Last news in Fakti

17 Декември, 2019 11:28 9 972 41

Родните медии се побъркаха за катастрофите

  • катастрофа-
  • нсо

За такова своеволие в САЩ ме арестуваха - така, както минах на зелено и връз пешеходната пътека

Родните медии се побъркаха за катастрофите - 1
Снимка: Фейсбук/Лиляна Панделиева
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Родните медии се побъркаха да повтарят, че кола на НСО (не каква да е кола, а на НСО, ама да се знае, че е на НСО!) е ударила младеж, който е пресичал по тъмно. Изключително целенасочено същите медии не коментираха, че пресичането е било неправилно - по темата оставиха "да се изкаже следствието", за да може да се вихрят спекулации как всичко ще бъде "прикрито". Само ден по-късно, на друго място в София, пак на метри от пешеходна пътека, две момичета се хвърлят на пътя където на тях им харесва. Едната загива. И какво вадят медиите в този момент? Първи въпрос: Защо в мантинелата има 50 см. пробойна, след като оттам минават деца (?!) и второ: преди десет години водачът имал криминална регистрация за някакво спречкване.

Това коментира в профила си във "Фейсбук" Лиляна Панделиева.

Хайде някой да ми обясни как нечие неправилно и опасно пресичане може да бъде обвързано било с НСО, било с модела кола, било с личната история на водача от преди десет години? Голямо разкритие, голяма работа - някой се разровил съдебното досие на водача и установил, че някога се скарал с някого. Не е ПТП, не е ударил човек, не е предизвикал катастрофа, няма пътни нарушения - нищо общо със случая. Но срамно самодоволен репортер докладва, че е открил "нещо".

Знаете ли защо няма нито едно интервю с близките на удареното момче от колата на НСО? Защото никой от тях не желае да коментира, че детето носи отговорност за удара и че макар милион пъти да са му казали да внимава, той все пак е направил обичайното.

Колко са хората у нас, които знаят, че на пешеходна пътека велосипедистите са длъжни да бутат велосипеда, а не да го карат? Досега видях само един такъв случай: баща с две малки деца - той буташе и те след него. И тримата бяха с каски. 99,9 на сто от българските велосипедисти минават на пешеходна пътека върху колелото.

За такова своеволие в САЩ ме арестуваха - така, както минах на зелено и връз пешеходната пътека. Нарушение на закона. Точка.

Не знам колко от вас са виждали как лети тялото на ударен от кола човек с ниска скорост. Аз го преживях във Франкфурт. Голямо кръстовище, коли спрели на светофар. Зеленото ги пуска, те потеглят, преминават кръстовището и в този миг от отсрещния тротоар се спуска млад мъж. Още като стъпи на платното, от моя ъгъл можех да видя, че няма как да изпревари колите. Първият водач от двете ленти го видя и би спирачка, но вторият нямаше как да го забележи и мъжът се удари фронтално в колата.

Главата му разби стъклото, тялото излетя, превъртя се във въздуха и се строполи на тротоара. Първа стигнах до него, той беше на не повече от 5-7 метра от мен. От ушите, от устата, от носа шуртеше кръв, едното око беше вече в някаква друга форма. Обърнах тялото настрани, поне да изтича кръвта навън. Вдигнах поглед и видях водача - седеше парализиран на волана, стиснал го с две ръце. Един напълно невинен човек!

През 2000 г. Георги Калоянчев шофира по магистрала, когато жена, която не успява да прескочи мантинелата, изпълзява под нея. Той просто не успява да я види и я убива. И тогава се появиха гласове: не е ли можел да кара бавно, ако все пак някой се окаже на пътя!

През 2005 година на Цариградско баба прескача мантинелата на Плиска и когато се хвърля на втория спринт, за да не я удари, жена с фиат се преобръща по таван, а състоянието ѝ е много тежко. Попитана на място защо е минала отгоре, бабата отговори (никога няма да забравя наглостта ѝ!) "Па те що карат колкова бързо! Ми човек може да иска да мине отука!"

В живота си съм видяла с очите си четири случая на блъснати от коли хора и нито веднъж водачът не е бил виновен. В първия, преживяното се оказа ярък урок за дъщеря ми, тогава на 4 годинки. В този ден започнах обучението ѝ по пресичане на улица. Стоим на тротоара, аз говоря, показвам как се оглеждаме, как се ослушваме за двигател на кола, която може да идва отдалеч. И докато говоря, момиченце малко по-голямо от нея на 20-тина метра от нас, явно видя познат от другата страна на улицата и се хвърли набегом през улицата. В този момент оттам в завоя влезе кола и телцето ѝ излетя във въздуха като малка парцалена кукла. Аз изкрещях извън себе си, дъщеря ми ревна и се вкопчи в мен. По някакво божие чудо, детето се отърва само с натъртвания, както научих по-късно. Съседите обаче пребиха водача, още преди да дойдат линейката и полицията.

Не знам защо, но винаги търсим някой виновен извън нас. Не че безобразни хора не се срещат на пътя всеки ден, но хората без коли не са различни, само поради обстоятелството, че са пешеходци. И докато културата ни е водена преди всичко от убеждението, че някой друг е длъжен да ни спасява, трагедиите хич няма да приключат.

Снимката е моя. Пешеходец се хвърля да пресича „Ал. Малинов“ и при рязкото извиване на волана, колата се обръща. Пешеходецът, естествено, е избягал. За щастие, и двамата пътници са били с колани и просто стояха и чакаха КАТ.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Враца Баце

    25 78 Отговор
    Панделиева- фурнаджийската лопата от зората на демокрацията.

    Коментиран от #15, #24

  • 2 ггг

    145 13 Отговор
    Най-после нормален коментар на нормален човек, видял и живял, а не дървен философ.

    Коментиран от #38

  • 3 Ime

    94 2 Отговор
    Напълно правилно. Но защо никой не коментира? Явно всеки се вижда като нарушител в някоя от описаните ситуации и сега е гузен. Редно е да си признаем, че ако всеки се замисли и започне да спазва правилата, поне като пешеходец, ПТП-тата ще намалеят драстично. Аз също съм от тези, които понякога пресичат неправилно (не на магистрала или мнохолентов път), но все пак е факт. И лошото е, че дори не говорим за бързане, а за лош навик.
  • 4 Т.к

    58 3 Отговор
    Много точно казано
  • 5 смок

    1 22 Отговор
    Всичко добре, но за снимката - точно там, ако изобщо причината е пешеходец, той едва ли е пресичал Малинов, а по-скоро включването от Цариградско към Малинов. Там сега има пешеходна пътека и колите рядко намаляват.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ивайло

    53 1 Отговор
    Така е - винаги се хвърля вината върху водача, понеже така е най-лесно!!! Не че няма идиоти, които летат с по 100 км/ч в града и не зачитат ни пешеходци, ни пешеходни пътеки!!! Но не трябва всеки случай на блъснат пешеходец да се поставя в познатия шаблон за "лошия" водач, ами да се гледат фактите!!! Щото и аз като водач (и като пешеходец, разбира се) съм се нагледал на невероятно малоумни постъпки от пешеходци - пресичания на непозволени места, където не можеш и да очакваш, че ще се появи разумен човек, пресичане без да се огледа въобще или пък внезапно изскачане пред колата!!! Еми такива колкото и да ги пазиш, те самите като не се пазят, остава само Господ да ги пази!!! затова да се санкционират и пешеходците, за да знаят, че пътя не е ливада и те не са овце, за да си ходят както им скимне, ами са УЧАСТНИЦИ В ДВИЖЕНИЕТО, със съответните права и ЗАДЪЛЖЕНИЯ!!!
  • 8 Гост

    34 1 Отговор
    Наскоро,чакам на сфетофар,светва ми зелено,тръгвам и в края на кръстовището две бабушкери хванати подръка ми се хвърлят пред колата,спрях а те ми се разкрещяха,погледнах светофара да не съм сгрешил,на мен свети зелено,на тях червено!Тогава един мъж пешеходец започна да им крещи на тях защо минават на червено и едната баба ми просъска злобно -извинявай...

    Коментиран от #12

  • 9 Миризлив пор

    25 2 Отговор
    Истината да се пишат тези неща и да се насажда напрежение е само една- застрахователите искат да се вкара бонус-малус по техен си аршин т.е 5 години малус като дойде време за бонуса пак да сменят условията. Та насажда се напрежение да има причина да оправдаят промените в правилника и застрахователни договори.
  • 10 Инфо

    48 1 Отговор
    Прекрасна статия и дано четящите да вникнат в смисъла и на това, което е между редовете. Като общество сме свикнали по презумция все някой да ни е виновен– не само за ПТП–тата, а и за живота по принцип. Политиците са ни виновни– добре, ама кой ги избира? Има корупция– страните са две(взимащият и даващият) и така примери колкото щеш. Докато не осъзнаем, че всеки поотделно и всички заедно сме отговорни, има само да псуваме, мрънкаме и се оплакваме колко са зле нещата. Що се отнася до медиите– всеки търси сензация, за да е преди конкуренцията, но в много случаи от бързане и не проверяване на информацията, вместо новини се получава фейк бълвоч.
  • 11 Ккк

    38 2 Отговор
    Аз лично съм катастрофирал леко, защото едно лайненце втъмното изкочи пред колата да пресича на голям булевард и замръзна пред колата, трябваше да избера за част от секундата да му мина отгоре или да нацеля дървото. За щастие нацелих между две дървета и ми нямаше нищо, но не и на колата. Лайното естествено избяга. Всеки ден ги виждам пресичат където намерят, а дори и на пешеходна пътека вижда, че идват коли и тръгва да минава, той бил пешеходец, той бил с предимство. Те сами не се пазят другите им виновни. Крачи пред колата защото е с првдимство, мисли си по добре да ми мине отгоре отколкото да ми вземе предимството аз все пак съм много велик/а.
  • 12 Ивайло

    42 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Абсолютно - ходят си буквално като овце, и си мислят, че те са винаги в правото си, а не е така!!! Тия светофари за пешеходците не са сложени просто така, за красота и да е шаренко!!! Особено бабичките са много рискови!!! Заради тяхната наглост и глупост нормален човек да ходи по съдилищата, а недай си боже - по затворите!!! КАТ трябва да затегнат повече контрола над пешеходците, а не само да чакат някой "да клъвне" на триногата, сложена на някоя "хранилка"!!!
  • 13 Илиян

    41 1 Отговор
    БРАВО.......за статията....имало и НОРМАЛНО мислещи хора!!!!!!!!
  • 14 Станимир

    3 29 Отговор
    А ти като дете сигорно беше едно чудо на природата спазвайки всички закони ако един шофьор кара с 50км в платното си, а не да шава и да псува като луд няма как дане може да реагира тези деца не са спайдърмен че да се хвърлят пред колите те са Деца и ние шофьорите сме длъжни да ги пазим, а не да се оправдаване как са пресичали неправилно

    Коментиран от #18

  • 15 Тъп врачанин

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Враца Баце":

    Враца,враца.....не случайно ви наричат "МУЗОВИРИ"!!!
  • 16 Пинокио

    24 1 Отговор
    Вярно е, че пешеходците са виновни в много от случаите. Ама още по-вярно е, че ако шофьорът е простосмъртен гражданин го чакат големи беди, а ако е по-равен от другите му се разминава. Помните ли Стависки с 3 години условно, а по същото време една перничанка за подобно престъпление и дадоха 15 години ефективно. Ако Лютви Местан беше простосмъртен вече да е с присъда. и другарката Панделиева я помним колко е принципна и по-добре да се скрие някъде.
  • 17 Стани да си легнеш

    22 1 Отговор
    Катастрофа са 500 тона отровни боклуци ,подарък от Италианския дядо коледа, но за това гробна тишина .

    Коментиран от #20

  • 18 Умен

    18 2 Отговор

    До коментар #14 от "Станимир":

    Първо се научи да пишеш що годе грамотно. После вземи изкарай книжка и си купи кола. Почни да я караш да видиш колко неадекватни са пешеходците.

    Коментиран от #26

  • 19 АДимитров

    19 1 Отговор
    От доста време не съм чел нещо по-смислено. Браво!

    Коментиран от #33

  • 20 Папагал

    11 1 Отговор

    До коментар #17 от "Стани да си легнеш":

    ...и от вчера вдигнаха пенсийте с 41%!! в Румъния. Ние да купуваме БТР-и.
  • 21 Шаман

    20 0 Отговор
    Преди 35 години като бях във Виена и ми направи впечатление. Чакаме на светофар, улицата чиста, няма коли, но червеното свети и на никой не му идва на акъла да пресича. На пуста улица ! Правете си изводите какви дивa.ци са бългapитe.
  • 22 ззззззз

    21 0 Отговор
    Всичко започна от 2015 година, когато някой реши че пешеходеца е ,,цар,, и вмениха на всички пешеходци че шофьорите са длъжни да спират и осигуряват предимство ПРИ ВСЯКАКВИ ОБСТОЯТЕЛСТВА. Е, кое се спира по лесно? Автомобил или човек тръгнал да пресича. Пешеходците решиха че могат да скачат на платното, щото така казвал закона.Това благодарение на разни медии, търсещи сензации от всичко, особено от човешки трагедии .Резултата: вече е видно какъв е,всеки пресича както му падне, говоряпт по телефони, пресичат по диагонал, карат си велосипедите по пътеките. Като прибавим към тая анархия и недисциплинарани водачи, тия с купени книжки, пияни и дрогирани, лоша инфраструктура, въобще манталитета ни български и картината не е добра, ама въобще не е добра. И сто нови закона да напишат, изкривява ли се манипулативно съзнанието на човек , няма оправия.

    Коментиран от #35, #36

  • 23 Валентин

    19 0 Отговор
    Не е нужен коментар. Всичко е вярно. Огромната част от родителите в България не учат децата си как да пресичат, къде да карат ролери, велосипеди и тротинетки. Българина смята, че институциите са длъжни да вършат неговата работа.
  • 24 СтарТИРаджия

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Враца Баце":

    Да точно - Враца баце! Само Вие по Е79 м/у Мездра и Ботевград сте толкова "напред с мат'ряла", че продължавате да опитвате престрояване под ремаркетата на камионите в изчакване на следващото изпреварване! Все още неуспешно, но някой ден... Враца баце, знаеш ли?!
  • 25 Фактология

    6 7 Отговор
    Българите са идиоти, както зад волана, така и като пешеходци, а за Панделиева един по дебел кор.
  • 26 Тъп

    2 9 Отговор

    До коментар #18 от "Умен":

    Аз съм тъп бате немога да се науча ама за 10 години каране как на мен не ми изкачат пешеходци както на теб аз ще ти кажа защото карането не е чалгата на макс и забит пред фаровете гледа се малко по надалеч за да се прецени евентуално дали има лошо пресичащ или ейтъкъв льохман като тебе дето гледа сд-то и пред фара си като се вземе книжка несе кара само мисли се хората не се хвърлят пред колите те първо застават в една позиция на тротоара и ако гледаш малко по надалеч и караш с 50 всичко ще е наред но уви ние винаги бързаме като имате деца ще ви видя как ще обасниш на това диво малко дете на което кръвта му кипи как аджаба се пресича и колко ще чуе то

    Коментиран от #37

  • 27 щптгщ

    13 0 Отговор
    Преди години имало естествен отбор. Диваците , минали пред мечка не давали поколение. Сега тия минали пред кола също. Не могат природните закони да бъдат пренебрегнати така лесно. Двадесет години старците хвърлят торби с пари през терасите. Доброволно. Не сме еднакви всичките. На това разчита природата.
  • 28 Рос Питърсън

    13 1 Отговор
    Отлична статия. Но на кого да обясняваш ( а и има ли смисъл), че ако на журналята им се забрани да ползват за "новини" инциденти, катастрофи и подобни, те няма да могат да произведат и една новина с друг характер. Но, те толкова си могат. Панделиева, няма да те разберат много хора. Но, те такова ние тестото.
  • 29 НИК

    10 3 Отговор
    Възрастните са най опасни, независимо дали пешеходци или водачи на МПС. Всичките са с едно самочувствие и нагли до ента степен.
    Преди седмица минавам с автомобила пред офис на застрахователно дружество в София, карайки с около 5 км/ч, когато пред бус спрял на тротоара изхвръкна един дядо на около 70 години, ама направо прелетя пред предния капак на колата. Набих спирачките и отворих прозореца да му кажа да внимава друг път, че някой друг ще го удари и после ще си има главоболия, при което дядката най ехидно ми се изсмя и ми отговори буквално " Ха ха ще ме блъснеш, ама ще ме платиш после щото, като ти гледам номера си някой баровец". Егати наглеца, просто останах без думи. Не го интересува, че можеше да го ударя и да остане на легло, а му е важно да го платя, като го ударя.

    Коментиран от #30

  • 30 Док

    4 2 Отговор

    До коментар #29 от "НИК":

    Това с дъртаците е абсолютно вярно. Онзи ден един с някакво джипче ме засича , влиза ми в лентата при ляв завой и ми показва среден пръст, ама се напиня на макс. Резнах го, но се потресох, че в центъра на София може малоумника да върши такива неща. И още много такива примери.......
  • 31 9689

    8 0 Отговор
    От мутренски медии,толкова.Побързаха да осъдят момчето от НСО,че дори и Президента.Мутрата-престъпник им приглася.
  • 32 9689

    8 1 Отговор
    До коментари 29 и 30-И вие ако имате късмет ще станете старчета.Пожелавам ви го.По мои скромни наблюдения пътищата са пълни с паметници на млади .......
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Коректен

    1 6 Отговор
    Като е написала госпожата А, да напише и Б. Аз в Дания и Холандия, които са страни с много добре развита инфраструктура за велосипедисти не слязох на нито една пешеходна пътека и никой не ме глоби. Защото си велосипедист докато не слезеш от велосипеда, независимо къде си. В нормалните държави управляващите са приели, че хората са идиоти и цялата инфраструктура е организирана към превенция. Колко милиционери са минали покрай премахнатите прегради и не са реагирали? С каква скорост карат от НСО в града? Затова са недоволни хората. ЗАЩОТО НЯМА ДЪРЖАВА.
  • 35 кючук чобан Калитко

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "ззззззз":

    Точно така – много от пешеходците пресичат платното за движение в свободен стил, но те вземат пример от тези, които организират движението по пътищата.
    Ето един елементарен пример:
    През 2015-а започна изграждането на незаконосъобразни велосипедни маршрути по тротоарите. Изграждането е свързано с факта, че в много случаи разпоредби и дефиниции от Закона за движението по пътищата (ЗДвП) бяха и продължават да са грубо нарушавани с парите на данъкоплатците.
    Нарушенията на дефинициите и разпоредбите му са главно следните:
    - § 6, т. 6 от Допълнителните му разпоредби – императивна дефиниция, противно на която върху тротоарите са изградени незаконосъобразни велосипедни маршрути (административно обременените функционери ги наричат велоалеи) и по тази причина пешеходците (най-беззащитните участници в движението) вече се оглеждат да не бъдат блъснати от велосипедистите, спрямо които е забраната на чл. 81, т. 5 от споменатия закон;
    - § 6, т. 19 от Допълнителните разпоредби – велосипедът е пътно превозно средство и велосипедистите са длъжни да се движат според чл. 80 (текстовете на чл. 80 и 81 са специални разпоредби и са с по-висока степен на важност относно другите текстове);
    - § 6, т. 1 от Допълнителните разпоредби – пътят е земна площ или съоръжение … за движение на пътни превозни средства ИЛИ на пешеходци, следователно може да се да се използва само АЛТЕРНАТИВНО, не и споделено;
    - Чл. 167, ал. 1 – третото изречение е императивна разпоредба, противно на
  • 36 кючук чобан Калитко

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "ззззззз":

    Продължавам коментара си, защото не ми стигна мястото:
    - Чл. 167, ал. 1 – третото изречение е императивна разпоредба, противно на която големи участъци от тротоарите са тесни, защото се използват за целите на велосипедното движение и за много други различни цели (лавки, бараки, навеси на автобусни спирки и всичко, каквото се сетите);
    - велосипедните маршрути върху тротоарите са изградени по някакви строителен закон и наредба (подзаконов нормативен акт), чиито общи неща със ЗДвП са прекалено малко.
    Който не вярва – да прочете какво пише в него (ЗДвП).
    В цялата страна виновни за катастрофите на първо място са субектите, собственици или управляващи пътищата (улиците също са пътища), защото случайно или нарочно грубо пренебрегват изискванията на ЗДвП.
    Мoля рeдaкциятa нa caйтa дa инфoрмирa Глaвния прoкурoр за написаното в коментара ми по темата, като особено наблегне на факта за некомпетентното харчене на пари от данъкоплатците!
    Той е длъжен да работи за върховенството на закона!
  • 37 Умен

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Тъп":

    Както казах, изкарай книжка, купи кола и я карай. Тия десет години си карал явно само на компютъра или на село. За тия малки деца си има родители да ги държат за ръка като се пресича! На мен от малък ми е набивано в главата преди да пресека да се огледам. В днешно време НИКОЙ не се оглежда, както си върви по тротоара и кривне по пешеходната без да вдигне поглед от телефона(примерно). Е, аз да не съм телепат за да знам той какво мисли да направи след 0,1 секунда. Знаеш ли колко е спирачният път на кола с 50 км/ч? Как се спира 1-2 метра пред пешеходна пътека с 50? За притичкващите и заблеяните пешеходци да не говорим. Веднъж на пешеходна пътека едвам спрях да не ударя един льольо, зашото пред пътеката имаше пряка от която излизаше джип и блокираше видимоста към тротоара. Оня льольо ми изкача иззад джипа и ми вдига ръце, сигурно и той не ме е видял ама си мисли, че е цар на пътя. Та питам, аз рентгеново виждане ли трябваше да имам за да го видя тоя льольо?
  • 38 Факт

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ггг":

    Видяла е к.ци!
  • 39 Владо

    2 0 Отговор
    Някога, много отдавна ( през миналия век), инструкторът ми по кормуване ми каза: Като шофьор, ти си с единия крак в затвора, а с другия в гроба.
    Това не го забравих!
    При ПТП, водачът е виновен по презумция!
  • 40 БРАВО

    2 0 Отговор
    Научно е доказано,че врачаните са едни от най-големите тъпанари.Музовири,пустиняци.По лоши хора в България няма.Затова ще подмина мнението на Баце от Враца.Поздравления за коментара на Лиляна Панделиева.По точно не би могла да го каже.Още веднъж поздравления.Само да добавя друг случай.По сред нощ младо момиче блъска с колата си линейка преминаваща на червен светофар в нарушение на ЗДП.Линейката се преобръща.Освен,че медиите обвиняват момичето,някаква "журналистка"оповестява гръмко,че момичето работело като стриптизьорка.Все едно ако беше счетоводителка или нещо друго щеше да има значение.
  • 41 гост

    2 0 Отговор
    На Станимир и на Тъпия ще кажа че на всеки може да се случи.Млад,стар,опитен или новак.Психическото и физическо състояние,опитът и съобразяването с конкретни пътни фактори са от значение.Но пак повтарям няма застраховани от злополуки.Може би в скандинавските страни да има нормална инфраструктура и велосипедистите да карат по пешоходните пътеки,но в България това не е правилно.И според мен трябва да се криминализира преминаването на заграждения и не регламентирани места.