Last news in Fakti

23 Декември, 2019 10:00 2 447 19

Залпът на "Аврора" срещу промени в Конституцията

  • румен радев-
  • конституция

Трите милиона българи напуснали страната доказват красноречиво неспособността на политическата и икономическа система да приложи на практика думите записани в най-важния закон

Залпът на "Аврора" срещу промени в Конституцията - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Спорът относно необходимите поправки, в най-важния закон на страната, се превърна в еднопосочен огън на Бойко борисовите ласкатели срещу упорития намек на президента Радев за промени.

Всички конституции се обновяват и модернизират, само българската - не!? Неравностойното съотношение на медийните сили, между привърженици на Дондуков 1 и защитници на Дондуков 2, рискува да отклони вниманието от недостатъците на измисления на бърза ръка документ, от управляващият комунистически елит, през далечната 1989-1990 година.

По това време България волю- неволю излизаше от тоталитаризма, без никой да знае точно накъде ще я задуха вятъра. Поради това конституцията не е увехтяла, а е родена вехта. Този основен закон, няма нищо общо с европейските конституции, защото вместо да обединява нацията, той я дели като поставя условия на месторождение, на местопребиваване и зачита двойното гражданство, колкото котките зачитат пернатите. Огромна е разликата между добронамерения текст и реалното му приложение.
Конституцията твърди, че „Република България гарантира живота и правата на личността, като създава условия за развитието на човека и гражданското общество...“

Трите милиона българи напуснали страната доказват красноречиво неспособността на политическата и икономическа система да приложи на практика думите записани в най-важния закон. Относно така желаното „гражданско общество“, ако някой го срещне, веднага да се обади на 112! Разочарованието е толкова пропило сетивата, че обществото не вярва на политическия елит. Как да се вярва на хора, които не "правят" политика, а се хранят от нея?

Държавните субсидии, предназначени за дежурните партиини централи , пречат на появата на всякаква нова оригинална инициатива, способна да помръдне статуквото. Капсулирането с години на едни и същи кланове в управлението на държавата, също противоречи на конституционното твърдение, че „цялата държавност произтича от народа“. Българският народ е напълно изключен от решенията на управляващите. Участието на „суверена“ в управлението на страната е чиста фикция. „Референдум“ има само по телевизията. Говорещите за „Пряка демокрация“ се считат за мечтатели от друга планета.

Конситуцията твърди още, че България е правова и социална държава. Възможно ли е страната ни да е най-корумпираната и в същото време „правова“? Това противоречие се отнася и до „социалната“ конституционална препоръка. Тя е само на хартия. Република България е с най-голяма разлика в доходите в целия европейски съюз! Този плачевен резултат означава, че органите на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, не изпълняват ефективно функциите си. И не са десетките комисии и агенции, които биха санкционирали договорките между институциите. Парламентарните квоти в ВСС, ЦИК и СЕМ гарантират безнаказност на близките до властта и в същото време служат за щит срещу нови движения и политици, тръгнали да променят статуквото.

Бойко Борисов реагира нервно на предложенията за поправка в конституцията, от момчешка ревност, но и от страх. Той отлично знае, че от Брюксел сочат все по-остро, липсата на осъдени от „Високите етажи на властта“. Борисов свикна на комплименти, а президента го дърпа за ухото, като новобранец. Не случайно всички облагодетелствани от ГЕРБ политолози, ревнаха като един, срещу поправки в конституцията. Щяла да се отвори „Кутията на Пандора“?! Защо са тези предупреждения и кой се плаши от истината и внедряването на повече справедливост? Упреците на „Венецианската комисия“ не желаят нищо лошо на България, а влизането ни в крак с европейските закони.

Същата комисия упрекна управляващите за безпричинното лишаване от граждански права на българската диаспора, въпреки, че в конституцията се казва, че „всички български граждани, където и да се намират те, ползват равни права и задължения“! И по този въпрос президента Радев изглежда също има преднина пред Борисов. Приобщаването на диаспората, чрез нови законови промени по отношение на двойното гражданство, е наложително за обединението на нацията. Двата документа за самоличност никъде в Европа не се считат за проблем. Настоящата председателка на европейската комисия Урсула фон дер Лайен е с двойно гражданство.

Кметицата на Париж Ан Хидалго е родена испанка. Кметът на Лондон Садик Хан е от пакистански произход. Бившият министър-председател на Франция – Мануел Валс също е роден испанец. Министърката на спорта на Франция – Роксана Марасинеану е с двойно гражданство – румънско и френско. Най-известният английски политик – Уистън Чърчил също е с двойно гражданство. В страни като Франция, Англия, Белгия, Германия, Испания или Гърция няма дискриминация спрямо правата на двойните граждани, подобна на тази, която се практикува в България. Всички се ползват с равни права и равни задължения, както в страните в които са родени, така и в страните, които са избрали за живот. За да настигне реално България европейското семейство, потъналата в паяжина конституция ще трябва сериозно да бъде обновена.

„Кутията на Пандора“ бе отворена през 1989 година. Ако все още има страхове от повторното ѝ отваряне, означава че не всички „злини“ скрити в нея са я напуснали.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаджи хаджи Българин

    36 4 Отговор
    Адекватно четиво, особенно за клановете във властта!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 El pepi

    8 50 Отговор
    ХАСКОВСКИЯТ ФАТМАК СКОРО ЩЕ СГЪВА ПАРАШУТА.!

    Коментиран от #16

  • 4 Пари нема

    32 4 Отговор
    Щото са забили във властта и си пълнят гушите , коли , апартаменти , екскурзии . Не може да се очаква друго от алчните некъдърници.
  • 5 Антибсп

    6 8 Отговор
    Член 1-ви трябва другари!

    Коментиран от #19

  • 6 Крум

    29 6 Отговор
    Е то бива, бива обаче на Бойко тролчетата са навсякъде!
  • 7 Ако ще.

    17 1 Отговор
    Променят конституцията, аз искам референдум за връщане на търновската конституция. По-добра не сме имали, няма и да имаме.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 hond

    9 0 Отговор
    Изстрел на "черешовото топче" щеше да е по добре . ха ха
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 onq s konq

    26 4 Отговор
    Браво на Президентът. Избрал съм го да рита гербаците в т@ш@ците. Щом дочувам канско квичене значи добре си върши работата.
  • 12 Цъфнал гербер

    10 10 Отговор
    Имаме си прекрасна конституция, депутати, закони и прокуратура. Все ние ще сме си на власт. Опичайте си акъла.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Непротивоконст

    15 3 Отговор
    Конституцията може и да се нуждае от някои промени, но те не са непременно ориентирани към уеднаквяване с тези от западна Европа, дори в някои случаи категорично не трябва да допускаме подобни приравнявания, за да оцелеем като нормална и българска нация.
  • 16 Fire

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "El pepi":

    А твоят маркуч-офицер кога ще навива маркуча?
  • 17 Хасан4о

    2 0 Отговор
    то в Конституцията пишеше и нещо за неприкосновеност и защита на частната собственост ,ама общински служители в големите градове без никакви известия ,зачертаха от кадастралните Ви планове части от частни платени дворни места ,за да правят парко места. Ей така ,без никакво уведомление . Случайно и по други причини разбираш ,че градинката пред блока съществуващ от 1960 година изцяло частна кооперация върху платена частна земя ,на която продължаваш да плащаш данъци за притежание и сметоизвозване от 2008 година не била твоя . Нищо работа -70 лв на година ,ама не било твое според онези с теодолитите незнайно кога решили че градинката с ограда пред блока вече ще е на общината. Сега остана и да асфалтират и да почнат да печелят пак от собствениците за да паркират колата си там. Та идеята ми е ,вземете си проверете кой какво притежава ,щото конституцията едно , политическите върхушки с назначените си администрации по партийни линии -друго. Изначално ти я крадат ,па чакай да ти я пази някой и най-вече Конституцията. При това града няма приет все още план за устройство на територията.
  • 18 pantata

    0 0 Отговор
    Avrora sreşto samurayite da beşe dala reşitelen ZALP ane da bega nay pozorno ot PORT ARTUR...
  • 19 pantata

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Антибсп":

    AZ NA ONZİ ÇLEN MU VİKAM MAGAREŞKİ...Marko Kraleviti...nadaren ...boji dar