Last news in Fakti

12 Декември, 2019 06:30 1 969 8

Кому е нужен импийчмънтът на Тръмп?

  • доналд тръмп-
  • импийчмънт-
  • демократическа партия-
  • сащ

Процедурата по отстраняването на президента от длъжност ще изостри поляризацията в американското общество

Кому е нужен импийчмънтът на Тръмп? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Процедурата по отстраняването на Тръмп от длъжност в навечерието на президентските избори в САЩ догодина ще изостри поляризацията в американското общество. Демокрацията на страната е пред трудни времена.

Значимостта на оповестяването на обвиненията срещу президента Тръмп от ръководството на демократите в Камарата на представителите се разбира от само себе си: в края на третата година от първия му мандат Доналд Тръмп е обвинен в злоупотреба с власт в ущърб на сигурността на САЩ, както и във възпрепятстване на Конгреса. Целта е неговото отстраняване от длъжност. Конституцията съдържа големи бариери пред тази процедура, за да се изключат подозренията, че тя е част от политическия сблъсък с други средства. И действително в историята на страната е имало само три процедури по импийчмънт: срещу Андрю Джонсън през 1868 г., срещу Ричард Никсън и срещу Бил Клинтън. Нито една от тях не завършва успешно, с изключение на това, че Никсън се оттегля от поста по време на процеса. Така че случващото се сега с Тръмп е истински прелом.

За президента нещата са ясни: той отново се вижда жертва на политическия лов на вещици, провеждан от неговите демократични опоненти, които така и не са преодоляли провала си на президентските избори през 2016-а. Може да се окаже, че след гласуването в Камарата на представителите Тръмп ще бъде оправдан от Сената. Там републиканците имат мнозинството и не са дисиденти, а послушни васали. Но след всичко онова, което предварителното разследване извади на бял свят, и което предшестваше опита за изнудване на украинското ръководство, е препоръчително тази процедура да се проведе както е заложено в конституцията: никой не не стои над закона.

Какво означава това за политическия климат е друг въпрос. Две линии, всяка, от които достатъчно драматична, се обединяват: предстоящите президентски избори през ноември 2020 г. и процедурата по отстраняването на Тръмп от длъжност. Това ще постави американската политика в състояние на изключително възбуда и допълнително ще изостри поляризацията в обществото. Демокрацията на Америка е изправена пред трудни времена.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 1 Отговор
    светьт се управлява от психопати
  • 2 Стефан Златов помака

    3 3 Отговор
    Пригответе си монети от 1 и 2 лева. Българката е световно НЕ известна и всяка щедрост е наивна! Бутайте И монетите в цепките и ще бачка, като въртележка. Кой ти обича парцали, Те ако ставаха за нещо, нямаше да сме в ДЕМОГРАФСКА КАТАСТРОФА!!! Само тъмнобългарските мутации на човечеството се множат тука

    Коментиран от #4

  • 3 Тъпанар

    1 8 Отговор
    Света се управлява от умни хора а масата са тъпанар.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Име

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Стефан Златов помака":

    Значи в Молдова няма тролове, интересно. Това като приказката "Колко е часът? Нямам радио , затова не гледам телевизия." Все тая от къде си оставаш си трол и това е. Стълбовете и дърветата са твои. Нищо не се променя.
  • 7 onq s konq

    2 0 Отговор
    След срещата си с Борисов, Тръмп сериозно загази. Язък за метаните и слагането.
  • 8 Име

    3 1 Отговор
    Модератор ти антибългарин ли го играеш? Идентифицицирай се.