Last news in Fakti

14 Декември, 2019 12:54 7 397 31

Алчност и безразличие: аферата със сърдечните стентове

  • стент-
  • кардиолог

Кардиологичните болници в Пловдив и Пазарджик едва ли ще са единствените, върху които падна подозрението, че поставят без необходимост стентове

Алчност и безразличие: аферата със сърдечните стентове - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кардиологичните болници в Пловдив и Пазарджик едва ли ще са единствените, върху които падна подозрението, че поставят без необходимост стентове на случайно или неслучайно подбрани хора. Предполага се, че основната цел е бързо и безнаказано източване на монополиста Национална здравноосигурителна каса (НЗОК). За сходен случай наскоро беше съобщено и от Плевен. Вероятно основната причина за скъпоструващата акция на фона на мизерията в общинските болници е фактът, че за един поставен стент клиниките получават около 2000 лева като дял от стойността на клиничната пътека.

За пари и в нарушение на лекарската клетва

През октомври жител на Троян посещава в една плевенска клиника наскоро оперираната си съпруга, която има назначен контролен преглед. По време на процедурата предлагат и на него контролен преглед, при това безплатен. Човекът няма никакви оплаквания и затова е шокиран, когато му съобщават, че има сериозно запушване на сънната артерия. Предлагат му да постъпи за обстоен преглед по съответната клинична пътека. Правят му и няколкото обичайни изследвания, след което го уведомяват, че е крайно необходимо да му се постави стент - за да се премахне откритото артериално „запушване“. След консултация със своя близка лекарка той обаче решава да не се подлага на опасната процедура. Съобщава на персонала, но получава отговор, че трябва да остане още един ден, за да приключи срокът за престой по скъпата клинична пътека и така клиниката да си вземе парите. В противен случай пациентът дължал 270 лева. Той се съгласява и на другия ден му правят твърде опасната коронарография, без да му съобщават за взетото вече решение покрай нея да му поставят и стент. Тази манипулация е инвазивна и потенциално животозастрашаваща. Стент се поставя при крайни състояния на почти пълна блокада на кръвоносен съд, а клиниката трябва да получи задължително информирано съгласие от пациента, след като му разясни всички рискове.

Пациентските организации бият тревога

Шефът на Центъра за защита на правата на пациентите д-р Стойчо Кацаров не е учуден от безразборното извършване на излишни, но скъпоструващи инвазивни процедури в българските клиники. Сигнали за подобни интервенции Центърът и останалите неправителствени организации, защитаващи правата на пациентите, получават не от вчера. В интервю за ДВ той казва: „В случая става дума не само за криминален акт по отношение на пациента, но и за източване на Здравната каса. Подобни престъпления се придружават и от съставяне на медицински документи с невярно съдържание. Всичко това е следствие на силно занижения контрол на Здравната каса върху одобряваните разходи на специализираните клиники. Касата следи не за верността на представените документи, а за формата на попълването им – дали има данни за изследванията, дали има дата, дали има поставен подпис където трябва."

Д-р Кацаров твърди, че тази практика създава условия за злоупотреби с парите на данъкоплатците. Той добавя, че скъпите процедури, включително и предварителните изследвания, причиняват не само финансови щети, но понякога носят и значителни рискове за пациента. Каква например е опасността при поставянето на стентове?

„В тези случаи инвазивната процедура наистина може да причини фатална тромбоза. Освен това ненужните стентове препятстват извършването на животоспасяващи байпас-операции в бъдеще. Приказките, че на пациента „нищо няма да му стане от един стент“, са абсолютно подвеждащи“, категоричен е д-р Кацаров.

Колегата му д-р Станимир Хасърджиев, който ръководи Националната пациентска организация, припомня как наскоро на един пациент била ампутирана дясната ръка - след коронарографското изследване, което предхожда поставянето на стент. Случаят е бил потулен, виновниците не са понесли никакво наказание. Човекът, който е международен шофьор, изгубил и работата си.

Как го правят в САЩ

Американската кардиологична асоциация е приела десет много ясни показатели, които трябва да са изпълнени, за да попадне пациент в списъка за извършване на опасни инвазивни процедури. Те включват редица показатели за състоянието на сърцето и кръвоносната система на болния, за възрастта му и придружаващите заболявания, за резултатите от кръвната картина и образната диагностика. Критериите са приети като задължителни в много държави по света, но не и в България, където имат само пожелателен характер, казва д-р Кацаров. Според него, все повече пациенти в България вече получават високотехнологична кардиологична помощ. Благодарение на нея през последните 10 години смъртността от инфаркти е намаляла два пъти, но пък фаталните изходи от мозъчни инсулти остават рекордно високи за Европа.

Проверете здравноосигурителното си досие

За д-р Хасърджиев основният проблем при финансирането на скъпоструващи инвазивни процедури остава несигурността дали парите наистина отиват там, където са нужни. Той призовава всички граждани да се възползват от възможността да видят собствените си здравноосигурителни досиета в Здравната каса и да се уверят, че записаните в тях суми са били действително изхарчени за лечение, рехабилитация и профилактика. Голям проблем за България е липсата на наистина независима медицинска експертиза при делата, заведени от семействата на починали пациенти или от потърпевши. Става дума за дела заради лекарски грешки, немарливост и откровен цинизъм като ненужното поставяне на стентове и други импланти в името на бързата печалба, посочва д-р Хасърджиев. „Вещите лица в съда са обвързани с лекарските гилдии и затова е необходимо при подобен род дела да се търсят задгранични експерти“, заключава шефът на Националната пациентска организация.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    38 1 Отговор
    Не алчност и безразличие, а престъпление и убийство. Да ги наречем с истинските имена-убийци и престъпници.
  • 2 8588

    33 1 Отговор
    ДОКАТО НЯМА ЗАТВОР ЗА ЛЕКАРИ С ДОКАЗАНИ ЗЛОУПОТРЕБИ НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ НИЩО.
    ИНАЧЕ ИЗПИТВАМ ОГРОМЕН РЕСПЕКТ И БЛАГОДАРНОСТ КЪМ ТЕЗИ ЛЕКАРИ, КОИТО СИ ГЛЕДАТ СЪВЕСТНО И ОТГОВОРНО РАБОТАТА И ТАКА СПАСЯВАТ ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ. ГОСПОД ЗДРАВЕ ДА ИМ ДАДЕ.
  • 3 ГосТ

    21 2 Отговор
    Ужас....такова нещо като тая българия (с малка буква) няма никъде 🤮. И какво, единственото спасение е да молим навън да ни спасяват от нас самите...
  • 4 ърп

    17 2 Отговор
    Къде е така-наречената лекарска етика и хипократова клетва? Затова посегателствата върху медици ще се криминират.За да не ги бият,когато заслужават.Всичко е пари!
  • 5 Малийй

    3 13 Отговор
    По-тъпа статия не бях чел отдавна. Коронарографията не е животозастрашаваща, дори не се прави с пълна упойка. Случаят с Троян е смешен, защото никой не може да ти направи процедурата без твое съгласие - попълват се едни документи. На следващо място не струва 2000 лв .а около 7-8 000. Трето - уверявам пишещия, че ако отиде на преглед, дори при приятел, ще му открият поне няколко истински повода да му сложат стент. Знам за човек с над 60. Да отстрелваме инвазивни кардиолози това някаква нова мода ли е?

    Коментиран от #10, #11, #22, #24

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 5 Отговор
    бялата МАФИЯ в действие
  • 7 Коректен

    13 1 Отговор
    Тя затова съществува касата - за да я точат.
    А за клетвопрестъпниците законът не предвижда наказания.
  • 8 Лекар БГ

    18 1 Отговор
    Наистина цинизъм ,велика алчност и безочие.
    Лапане.
    А стотици други лекари,спасяват живот и помагат.
    Безсрамниците,поне малко не ви ли е срам от останалите си колеги?Че за болните не ви пука е повече от ясно.
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 2 Отговор
    това са тьрговци не и доктори
  • 10 Коректен

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Малийй":

    Да отстрелваме крадци - това е модата. Ама нещо пистолета го няма, а патроните са халостни.
    Защо преди всяка операция по процедура не се прави консултация с произволно избран лекар в друг град и болница и след това при съгласие и от двамата да се оперира, а при разкрити нередности и двамата да го отнасят?
  • 11 ГосТ

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Малийй":

    Абе "братчед" пишещите са двама, и двамата са лекари,ако не си забелязал !
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 4 Отговор
    вижте пред всяка болница докторите лекарите карат льскави коли
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 2 Отговор
    вКОЗЛОДУЙ управителката на БОЛНИЦАТА ОЛГА НИКОЛОВА си паркира джипа почти до входа на болницата

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Емил

    9 1 Отговор
    Всяка ситуация при която един поръчва музиката, а друг плаща води до подобни извращения! Сбъркана е системата! Ако пациентите сами контролираха средствата си от здравната система, ще е съвсем различно!
  • 16 Биде

    9 1 Отговор
    Къде отиде хипократовата клетва???????????????????!!!!!!Косата ми настръхва като чета как за няколко хиляди убиват човек или насила го разболяват! Може би едни строги ефективни наказания от поне едно 5 години би имал ефект, но при сбърканата ни съдебна система и много по-тежки случаи оставащи ненаказани няма да доживеем да го видим
  • 17 гост

    8 0 Отговор
    пращаите го у панделата там има по добри хирурзи анални стентотове с крем кураж щему слагат сека вечер
  • 18 мани мани

    6 1 Отговор
    преди години ходих на селективна коронарна ангиография (скаг) в пловдив в тая клиника дето е кажи речи извън града :) една много дълга болница май на някой светия беше кръстена, ама не помня :) вътре е като село :) огромна е ... е, сетихте се коя е, защото друга такава грамадна болница в пловдив няма! та полежах май две вечери бяха, не помня, но още на първия ден ме грабнаха да ходя да ми слагат т'ва контрастно багрило/мастило, за да гледат имам ли запушени артерии, вени около сърцето... оказа се, че всичко е наред, та сега с тия нашумели случаи на ей така произволно слагани стендове с цел печелбарство, си викам добре, че не станах жертва и да ми сложат стенд... думи нямам! горките хора, станали жертви :( обричат ги на по-ранна гибел така!
  • 19 мани мани

    5 2 Отговор
    тия "лекари" трябва веднага да бъдат вкарвани в затвора, но е хипер трудно да се докажат тия неща... при мен всичко е минало добре, защото бях при ЛЕКАРИ, а не уроди! обърнаха ми голямо внимание, а имаше сума пациенти и на всички се обръщаше супер хубаво внимание! беше чисто в болницата, апаратурите бяха на световно ниво, като всъщност само там в тая болница имат най-модерната техника в цялата страна! относно скаг-а! на ден правят по десетки скаг процедури! дано там не злоупотребяват, ама досега не съм чул там да има такова нещо! затова ходете в пловдив! само там, защото има двама-трима лекари, които я правят тая процедура скаг и изобщо стендове, и са най-добрите в бг кочината, а и само там е най-добрата апаратура в кочината ни!
  • 20 мани мани

    2 2 Отговор
    ако не бях за стенд, а ми се беше случило да попадна на престъпници, то сигурно нямаше да съм жив вече! така се скъсява живота на здрав човек като му се сложи стенд/ове! трябва и всяка година да се ходи, за да те гледат да не би да се е изместил/и или да са се запушили, уж запушили... много внимавайте! но по принцип още тогава на скаг решават на момента дали да се слага стенд и си слагат без да те питат или да ти искат разрешение... т'ва е при докторята престъпници! при читавите доктори, предполагам ще те уведомят и искат разрешение, незнам :) определено докат' си лежиш си в техните ръце :) спокойно могат да си те излъжат, че си за стенд :) че и компакт диск ми дадоха :) така и не съм зяпал записа :) инак зяпах онлайн на монитора :) даже си намерих стеснение, ама щом те не са намерили, значи съм нямал :) аз не разбирам :)
  • 21 мани мани

    1 2 Отговор
    та ако някой от вас ще ходи на скаг, то ходете в пловдивската болница - УМБАЛ Свети Георги ЕАД, гр. Пловдив ... сега я издирих :) помня, че някъв светия беше :) ами то т'ва е и най-голямата болница в кочината ни... вътре е все едно си в село! има си магазини и т.н. :) не ми допада, че чак има магазини и к'во ли не, ама... може да се нарече и мини град :) бе огромно е ве :) няма друга такава грамадна болница! поне аз нз да има :) ходете само там на проверка дали сте за стенд! там са докторите! не се лъжете, че само в софията са най-добрите, пф! най-добрата кардиоложка е в димитровград! най-добрите лекари са в южна българия! т'ва ако не го знаехте, вече да го знаете! на второ място са във варна и чак на трето са в любимата ви софия! казах!
  • 22 Уйчо

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Малийй":

    малчо изпий си розовото хапче и тогава пиши , пълен профан си.
  • 23 мани мани

    3 3 Отговор
    като ви се сложи стенд и трябва и лекарства да се пият всекидневно... старците в болницата имаха сложени по два стенда, но са и имали нужда от тях, та си имаха по една торбичка пълна с лекарства и ми разправяха кои хапчета са за сутринта, кои за обед и кои вечерта да изпиват :) ужас! стана ми лошо кат' ги гледах и си виках и аз ли ше съм така с торбичка пълна с лекарства :) а хаповете били скъпи... бетаблокерите бяха най-евтините в торбата :) та направо си обричат на гибел здравият човек, ако му сложат стенд/ове ей така без нужда, уж че имало нужда :) мани мани мани ... мъни мъни мъни 'сичко е за мъни ... душата си продават за мъни ... мани, мани бягай :) затвор трябва! 20г. строг тъмничен без право на замяна! без право на работа, за да се излежат пълни 20г.
  • 24 мани мани

    0 3 Отговор

    До коментар #5 от "Малийй":

    чак пък документи :) сигурно съм ударил един подпис на едно листче, но дори не помня... то е, че давам съгласие да се направи процедурата, която наистина не е животозастрашаваща, но ако не се слага стенд ей така с цел печелбарство! при нужда, разбирам да се сложи, това го решават поне двама лекари там на място и т.н.
    упойката е местна на китката, защото там те дупчат с игла и вкарват микро тръбичка по артерията, после вливат мастилото и зяпат на мониторите... скаг е изследване/диагностика и само по себе си не е опасно, но е възможно да ти наранят вената и да те боли, но мен не ме боля... един дядка го боля много :) пристягат те после силно в китката със специална превръзка... опасно е, когато ти сложат стенд/ове, а не си за стенд! скъсяват ти живота и ще си заминеш по-рано, отколкото е трябвало да бъде! сега разбра ли? или нищо не разбра :) инак когат' си за стенд, то ти спасяват живота, но е много тънка врътката :) а, ходи разбери за стенд ли си или не :) затова на място ще откажете стенд и ще ходите и при други лекари, за да си изкажат и те мнението и чак тогава ще идете за стенд, ама в пловдив и никъде другаде, 'щото там са лекарите, които поставят читаво стендове! а най-добре е да не припарвате до болниците :)
  • 25 мани мани

    1 3 Отговор
    сигурно съм полежал към 15-20мин. незнам колко... цялата процедура да траеше към 20мин. ... обаче ако си за стенд, то си става по-дълго времето... може и час да отнеме знам ли :) препоръчвам ви да не бързате да позволявате слагане на стенд! след пловдивската болница, идете и в софия, да се допитате до поне двама големи лекари там и ако кажат, че сте за стенд, то се върнете в пловдив, за да ви го сложат! ами т'ва е от мен :) какъв троян, пазарджик, т'ва трябва да си луд, за да позволиш на тамошен "лекар" да ти прави скаг и после да ти и каже, че си за стенд и там да си го слагаш!!!!!! трябва да си много тъп и много луд!!!!!!! не опорочавайте пловдив!!!!!! може би из пловдив в някакви смешни клиники се правят тия далаверки, но в грамадната болница, най-голямата на балканите, това го няма! относно пловдив, че ставали такива измами, то да се счита, че се отнаса за малки частни клинички! посочих ви коя е читавата болница! там се обичават и най-добрите ни лекари! точно така, в пловдив, да не си мислите, че в софия са най-добрите? най-добрите лекари винаги ги е вадил ПЛОВДИВ!!! после е софията, любимата ви софия... ходете там в смога :) скаг и стендове само в свети георги! казах!
  • 26 лекар Швеция

    4 0 Отговор
    За съжаление този процес върви отдавна.Източването от касата на огромни суми за инвазивни кардиологични процедури е свързано с политици.Например нароилите се кардиологични болници напоследък са собственост на ДПС-всички които завършват на -мед.Други са на Чайкафарма,трети на Черепа.Цялото здравеопазване е сбъркано,няма контрол,разсипия.В нормалните държави акцента е на профилактиката.Революция трябва...
  • 27 цацар сотиров и гешо иванов

    4 0 Отговор
    Ситуацията се преекспонира, ние вярваме че лекарите са действали в съответствие с клетвата на Хипократ и са се постарали да положат максимални грижи за пациентите. Няма основание за разследване и дори с уважение бихме предложили на Дел. П. И Ахм. Д. смело да навлязат в бизнеса със стентове.
  • 28 За пари

    3 0 Отговор
    набиват на хората стентове като пирони, а реват че няма пари за детско здравеопазване. Явно сега искат да ни накарат да ги финансираме по специалности. Наглостта лекарска нема граници.
  • 29 Дърт Комунист

    3 0 Отговор
    Нали искахте демокрация и банани целогодишно. Ето ви го желанието.Честито.
  • 30 Гост

    0 0 Отговор
    Общественна тайна е ,че като проверяват някоя болница от медицински одит на каквото са откраднали им се дава 10 процента и се пишат някакви дребни забележки и всичка се замазва.
  • 31 Емил

    1 0 Отговор
    Докато свят светува,бедния на богатия ще робува,най гнусната черта в човека АЛЧНОСТА