Last news in Fakti

16 Декември, 2019 09:57 2 204 16

За какво говори триумфалният избор на Сотир Цацаров

  • сотир цацаров-
  • кпконпи-
  • разследване

Но дали това е достатъчно, за да заема тези постове? Съвсем не

За какво говори триумфалният избор на Сотир Цацаров - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Искра Баева за „24 май“

Триумфалният избор на Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия с внушителното съкращение КПКОМПИ[1] не предизвика особена изненада. Той беше предварително оповестен в многобройни политически и юридически изказвания, подчертаващи колко интелигентен е Цацаров като човек и блестящ като юрист. Нямам намерение да оспорвам тези оценки – и на мен той ми прави впечатление на умен и интелигентен човек, който виртуозно борави с българския език.

Но дали това е достатъчно, за да заема тези постове? Съвсем не. Новият му пост, също както и старият, изискват други качества – ефективност в спазването на законите на страната и предпазването ѝ от корупция, както и борба със злоупотреба с власт, успехи в разкриването на престъпления и осъждането на извършителите им независимо на какви постове са, какви са богатствата и приятелските им връзки.

Нима като главен прокурор Сотир Цацаров се справи с тази дейност така блестящо, както с изказванията си? Отговорът на всеки непреднамерен наблюдател на ставащото в България не може да бъде положителен. Защото няма нито един осъден политик с висок пост, а бяха преследвани главно противници на властта. Не ги защитавам, често те бяха съдени с основание, но това не заменя липсата на съдене и осъждане на другите – онези, които цялото общество чу как се сговарят да нарушат законите, които откровено признават, че са кадрували в съдебната система. Те бяха пощадени и съм убедена, че точно на това се дължи огромната политическа подкрепа за досегашния главен прокурор, както и за неговия заместник и следващият главен прокурор. Накратко: Да живее статуквото!

Очевидно към това статукво привикна голяма част от обществото, а и от анализаторите, защото коментарите за поредната рокада на високи постове се завъртяха главно около разделените гласове на групата на БСП. Дори не и около комичното гласуване на депутатите от „Воля”, издигнали свой кандидат без да го подкрепят – очевидно с цел да обслужат управляващите, спестявайки им обвиненията, че за пореден път предлагат безалтернативен избор.

Краткият ми коментар за разделеното гласуване на БСП не е, че има бунт срещу лидерката, а примирение със статуквото. Което обаче означава, че БСП бавно, но трайно се разделя с позицията си на алтернатива. Май само президентът еднолично остана такава.

Отказът от алтернативни кандидати е видима тенденция, която показва, че вярата в плуралистичната демокрация намалява все повече и се връщаме към времената, когато „онези отгоре” знаеха най-добре кой е най-подходящият за съответния пост и нямаше смисъл да се бъркаме в плановете им.

Сиреч връщаме се към времената, за чиито управляващи бившият член на БКП Бойко Борисов днес казва, че „правят национални катастрофи, после с цялата си наглост казват – ние сме народа”. Само че следва стриктно тяхната (всъщност неговата – на Тодор Живков) рецепта.

А мнозинството българи постепенно се примириха и приеха, че властта си знае работата и няма какво да ѝ се бъркаме. Но и загубиха уважение към закона и всеки гледна да го надхитри.

И ако 30 години след като тръгнахме към демокрация, мнозинството българи мислят така, значи че сме сбъркали всички. И трябва да се замислим какво да направим, за да се свърнем от пътя към авторитаризъм и се върнем на пътя към плуралистичната демокрация.

[1] Наименованията и съкращенията на различни държавни институции сами по себе си са любопитно свидетелство за характера на съвременната политика – например УБИТ или КРДОПБГДСРСБНА (Комисия за разкриване на документи и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия).


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    3 12 Отговор
    ЧЕ ДЕМОКРАЦИЯТА И СПРАВЕДЛИВОСТА ПОБЕДИХА
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Последния софиянец

    8 2 Отговор
    Говори че Цацата има в сейфа си компромати за всички партии.

    Коментиран от #4

  • 4 Коректен

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Последния софиянец":

    Или че всички партии имат компромати за него.
    Хи Хи Хи
  • 5 Тръмп

    4 10 Отговор
    Другарката Комунистка от кога започна да разбира от Прокуратура???:):):)Прокурорите не съдят,а Обвиняват спрямо събраните от следователите доказателства!!!:):):)А това,че няма Осъдени политици е проблем в Съда,като знаем и имената на политическите съдии,като Панов,Калпакчиев и още поне 200 членуващи в НПО-то на ДеБъ и Костов!!!:):):)

    Коментиран от #14

  • 6 Тръмп

    4 10 Отговор
    Другарката Баева не разбира от Прокуратура и История!!!:):):)Тя и останалите комунисти по ключовите Университети ни лъжат за Левски,Ботев и ,че сме от някакво измислено племе на славяни и българи,но такива племена няма в историческите документи!!!:):):)Преподава ни някаква комуноидна фалшива сглобка на Москва,вместо да изучаваме Г.С.Раковски,истински Историк!!!:):):)Тези комуняги изобщо не включват Тракийското Боспорско Царство просъществувало 1200години или за Одриското 500годишно!!!:):):)

    Коментиран от #12

  • 7 Нафарфори

    7 4 Отговор
    Това говори за близкия край на корумпираната и уродлива тайфа шумкари разпъваща все още чадър върху натоварените от компартията мафиоти да я спонсорират. Вече забелязваме как все по отчетливо се вижда разцепването и непослушанието на членовете и към заповедите на импексова произтичащо от невъзможноста на шайката да събере парички с които да си купи послушание. Явно и потоците с копейки секват , джуджето помага с каквото може , като примерно се цупи я за газовите им проекти я за наританите им шпиони , но курнела и сие усещат че са бита карта и рипат с последни напъни да омаскарят колкото се може повече свестни хора които не проповядват идеологията на тъмната страна.
  • 8 Караджата

    13 4 Отговор
    България се управлява задкулистно и еднолично от Бойко Борисов,Делян Пеевски,Сотир Цацаров и Ахмед Доган да помни мало и големо!
  • 9 погледнато от практичната страна

    2 2 Отговор
    Разполагаш с два варианта , да ручаш суджука и не само да го неручаш , ами още по-лошо , да те залайват псетата за щяло и нещяло. Е кой ще избереш , ако си прагматичен човек , не че това е нормално общество , но е успешно за тебе си.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ха ха ха

    2 1 Отговор
    За страх, за нищо друго! ... тия са изтръпнали в кожата си от страх!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 onq s konq

    6 0 Отговор
    Говори ни, че кадри на шайката овладяха всички възлови постове. Остана само президенството. Радвай се народе.
  • 14 цацар сотиров

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тръмп":

    Пич, ти очевидно ме подценяваш. Няма нищо по лесно от това да подготвя обвинението така мърляшки че съдът да издаде оправдателна присъда. Мога да протакам докато изтече давността или пък свидетелите се усетят че трябва да забравят какво са видели и чули. Мога уж да поискам от чужди юрисдикции информация по делото и да ги обвиня чакам, чака, ама че не ми я дават. Може и доказателствен материал да изчезне, например да бъде откраднат от задната седалка. Може и СРС-та да бъдат случайно изтрити и да се окаже че няма бекъп. Имам и други трикове ама няма ти ги издам.

    Коментиран от #15

  • 15 Пламен

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "цацар сотиров":

    Прав си,това,което не може да се купи с пари,се купува с много пари!
  • 16 ЧЕ СМЕ

    2 0 Отговор
    ПРЕД ИЗТРИВАНЕ ОТ КАРТАТА