928 12

Да поговорим за парите на българските партии

Сега субсидията беше “върната”, но компенсацията остана

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да, логиката се загуби и май вече никой не си спомня защо бе въведена държавна субсидия за партиите, защо след това тя бе отменена и защо наскоро пак бе въстановена на нива от 8 лева за глас. В декемврийската мъгла се скъта и една друга иновация - от лятото партиите получиха право да се финансират неограничено от фирми. Това уж беше въведено като “компенсация” за отнетата им субсидия. Сега субсидията беше “върната”, но компенсацията остана.

Хаотични движения и неясни цели

Тези хаотични телодвижения на политическия промисъл дават на всички чудесна възможност да се упражняват по темата за финансирането на партиите. Всякакви идеи се пускат в пространството, като единственото, което остава неясно, е какво точно се цели с тях.

Какво се целеше например със свиването на субсидията до 1 лев на глас:

- Да се накажат партиите, защото не си вършат работата: Това може да изглежда като благородна и общополезна цел, но всъщност е просто наивно и дори глупаво намерение. Като им се махне субсидията, партиите няма да бъдат “наказани”, няма да останат на сухо, а просто ще станат по-зависими от големи корпоративни дарения;

- Да се изпълни волята на народа от референдума на Слави: Този референдум не произведе задължителен резултат, защото не достигна необходимия кворум. Той просто даде възможност на парламента да вземе решение по въпроса. Парламентът първо реши да не се съобрази с него, а години по-късно се оправда с резултата му. Така или иначе, референдумът не смъква от НС отговорността за решението за субсидията: парламентът е този, който има последната дума;

- Да сме като Германия: Да, но с тази реформа не ставаме като Германия. Многократно беше обяснявано, че германските партии не получават едно евро на глас, а много повече. Първо, те получават по близо евро на глас не само за парламентарни, а и за европейски избори. Второ, държавата им дава малко под 50 цента за всяко евро, набрано от малки частни дарения. Само по тези правила партиите получават над 5 лева за глас. Трето, това е само субсидията на федерално ниво - в отделните провинции партиите получават допълнителна субсидия. Четвърто, отделно партиите получават щедро финансиране от държавата за своите политически фондации, което е сравнимо с това за партиите. Пето, малките дарения на граждани (до 3 500 евро) получават данъчни отстъпки: общата сума на тези отстъпки е около 100 милиона евро на година, които са също форма на държавна помощ. И накрая: партиите получават по време на кампании свободен достъп до публично лицензираните телевизии, който е доста по-широк от нашия. Ако сумираме всичко това, ще видим, че германските партии получават доста повече от 1 или дори 8 лева на глас;

- Да оставят БСП без пари за местните избори: Да, това изглежда беше цел на реформата, но след изборите тя стана неактуална. Проблемът е, че тази цел по принцип е нелегитимна;

- Да сме като САЩ, където партиите се финансират изключително с частни дарения: Освен чрез Вазовото “Хаджи Иванчо, бъди американец”, никой не е защитавал сериозно трансплантацията на американските правила у нас и не е поставял такава цел пред обществото. Въпреки това тя в един момент беше постигната (макар при нас американският модел да е криворазбран, но това е отделна тема). Така или иначе, в САЩ има огромен, плуралистичен пазар с множество различни икономически субекти. В САЩ има и богата средна класа с развита дарителска култура: те са единствената голяма демокрация, в която десетки милиони граждани дават пари за политически цели. За разлика от България, където има олигополни пазари и квази-монополи в медиите - и няма дарителска култура на средната класа. Ефектът от американския модел при нас е просто да засили захвата на малко на брой бизнесмени върху държавата.

За смисъла на държавната субсидия

На този фон решението на парламента да върне субсидията на нива от 8 лева на глас изглежда добро. Но то ще е наистина добро, ако целта на тази субсидия се дефинира и хората разберат защо е необходима. Ако това се направи, ще стане ясно, че в тази област са необходими и допълнителни реформи.

Та с каква цел се дава държавна субсидия на партиите? Да изброим:

- Политически плурализъм и равнопоставеност: Партиите по принцип изпълняват ключова роля в демократичната надпревара и затова част от дейността им може да се финансира от държавата. Субсидията обаче трябва да се дава така, че да не бетонира определени партии на власт - опозицията и малки извънпарламентарни партии също трябва да имат право на достъп до нея. В Германия по-дребните партии получават малко повече на глас от големите - това се прави с цел запазване на политическия плурализъм, тъй като малките и големите партии имат сходни оперативни разходи;

- Намаляване на натиска от страна на бизнеса върху партиите: Основна цел на субсидията е да създаде известна автономност на партиите от бизнеса. Когато разполагат със субсидия, поне теоретично партиите могат да откажат дарение и да удържат собствена политика. Ако са напълно зависими от корпоративни дарения, автономността на партиите де факто изчезва.

Но какъв да е размерът на субсидията? Още преди десетина години след неформални разговори с партийни финансисти бе установено, че в изборна година партиите реално харчат по около 18-20 лева на глас. В тези суми влизат парите от кампаниите и разходите за реклама и организационна дейност извън кампания. Тези числа са спорни и само ориентировъчни, но въпреки това са по-близо до реалността от заложеното в отчетите на партиите или законовите ограничения. Ако субсидията покрива 50% от разходите, тя трябва да е 9-10 лева. От тази гледна точка 8 лева на глас може да гарантира добър баланс между държавно и частно финансиране на политическите партии. За да се изясни реалната картина, по тези въпроси трябва да се направят повече проучвания. Но едно е ясно: парите за партиите така или иначе ще стигнат до тях. Въпросът е по какъв начин и до кои партии. Държавната субсидия дава възможност парите да стигат до партиите по прозрачен, справедлив и запазващ политическия плурализъм начин.

Така стигаме до въпроса трябва ли освен субсидия да има и частни корпоративни дарения. По принцип е добре да има баланс между държавно и частно финансиране. Корпоративните дарения са допустими, но е добре да има таван върху тях. Да, този таван трудно се следи, защото свързани фирми могат да бъдат използвани, за да го заобиколят. Но все пак контролът не е невъзможен.

По-добре късно, отколкото никога

На 3 декември експертната група на ОССЕ по политическите партии излезе със становище по въпроса за редуцирането на субсидията за българските партии до 1 лев на глас и въвеждането на неограничени корпоративни дарения. В тази група влизат изтъкнати изследователи на партиите като проф. Ричард Катц, Фернандо Касал Бертоа, Марчин Валецки и др. В становището се отправя призив за преосмисляне на редукцията на субсидията и ограничаване на корпоративното финансиране. И най-важното: препоръчва се подобни сериозни реформи да не се правят на пожар и с неясни цели, а след продължителна обществена дискусия.

Тази дискусия започва след реформата (на реформата). По-добре късно, отколкото никога.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 боцмана

  17 0 Отговор
  Забрана на партиите БСП и ГЕРБ в България. И БСП и ГЕРБ доказано са я съсипвали и продължават да я съсипват. Партиите в България са си живи фашистки фракции , работещи единствено и само за собственото си благосъстояние и не зачитащи нищо друго. Партии за които човека от народа е на последно място.
 • 2 А вие защо ни взехте в ЕС?

  8 0 Отговор
  Не знаехте ли, че сме шашава територия?

  Коментиран от #4

 • 3 божидар чеков

  6 0 Отговор
  ЗАЩО ВСЯКО НАЧИНАНИЕ ПРОПАДА?! Солидарен съм бил с всички изредили се като опозиция в България. Оказаха се без изключение палачинки или дребни душички, алчни за бонбонки и държавни субсидии. Въпреки това продължавам да търся надежда за промяна. За разлика от Франция и от демократичните държави, тук властта поддържа "опозиционни кръжоци" и губещи кандидати с пари! Тези държавни средства, пръскани от ЦИК върху обречените на неуспех кандидат кметове или кандидат депутати, в името на "демокрацията" - отвличат вниманието. В същност, партийните субсидии затварят устата на всички бенефициенти. Разпада на групата на БСП в парламента по време на последните гласувания, са жалък пример как "народните представители" клекат заедно с властта поради личните им интереси. По този начин управляващите си гарантират спокойно и безоблачно управление и крадене. Отговорът на политическите хитрини на управляващите е - обединение на всички в измитането на корумпирания български парламент! Никакви квартални вождове и партии с по един файтон хора. След като противникът е един, борбата срещу него ще бъде успешна, само ако всички недоволни са обединени.

  Коментиран от #5

 • 4 Евтина работна ръка и пазар.

  7 0 Отговор

  До коментар #2 от "А вие защо ни взехте в ЕС?":

  За туй влезе източна Европа в ЕС.

  Коментиран от #12

 • 5 Ххх

  5 0 Отговор

  До коментар #3 от "божидар чеков":

  Не знам само как си го представяш обединението на всички. Добре е че има личности като тебе. Но, за съжаление има и много от другия тип - егоисти, конформисти, хора, доволни от статуквото или с ниска политическа култура. Все пак ГЕРБ управляват ако не бъркам около 10 години. Макар за тях да гласуват 30 процента от избирателите. А колко от тези проценти са корпоративен вот, купени гласове, мъртви души ? Но, изборната технология е усвоена до съвършенство от управляващите. Имам чувството, че в една Турция, въпреки откровено диктаторските похвати на Ердоган изборите са по честни. Намират си и поредните патерици тип Обединени патриоти и Воля, било чрез купуването им, било чрез прокурорски или друг вид натиск, и след следващите парламентарни избори ГЕРБ отново ще управлява.
 • 6 Този коментар е премахнат от модератор


 • 7 Този коментар е премахнат от модератор

 • 8 Край

  4 0 Отговор
  Референдум за брекзит - 52 процента са за - политиците козируват и изпълняват народната воля нищо че резултати не са задължителни. Референдум в България - 80% са субсидия от 1 лв. и мажоритарни избори - политиците ни казват да правим като вятъра. политиците са еднакви - народите са различни.
 • 9 Този коментар е премахнат от модератор

 • 10 Този коментар е премахнат от модератор

 • 11 Мнение

  3 0 Отговор
  Не знам кой е писал тази статия но ако беше продължил още малко щеше да поиска 200млн. за партия. Субсидиите трябва да имат таван по 2лв. за глас, но не по-вече от 1млн. на партия. Както и праг 3% . Така ще има и за малките и за големите, без да се оливат и да дразнят данъкоплатците. Относно финансирането от бизнеса нека да поемат поръчки, но дали ще смеят, защото ако не ги изпълнят там не прощават. Много по лесно е гарантирани субсидии от народа, а пък с бизнеса ако падне нещо добре дошло.
 • 12 Джуган

  0 3 Отговор

  До коментар #4 от "Евтина работна ръка и пазар.":

  И буферна зона между Западна Европа и Раша

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.