Last news in Fakti

14 Декември, 2019 07:33 2 207 8

Посланик Шърман С. Куо: Щастлив съм да видя напредък в отношенията с България

  • тайван-
  • шърман с. куо

Готови сме да помогнем и сме в състояние да предоставим ресурси и експертиза на нуждаещите се, заяви представителят на Тайван

Посланик Шърман С. Куо: Щастлив съм да видя напредък в отношенията с България - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Посланикът на Тайван Шърман С. Куо присъства на церемония по даряване на ултразвуково устройство на Университетската болница по белодробни болести „Св. София” в България на 13 декември 2019 г.

ФАКТИ получи възможност за ексклузивно интервю с тайванския гост.

ФАКТИ: Добре дошли в България, посланик Куо. Знаем, че седалището Ви е в Атина и Вие ръководите представителството на Тайпе в Гърция. Нека започнем с целта на вашето посещение в София.

Посланик Куо: Нашият офис отговаря и за насърчаване на обмена и сътрудничеството с България. Ето защо аз посещавам България от време на време, за да се срещам с хора от публичния и частния сектор. Но този път съм тук по специална причина. Присъствам на церемония по даряване от името на правителството на Тайван. Участвахме в дарителския проект на усъвършенствано ултразвуково устройство към Университетската болница по белодробни болести „Св. София“. Надяваме се, че то ще помогне на лекарите на престижната болница при диагностицирането и от него ще се възползват пациентите за години напред.

ФАКТИ: Как правителството на Тайван се включи в този проект?

Посланик Куо: Ние се включихме в този дарителски проект към Университетската болница чрез препоръка от Суверенния орден на Малта в България.

През годините нашето правителство си сътрудничи тясно със Суверенния орден на Малта в областта на хуманитарната помощ и медицинските грижи. През последните години моят офис, представителството на Тайпе в Гърция, имаше доста възможности да си партнира с няколко известни български медицински и социални заведения. Ние сме участвали в различни проекти, препоръчани от Суверенния орден на Малта в България, включително създаване на демонстрационни системи за управление на енергоспестяващото осветление в университет и болница, създаване на мобилна система за екскурзоводи в София и предградията, дарение на рехабилитационен микробус за социално-медицински център, даряване на компютърна техника в граничен бежански приют и участие в публикуването на поредица с картинки от деца сираци и др.

ФАКТИ: Бихте ли могли да уточните дейността на вашия офис в България?

Посланик Куо: Тайванското правителство активно реагира на призива на папа Франциск за благотворителен дух и действия и полага сериозни усилия да изпълни ролята си на отговорен участник в глобалния свят. Работим особено тясно с нашия дипломатически съюзник в Европа - Светия престол и със Суверенния орден на Малта - чиято дипломация е фокусирана върху хуманитарната и медицинската помощ.

Но освен да предлагаме медицинска помощ и да предоставяме подкрепа в случай на природни бедствия или международни бежански кризи, ние също така работим с много приятелски страни и партньори в ЕС и по целия свят в различни съвременни проблеми на развитието като околна среда, обществено здраве, селско стопанство, образование и информационни и комуникационни технологии. Това са нещата, над които работим тук, в България, но с акцент напоследък върху сътрудничеството в областта на информационните и комуникационните технологии.

През 2018 г., в сътрудничество с Европейската банка за възстановяване и развитие, Тайван предостави заеми в размер на 8,37 милиона евро на Столичната компания за електрически транспорт на Столична община - за закупуване на до 30 електрически автобуси с нисък под и 12 зарядни станции с технология за бързо зареждане. Този проект е пример за сътрудничество в областта на зелената енергия.

ФАКТИ: Какъв е статутът на отношенията между България и Тайван?

Посланик Куо: Щастлив съм да видя напредък в двустранните икономически отношения през 2019 г. Увеличават се тайванските инвестиции в България. Компанията за части за велосипеди „Davmore Enterprise” понастоящем е съвместна с българска компания в София; Компанията за изкуствена кожа "Limax" започна своята дейност в България. Тайванската „Johnson Health Tech“, третата по големина в света компания за фитнес уреди, след като създаде компания в Гърция, също се разшири и в България. Назовавам само няколко примера.

Всички те са доказателство, че тайванският бизнес постепенно признава големия потенциал на българския пазар. България става все по-привлекателна за тайванските инвеститори и бизнесмени.

Въпреки че двете държави нямат дипломатически отношения, сътрудничеството в търговията, туризма, образованието, спорта и сред народите става все по-силна от година на година.

ФАКТИ: Как виждате перспективата за отношенията между България и Тайван?

Посланик Куо: Тайван е икономическо чудо, история на успеха на демокрацията и силата на доброто. Тайван е готов да помогне и е в състояние да предостави и сподели ресурси и експертиза с нуждаещите се. В допълнение, ние сме нетърпеливи да осъществяваме сътрудничество в различни области със съмишленици като България.

Предвид общия ни ангажимент към ценностите на демокрацията, религиозната свобода и правата на човека, има голям потенциал за по-нататъшно сътрудничество и по-задълбочени отношения между Тайван и България.

Работим в разработването на иновативни подходи за укрепване на нашите отношения и повишаване на популярността на Тайван в България. Надяваме се бъдещите ни предложения да получат по-положителен отговор от правителството на България и от българския народ.

Благодаря!


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 2 Отговор
    ГОСПОДИНЕ а знаете ли как живеят обикновените хора в БЬЛГАРИЯ
  • 2 7777

    4 0 Отговор
    Най добре е да инвестират малко Тайвнска администрация в БГ да копират едно към едно модела и законите на Тайван и да се оправяме най после.

    Коментиран от #3

  • 3 Сингапур

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "7777":

    Прав си, то се видя че нямаме капацитет сами да измислим работещ модел и закони.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 СссереМ

    3 5 Отговор
    САЩ даряват,Тайван даряват Германия тоже както и много други държави, само рашка нищо не дарява освен копейки за платените тролове.

    Коментиран от #7

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    ИМА И ОСТРОВ ТАЙВАН
  • 7 Бай хой

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "СссереМ":

    Какво ти дари сащ? Освен Мариците с ток на десеторна цена и осем самолета от преди половин век за три милиарда?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.