКИПЕЛИ! Защото да се правиш на артист с много суфльори е типично аматьорско визионерство, което няма нико общо с това да си научно признат ...МЕНТРАНПАЖ! Уважаеми г-син ПО-ПО-НАЙ, прощавай, ако нещо ние не сме разбрали, ама да те питаме, като туй твоето е ли е ВЛЕЧЕНИЕ или ...УКЛОН КЪМ МЕТРАНПАЖА? Защото, ако това не е така, то би ли ни ПОКАЗАЛ КАКЪВ УМНИК СИ С ...НАУЧНА ТИТЛА? Иначе, ПРОЩАВАЙ УВАЖАЕМИ, НО ТИ СИ едно просто копие на Истински Ментранпаж, с флейкаджийския мерак да живее в...СОФИЯ! А, ако не си научно признат МЕТРАНПАЖ, то е напразно да се представяш като ЕКСПЕРТ-КОРИФЕЙ ПО ЗАЧЕКВАНОТО ОТ ТЕБЕ НА ПОЗНАНИЕТО. ОСТАВАШ СИ ЕДНО ОБИКНОВЕНО ПАЙНЕР- МЕНТРАНПАЖЧЕ, окрилено от творческата асамблея "ЗНАМЕ НА МИРА". И по-скоро да е т
  • 62 три в едно

    0 0 Отговор
    ...И по-скоро да е това ти амплоя, го сочи несравнимото ти ВЛЕЧЕНИЕ за екранно УКЛОННО поведение за артистичен кумир на словото от ...ЦИРКОВИЯ МАНЕЖ. ОСОБЕНО ДРАЗНЕЩО Е ДА СЕ ВЗЕМАШ ЗА НАРОДЕН ТРИБУН И ДА ВМЕНЯВАШ ПОСРЕДСТВЕНОСТА НА НОМЕРАТА СИ ОТ АМВОНА НА ПРЕДОСТАВЕНОТО СТУДИО. Да си фъфлещ не е беда, но да си САМОЗАБРАВИЛ СЕ ВКОРЕНЕН В МИНАЛОТО ВИЗИОНЕР Е РЕТРОГРАДНО ПОДОБИЕ НА КУРУЦАР С ФЪФЛЕЕЩА КУРУЦА НА ПУЦАДЖИЯ ОТ ПУЦ-а ДО ФАКУЛТЕТО, с неизкласената си специалност "МЕТРАНПАЖ" за НЕКОЯ ПЕЧАТНИЦА НА ПОЗИВИ ОТ ВРЕМЕ ОНО. Ще ги познаете от тази СПЕЦИАЛНОСТ И СРОДНИТЕ Й ДУШИЧКИ, че се предрешават ЗА БОГОИЗБРАНИ КУКЕРИ, но не това, а да са богоизбрани ...ДИНОЗАВРИ НА ПОСТКОМУНИЗМА. И това е така, понеже преди са МЕНТРАНПАЖИРАЛИ КАТО ТИХИ И КРОТКИ ЧЕРВЕНИ ГЪБКИ ПРЕД КОЛИБАТА НА БАБА ЯГА С ЧЕРВЕНАТА МЕТЛА. ТА ТЕЗИ КОЛИБАРСКИ ЧЕРВЕНИ ГЪБКИ, ДАЖЕ СА открили топлата вода за ... ДЕМОКРАТИЧНАТА СИ ЗАСЛУГА С ПЕСЕННО СЛОВО! И КАК С ТОВА СИ ВИЗИОНЕРСТВО СА БОРИЛИ ВРАГА И ДА СА ПРОКУДВАЛИ КУМЧО ВЪЛЧО ОТ ГОРАТА, ПРАВЕЙКИ МУ СВИРКИ НА КИТАРА С ... БИЙТЪЛС. ТА ТЕЗИ ПАРВЕНЮТА НА НОВОТО НИ ВРЕМЕ И ВЪЗПРИЕМАЩИ СЕ ЗА АРХИТЕКТИ НА НЕГОВАТА КОНСТРУКЦИЯ СА РАЗЮЗДАНА ДРУЖИНКА "ДЕТЕЛИНКА" ОТ СЪМНИТЕЛНО ПРЕНЕСЕНИ НИ МЕТРАНПАЖИ ПРЕЗ ВРЕМЕТО! Като няма "Знаме на мира", то РАЗПАСАЛИ се ИЗ СЛОВОСЛАГАТЕЛНИЯ НИ ХАРМАН И КАКАНИЖЕЩИ ПРОПОВЕДИТЕ СИ ОТ ЗЛОВРЕДИЕ И НЕСЪВМЕСТИМОСТ С ДНЕВНИЯ РЕД НА ОБЩЕСТВОТО И ДЪРЖАВАТА НИ. С Е М МЪЛЧИ! КАТО В "МЪЛЧАНИЕТО НА АГНЕТАТА"! ТА ТЕЗИ УМНИ СЛ
  • 63 три в едно

    0 0 Отговор
    ...ТА ТЕЗИ УМНИ СЛОВОСКВЕРНИ САБЛЕЗЪБЦИ, ПИЕЩИ ОТ БОМБАША НА НАУЧНО НЕПРИЗНАТАТА СИ ГЛАДКОМОЗЪЧНА ДЕЙНОСТ И ИЗВОРА НА МАХЛЕНСКАТА СИ ПОСРЕДСТВЕНОСТ НА ТИПИЧНИ ПУЦАДЖИЙСКИ КУРУЦАРАРИ ОТ МАХАЛАТА, СИ ПОЗВОЛЯВАТ ДА НИ ПРАВЯТ ВНУШЕНИЯ А ЛА ХАРИ ПОТЪР И КАКВИ СМЕ МАЛОУМНИЦИ, като загърбваме ИСТАНБУЛСКОТО ДЖЕНДЪРСТВО И КАК ТО ЛИПСВАЛО НА БЪЛГАРСКОТО СЕМЕЙСТВО И ОБЩЕСТВОТО НИ, ПОРАДИ КОЕТО САМО НЕ СЕ СЕТИХА ОТ ВИСОЧИНАТА НА КУРУЦАРСКОТО СИ ВИЗИОНЕРСТВО ДА ОБЯВАТ, ЧЕ СМЕ В ЦИВИЛИЗАЦИОННА МОЗЪЧНА СМЪРТ И КОЛКО Е ЖАЛКО, ЧЕ ВМЕСТО БУЛГАРИСТАН НЕ НИ НАРИЧАТ ...ДЖЕНДЪРИСТАН! А СЕГА И ДНЕС ВИЗИОНЕРСТВАТ ОТ КУРУЦАТА СИ В СТУДИОТО... КАК Б А Н СА СЪЩИТЕ МАЛОУМНИЦИ, ТЪЙ КАТО НЕ СА ПЛАГИАДСТВАЛИ НА ПРЕДПОСТАВЕНИЯ МАКЕДОНСКИЯ ЕЗИК, И ТО ... СПОРЕД СРОДНАТА ИМ ПО ГЕНИАЛНОСТ ПЪЛНОМОЩНИЧКА НА ПАРТИЯТА И МАЙКА-ПРОФЕСОР НА ЕДИН СОЦМУШМУРОК А ЛА ШМЕНТЕ КАПЕЛИ И ЦЯЛОТО ИМ КОМУНИСТИЧЕСКО КОТИЛО, КОЕТО НИ СЕ ДАВА ЗА ПРИМЕР ОТ ТОЯ ФЪФЛЕЙКО! НО ИНАЧЕ КУРУЦАРСКИ ВЪЗВЕЛИЧАВАЩ СЕ ОТ ДЕМОКРАТИЧНАТА ГРУПИЧКА НА ШАРО И НЕГОВИТЕ КУТРЕТА-МЕТРАНПАЖИ, КОИТО ИНТЕРНАЦИОНАЛНО ИЗМЕСТИХА ИСТОРИЯТА И ГЕНЕЗИСА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД С МАКЕДОНИСТКО-КОМИНТЕРНОВСКИТЕ СИ АНАТЕМОСВАНИЯ КЪМ НАС, КАТО СВОЯ ПРЪВ УЧИТЕЛ И ВОЖД ДР.Г.ДИМИТРОВ, В СЪОБРАЗЕНОСТТА СИ ДА ПОЛЗВАТ ЗА ИНСТАНЦИЯ ЕДИН ПРОФЕСОР, С КОЙТО ОРТАШКАТА СЕ ПРОКЛАМИРАХА ЗА ЕДИН И СЪЩ ПРОДУКТ НА ЧЕРВЕНИКАВИТЕ ПАРТИЙНИ ПОРЪЧЕНИЯ ЗА КУРУЦАРСКА АНТИБЪЛГАРСКА ДЕЙНОСТ! И ДОБРЕ, ЧЕ ТЕЗИ агитполитруци ПАРАПИТЕЦИ-ПЛАГИАТИ И ВИЗИОНЕРИ-КУРУЦАРИ, С ДЕГИЗИР
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 три в едно

    1 0 Отговор
    ... СА АРОГАНТНИ И НЕ ОБЕЗПОКОЯВАНИ, И С ПРЕДИМСТВО, СЯКАШ ПО НАВИКА ДА СА ВСЕ РЪКОВОДНИ ...АКТИВНИ БОРЦИ И АГЕНТ-ПРОВОКАТОРИ ОТ...КГБ, А? ИНАЧЕ, ДА ЖИВЕЕ ДЕМОКРАЦИЯТА, СЯКАШ ПАК ОНАЯ ... ЧЕРВЕНИЧКАТА, А? АЙ ШИ ГИ И ... САБЛЕЗЪБИТЕ КУРУЦАРИ НА БАБА ЯГА! Три в едно - поръчител, изпълнител, съучастник!!!
  • 66 Мимо Проходил

    1 1 Отговор
    Много писма, не овладяни (многа букоф, ниасилил).
    Докато руснаците вярват, че врагове са навсякъде, няма да има свръхдържава. Ако българите кажат, че са приятели, ще получат значителен profit.
  • 67 Мимо Проходил

    1 1 Отговор

    До коментар #60 от "Пияна рашка":

    По това време няма да има българи.
  • 68 123

    0 0 Отговор
    Пак плачем на чужд гроб!
  • 69 Шляхтиц

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Фен на Вермахта":

    Основен закон на физиката: На всяко действие се появява равно по големина и обратно по посока противодействие. В Москва пленени германски войници и офицери от ВСВ хвърлят огромни купчини пленени знамена с пречупен кръст, свастика. Червено знаме със звезда и сърп и чук се вее над Райхстаг в Берлин. Това се СЛУЧВА само преди 75 години. Ненавиждам употребата на глагола СЛУЧВА СЕ в подобни случаи. Случва се нещо СЛУЧАЙНО. А във въпросните събития, поне АЗ, не виждам нищо случайно. Намирам тези събития като СТРОГА И НЕОТМЕНИМА ЗАКОНОМЕРНОСТ.