Last news in Fakti

12 Декември, 2019 19:00 3 867 25

Социални помощи за… бизнеса

  • данъци-
  • осигуровки-
  • социални помощи

Правителството опрощава 30 милиарда лева за невнесени данъци и осигуровки от бизнеса

Социални помощи за… бизнеса - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Даниела Пенкова за „Барикада

Докато гони „фалшиви инвалиди“ и „фалшиви болни“, правителството опрощава 30 милиарда лева за невнесени данъци и осигуровки от бизнеса. Сумата се равнява на две трети от държавния бюджет за 2019 г. и на всички средства за социално подпомагане за 30 години

Готви се нов подарък за бизнеса – опрощаване на 20 млрд. лв. неизплатени от него данъци и осигуровки само за четири години. Ще бъде поредният, минал незабелязано – колко хора изобщо са чули за последните 10 милиарда, опростени от НАП през 2016 г.? За да си дадем сметка за мащаба на тези подаръци, ще припомня, че бюджетът ни за 2019 г. беше почти 44 милиарда. Следователно, между вече опростените през 2016 г. и предстоящите да бъдат опростени данъци, говорим за сума, равняваща се на 68% от бюджета за 2019 г.

Но кой не си е плащал данъците, като се има предвид, че всички работници и служители плащат своите подоходни данъци и осигуровки в мига, в който си взимат заплатата, както и своето ДДС на секундата, в която закупят някаква стока или услуга? ДДС-то си плащат и всички безработни, пенсионери, деца, болни и дори социално слаби, защото просто няма как да избягат от него.

Колосалната сума са основно задължения на фирми фантоми, на дружества с прекратена регистрация и такива, регистрирани на името на безимотни и социално слаби. В нея са включени основно вземания, свързани с измами с ДДС, но също така неплатени осигуровки към НОИ, както и задължения към други държавни институции.

Новината мина сякаш незабелязано и не се видя реакция от страна на политиците. Дори лидерът на НФСБ Валери Симеонов не каза нито дума, въпреки че от години гради имиджа си на борец срещу източването на държавните средства чрез „щедрата“ ни социална система, от която се били издържали мързеливци, живеещи от помощи. Явно източването на сума, равняваща се на 68% от целия годишен бюджет на държавата, не е такъв голям проблем, колкото въпросните социални помощи.

Нека направим едно сравнение между двете суми. В сайта на Агенцията за социално подпомагане може да се види бюджета ѝ за 2019 г. с разбивка по пера. На страница 4 са изброени всички разходи по Програмата на семейства с деца. Всеки може да ги разгледа и да прецени дали онези, които редовно опрощават данъците на богатите, просто не се опитват да ни разсеят с безумните си твърдения кой и как „източвал“ държавния бюджет. За целта използват добре познатия метод за настройване на бедни срещу бедни.

Всички социални помощи за 2019 г. по програмата за семейно подпомагане са общо 550 млн. лева. Това е сума, равняваща се на по-малко от 2% от въпросните 30 млрд. опростени данъци на вие-знаете-кого.

От тях:

– 172 млн. са помощи за отглеждане на дете с трайни увреждания. Помните ли протестите на майките на деца с увреждания? Искате ли да им се отнемат тези помощи, защото „източват“ бюджета?

– 23 млн. са еднократните помощи при раждане. Взимат ги всички майки, независимо от доходите и етническата си принадлежност. Искате ли да не се дават такива помощи?

– 2,5 млн. е еднократна помощ за отглеждане на близнаци. Отново я взимат всички майки без значение от доходите.

– 1,4 млн. е еднократна помощ за всички майки-студентки редовно обучение.

– 11 млн. е еднократна помощ за ученици, записани в първи клас. Семействата, в които средният доход на член от семейството е под 450 лв. на месец през последните 12 месеца, получават по 250 лв. за първолака. Мен ако питате, тази помощ трябва да се дава на всички ученици, но нали и без това ни е толкова щедра социалната система, защо да не я премахнем изцяло, че да не я даваме „на ония мързеливци, вие-знаете-кои“?

– 7 млн. месечна помощ за сираци.

– 175 хил. при осиновяване на дете.

Ако приспаднем въпросните изредени помощи, остават 333 млн. лв., равняващи се на 1% от опростените от НАП данъци. А в самия бюджет тези 333 млн. тежат под един процент – едва 0,75%!

Да видим обаче какво влиза в тази сума, с която, според насажданото от властта убеждение, „издържаме“ мързеливите, неработещи и само раждащи цигани.

– 1,6 млн. лв. еднократна помощ при бременност.

– 667 хил. за пътуване веднъж годишно с железопътен и автобусен транспорт за многодетни майки.

– 17 милиона са помощите за отглеждане на дете до 1 г. Размерът им е 100 лв. месечно в продължение на 12 месеца. Ако майката е под 18 години, въпросната помощ се отпуска в натура, а не в пари. Могат да я получат семействата, в които доходът на член от семейството е под 450 лв. на месец, сред които не знаем колко са българските семейства, но определено не липсват такива. У нас бедността изобщо не е ограничена до някакъв определен етнос. 17 милиона означава, че такава помощ могат да получат около 14 000 от общо 62 000 родилки (само след отчета по изпълнението на бюджета ще разберем точно колко действително са ги получили). Сред тях ще попадне и всяка жена, която е работила и се е осигурявала, преди да роди, но все още няма пълни 12 месеца осигуряване. Същата майка вероятно ще продължава да плаща осигуровка през останалата част от трудовия си живот, но никога няма да получи нормално майчинство.

– 314 милиона за отглеждане на дете до завършване на средно образование. Това са прочутите около 40 лв. на месец, които се дават на семейства с доход до 500 лв. на член от семейството. Помощите се спират за една година, ако ученикът прекъсне обучението си или получи 5 неизвинени отсъствия. А вече и ако не ходи на детска градина 3 дни. Някои хора си представят, че подобна месечна сума е достатъчна за отглеждане на дете и дори за издръжка на цяло семейство. Други смятат, че тези „огромни“ по размер помощи се получават предимно от ромски семейства. Това, разбира се, не е вярно, имайки предвид данните на Министерството на финансите, от които става ясно, че през 2018 г. 1 688 000 души, равняващи се на 53% от цялото деклариращо доходи население на България, получава до 560 лв.

Това означава, че ако и двамата родители работят на такава заплата и имат едно дете, средният доход на член от семейството би бил 373 лв. и, следователно, имат право и вероятно получават въпросните помощи. За да стане ясно, че по-голямата част от тези помощи изобщо не се получават от роми, както се опитват да ни убедят управляващите, нека направим една проста бакалска сметка. При последното преброяване през 2011 г., самоопределящите се като цигани са били 325 000 души. Въпреки че и те, както всички останали, напускат постоянно страната (през 2001 г. са били 370 000), нека допуснем, че не са намалели и че все още са толкова.

Нека направим и още едно допускане, макар и абсурдно – че сред тях няма възрастни, всички са примерни ученици и всички получават помощи. 325 000 ромски деца, по 40 лв. на месец, по 12 месеца в годината са 156 млн. лв, тоест половината от цялата сума за детски надбавки. Останалите явно не отиват при тях. Но управляващите се опитват да възбуждат етническа омраза, за да продължават да орязват почти несъществуващата ни социална система и да отклоняват вниманието ни от щедрите подаръци, които правят постоянно на „предприемачите“.

В крайна сметка може да се обобщи, че „щедрите“ социални помощи, чрез които „издържаме“ нехайници и мързеливци, са по-малко от 1 процент от бюджета. Но докато се взираме в тях, не забелязваме как подаряваме 68 процента на едни други хора, които явно не се притесняваме да издържаме. Има само една причина да се говори повече за „източването“ на смехотворните ни социални помощи, вместо за огромните ресурси, поглъщани от една шепа „предприемачи“. И тя се крие в най-важната разлика между двете групи – класовата принадлежност на получателите им.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Вал

    35 0 Отговор
    За децата, пенсионерите, болните, няма пари, а за бизнеса има... Остана ли в тая мутренска територия някой, който да се съмнява още, че се извършва ГЕНОЦИД над лошия мят'рял?
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    27 0 Отговор
    заболни за пенсионери за глухонеми за индвалиди няма а за бизнеса да има що за наглост
  • 3 НАТО ВЕЦ

    29 0 Отговор
    30 милиарда "опростени" данъци и осигуровки ....?!!! И после "някой" ще твърди, че "държавата" била бедна !!!
  • 4 TROZKI

    13 0 Отговор
    Tази "собачая власть" която с бързи темпове върви към
    своя неминуем погром, няма да е далеч деня за тези
    които успеят един ден да бъдат заловени /както "върхушката"
    на Фюрера след краха на Третия Райх/ че ще ги чака ...съд, присъда
    и екзекуция !
  • 5 Аха.

    17 0 Отговор
    Значи за туй няма пари за армия и пенсии. Хмм, е то политиците не искат да ги опрощават. Щот повечето компании дет получават държавни поръчки са техни. За туй в търновската конституцията се забранява на бизнесмени на стават политици... Или изобщо да се месят в политиката...
  • 6 ГосТ

    12 2 Отговор
    Докато малкият и среднен бизнес не бъде напълно ликвидиран и измекярчетата и перачите на пари не отидат да се конкурират реално на борсата с професионалните си умения, тая държава ще си остане бананова република. Само банановите републики от третия свят насърчават т.нар. предприемачи. В момента тръмп го прави същото, но го очаква линч скоро време.

    Коментиран от #7, #25

  • 7 Яверт

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "ГосТ":

    Ббббб
  • 8 Супер статия!

    19 1 Отговор
    Партия ГРОБ, Национален Фронт на Садистите и Българомразци (НФСБ), Вулгарните Мародери РодоОтсъпници (ВМРО), и другите психо десни партии са слуги на Западните колонизатори-терористи, чиято задача е да унищожат Бг народа, за да превърнат Бг в бойно поле на чуждите армии. България има супер малък пазар, а някак си е пълно с Бентлита, Ферарита, Ламбота, Мерцедеси и прочие супер скъпи коли. Всичко това се постига с мизерията на гражданите!!! Държавата трябва да дава минимум 40% от бюджета за пенсии, социални помощи, социални проекти. Обаче държавата дава над 80% от бюджета за една шепа ПАРАЗИТИРАЩИ чиновници и бизнесмени, които са част или защитници на статуквото!!! Подигравка е да се говори за пенсия от 300 лева след няколко години, за деца по 40 лева на месец, на болни да се искат здравни вноски и плащане на леченията и лекарствата, за инвалиди по 70-100 лева месечно и така нататък. Държавата спокойно може да дава 400 лева минимална пенсия, 150 лева месечно за деца и ученици, 2500 лева годишна субсидия за хора над 18 години без кола и с едно жилище, 600 лева за пълен инвалид преди пенсионна възраст. Общо това прави около 16 милиарда лева, а бюджета е 44 милиарда, но всички пари отиват за БГ мафията, която взима тези пари като рушвет, за да защитават ДЕМОНкрацията и Западното колонизаторство!

    Коментиран от #9

  • 9 Глупости.

    1 9 Отговор

    До коментар #8 от "Супер статия!":

    Тези социални помощи дет ги предлагаш ще ни съсипят. Всички помощи трябва да бъдат спрени, никаква помощ за самотни майки, за деца, за родени дефекти. Само за работници претърпели злополука я признавам. Всичко останало е паразитизъм.

    Коментиран от #10

  • 10 До 9

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Глупости.":

    Ами само ще ти кажа, че социални поми се дават там, където не може да се даде голяма заплата! Как виждаш ти един работник в дом за старци да получава 2000 лева заплата, или болногледач да получава 1000 лева, или охрана на обект да взима 1000 лева? Има много сфери, в които не могат да се дават големи заплати и тези хора заслужават поне по 2500 лева годишна субсидия. Майките с болни деца също заслужават. Учениците също заслужават, защото от тяхното учение се възползва бизнеса, понеже бизнеса печели милиони на гърба на учещите, а учещите взимат мижави заплатки в сравнение с печалбите на бизнесмените. А по твоята логика защо се дават субсидиина бизнесмените и им се опрощават данъци? Защо данъка е минимален? От какъв зор бизнесмените да получават наготово, а работниците да плащат всичко?

    Коментиран от #11

  • 11 Защо?

    2 9 Отговор

    До коментар #10 от "До 9":

    Я ми кажи с какво са "заслужил" майките на деца с увреждания? Нищо. Дъртите полу-трупове трябва сами да се справят. Като искат да ги гледа някой, да правят много деца, и те да ги гледат. А заплатите се определят от пазара. Щом има нужда от охранители и заплатите ще се вдигнат. Но това зависи предимно от синдикатите. Пък и 1000 не са малко пари, като не им харесва да са учили
    Смотан социалист нещастен. С твойте помощи само лентяй и търтей развъждате. Заедно с римляните. 150 лева за дете, пълни глупости.

    Коментиран от #13, #14

  • 12 Шаран БГ

    7 0 Отговор
    Държавата ни е чудесна. Има и министър на държавната администрация. В едно министерство имало над 11 000 души служители. Там каква работа пада, майко мила... После имаме и синдикати и синдикални "босове" ,които сън не спят- само за доброто на хората мислят.НАП, начело с г-жа Димитрова, що гафове направи през изминалите години, но вина не носи никаква. А сега като опрости и милиардите на робовладелците, ще е с ореола на ангелче небесно !! Аз казвам, заплатата и да стане като тази на шефа на БНБ. Сега има разлика от почти 7 000 лева........
  • 13 До 11

    13 1 Отговор

    До коментар #11 от "Защо?":

    Личи си, че не си работил истинска работа или не си създавал реален бизнес. Дори си нямаш никакво понятие как работи икономическата система! Апък ако някой ден станеш пълен инвалид ще те видим тогава каква песен ще запееш! Освен това си личи, че нямаш понятие за работната сфера! Явно си мислиш, че ако всички учат за инженери ще работят в тази сфера. Само ще ти кажа, че без боклукчии, чистачи, болногледачи, хамали, овчари и прочие професии ЧОВЕШКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ Е ЗАГИНАЛА!!!! Не може всички да са инженери!!! Паразити са само политиците и чиновниците, бизнесмените и троловете!

    Коментиран от #15, #19

  • 14 До 11

    3 5 Отговор

    До коментар #11 от "Защо?":

    Всяка година държавата дава стотици милиони субсидии за спортисти и артисти. По твоята логика и те трябва да разчитат на пепалба от клиенти. Държавата дава десетки милиони субсидии за партии. По твоята логика партиите трябва да разчитат само на дарения и членски внос. Държавата дава всяка година милиарди за инфраструктура на бизнесменски комплекси, заводи, газопроводи и прочие, а по троята логика трябва те сами да се финансират. Всяк година държавата дава милиарди за НПО-та, а по твоята логика те трябва да събират дарения от хората и да продават нещо за да имат пари. Държавата милиарди за армкия, която нищо не е свършила досега и по твоята логика трябва да ходи и мете улиците, че да си заслужат парите. Държавата дава стотици милиони за купешки приюти, а по твоята логика кучетата трябва даги впрягаме като волове на полето за да си заслужат храната. Защо не отидеш да протестираш срещу тези социални помощи?
  • 15 Кой ти каза бе?

    1 7 Отговор

    До коментар #13 от "До 11":

    Аз да не съм казвал, че всички ще станат инженери? Да, в държавата трябват всякакви хора. Ама да вземеш пари от данъците и да ги даваш на някой, "щот бил заслужил". Няма такова нещо. Хора да не са умирали преди помощите. Да вземеш пари от някой с голяма заплата, и да ги дадеш на друг с малка, е несправедливо. Така само създаваш разделяни между бедни и богати. А социалните помощи служат за премахване на бедността и евентуалното им премахване ( на помощите). А хората на тях само се увеличават.
    Пълен провал.
    А до 14.
    Разликата в пътищата и артисти, спортисти е голяма. Хората родени с увреждания са безполезни, а тези неща дет ти изброй не са. Аз казах, че само помощи при трудова злополука приемам. Да се дават пари на някой, щото се родил инвалид, е хабене на пари. И да, кучетата трябва да бъдат убити и направени на тор, или превъзпитани за полицейски хрътки. Няма само да лежат на социални. Котките също.

    Коментиран от #16, #17

  • 16 До 15

    11 1 Отговор

    До коментар #15 от "Кой ти каза бе?":

    Ти човек ли си или изверг? Как можеш да кажеш за увреден човек, че заслужава смърт? Ами ако ти имаш дете и се роди такова? Ами ако ти самият се беше родил такъв? Отношението към инвалидите показва що за човек си! Да кажеш, че болен трябва да умре, за да имаш пари за Бугати Широн, си е меко казано ИЗРОДЩИНА! Това, което дели хората от животните е състраданието! Ти мислиш като животно, което живее за да яде и сере! А и кой ти е казал, че данъците могат да идват само от работници с високи заплати? Най много данъци могат да идват от заводи и цехове с големи печалби и малко работници, добив на суровини, транспортни коридори, ДДС и Мита на стоки, данъци на фирми и юридически лица с огромни нетни печалби, държавен бизнес, а сега дори и от държавно копане на криптовалути. Ти си мислиш, че тия 44 милиарда бюджет са дошли от данъците на инженери, фармацевт-продавачи, адвокати, които са създали този бюджет с данъци върху 1000-2000 лева заплати?? Значи си много зле!!! А за спортисти и артисти е абсолютно същото, което бърбориш! На който са полезни той ще им плаща. Аз като не гледам футбол защо да плащам данъци за футболисти?
  • 17 80% deбили

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Кой ти каза бе?":

    Ти си душевен инвалид!!!Напълно здрав съвременен човек няма!!!Всеки страда от някъква болест или несъвършенство...
    А ти трябва отново да влезеш в лудницата от която си избягал...
  • 18 ВАТМАН

    5 0 Отговор
    Занимавам се с бизнес от 23 години.Миналата година поради техническа грешка счетоводителят ми е превел с няколко лева по малко и след броени дни започнаха мейли от НАП.Не мога да си обясня как така не търсят фирми с милиони задължения,освен ако са "НАШИТЕ " фирми.
  • 19 ВАТМАН

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "До 11":

    Я ми обясни как точно паразитират бизнесмените?

    Коментиран от #20

  • 20 До 19

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "ВАТМАН":

    Паразитират като взимат лесни бизнеси, които държавата може сама да работи, но умишлено им ги е отстъпила! Паразитират, като политиците принуждават производителите да не продават директно на потребителите, а да дават на прекупвачи (търговци). Паразитират като пречат на прогреса и държат обществото в зависимост. Паразитират като плащат ниски или никакви данъци, получават субсидии, слагат огромни надценки, плащат ниски заплати, замърсяват
  • 21 Абе

    8 0 Отговор
    Държавата взима месечно по около 250 лева за осигуровки, ДДС, данъци и такси от всеки работник с 600 лева бруто заплата. Какво получава този работник от държавата? Нищо!!! Доплерите се плащат, ехограф се плаща, малко по-трайната пломба се плаща, като цяло всичко се плаща. Държавата взима 1/3 от заплатата на работник, който се води под прага за бедност!!! Това се нарича безскрупулен рекет! Работодателите са ексолоататори, а държавата е рекетьор!!!! В комунизма хората взимаха 200 лева заплати, ама с една заплата се хранеше цяло семейство. Освен това работниците крадяха като за световно от държавните предприятия. Почти нямаше работник, който да не открадне нещо за 100-200 лева месечно от държавата. Сега само мафията краде от държавата, а държавата краде от бедните работници!
  • 22 косио

    4 0 Отговор
    Ами Те в парламента и в правителството всички са си Бизнесмени
  • 23 4567890

    0 4 Отговор
    по-добре да ги опрости отколкото да ги нарине на обора за други оръжия
  • 24 Неграмотен бизнесмен

    4 0 Отговор
    Не скачайте на бизнеса,те опрощават само на ония другия бизнес/ на наште хора/Да публикуват кои фирми имат задължения
  • 25 Яверт

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "ГосТ":

    Пишеш глупост момче. Въобще не си наясно. За да ти обесня обаче е нужно да напиша цяла статия но не съм сигурен че ще преодолеят "убеденият" лобизъм който проповядваш.Лошото е че заблуждаваш много хора и най-много младите. Големият крадец не е малкия и среден бизнес. Те са на ръба на оцеляването и никой нищо не му опрощава като задължения.