13 Декември, 2019 06:31 3 599 24

Млади, красиви, компетентни - дамите във финландското правителство

  • финландия-
  • санна марин

Защо във Финландия жените са така успешни в политиката?

Млади, красиви, компетентни - дамите във финландското правителство - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Финландия си има нов премиер – 34-годишната Санна Марин. В тази страна всеки втори депутат е жена. Жени са и лидерките на петте партии в управляващата коалиция. Защо във Финландия жените са така успешни в политиката?

"Ние сме щастливи и облекчени, време бе да имаме отново жена начело на държавата", казва Тери Хейнила, ръководителка на Националния съвет на финландските жени. Още от 1906 година финландките имат същите избирателни права, както и мъжете. Но досега са имали само две министър-председателки, и то за кратко време.

Бившият премиер Анти Рине подаде оставка миналата седмица, след като в управляващата коалиция са изпокараха. Засега той остава председател на Социалдемократическата партия - до юни следващата година, когато постът вероятно ще бъде поет от Санна Марин.

Под нейно ръководство Финландия ще продължи да бъде управлявана от петпартийна коалиция. Наред със социалдемократите тя включва още Партията на центъра, Зелените, Лявата партия и Шведската народна партия. Интересното в случая е, че всички коалиционни партньори имат жени председателки, като три от тях са под 40 години.

Млади и амбициозни жени по върховете

Да вземем например 32-годишната Катри Кулмуни. Тя става депутатка, когато е на 28 години, а от септември е и председателка на Партията на центъра. Досегашната министърка на икономиката ще поеме в новото правителство поста на външния министър.

Също на 32 години е партийната ръководителка на Лявата партия и министърка на образованието Ли Андерсон. А председателката на Зелените и министър на вътрешните работи Мария Охисало е само с две години по-възрастна от тях.

Жените съставляват общо 47 процента от финландските депутати. Така страната далеч надминава средните показатели за Европа - 29 на сто. Една от причините за това е високата женска квота във финландската политика: жените в страната имат правото да избират и да бъдат избирани от над сто години. Миина Силанпее, бивша работничка във фабрика и чистачка, е първата жена, станала министър - през 1926 година. За сравнение: в Германия първата жена начело на министерство - Елизабет Шварцхаупт - е назначена цели 30 години по-късно.

Наред с рано въведеното избирателно право на жените, Тери Хейнила посочва и още една причина за това защо точно сега толкова много млади дами са в управлението: "Когато тези жени са били още деца, Финландия вече имаше първата си жена-президент на страната - през 2000 година на поста беше избрана Таря Халонен. И младите момичета разбраха, че и жените могат да постигат успехи в политиката."

Много финландци се гордеят с младите си ръководителки. Но има и друго: "Още ликуваме - вижте ни колко сме напредничави", казва по този повод финландската политоложка Сини Копринен. "Но аз мисля, че точно поради тази причина партийните лидерки са подложени на силен натиск да преследват успеха", допълва тя.

Насрещен вятър отдясно

Правителството обаче се натъква на насрещен вятър от дяснопопулистката партия "Истински финландци". На парламентарните избори през април десните популисти за първи път станаха втора политическа сила със 17,5 процента. "След техния успех зачести враждебната реторика спрямо малцинствата и жените", казва Копринен. Според политоложката, в последните години в страната се засилва омразата срещу жените.

"Трябва да гледаме напред и да се борим за доверието на финландците", каза Санна Марин след избирането си в Хелзинки. Тя е определила като свои приоритети защитата на околната среда, социалната справедливост и равноправието.

За социалдемократката нейният пол или нейната възраст нямат никакво значение. "Никога не съм се замисляла за моята възраст и моя пол - мисля за причините, които са ме накарали да вляза в политиката", посочва Марин.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Муя

    30 1 Отговор
    Представете си сега до тях Боко, Кадлев, Тумбак Каракачан и иБанов за разкош... КЛОУНАДА!

    Коментиран от #4

  • 2 Анонимен

    32 1 Отговор
    И тия финландци малко преиграват в желанието си да са модерни. За да ръкиводиш една държава, трябва да си бил повече от 40 години на тая Земя.Финландия не е в размерен район и имат добри отношения дори с Русия, предприятия им са държавни и парите влизат в хазната, а не в офшорки на Кайманите, директорите се избират от комисии и лесно биват уволнявани, ако не си вършат работата.
  • 3 Мачо

    16 3 Отговор
    Само дето не стават за жени...

    Коментиран от #11

  • 4 Бачо Киро

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Муя":

    Не си честен. Трябва да са Цачева, Павлова и тн... 😂😂😂
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ачо Чалгарчето

    17 0 Отговор
    Чакаме ги на коледен календар без дрехи!
  • 7 Друг свят

    19 0 Отговор
    Млади и красиви може, но на тази възраст компетентни е абсурдно. Това обаче е допустимо за тази страна където всичко е частно и се саморегулира. До голяма степен там управляващите са фигуранти.

    Коментиран от #17

  • 8 Рошко

    8 0 Отговор
    Тез ако дойдат за една седмица тука, и ще избягат откачат,
  • 9 Рошко

    2 0 Отговор
    Тез ако дойдат за една седмица тука, и ще избягат откачат,
  • 10 Лорчето от красивия град...!

    3 4 Отговор
    Ще се посмея от удоволствие, че има такива хора по света, тук в нашата страна се радват вече на неуките, старите и грозните...! Не се съмнявам във възможностите на тези доста изкласили държави във всяко отношение...!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мачо

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Име":

    Дали ставам, това го казва жена ми, не друг... ;)

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 муж

    11 2 Отговор
    Чак пък "красиви" ?

    Коментиран от #22

  • 15 Мачо

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Име":

    Нищо двулично и нищо нелогично няма. В единия случай става дума за такива които не стават за жени, а в другия за жена, аз жените (истинските) ги уважавам и обичам, не съм женемразец.
  • 16 Behemoth

    6 2 Отговор
    Финландия е в челото на всички класации мерещи индекс на човешко развитие или щастие а България в края...защо ли се получава така?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Чичак

    7 2 Отговор
    Щото нямат мъже. А едно време е имало викинги....
  • 19 Пёзд сделать политика! Осторожно

    8 0 Отговор
    Веднага 1 милн.бежанци да ги ,,ощастливят и тях! Чудно ми е какъв смях е било в Кремъл,щом са му казали на Путин,какво ръководство ще имат съседите,повече се е смял и от назначаването на Урсула за началничка в ЕС.

    Вячеслав Григориевич -Башка!
  • 20 Един

    1 1 Отговор
    ... ами ще родят ... и дано да е здраво и хубаво! ( за разлика от жълтото от Боко трумп, джонсъм, макарон !)
  • 21 вуйчо Ваньо

    2 2 Отговор
    И Финладия замина, щом са я докарали до там жени да ги управляват. Явно това там е някаква мода жените да се правят на мъже, дори не искат да раждат, а си прокарват закони за присвояване на деца от цял свят. Скоро финландските мъже ще бъдат подложени и на сексуален тормоз.
  • 22 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "муж":

    всяка жена е красива>!!!!!ДОри и да не е красива за теб>,>>
  • 23 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Няма защо да го чета горенаписаното!!! Я сложете нашите в една редица и ги щракнете! Да не би да са дърти, грозни и некомпетентни ?? Някои , като надебелеят много ги изпращаме в Брюксел... Но това е друга тема. " Мравките " по Земята станаха много. Жените и да не раждат , а и защо ли, все тая... И решават да станат шофьорки, кранистки, фрезистки, адвокатки, депутатки, министерки, вицепрезидентки - нищо лошо - най-вече във финансов план !! А точно нашата държава създава такива"прекрасни" условия за семейство и възпроизвеждане на работната сила, че около два милиона млади хора се изнизаха от тази територия. И кой да стане МинистЕр на културата - естествено Елка Трътката - млада, красива, компетентна. Или една друга министЕрка на пътищата и сокаците, която не може да преброи надлезите и подлезите на магистралната отсечка от Ябланица до Боаза. Важното е да са млади, красиви и компетентни !! Нали знаете, защо в клетката на превозвания със самолет лъв, влязла единствено смело стюардесата: " Изяш ме, изяш - казала тя на Лъва - ама после ония тримата пилоти тебе ще шетат !!" И Бъвът подвил опашка..........
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.