Last news in Fakti

15 Декември, 2019 10:42 6 315 46

"През комунизма не беше по-добре, но се чувствахме по-добре"

  • лавиния бранище-
  • николае чаушеску-
  • румъния-
  • комунизъм-
  • deutsche welle

Трийсет години след края на режима на Чаушеску все още много румънци са объркани в оценката си за близкото минало. "Не беше по-добре, но се чувствахме по-добре", казва за ДВ румънската писателка Лавиния Бранище

"През комунизма не беше по-добре, но се чувствахме по-добре" - 1
Лавиния Бранище
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Някои ги наричат „румънска революция“, други оценяват по-трезво събитията от декември 1989 година. Но какво всъщност се случи тогава? Какво знаят младите румънци по въпроса и изглежда ли случилото се тогава по-ясно за възрастните хора днес? Във втория Ви роман „Соня вдига ръка“ главната героиня се опитва да намери отговори на много от тези въпроси. Вие сте била все още дете през 1989-а. Защо темата е толкова важна за Вас?

Лавиния Бранище: Най-новата история на Румъния трябва да се превърне в учебна дисциплина. Аз самата не научих нищо за комунизма в училище. През 1990 г., когато тръгнах на училище, все още се използваха старите учебници, от които и майка ми се е учила. През 2001 г. нищо не се беше променило - същите учебници, същата история. А смятам, че е много важно тази тема да бъде засегната в учебните часове. Със сигурност обаче има и голямо значение кой пише тези книги и от каква гледна точка се разглеждат събитията от декември 1989 година.

Това, което научих по време на проучванията ми за книгата е, че през 1989 г. не е поставена рязка граница между преди това и след това, нищо старо не е свършило, за да започне нещо изцяло ново. В никакъв случай. Според мен младите хора днес трябва да разберат този факт, както и всички ние: откъде идваме и защо Румъния днес е такава. През декември 1989 г. не започнахме от нулата, “чисти и без вина”, както се казва в романа ми. В политиката са си същите хора или техните наследници. И те продължават да оставят своето наследство... Така че е много важно да знаем откъде идваме

"Кога най-накрая ще развиеш социално съзнание?", пита в книгата Вашата героиня Соня. Смятате ли, че младите хора, и румънците като цяло, не са достатъчно социално ангажирани?

От дълго време сме летаргични, но имам чувството, че сега нещо започва да се променя. Започнахме да се ангажираме повече, да протестираме, да участваме и да осъзнаваме, че сме част от някаква общност. Живеем в отворен свят, можем да пътуваме навсякъде и да видим как другите са решили проблемите си. Тези преживявания ни насърчават да „вдигнем ръка“, макар и все още колебливо. Мисля, че нещо се случва с нас дори в момента.

Отношенията майка-дъщеря, отсъстващият баща, връзката между двама млади също играят основна роля във втория ви роман. Както и взаимовръзката с комунистическото минало. В този контекст възниква въпросът: не съдим ли прекалено строго родителите си? Не ги ли обвиняваме, че не правят достатъчно, за да се противопоставят?

Това е въпрос, на който все още нямам отговор. Темата ме вълнуваше още преди да започна работата си върху книгата. Какво направих тогава? Например прочетох как дори тийнейджъри и ученици са били вербувани от тайната полиция. Опитах се да се поставя на тяхно място. Или да си представя, че съм писател, който е преследван. Както и какво би било ако семейството ми беше заплашено. Щях ли да съм смела тогава? В ретроспекция нещата винаги изглеждат различно. Наистина не знам колко смела бих била тогава. От друга страна, ако мнозина са мислили по този начин, не е чудно, че се е стигнало дотук. Трудно е да се прецени.

Неотдавнашно изследване на компанията за маркетингови проучвания Ipsos по темата “30 години след промяната в Европа” показа шокиращи резултати: Повече от половината румънци (52%) смятат, че са били по-добре по време на комунизма. В романа си пишете по същата тема: „Не беше по-добре, но се чувствахме по-добре“.

Тези думи принадлежат на един от любимите ми професори в университета. Вероятно днес той е доста по-зле финансово. Но паметта има своите трикове: ако не забравяхме всичко лошо, което ни се случва, сигурно бихме полудели. В крайна сметка само чрез забрава можем да оцелеем. Една от причините за тази носталгия е може би болезнената загуба на тогавашната младост… Учудващо е как младите румънци, които не се преживяли комунизма, се увличат от леви идеи. При това доста крайни идеи. Но такава носталгия съществува не само в Румъния. Спомням си, че в някакъв автобус в Испания чух един възрастен човек да казва, че му липсвал Франко.

В книгата си описвате как на една обществена дискусия за комунизма жена от публиката казва, че се чувства "объркана", защото на 37 години в комунистическа Румъния била имала собствен апартамент и всяка година можела да си позволи да ходи на почивка. А синът ѝ днес, който е на същата възраст, не може...

Мисля, че мнозина в Румъния са доста объркани от това.

Румънската писателка и преводачка Лавиния Бранище живее и работи в Букурещ. Първият ѝ роман с румънското оригинално заглавие „Interior zero“ бе обявен за най-добър роман на годината в Румъния през 2016 година. Втората ѝ книга "Sonia ridică mână“ (“Соня вдига ръка “) е публикуван през ноември 2019 г. в Германия. Б България нейните романи все още не са преведени.

Източник: Deutsche Welle


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Комуниста

    72 11 Отговор
    1990г Николае Чаушеску им оставя(0) $ външен дълг 2007г когато влизат в ЕС дъгът вече им е 45 милиарда $, 2019г вече им е 96 милирда $!

    Коментиран от #6

  • 2 Статист.

    87 10 Отговор
    Равносметката излиза лека полека налице източна Европа беше подлъгана с дранкулки и стъкалца и обещания от Запада за светло бъдеше а то какво стана?

    Коментиран от #3, #4, #31

  • 3 Забелязъл.

    50 4 Отговор

    До коментар #2 от "Статист.":

    И какво ще има да става още ???????
  • 4 Комуниста

    58 6 Отговор

    До коментар #2 от "Статист.":

    Какво стана ли, стаха роби и пазар без икономика зависими от подеяния под формата на супсидии от господарите си в Брюксел !
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    73 15 Отговор
    бяхме добре имаше работа ред сигурност вярно не можеше да се пътува свободно в чужбина но имаше работа имаше предприятия заводи който СДС и ИВАН КОСТОВ СЪСИПАХА СЕГА Е ГЛАД БЕЗРАБОТИЦА ПРЕСТЪПНОСТ ПРИ СОЦА НЯМАШЕ ТАКАВА ПРЕСТЪПНОСТ имаше ред убиваш получаваш смьртно наказание което ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ ОТМЕНИ имаше ТВУТА за хулигани

    Коментиран от #17

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    44 15 Отговор

    До коментар #1 от "Комуниста":

    господине чаушеску ижена му бяха ликвидирани без съд на секундата това не е нормално
  • 7 Кришна

    70 11 Отговор
    Аре стига с тая мантра, че носталгията идвала от жалбата за младостта. Това е абсолютна лъжа. Ако демокрацията е нещо много хубаво, никой няма да изпитва носталгия по соца. Това са очевидни неща.
  • 8 Факт

    61 11 Отговор
    Щом си се чувствала по добре означава че е било по добре
    Нашият дълг беше 11милиа. и действаща икономика
    СИВ ни даваше сигурност, а сега новият съюз ни краде и обвинява в некъдърност, че не можем да се справим с корупцията
  • 9 Факт

    32 9 Отговор
    Щом си се чувствала по добре означава че е било по добре
    Нашият дълг беше 11милиа. и действаща икономика
    СИВ ни даваше сигурност, а сега новият съюз ни краде и обвинява в некъдърност, че не можем да се справим с корупцията

    Коментиран от #16

  • 10 Генерал

    65 6 Отговор
    Носталгията по соца е плод НЕ на заблудата на народа,а на копнежа му по ред, сигурност, здравеопазване,прилични доходи.Когото либерал демократите постигнат това, миналото ще бъде затворена страница.
  • 11 Анти милиционер

    48 7 Отговор
    Защото нямаше Сорос и евреи.
  • 12 no name no face no number

    43 5 Отговор
    Комунизъм никога и никъде не е имало, но капиталистите от ДВ изобщо нямат и представа за какво иде реч и те са коне с капаци както всички западняци.
  • 13 Behemoth

    53 2 Отговор
    Ми то това е фатката...вътрешния ти мир останалото е храна и покрив....сега е пълно с идиоти каращи коли за стотици хиляди и употребяващи препарати за да запълнят ужаса в душите си...
  • 14 Киро

    33 6 Отговор
    И наще ще се сетят, ама ще е късно! Като ни разпундят толерантно европедерасите!

    Коментиран от #15

  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 6 Отговор

    До коментар #14 от "Киро":

    господин киро пп герб ИСКАТ ДА ПРОКАРАТ ДЖЕНДЪРСТВОТО У НАС НЕЕ ПРАВИЛНО ТОВА редно си е нормалноста в семейството мъж жена деца мъж хетеро жена хетеро и е стествено техни деца
  • 16 Икономиста

    55 10 Отговор

    До коментар #9 от "Факт":

    Прословутият външен дълг на България към 1989 беше 10,7 милиарда долара.Ако приспаднем дължимото от чужди страни,става около 3-4 милиарда долара.Нека приемем 11 милиарда, тогава населението беше около 9 милиона. Това прави около 1220 долара на човек. А обявиха България за фалирала?!?! За 2018 външният дълг на България според БНБ е 33 милиарда евро (4700 евро на човек!) , но капиталистическата ни икономика не се счита за фалирала!!! Изводите са излишни!

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ЗЕВС

    25 2 Отговор

    До коментар #16 от "Икономиста":

    Дългът на България към 1989 не е10,7 млрд. $

    1. Разчетните погашения на основния дълг (главницата) по кредити от чужбина на страната до края на деветата петилетка са следните:

    -1988 година 1 900 млн. вал. лева;
    -1989 година 2 100 млн, вал. лева;
    -1990 година 1 950 млн. вал. лева;
    общо :в края на петилетката 5 950 млн. вал. лева.

    2. Разчетените плащания на страната по
    лихвите от Чужбина за същия период са:
    -1988 година 440 млн. вал. лева;
    -1989 година 440 млн. вал. лева;
    -1990 година 420 млн. вал. лева;
    до края на петилетката 1 300 млн. вал. лева".

    Общо за трите години
    Главница; 5, 950 млн. вал. лева
    Лихви; 1, 300 млн. вал. лева
    Общо; 7, 250 млн. вал. лева, това е при положение, че сметката не е плащана, за последните три години.

    Запитване на следствието по Дело N 4 от 1990 г. към Иван Костов, тогавашният министър на финансите, за анализ на икономическата катастрофа на България, той отговаря с писмо, че от 1960 до 1989 г. бюджетът е бил приеман с превишение на приходите над разходите, тоест без дефицит!
    Това според Костов поражда "юридически проблем" за търсенето на отговорност, тъй като липсват "вредите", камо ли в "особено големите" размери". -Това означава, че всички суми към кредиторите до 1989г. са били изплащани редовно! В интервю с Тодор Живков, самия той казва, че дългът на България е около 3 млрд. $
  • 19 ЗЕВС

    37 3 Отговор
    В края на 1989 г. оценката на предоставените от Република България правителствени кредити на развиващите се страни възлиза на 2,8 млрд. щатски долара. Отделно задълженията на СССР.
    към България възлизат на $ 132 милиона долара.
    Като сложим и 2 млрд. долара резерв на България в Швейцарска банка, излиза, че икономическата катастрофа е била в главите на шепа хора.

    Според Министерството на външните икономически отношения в края на 1988 г. България е отпуснала държавни заеми на 28 развиващи се страни.

    Дългът на Ирак към България възлиза на 1,7 милиарда долара. Орешарски министър в правителството на Сергей Станишев, опрости 80% от дълга. България получава $360 млн. Либия 344 млн.
    -Алжир, 303 млн. -Нигерия, 79 млн. - Ангола, 63 млн. - НДР Йемен, 56 млн. Списъкът продължава.
  • 20 Уточняване

    24 6 Отговор
    Определят комунизам като: От всеки, според възможностите, на всеки, според потребностите. Разни бръщолевения за комумизъм отиват само на СДС и компания, в т.ч. ГЕРБ, но не о на разни "кръстници". Кпе е лошото - не го доживяхме, с се оказахме в демократичната помия.
  • 21 Кинбо

    7 16 Отговор
    Така беше напълно си прав на оня от Козлодуй не му обръщай внимание напълно неадекватен дебил е и страда от раздвоение на личноста даже си личи и от правописа му с главни и малки букви може да пише само един луд.
  • 22 Антикомунисt 1

    22 34 Отговор
    Това е най-обидната "дискусия", в която съм участвал! Защо има носталгия?!? Няма носталгия, това е измама и мит!!! Ако в една малка част от хората има носталгия, то и това е обидно, защото беше едно отвратително, сиво, безперспективно време и нищо нямаше по магазините и в живота ни, и ако имаше, то беше пълен боклук, типичен за народната република и за СИВ. И в корекомите също се продаваха пълни боклуци, това бяха някакви смесени "лафки" с най-необходимото за чужденците, които ни посещаваха.
    Защо все пак има носталгия? Защото времето не изискваше нищо от човека, освен съгласие, покорство и лицемерие. Това беше прекрасно време за малкия човек – може да е без качества и образование, но да е член на БКП и става цар, да не носи никаква отговорност и да си живее живота на нечий гръб. Живеехме скрити зад системата и тя се криеше зад нас и така 45 години – подлост, предателство, лицемерие, фалш ни заливаха от всякъде. Казвахме на черното бяло и на лъжата истина и така 45 години. И ако нещо е го е имало и е било евтино, днес го плащаме с лихвите, защото България е една и съща държава до 89 и след това. Плащаме и децата ни също ще плащат, точно заради тази носталгия и заради националния ни танц – една напред и две назад!
    Айде, сега ходете и си носталгувайте!

    Коментиран от #27, #36, #38

  • 23 ГосТ

    6 4 Отговор
    "Кога най-накрая ще развиеш социално съзнание?" Кога ??? Да,разбира се че университетските преподаватели и учените (които по онова време оборудваха съветските космически апарати с изчислителна техника,нашите учени) са по бедни. По богати са тея от плод'зеленчука. Кои са богати ? Истинските лекари ?
  • 24 ДВ трол медията

    36 8 Отговор
    Много по-добре беше в комунизма!!! Не е било Рай, ама в сравнение с демокрацията е било Рай!!! По време на комунизма технологиите бяха 10 пъти по-слабо развити в цял свят, но хората се хранеха повече, спаха повече, пътуваха повече, имаха повече приятели, по-спокойни бяха, боледуваха по-малко, експлоатираха ги по-малко, пенсионираха се по-рано

    Коментиран от #30

  • 25 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 8 Отговор

    До коментар #17 от "ХА ХА ХА":

    господине има си информации в интернет имало е крадци имало е убиици а студента който превъртяна коледа 72 или 73 или 74 година като гледал кръстника и уби хора в студентското общежитие
  • 26 Начо

    16 16 Отговор
    През соца си бяхме скотове и се чувствахме като скотове.
    Имаше една каста от т.н.активни борци които си живееха на гърба на другите и те бяха добре.
    После,същите,решиха да станат капиталисти и сега пак са добре.
  • 27 Възрастен

    16 17 Отговор

    До коментар #22 от "Антикомунисt 1":

    Абсолютно си прав за всичко, както и коментар №17 , към него да добавя , че имаше и корупция навсякъде в университетите, болници тия меркантилни доктори не са от вчера , да започнеш работа някъде с добро заплащане също ти извиваха ръцете за рушвет !
  • 28 Йозеф

    16 23 Отговор
    През комунизма всичко беше спряло. Чакаш 10 години за пробит руски курник, като внасяш пари предварително, в магазините имаше само хлеб, лимонада и контакти, за кренвирши се извиваха опашки. Караха ни да се кланяме на препарирания комунист, а децата ни пращаха на военно обучение - да се научим да убиваме идеологическият враг от развитите страни.

    Коментиран от #37

  • 29 Чичо Тони

    17 0 Отговор
    Ами то важното е как се чувстваш, а не как ти обясняват, че трбва да бъде.
  • 30 Консерватор

    16 24 Отговор

    До коментар #24 от "ДВ трол медията":

    Ти в казарма бил ли си? Платиха ли ти нещо!!!
    Истинската , ама наистина истинската експлоатация е комунистическата!
    Сега, ако дойда и си харесам апартамента ти, че е голям, до парк, на тихо място и ти кажа отивай на село, вече аз ще живея тук – това ли е СПРАВЕДЛИВОСТ ЛИ!!! Най-страшното на комунизма е, че така може да ти бръкне в главата, че да те накара да предадеш майка си, заради Ленин, Сталин, та дои и за Т. Живков.
    Изчезвате малко по малко, но изчезвате!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ГосТ

    4 4 Отговор
    Майка плаче еййй 😂 най лошо е когато човек е само една опаковка. Вие не сте и банани, нали знаете какво е банан - жълта обвивка и бяла сърцевина. Само обвивка сте 😂
  • 33 ПЕНКО

    14 6 Отговор
    МОЖЕХМЕ САМО ДА УНИЩОЖИМ БКП НОМЕНКЛАТУРАТА И ДА ЗАПАЗИМ КОЛЕКТИВНОТО НИ ОБЩЕСТВО , НО НИЕ ПРЕДПОЧЕТОХМЕ -ОБЩЕСТВО НА- ГОСПОДАРИ ;СЛУГИ И РОБИ !!!!!!!!!!!!! ЦИОНИСТИТЕ ВРЕМЕННО ПОБЕДИХА ЧРЕЗ ДОЛАРА -ВРЕМЕННО !!!
  • 34 Пропаганда

    8 17 Отговор
    Просто пропаганда. Пропагандата е измислена, за да накара хората да се чувстват по - добре и да не се противопоставят на властта все пак. Не за да разбунтува хората. Всички приказки за това колко сме били велики през соца са пропаганда.

    Коментиран от #35

  • 35 От 34

    6 10 Отговор

    До коментар #34 от "Пропаганда":

    Давате ми минусчета. Поздравления. Значи са ви промили мозъците. Чувствайте се умници.
  • 36 Бай Стойчо

    16 5 Отговор

    До коментар #22 от "Антикомунисt 1":

    Преди 30 години беше идеологическа цензура, днес има друга-политическата коректност.
    Каква е разликата??
    Даже сега е по-лошо, защото за разлика от тогава, сега всеки трети в България е в риск от бедност.

    Коментиран от #44

  • 37 Бай Стойчо

    24 6 Отговор

    До коментар #28 от "Йозеф":

    А сега как е?И аз не искам да изплащам кола пет години, да се редя на опашка в банка, болница, поща, де се моля за виза в на първите ни партнери-сащ, да чакам 30 гогини за да си изплатя апартамента и да съм под стрес, че ако загубя работата си губя и апартамента, да се тъпча с ГМО и да поглеждам към щанда с БИО- които не всеки може да си позволи, на вън с децата да съм постоянно до тях, защото е пълни с рецидивисти, наркомани, крадци и нпо-джендъри, да ги пазя от гей пропаганда и паради, де се пазя от циганските набези и на всичкото отгоре да ми отдържат от заплатата за техните социални помощи, да си правя застраховка на колата, щото иначе ще изчезне... и т.н и т.н. либерастка демокрация е бе, радвайте се!
    Вече има в изобилие банани, а няма кой да ги купува.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 vasik atanasova

    10 9 Отговор
    кой каза че не беше добре през комунизма
    беше ама крадците си направиха демокрация да може да си искарат крадените пари на яве
    тодор живков най добрия политик на България
    беше рай беше сън по времето на комунизма
  • 41 истината

    9 1 Отговор
    в българия всичко се опорочава опорочен беше социализма комунизъм никога не е имало сега опорочиха и демокрацията където е намесена ДС нищо добро не чакайте

    Коментиран от #43

  • 42 мухаха

    2 3 Отговор
    "Много хубаво беше през социализма"-а сега кажете къде в целия свят го развиват....и Вие искате ли да живеете там!
  • 43 Антикомунисt 1

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "истината":

    Социализма е толкова порочени и е толкова измамна идеология, че нищо повече не може да го влоши!
    ДС и нейните посестрими са структури само на социалистическия ЛАГЕР!
    Големи глупости си написал, а пък гледам и че са ти се зарадвали, което показва какъв е българина, в една не малка част!
  • 44 Антикомунисt 1

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Бай Стойчо":

    "Преди 30 години беше идеологическа цензура, днес има друга-политическата коректност.
    Каква е разликата??"
    ––––––––––––––––––––––
    Виждаш ли колко е типично, винаги има някаква заблуда или липса на информация, когато се "объркват конците"! Идеологическата цензура беше пълно ограничаване на свободата, до степен, че можеше да си загубиш живота, както е станало с много хора, а днешната политическа коректност е просто едно нагаждачество, конформизъм, но не си губиш живота, а и можеш да направиш партия и да тръгнеш срещу всичко и всички:). На вас не ви липсва свобода, затова постоянно говорите за хляб и икономически недоимък. По времето на комунизма нямаше нищо, който ти каже друго те будалка, това което го имаше беше боклук!

    Коментиран от #46

  • 45 факт

    2 0 Отговор
    ПО-СКОРО КОНТРАРЕВОЛЮЦИЯ!
  • 46 Бай Стойчо

    3 0 Отговор

    До коментар #44 от "Антикомунисt 1":

    Ай, де, бе, верно ли?!?
    Я се опитай публично да се усъмниш в Холокоста, да видим дали няма да те сполети "пълно ограничаване на свободата, до степен, че можеше да си загубиш живот". И тва в "демократичния"ЕС у XXI век.