25 Декември, 2019 13:01 12 503 23

Джо Байдън се продаде на Газпром

  • джо байдън-
  • газпром

Офисните хамстери от "Нафтагаз" се изпотиха, тъй като трябваше да се въртят между европейци и американци

Джо Байдън се продаде на Газпром - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

И така, кой спечели газовата война: Украйна, Русия или обратно? Ще ви кажа малка тайна. Украйна не участва в преговорите за постигане на съгласие относно условията за транзит на руски газ към ЕС. Да, във Виена, Берлин и Минск се носеха някакви клоуни, които изглеждаха като топ мениджъри на Нафтогаз и министъра на енергетиката. Всъщност това бяха обикновени служебни хамстери, теглото на които е пряко пропорционално на близостта с основния преговарящ, действащ от името на "голямата европейска държава". О да, почти забравих: страната все още е „суверенна“.

И кой е истинският суверен на транзитната тръба? Е, разбира се, американски „стратегически приятели“. Всъщност преговорите бяха между Русия, Европейския съюз и Съединените щати.

Офисните хамстери от "Нафтагаз" се изпотиха, тъй като трябваше да се въртят между европейци и американци. Кои са Коболев, Витренко и Оржел? И така, прах по световната геополитическа сцена. По-точно, боклук.

След одобряването на новата харта, Нафтогаз на Украйна изобщо не е украинска държавна компания. Да, формално той се контролира от кабинета, но всъщност всички решения се вземат от надзорния съвет. И няма значение какви закони прие Радата в "зеления турбо режим" по отношение на разделянето на функциите за транспортиране на газ и производство във фирмата "Нафтогаз". Просто чукнете по тези конвенции. Има надзорен съвет и на вид полиран младеж със странно име и фамилия - Амос Хохщайн. Той дори не е председател. Определена там е Клер от Великобритания. Пол и всички останали. Вие разбирате това. Но всички решения се взимат от Хохщайн. Не и аз, разбира се. Има много геополитика, много пари. Дори офисните хамстери за петрол и газ получават милиони долари бонуси. Официалният ръководител на "Нафтогаз" Андрюша Коболев превежда всичко на майка си, която постоянно живее в САЩ. Грижовен син. Част оставя за игра на покер, която той, с ... ка, обича. Губи наведнъж по двадесет. Това е двадесет хиляди долара. Може да си го позволи.

Американците плътно интегрираха "Нафтогаз" в схемата за печалба. Необходимо е да се победят парите, инвестирани в "независимостта на страната", две революции и много "нови реформатори". Веднага ще изясним, че това е хранилка на демократите. И те имаха глобален план: да поставят старата Европа в коляно-лакътна поза и да я напомпат с пресен катарски газ и наполовина с втечнен газ от САЩ. За целта беше необходимо да се решат две стратегически задачи: да се блокира „Северен поток-2“ и да се спре транзитът на руски газ през Украйна. Изглежда, че всичко върви по план, тъй като в началото на декември Коболев (псевдоним „Кобелек“) говореше за „нулева вероятност за транзитно споразумение с Украйна“. Държавите, както знаете, наложиха санкции срещу "Северен поток-2", швейцарците веднага спряха да полагат тръби.

Но нещо се обърка. Или цялата работа е в Тръмп, който почти три години не обръщаше внимание на изграждането на обходен газопровод и изведнъж се вслуша в мнението на демократите, или нещо друго. Не знам. Въпреки това, се разви интересен паритет на силите: европейците получиха гаранции за изпомпване на руски газ, Украйна сякаш смаза Газпром с почти 3 милиарда долара (решение на Стокхолмския арбитраж), а Кремъл сякаш „пълзи далеч“, като се съгласи да подпише петгодишно транзитно споразумение с плаващ изпомпващ обем. През 2020 г. - 65 милиарда кубически метра, а през 2021-2024 г. - 40 милиарда кубически метра. м.

Проблемът изглежда, че е там, но при по-внимателно разглеждане изскачат напълно различни нюанси. Глобалният план за „забиване на Газпром“ от американските демократи по блестящ начин не успя. Защо?

Всичко е заради банална корупция. Това, с което американското правителство по света се бори толкова безкомпромисно. Какво се договориха партиите в Минск? Относно транзита на руски газ в Европа. Това само подчертава второстепенния или дори третичния характер на ролята на Украйна в процеса. Всъщност логично основната задача за правителството на Украйна трябва да бъде сключването на споразумение за доставки на газ за украински потребители. Каква е ползата от трите милиарда, които ще отидат в Нафтогаз и ще загинат в неизвестна посока? Те изобщо няма да повлияят на цената на газа за украинското население. Както и транзитните тарифи, които ще бъдат публикувани на 29 декември.

Но директните доставки на газ от "страната-агресор" дори не бяха обсъждани. Мяркаха се в документите, обсъждани на срещи с украинските клоуни, някои „опции за директна доставка“, но нищо повече. Защото Украйна е „без газ вече шест години“. В крайна сметка, какво е „евтин газ от Кремъл“? „Робство“ и „директен път до Сибир“. Това е основният постулат на идеологията на Петро Порошенко, който Зеленски следва. По-точно, не трябва, но се води като магаре. Или овен? Не знам.

Естествено възниква въпросът: откъде Украйна получава газ и на каква цена? Разбира се, от Европа. Това е официалната украинска версия. Всъщност Киев купува все същия руски газ, но много по-скъп. През 2015-2018 г. средната цена в Европа за 1000 кубически метра беше 211 долара, а "Нафтогаз" го купи за 245,6 долара. Разликата беше почти 35 долара. През юли 2018 г. - април 2019 г. тя се увеличи до 55 долара.

Схемата е блестяща. Руският газ наистина транзитира в Европа. На разстояние около 150-200 метра. На джъмпера между тръбопроводите. И формално превърнат в европейски газ. Може да се нарече норвежки, унгарски, словашки, полски и дори шведски.Претърпял такава чудотворна трансформация, той става обект на покупка и продажба за Киев и Будапеща. Или Киев и Братислава. И няма никакъв Газпром. И също така няма разходи за участниците в концесията за газ. Печалба само. Според експерти, което беше публикувано на пресконференция от депутата Андрей Деркач, измамата с руския газ донесе на „концесионерите“ печалба от 1,5 милиарда долара.

Архитектът и основен бенефициент на тази руска схема за ребрандиране на газ е Амос Хохщайн. Този, който наистина ръководи групата за преговори на клоуни от "Нафтогаз". Нека разгледаме по-подробно, тъй като не е трудно. Цялата информация за него е в публичното пространство. От 2011 г. започва работа в Държавния департамент на САЩ, Агенцията за енергийни ресурси. Той беше заместник-посланик на САЩ в Украйна на Карлос Паскуал, отговаряше за газовия сектор. На 1 август 2014 г. Хохщайн става специален пратеник и координатор по международните енергийни въпроси. И той работи в тясно сътрудничество с вицепрезидента Джо Байдън. Именно Байдън го постави в Надзорния съвет на Нафтогаз. Старецът разбра, че основните пари се въртят в енергийния сектор. Следователно той включи сина си в украинската компания за производство на газ Burisma. Но Хънтър Байдън безумно спеше в Украйна, превръщайки се в подсъдим по многобройни наказателни дела. Но Амос се оказа по-опитен машинист. Той събра, знаете, цяла престъпна група, която бушуваше с руски газ под прикритието на европейския. По-конкретно, тя включва Андрей Фаворов, гражданин на Русия и САЩ (и какво, това би могло да бъде?) и заместник-ръководителят на "Нафтогаз" Андрей Коболев. Нещо повече, партньор на покер. Крайният бенефициент е на групата дружества „Енергийни ресурси на Украйна“ („ERU“), които доставят „европейски газ“ на украинските потребители. Блестящо се справиха с доставката. Нетните приходи на ERU Trading за три години (от 2015 г. до 2018 г.) нараснаха до 15,6 милиарда гривни (курс от 23 UAH за $ 1). Къде отиде? Тя беше изтеглена чрез уплътнителни компании от Украйна. Без съмнение Джо Байдън беше в дъното на нещата. Въпреки че защо беше така?

Веригата за доставки на марков руски газ от Европа остава поне за следващите пет години. И това е ярък пример за това как американските демократи се грижат за „енергийната независимост на Украйна“. Те всъщност убиха собственото си производство на газ в страната, като закачат държавата на скъп европейски газ, който е руски. Извън всякакво съмнение. Ако на 29 декември най-накрая бъде подписано ново транзитно споразумение, това означава удължаване на благоприятните условия за организираната група на Байдън - Хохщайн - Коболев - Фаворов относно търговията с руски газ за украинското население. Според мен именно наличието на корупционен компонент за американците се превърна в един от факторите на доста компромисна версия на споразумението. Може да е много по-лошо. Контролираният от демократите "Нафтогаз" е способен да организира газов геноцид на собственото си население. И в същото време да постави ултиматум на Европа: или да седне на американската газова игла, или решете сами. Но корупцията на демократите е изиграна, колкото и да е странно, с плюс.

В крайна сметка какво губи Газпром? Три милиарда, които няма да спасят украинската икономика по една проста причина - няма да стигнат до там. Текстът на споразумението изрично предвижда ограничаване на транзита на руски газ през украинска територия през следващите две години. И всъщност нормата е фиксирана върху доставката на „европейски“ газ за Украйна от американска група с участието на украински граждани. Когато транзитът спре, момчетата ще останат без работа, защото няма да могат да работят с чисто европейски газ.

Превод: Поглед.инфо


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    5 68 Отговор
    СЛАВА НА САЩ
  • 2 El pepi

    5 68 Отговор
    СЛАВА НА САЩ
  • 3 Стефан

    29 57 Отговор
    Щом статията е с източник Поглед Инфо винаги печелят руснаците, даже в руските правителствени медии НЯМА ДА ЧУЕТЕ такова заглавие както в този парцал Поглед инфо, мислех си че от сайта ПИК няма по големи лизачи, а то виж какви майстори на фе лациото се появиха, откъде е този предателски ген Боже, не е от нас българите, трябва да са някоя издънка на монголец и овцебик, такова чудо не е имало скоро, онези старите кадри от Работническо дело все пак спазваха мярката, после се питаме защо сме все последни по ВСИЧКО.
  • 4 Емил

    52 7 Отговор
    Няма Руси, няма САЩ - Да живее всичкото евреин по всички земни кълбета! :) Нека да преядат (щото те наяждане нямат!) - малко им остана!
  • 5 мали мали

    12 12 Отговор
    Алоу факти пишете малки статии чи пак нищо не разбрах,оф сигурно е от виното

    Коментиран от #12

  • 6 сноу

    60 6 Отговор
    Едва ли има някой на света, който да не му е ясно каква дива алчност ги тресе америте и вече никой не им вярва какво плямпат а какво вършат.Могат с дни да плямпат до замайване за демокрация ,права и колко люти плювки са плюнали срещу Русия, но замирише ли им на пари са готови и лайното на Путин да захапят ...Е ..най-много за пред СNN демократично да го кръстят.
  • 7 кнаус 485

    11 15 Отговор
    Боза,нищо не разбрах..

    Коментиран от #21

  • 8 Тръмп

    12 58 Отговор
    Загубата на Путин и Комуноидите в Кремъл е факт,никой не иска да е зависим от терористи в червено!!!:):):)Така ще бъде и за напред,Амин!!!:):):)
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Анонимен

    39 5 Отговор
    Въпреки че статията е от поглед инфо, тоя път май ще се окаже вярна. За не вярващите, осведомете се добре за последния импийчмънт срещу Тръмп който тече в момента - точно заради аферата на Байдън с Украйна, заради която Тръмп изнудване Украйна за помощи. Чете и се инфорйте бе хора, не бъдете идеолози. Всичко е бизнес, нищо лично няма тук
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 розово

    16 0 Отговор

    До коментар #5 от "мали мали":

    С едно изречение. Сиви кардинали и разни посредници се скъсват от работа на минимална заплата под социалният минимум в полза на всички народи.
  • 13 соросня

    19 1 Отговор
    Пожелавам на Хънтър Байдън и баща му, свеж украински спин...
  • 14 Дуайт Айзенхауер

    2 6 Отговор
    ЗАТОВА ЩЕ ИЗРИНЕМ ДЕМОКРАТСКАТА БАЙДЪНСКА ИЗМЕТ ВЪН С ПРАВАТА ЛОПАТА ЩЕ ИЗМИЕМ СРАМА ОТ ЛИЦАТА ИМ И ЩЕ ГИ ПРАТИМ НА БУНИЩЕТО БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА Д. ДЖ. ТРЪМП НАШИЯТ ВОДАЧ В ЧЕРНАТА НОЩ НА ДЕМОКРАТИ ДЕМОНИ ТОЙ ГИ БИЕ С РЕПУБЛИКАНСКА КОЖЕНА ПАЛКА ТЕКСАСКАТА ГИ РАЗКЪСВА КАТО ЗВЯР И ВЕЧЕ ЧУВАМЕ ПИСЪЦИТЕ НА НАНСИ ПЕЛОСИ ТРАКАТ ПРАНГИТЕ ТРАКАТ НАНСИ ТРАКАТ ДЖОБАЙДЪНЕ ЩЕ ЦЕЛУВАТЕ РЕПУБЛИКАНСКИТЕ БОТУШИ ЗА МИЛОСТ А ХАНТЪР БАЙДЪН ЩЕ ГИ БЛИЖЕ ЗА ОПРОЩЕНИЕ ВИ СМАЖЕ НА ИМПИДЖМЪНТА И ВЪЗЦАРИ СПРАВЕДЛИВОСТ МИР И БЛАГОДЕНСТВИЕ ПО СВЕТА А НА ВАС АПОКАЛИПСИС СЕГА ЩЕ ВИ СЕ СТОРИ ДЕТСКО ФИЛМЧЕ В СРАВНЕНИЕ С ШАМАРА КОЙТО ВИ ЧАКА РУШЛЯЦИ ДЕМОКРАТИ КОРЕЙЦИ КИТАЙЦИ МАДУРОВЦИ ТИМУРОВЦИ
  • 15 Конрад Аденауер

    12 5 Отговор
    Германският бундестаг заедно с Франция трябва да защитава преди всичко европейски интереси и всячески да блокира опитите на САЩ да превземат икономически страните от ЕС, на който гледат като васали
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Дидо

    6 5 Отговор
    Русия винаги губи,но олигархията печели
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 киро

    15 1 Отговор
    Чакайте бе джанъм...За какви Руснаци,Украйници и Американци говорим тука?Обикновенната маса от шебес-гой в САЩ,Русия и украйна се борят за препитание оцеляване.Тук иде реч за юдейски групировки стоящи зад шаломович антуража му от една страна...от друга страна страна на Байдъновата юдейска клика и от трета на чифутщината в Украйна.Общото между всички е че са жидове.Така,че къде му е мястото на русофилство,русофобство,американофобство,американофилство и прочее тук?
  • 21 Баси

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "кнаус 485":

    Е, па толкова ли е трудно за разбиране? Всъщност в далаверата са се включили и нови играчи. Външни. Такива като Тимошенко са аут. Вече преговорите се водят между новия суверен на Украйна и Газпром. Парите ги прибира суверена. За добитъка остава бачкането. Нищо ново под слънцето.
  • 22 Ситуацията

    0 0 Отговор
    Цялата работа, на едните им трябва разрешение да транзитира, обаче не искат да плащат на Украйна. Украинците звънят където трябва, идват западните легиони и сега "византийците" се озъбват, щото масрафа излиза системно по-скъп.
    За другите абонати, е тихо и засега основно.
  • 23 бай Шиле

    0 0 Отговор
    Бориславе-е-е-е! Къде си чедо.Без тебе тоя Путин съвсем се разпаса,