Last news in Fakti

24 Декември, 2019 13:00 37 265 54

НСО, Доган, Пеевски, Радев и едни 44 милиона лева

  • делян пеевски-
  • нсо-
  • ахмед доган

И през 2020 година над 40 млн. лв. ще отидат за сигурността и удобства на няколкостотин души в най-бедната държава на ЕС. Защо Доган и Пеевски не си наемат частни охранители? И докога НСО ще съществува в сегашния си вид

НСО, Доган, Пеевски, Радев и едни 44 милиона лева - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Може би не военните, а служителите на Национална служба за "Охрана" (НСО) трябва да охраняват границата заедно с полицията при мигрантски натиск - все пак и те са военизирани. Освен това подобна дейност напълно се покрива с чл. 13 от Закона за националната служба за охрана, където са дефинирани основните функции на ведомството с бюджет от 44 милиона лева за 2020 година (около една трета от бюджета на контраразузнаването). Малко над половината от тези 44 милиона са за заплати, другото е за коли, гориво, имоти, които НСО стопанисва.

Но какво ще стане, ако мъжете в костюми престанат да возят със служебните мерцедеси българските депутати? Тогава народните избраници ще заприличат на колегите си от Бундестага - ще трябва да вървят пеша от Народното събрание до бившия Партиен дом, където заседават повечето парламентарни комисии, да ползват собствени автомобили или такси (градският транспорт е чудо невиждано), за да се приберат вкъщи, за да вземат дрехите си от химическо чистене, за да отидат на ресторант с колеги и/или сътруднички. А съпругата на президента ще трябва да потърси друг транспорт, когато ѝ се налага да отиде на шопинг.

И макар да няма нищо по-естествено от гореизброеното, нищо от това няма да се случи. През 2020 година 44 милиона лева на данъкоплатците ще се харчат за удобства и сигурност на няколкостотин души в най-бедната държава на ЕС. Без разумно оправдание и обосновка защо е необходимо и важно всичко това за националната сигурност.

Четири години. Много открити въпроси.

Дейността на НСО бе уредена преди четири години със закон - след ялови дебати за службите по време на второто правителство на Бойко Борисов. От Реформаторския блок (РБ) лансираха известни идеи по отношение на НСО, но не бяха законодателно уредени. Радан Кънев, тогава лидер на ДСБ и депутат от РБ, се беше възмутил, че НСО, "остатък от комунистическия режим", продължава да съществува, макар да няма аналог в нито една демократична държава в Европа.

Днес Кънев, вече евродепутат, е значително по-радикален - настоява за закриване на НСО и трансформирането ѝ в - например - звено за противодействие на тероризма. През 2015 година той посочи като добър пример Германия, където службата за борба срещу тероризма се занимава и с охраната на висши политици, докато в България антитерористичното звено разполага със стотина души щат.

Подобно схващане има свои дълбоки основания - тероризмът и киберпрестъпността са дефинирани като глобални предизвикателства пред сигурността. Помните ли пробива в Националната агенция по приходите (НАП), при който изтекоха лични данни на над 5 милиона граждани и фирми? Да не забравяме и това: че радикализирането на хора по интернет, както и хибридните заплахи са и българска реалност. И въпреки това държавата отделя едва 5 милиона лева за киберсигурност, почти колкото и за екипа за борба срещу тероризма. Излиза, че за противодействие на най-големите заплахи в 21 век българските управляващи са сметнали, че са необходими четири пъти по-малко средства, отколкото за задоволяването на прищевките им и опазването на собствените им кожи.

В българския парламент, оживяващ се от дискусии за размера на партийните субсидии и така единодушен при преназначаване на бивш главен прокурор на нова стрелкова позиция, няма кой да инициира такъв разговор. Той преминава през въпросите от какви реформи се нуждае българската система за национална сигурност в контекста на големите заплахи пред глобалната такава.

Например: защо финансовото разузнаване да не бъде извадено от ДАНС, където вегетира като специализирана дирекция? Все пак, с оглед на желаното влизане в Механизма на обменните курсове (ERM II) България е обещала да подобри надзора върху небанковия финансов сектор и изцяло да приложи правилата на ЕС в борбата срещу прането на пари. Което означава: транспониране на четвъртата и петата директива в националното законодателство.

Добре охранявани мъже

Вместо това НСО влиза в новинарските емисии единствено покрай катастрофите и пътните инциденти, предизвикани от автомобили, шофирани от държавните гардове. Също и покрай шлагера с охраната на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпартиеца му и депутат Делян Пеевски, както се оказва, един от най-застрашените хора в републиката.

И ако американските данъкоплатци са наясно, че за охраната на семейството на президента Доналд Тръмп плащат над 120 милиона долара годишно, то в България всеки опит да се научи колко точно струва НСО да пази Доган и Пеевски удря на опорката "класифицирана информация". Популистки по темата се включи тези дни и президентът Румен Радев, обявявайки, че те не трябва да ползват охрана от НСО - не защото нямало заплахи за сигурността им, а защото можели и сами да си платят за гардове. Ноторно известно е, че са състоятелни.

В ефира на Дарик радио Радев заяви, че е готов да се откаже от охраната си, както и че е необходимо да се преразгледа списъка за допълнителни охраняеми лица - извън тези, които заемат висши държавни постове. По закон междуведомствена комисия, в която, освен шефът на НСО, влизат председателят на ДАНС, главният секретар на МВР, а при нужда и директорите на военното и цивилно разузнаване, решават кой е застрашен и дали НСО да го охранява. Без гласност. В тази връзка се очаква решение за охрана за новия шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров, ползвал законно гардове на НСО като главен прокурор. Но тъй като и предшественикът му - бившият шеф на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев - бе "обзаведен" с държавна охрана, лесно за досещане е, че Цацаров ще продължи да бъде пазен.

Охрана до гроб за строителите на мирния преход?

Благодарение на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ стана известно как си партнират ДПС и НСО. Движението за права и свободи осигурява автомобилите за охрана на Доган и Пеевски, а НСО плаща заплатите на охраняващите офицери. Като партия, официално издържаща се от партийната субсидия, и парите за колите, и парите за заплатите излизат от един и същи джоб - този на данъкоплатеца.

Защо обаче Доган и Пеевски не си наемат частни охранители? Отговорът се съдържа в чл. 14 от Закона за НСО - никоя частна охранителна фирма няма големите правомощия, дадени на държавните гардове. Карадайъ не пропуска да изтъкне заслугите на Доган като този-комуто-дължим-мирния-преход-към-демокрация-след-възродителния-процес. Очевидно дългът на нацията още не е изплатен и с порцията "студен резерв" за милиони за догановия ТЕЦ "Варна".

Кой да бъде пазен?

След Нова година от ДПС ще поискат промени в дейността на НСО. По думите на Карадайъ, ще предложат "трите институции - премиер, президент и председател на Народното събрание, да бъдат охранявани, но не и техните секретарки, съпруги и съпрузи, портиерки". Ще поискат и законово да се закрепи партньорството им с НСО - застрашените лица, които могат да си го позволят, да осигуряват средствата за защитата си на НСО.

Едва ли в ГЕРБ ще се възпротивят на тези законодателни промени, които на практика са персонални услуги. Те имат стабилно партньорство с ДПС - и искат да са много добре охранявани.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 79 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    251 5 Отговор
    Не им трябва охрана, ние ги обичаме, оставете ги на любовта на народа, боко и него
  • 2 генчев

    181 2 Отговор
    ДОГАН САРАИТЕ като показвате КОЛКО ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ ГО ПАЗЯТ нещо като ЦАРСКИЯ ДВОРЕЦ
  • 3 Хорацио

    165 21 Отговор
    Какво Радев бе, а Боко и Горанчо да не ги пазсят със СОД? Коюко струват пътешествията на Боко с авио-отряд 28?
  • 4 Гербераст

    136 10 Отговор
    Доган и другарите от ДПС трябва да се пазят добре, нали те крепят статуквото!
  • 5 Снайперист

    98 7 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 6 андрей карлович шаломов

    106 4 Отговор
    Мирен преход? ДА ама НЕ!
  • 7 onq s konq

    110 11 Отговор
    Негово високоблагородие, селянинът от Банкя има да се отблагодарява за крепенето на правителството и никога няма да остави Сокола на народната обич. Вече гледахме, как едно турче без малко да го гръмне и то на партиен пленум.

    Коментиран от #26

  • 8 Тъпо тролче

    104 9 Отговор
    Как така без охрана да останат шопароподобните депутати, и то около Коледа! Всички те са получавали заплахи, не си ли спомняте песничката на Руслан Мъйнов: "всичките прасета на мезета"! 🤣😂🤣
  • 9 Иронично или не съвсем

    83 6 Отговор
    Дами и господа, другарки и другари, вярващи или атеисти, това са хората, които сме избрали да ни управляват и да се грижат за нашето благоденствие, така че трябва да ги пазим като зеницата на окото си(има и еднооки)! С нашите пари за тяхната сигурност– това е инвестиция в просперитета на нацията. Весели празници!

    Коментиран от #28

  • 10 Тоди

    49 32 Отговор
    Питайте Мая Манолова, той е неин човек, тя го предложи за шеф на ДАНС?
  • 11 Казуар

    75 3 Отговор
    Пеевски каза, че партиите не трябва да получават държавни субсидии, а за него държавата плаща милиони за охрана. Борисов също е кандидат за пожизнена охрана, за това се ослушва.
  • 12 НРБ

    16 113 Отговор
    Как не ви омръзна да дъвчете не прекъснато НСО, да се упражнявате в съчинения за материя абсолютно непозната!!!????? Как ли НСО само вози този или онзи, охранява незнам кой си ?? А , ако стане покушения, взрив , нападение срещу хора от властта или сгради на институции, друга песен ще запишете и тролове пишещи глупости и журналисти съчиняващи фантазии !!! Учудвам се колко много хора "разбират" от дейността на НСО и същите имат желание те да го реформират, закрият или разбият ???? Стига вече лъжи и измислици за тази специфична служба от Нац ни сигурност !!!

    Коментиран от #14, #45

  • 13 Стани да си легнеш

    88 2 Отговор
    А Динко от Ямбол, а Мито пищова ,защо са без охрана ,я и на тях по няколко пазванта ,пари има тая държава ,как за едни може а за ловеца на бежанци не, кой е по застрашен .
  • 14 Р Овч

    65 4 Отговор

    До коментар #12 от "НРБ":

    А не се напъвай толкова ,никой не разбра къде работиш, атентати убийства , бля,бля ,колко предотвратихте ,я стачкувайте и вие за по големи заплати , и по 2,3 месеца отпуск че сте се преуморили .
  • 15 555

    103 4 Отговор
    Една държава в която контраразузнаването и разузнаването са с много по малък бюджет от НСО не е държава.
  • 16 ахауайа

    22 1 Отговор
    повече от партиите взимат, кеф, как са заплатите там?😁😁😂
  • 17 Димитрова

    97 3 Отговор
    Да напомня,Цар Борисlll е ходел съвсем сам сред народа,разговарял е със случайно срещнати хора,поздравявал е!

    Коментиран от #25

  • 18 Рамбо

    54 2 Отговор
    Коледа е на прага, ВСИЧКИТЕ ПРАСЕТА НА МЕЗЕТА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 19 ХАСАН

    68 4 Отговор
    къв е тоя миризлив доган бе и тоя шопар пеевски
    до кога ще ги търпим тия боклуци бе
    няма ли кой да ги утрепе най на края и да му направят паметник
    тея са само за САПУН
    народа изнемогва а тея боклуци още го тъпчат СМЪРТ ИЛИ СВОБОДА

    Коментиран от #30

  • 20 КОНСТАНТИНОВ

    74 4 Отговор
    НЕЗАБАВНИ ЗАКРИВАНЕ НА НСО КОИТО ГО Е СТРАХ ОТ НАРОДНАТА ЛЮБОВ
    ДА СИ ПЛАЩА
  • 21 Селянин

    56 1 Отговор
    Мафия.
  • 22 Ужас

    53 1 Отговор
    Диган и Пеевски не заслужават никаква охрана.
  • 23 Българин насран

    25 18 Отговор
    Доган ще го пзите като зеницата на очите си!!!Даже ще му се кланяте и молитва за здраве ще му четете! ! Какво е България без Доган, Тиквата и Командира???

    Коментиран от #29

  • 24 Българин

    7 25 Отговор
    По простаШка статия не бях чел !
  • 25 qwerty

    23 3 Отговор

    До коментар #17 от "Димитрова":

    Баба държеше снимка с цялото царско сейство при сервиза. Бяха я сложили до Симеончо. Наистина са били различни.
  • 26 Доналд Тръмп

    33 3 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Така е, Боко няма да остави Доган без охрана,те си се поддържат,но онова с атентата срещу сокола не беше много чиста работа-тоя атентатора е бил с газов пистолет ли беше или с незареден,някви далавера имаше там

    Коментиран от #48

  • 27 Гастарбайтер

    36 2 Отговор
    ВСИЧКО Е МАФИЯ.
    ЧЕРВЕНА,ЖЪЛТА, СИНЯ.
    МОШЕНИЦИ.
  • 28 Иван Боянов

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Иронично или не съвсем":

    Добре написана шега
  • 29 Хитлер

    29 2 Отговор

    До коментар #23 от "Българин насран":

    България без Доган, Боко е като без двама отявлени престъпници,без тези двамата България ще е по добро място за живеене
  • 30 Diushevadez4283.

    2 8 Отговор

    До коментар #19 от "ХАСАН":

    Pepell ti na ezika ako byah na tehno myasto bih to pogovoril v mazeto.

    Коментиран от #34

  • 31 Пожара

    25 2 Отговор
    И ти и Доган си отивайте към Босфора, но не искате а стоите тук , пък и охрана да ви плащаме . В Турция не ви минават мръсните номера , там ще ви ......обидят .
  • 32 Българин

    28 12 Отговор
    Стига с тия негативизми бъдни вечер е. Пожелавам на премиера на България господин Бойко Борисов това да му бъде последната бъдни вечер.
  • 33 Ефтаназия

    19 2 Отговор
    Останало едно прасе защо го пропускате или е за коледа
  • 34 Vadezdiushe3824

    14 2 Отговор

    До коментар #30 от "Diushevadez4283.":

    Аз как,бих си поговорил с Тебе и как бих Ти Нацепил турската продажна гнусна зуурлаа и от пред и от зад
    ... къ го Рече?..у Мазето.
    Пък после си туриш' пепел на турския вонящ минзухар отзади'.
    ПС: И са наУчи, да пишеш на Кирилица
    turkish Mendil

    Коментиран от #46

  • 35 Мееелмак

    17 0 Отговор
    След 10 години България ще бъде 4 милиона.1милион-чинновници.1.5 милиона пенсионери и деца.1.5 милиона работещи.Тогава нещата ще се оправят. Който оцелее
  • 36 Боб с юмруци

    23 0 Отговор
    Тези господа заслужават мексиканско правосъдие (с мачете)

    Коментиран от #38, #39

  • 37 Млекар

    11 1 Отговор
    Да не забравяме има един които ги пази и той бие там дето най боли рано или късно бави но незабравя...
  • 38 анонимен

    14 1 Отговор

    До коментар #36 от "Боб с юмруци":

    По добре е да се полеят с нафта и да се запалят живи! Удоволствието да гледаш как горят предполагам че ще бъде неописуемо!!
  • 39 анонимен

    10 2 Отговор

    До коментар #36 от "Боб с юмруци":

    По добре е да се полеят с нафта и да се запалят живи! Удоволствието да гледаш как горят предполагам че ще бъде неописуемо!!
  • 40 Попа

    8 5 Отговор
    Е заради тези коментари ще има нсо
  • 41 Ууууууу

    7 1 Отговор
    Да Доган един ден и мавзолей ще му вдигнат в пред парламента
  • 42 НСО

    15 3 Отговор
    Без Доган и Пеевски няма да го има и бат Бойко-магистралата.
  • 43 Kолю куция

    7 1 Отговор
    ЦИРКАДЖИИ А СЕГА И МАЙТАПЧИИ,а дано ги закрият ама надали,,,,майтапи да стават в мафиотска държава...останаха ли още хора честни в нея да живеят
  • 44 Тони

    7 0 Отговор
    Излишно харчене на пари както от НСО така и от МВР МО за работещи пенсионери който взимат добри заплати и пенсий на гърба на Бедния Българин
  • 45 Разбрахме, че си на Гешев брат му!

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "НРБ":

    Нали?
  • 46 Разбрахме,

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Vadezdiushe3824":

    Но не би!
  • 47 Гост

    3 1 Отговор
    НСО пазят контрабандата.
  • 48 Ново

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Доналд Тръмп":

    Целувката с бсп струва скъпо щом целуваш дпс ще плащаш
  • 49 Памет

    2 0 Отговор
    Ами преди имаше активни борци против фашизма. И техните деца и внуци бяха приравнени на такива. Сега явно има нова категория борци-за мирен преход. Очаквайте продължение.
  • 50 Велински

    0 0 Отговор
    В съвременната демокрация бившите комунисти станаха аристокрация, царедворци някакви.30 години свобода на словото,но въпроса за парите за охраната им никой не смееше да го зададе, докато чак сега Сидеров не поиска закриването на НСО .
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Гласувам само за Местан

    1 0 Отговор
    Полфриймън Слави и Митйо Пищова.
  • 53 има охрана има офшорки

    0 0 Отговор
    Тези хора се охраняват ,защото никой им няма доверие, дори и техните , съучастници.Отговарят за големи суми пари и ако ги гръмнат ще изчезнат парите, толкова е просто.
    Президента прави изключение, и те използват този ресурс за лични цели.
  • 54 възпитаник

    0 0 Отговор
    къде е боко и горанов които всяка седмица инспектират ремонтите на ремонта