Last news in Fakti

2 Януари, 2020 15:00 10 980 87

Тема на ФАКТИ: Късно ли е България да започне отначало? (част 2)

  • лустрация-
  • декомунизация-
  • дс-
  • бкп-
  • късно ли е-
  • тема на факти

''Голяма част от корупционните схеми, да не кажа 90/100 от тях, се базират на неразрушените зависимости по линия на Държавна сигурност'', заяви Методи Андреев.

Тема на ФАКТИ: Късно ли е България да започне отначало? (част 2) - 1
Кадър: Митинг на СДС, 7 юни 1990 г.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В последния месец от изминалата 2019 г., ФАКТИ започна темата: ''Късно ли е България да започне отначало''? Прекрачвайки прага на Новата 2020 г., гражданското мнозинство в България като че ли все още не си задава този въпрос. А за лустрация на политически принцип, почти нищо и никъде не се чува. Освен от трибуната на ФАКТИ.

Въпреки не толкова оптимистичната картина в обществено-политическия ни кръгозор, днес ще Ви срещнем с един човек, който в доскорошната си политическа дейност бе радетел за провеждането на лустрация срещу комунистическия елит, бившите агенти на комунистическата Държавна сигурност и бившите членове на Българската комунистическа партия (БКП). Става въпрос за Методи Андреев, който е бивш народен представител от ОДС в 38-ото Народно събрание, след това и от гражданската квота на ГЕРБ в 43-ия парламент на България, а също така и председател на Комисията по досиетата.

С г-н Андреев разговаряхме за причините да не бъде осъществена лустрация в България след започването на Прехода, за историческите ѝ неволи (бел. ред. на лустрацията) след 10.11.1989 г., обсъдихме и това защо ГЕРБ, която се декларира като антикомунистическа и дясна партия, не предприема никакви смели стъпки по посока осъждането на властвалия в България комунистически режим (1944-1989). Разбира се, покрай започването на такава голяма тема, каквато е неосъществената лустрация, се споменаха и още редица неща.

Разговорът с бившия председател на Комисията по досиетата започна с въпроса: защо, аджеба, в България лустрацията не се осъществи? Методи Андреев никак не се затрудни с отговора и светкавично ми заяви: ''Причината е нежеланието на политиците да проведат истинска лустрация. За това може да бъде винено единствено и само мнозинството на ОДС в 38-ото Народно събрание. То беше носител на надеждите на хората, че може да проведе лустрация, а то не я проведе. Затова сега имаме мимикрия на БКП в две разновидности - БСП и ГЕРБ. Политиците, които носят най-голяма отговорност, това са лидерите на СДС, които и да са били те във времето.

Политикът, който пряко се изказа против лустрацията, обяви се против нея, е Петър Стоянов. Той излезе с името си, с позицията си на президент, и заяви, че е против провеждането на лустрация. Мотивът му беше много странен, а сега вече и много смешен - бившите комунисти щели да станат богати и щели да възприемат идеите на демокрацията. В тази връзка имаше едно инфарктно заседание на цялата парламентарна група на ОДС и тъй като бяхме най-голямата парламентарна група въобще в историята на Прехода - 137 човека, заседанието беше проведено в самата пленарна зала на Народното събрание, като тогава помня, че имаше много сериозно дюдюкане срещу Петър Стоянов, който изяви от трибуната тази своя позиция.''

За периода на Методи Андреев като председател на Комисията по досиетата:

''Първо - законът беше доста сериозно орязан. Въпреки нашето желание Комисията да управлява архива, тогава това не ни беше позволено поради факта, че Конституционният съд по онова време имаше едно решение N:10, което не позволи да бъдат обявени онези сътрудници на Държавна сигурност, чиито документи бяха унищожени и за тях имаше само картони. Например такъв е сегашният демократ и ''острие'' на ГЕРБ - Георги Марков (бел. ред. агент Николай). По онова време в Конституционния съд от 11-те съдии, 5 или 6 бяха с принадлежност към Държавна сигурност, която към онзи момент не беше известна. Един от тях е Георги Марков. Тогава те в тежък конфликт на интереси са гласували за защитата си от разкриване, създавайки и гласувайки споменатото решение N:10.

Другият важен и преломен момент законът да бъде несъвършен е, че още в първия му вариант, в който беше приет, септември 1997 г., той беше обжалван от Конституционния съд, заради което стана повод това решение N:10. Тогава имаше готовност да се обявят всички агенти на Държавна сигурност в парламента, независимо от това имаха или нямаха достатъчно документи, съгласно това решение за обява. Но това намерение беше преди да се произнесе Конституционният съд. Тоест законът беше още в първоначалния си вид, приет от Министерски съвет. Тогава пак Петър Стоянов се обяви за това да не бързаме с разкриването на агентите, а да изчакаме решението на Конституционния съд, което роди това решение N:10. На практика то върза ръцете на Комисията'', коментира Методи Андреев.

Впечатленията на Методи Андреев за ''антикомунизма'' в ГЕРБ, набавени с поглед отвътре:

''В мое присъствие, когато аз бях в парламента от гражданската им квота, не е имало стъпки в посока ''лустрация''. В предния си мандат ГЕРБ направи някакъв плах опит да не позволи на хора свързани с Държавна сигурност да вземат ръководни постове в Народното събрание. Не става дума за закон, а за промени от вътрешния правилник на Народното събрание, но Конституционният съд отхвърли и това решение. Такива решения, след многото пъти, когато Конституционният съд е решавал против лустрацията, е безсмислено да се правят. Прецедентното право - не е в полза на лустрацията. Самите конституционни съдии, ако ги погледнете, ще видите, че и в момента сред тях има доста бивши членове на комунистическата партия. В състава на Конституционния съд към момента, в който аз бях депутат от групата на ГЕРБ като гражданска квота, имаше мисля и партийни секретари.

Групата на ГЕРБ, когато аз бях там, гласуваха по мое искане и с помощта, не мога да скрия, на Цветан Цветанов, който тогава беше фактор в ГЕРБ, няколко интересни текста. По предложение мое, на Петър Славов и Мартин Димитров, гласувахме текст, който забрани да се подиграват с химна на Европейския съюз, а също и със знамето. Защото, спомняте си, при един от митингите на русофилите на язовир Копринка, стъпкаха знамето на Европейския съюз и НАТО. След това направихме опит, отново тримата, известни като ''Групата за натиск'' (Методи Андреев, адв. Петър Славов и Мартин Димитров), да накараме ГЕРБ да гласува за премахването на всички комунистически символи. В този случай обаче - ГЕРБ прояви своя генезис и това не беше прието. Въобще не беше подложено на гласуване. Имаше и предложение от наша страна, от ''Групата за натиск'', чрез чл. 108 от Наказателния кодекс да бъде инкриминирана агитацията на човеконенавистни идеологии като националсоциалистическата, там пишеше фашистка идеология, а ние искахме да стане: националсоциалистическа, комунистическа и други човеконенавистни идеологии. По това предложение, на ГЕРБ отново не им достигна ''антикомунистическа'' решимост.

Но в интерес на истината, предложението да отпадне давността по отношение на комунистическите престъпления - мина. Не мога да кажа, че групата на ГЕРБ беше въодушевена от това, но истината е, че Цветан Цветанов отново направи необходимото в тази посока, за да осигури кворум. Може би 7-8 месеца този текст беше част от Наказателния кодекс. В един определен момент, внукът на един висш комунистически деец - Борис Велчев, който сега е председател на Конституционния съд, не е поискал, в личен разговор с главния прокурор, Цацаров тогава, да бъде атакувана тази точка. Тогава бившият комунист Цацаров, който беше главен прокурор, а сега председател на КПКОНПИ - атакува това решение в Конституционния съд, като само един-единствен съдия подписа с особено мнение. Това бе съдията Филип Димитров. Аз го уважавам за неговата позиция, той единствен се възпротиви.

Голяма част от лидерите на ГЕРБ (бел. ред. Изпълнителната комисия) са бивши комунисти. Самият Бойко Борисов е такъв. Отношението на партията към агентите на Държавна сигурност и въобще към миналото, към лустрацията, е по-скоро популистко. Борисов говори това, което хората искат да чуят, но не го върши. Говори за антикомунизъм, но неговата група не искаше да забрани комунистическите символи, нито искаше да инкриминира проповядването на комунистическата идеология'', изложи впечатленията си от ГЕРБ Методи Андреев.

На няколко пъти по време на разговора ни, Методи Андреев изтъкна положителния принос на бившия втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов към някои инициативи свързани с осъждането на комунистическия режим в България.

''Бойко Борисов има твърде много контакти със знакови лица от бившата Държавна сигурност. Още повече - той не се срамува от това. Това показва, че неговата позиция по отношение на ДС е по-скоро поза. ГЕРБ защитава добре позицията си на поредната мимикрия на БКП. Самият Борисов е ходил на откриването на паметника на Тодор Живков, поднасял е цветя на същия паметник, като това не му пречи да говори против комунизма, но.. както казах - това е фалш. С тези хора, които са в момента, е абсурдно да се проведе лустрация. То е същото като с конституционните съдии, които трябваше сами да се лустрират. Няма как да стане. Затова и напуснах парламентарната група на ГЕРБ, защото видях, че там всичко е проформа дясно и проформа антикомунистическо.

За да се осъществи лустрацията трябват конституционни промени, но тя можеше да бъде осъществена и по друг начин. Ако политическите партии, които са управлявали през годините, бяха възприели това за своя изконна политическа позиция, просто можеше да не бъдат приемани на съответните държавни постове такива хора - агенти на комунистическата Държавна сигурност и бивши членове на БКП. Без да има специален закон. Tримата, от т.нар. ''Група за натиск'', направихме така, че за всички важни постове в държавата - да се прави проверка за принадлежност към ДС.

В първото издание на темата на ФАКТИ: ''Късно ли е България да започне отначало?'', започнахме с въпроса ''Късно ли е вече да се проведе лустрация в България?'' към събеседника ни тогава - Асен Генов. В този случай, така завършихме.

''Една работа, като не стане на време, знаете.. никога няма да стане. В България, ако някога се прави лустрация, трябва да се разшири диапазонът. Аз имам една идея, която от много години разказвам, а именно - лустрация против корупцията, която да включи и лустрация, каквато е трябвало да бъде проведена в началото на Прехода. Какво имам предвид с лустрация против корупцията? Голяма част от корупционните схеми, да не кажа 90/100 от тях, се базират на неразрушените зависимости по линия на Държавна сигурност. Избират се министри, зависими от своето минало, които дават обществени поръчки на бизнесмени, също зависими от своето минало. Така се формира съвременната олигархия, която политически се подкрепя изключително много от ГЕРБ и присъдружните ѝ политически партии, които са в коалицията. ГЕРБ се оформя като защитник на олигархичната класа в България, като мисля, че именно на това може да отдадем нейните политически успехи, тъй като хората, които държат финансовата власт, всъщност подкрепят политиката на Бойко Борисов. И обратното - той подкрепя тях, зареждайки ги със сериозен обществен ресурс чрез доста съмнителни практики, каквито например са обществените поръчки в България'', заяви бившият председател на Комисията по досиетата и два пъти народен представител - Методи Андреев.

На финала на разговора ни, Методи Андреев доуточни идеята си за лустрация срещу корупцията: ''Лица, в качеството им на физически или юридически такива, ако са засечени в корупционни практики, ако са засечени в източване на европейски средства, ако са засечени като агенти на Държавна сигурност, или нещо друго - да не могат да се кандидатират за участие в обществени поръчки от общинския или държавния бюджет. Банките, например, без значение какви, при по-тежки условия да им дават кредити. Ако това нещо се осъществи, в България доста ще се промени картината на бизнеса. Необходими са обаче 2/3 политическо мнозинство, за да се реализира тази идея.''

П.П. Всяка една политическа партия, която желае дебат по темата, може да се свърже с автора, пишейки до редакционната поща на ФАКТИ - [email protected]


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивайло

    89 5 Отговор
    Мнооого, много е късно!!!

    Коментиран от #28

  • 2 Никога не е късно.

    44 27 Отговор
    Трябва да станем едно царство и царя, да убие всички на власт. Само тъй ще се оправим.
  • 3 Огнян

    9 137 Отговор
    Само Герб щени спаси

    Коментиран от #31, #52

  • 4 rusnak

    136 8 Отговор
    Никога не е късно, просто вече ще се наложи да е с калашници.

    Коментиран от #82

  • 5 МП4

    105 6 Отговор
    Непоправимо късно е ! България съществува на хартия, България е дъно , кой каквото иска да напише , само ние си знаем колко сме зле!
  • 6 audi a8

    92 7 Отговор
    По добре късно от колкото никога а относно герб колега виждам че си д...л стига с тоя герб те ни довършиха те са на шия гроб в момента не герб жалко че има такива като облъчени дето са гласували за боко и компания банда крадци и мошеници и лицемери
  • 7 Чилбер

    95 4 Отговор
    Никога не е късно да избесим и разстреляме банда крадливи изроди.
  • 8 стига с тоя герб

    68 6 Отговор
    Браво господа избиратели виждате ли докъде я докарахме понеже избирахте герб

    Коментиран от #14

  • 9 NSDAP

    30 31 Отговор
    Всички комунисти,дружно под земята!
  • 10 Шменти капели

    73 18 Отговор
    Лустрация означава 70% от ГЕРБ и от чиновниците да бъдат изгонени от държавна и нпо работа. Това са пълни фантазии и САЩ отново искат да мамят 30 години простите българи!!! Първо 30 години мамиха българите, че възстановяват държавата от комунизмът, който УЖ довел държавата до НЕДОИМЪК(хаха) . За 30 години успяха само да направят гражданите много по-бедни от комунизма, а демократичната номенклатура неизмеримо по-богата от комунистическата номенклатура. Сега 30 години ще си играят на лов на вещици, докато гражданите стават още по-бедни!!! САЩ явно са взели българите за големи будали

    Коментиран от #66

  • 11 Никога не е късно да се започне сначале

    68 5 Отговор
    Обаче трябва да има едни около 200 000 избити политици милиционери военни депутати кметове агенти и техните котила

    Коментиран от #22

  • 12 IOP

    47 5 Отговор
    Кагота се зададе някаква кризаю, се изкарва темата за досиетата на ДС. Докога ще ни занимават с това. Не виждате ли господа от лево и десно, че България отдавна е дъното. Какви досиета ви чукат по главите? Не виждате ли беднотията, кризата в управлението, корупцията, гафовете на власта и хората около нея, апартаментите и, забогатяването на една прислойка за сметка на народа - на здравеопазването, на пенсионерите и пр.
  • 13 SAAB

    32 2 Отговор
    Само султана .....кога започне да цепе тикви ! То ... EU и НАТО практически ни върна на падишаха . Тъй ,че чакаме да забие байрак на Дунав.........
    Убеден съм , че " Шишман - от Банкя " e готов за танца / без гащи / ! :)
  • 14 Нее тука е важното

    33 4 Отговор

    До коментар #8 от "стига с тоя герб":

    Че не гласуваме за гроб а те все печелят нали знаеш че ако от изборите зависеше нещо шеха да са забранени

    Коментиран от #39

  • 15 някой

    60 3 Отговор
    вълрос - кои гласуват за ГЕРБ ?
    отговор - много малко са .
    как тогава ГЕРБ е на власт ???
    има една приказка - НЕ е Важно кой как Гласува - ВАЖНО е КОЙ БРОИ Бюлетините ...............това се казва ДЕМОКРАЦИЯ
  • 16 Петьо Стоянов

    31 3 Отговор
    Бачка за САЩ и в момента е на хранилка в американско НПО. Петьо Стоянов винаги говори по нареждане от САЩ. Щом Петьо Стоянов е каьзал, че не иска лустрация, значи САЩ са забранили да има лустрация в БГ!!!
  • 17 Иванчо

    29 2 Отговор
    След поредната беля в училище бащата пита Иванчо: На колко години стана сине? На 13 тате, отвръща Иванчо. Мдаааа, рекъл бащата - Късно е за аборт!
  • 18 Владо

    33 3 Отговор
    Не е късно, наложително е.........ама супер спешно се налага да има рестарт. Всъщност рестарт не е точната дума, защото при рестарт всичко започва отначало, а в нашата ситуация трябва много крадци да влязат по затворите и да им бъде конфискувано имуществото. Чак след това трябва да се почне отначало.

    Коментиран от #20

  • 19 Зайко Байко многознайко

    39 6 Отговор
    Робски народе, два дена участвам в един чат с девет човека и за тези два дена установих, че си имаме този шиб@н робски ген. Затова всеки от където ни хване ни оножда, както би казал дядо ми Мъдрият Заек. Такава е съдбата ни, т.е. други да я определят!Всички скачат срещу руснаците, каквито и да са, каквито и имперски интереси да имат, те са нашите Освободители и това е факт. Промиха на цяло поколение мозъците с турско присъствие, едва ли не приятелство. Ти ще изнасилиш и убиеш жена ми и дъщеря ми а аз ще съм ти приятел, да ама на кукуво лето. Та колкото и да им е неприятно на разни джендъри и соросоидни мекерата, ако не беха руснаци, финландци, румънци още щехме да сме си под турско РОБСТВО. Съвременни писарушки, вадят думите на дядо Вазов от контекста и представят написаното според политическата ситуация. Днешните управляващи, колкото и да се ог#зват на Брюксел там никога няма да ни приемат, като равностойни. Помните ли от кога Тиквоций Едно и Цецо КаунЬя ни обещават това влизане в Шенген. Да ама не. С цървули в ръце на прага на Шенген почти десетилетие ето затова ви пиша за пустия му робски ген и за чувството ни да забравяме и да прощаваме. Слепи ли бехте да видите как Учиндолският тарикат се гънеше пред Тиквоций, като чамова дъска. Зрителите били питали а той не ,а иначе, като е сам в ефир е много курназ. Това ми звучи, като : " Бил съм се бил напил" . Минало несвършено време в бъдещето. Всичкат ни работа е такава. Яка гьостерица и овчарска гега за тези

    Коментиран от #33

  • 20 До 18

    35 4 Отговор

    До коментар #18 от "Владо":

    Кой ще вкара крадците в затвора, следкато те са на власт. Нали не очаквате те сами да си гласуват присъдите? Освен това зад крадците стои САЩ и Евро паралментът

    Коментиран от #23

  • 21 Зайко Байко многознайко - плагият

    28 6 Отговор
    Трима комунисти пътували с волгата и видяли един как коси трева.Първият казал:вижте го тоя,как коси на едната страна,а на другата прави празен ход.Вторият казал:да му сложим една коса още,че и в другата страна да коси.Третият казал:вижте го сега,много коси,няма кой да събира сеното.Да му сложим едно гребло на гърба,докато се върти да събира и сеното.Речено сторено!Човекът косил и в двете посоки и едновременно събирал сеното.В един момент човекът побягнал.Комунистите се развикали:чакай,къде!?Косачът бягайки извикал:ще искате и фенер на шнура да ми сложите,и нощно време да кося.Роби им трябваат,робиии.Ама паднаха границите и робите останаха са далеч и на други робуват.А за тези,които останаха е омразата.Както е казал Рим:на робът Свобода не му трябва,трябва му друг роб,който да мрази

    Коментиран от #25, #27, #45

  • 22 Японеца

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "Никога не е късно да се започне сначале":

    Ей, ще премахнеш основните гласоподаватели!
  • 23 Да така е

    16 3 Отговор

    До коментар #20 от "До 18":

    Едни 50 000 наемници от северна корея биха ни помогнали много
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Умберто-автор

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "Зайко Байко многознайко - плагият":

    Хехе:)
  • 26 Иван

    13 2 Отговор
    Властта не следва интересите на хората ,а на други. Трябва да се премахне това .През велико народно и нова конституция. За загубеното време- никой не ни е виновен. Сега само общото помирение ще ни спаси ,но има силни центрове ,които тласкат управата както им дойде .През следващите тридесет години ако не стане просто забравете...

    Коментиран от #79

  • 27 Да тогава в рим робите

    14 1 Отговор

    До коментар #21 от "Зайко Байко многознайко - плагият":

    Не са си плащали там тъде са живели а сега и това правим плащаме на банкерската мафия жилище и лихви за да живеем там къде робуваме на другата мафия
  • 28 Jacques Yvec Moineau

    5 20 Отговор

    До коментар #1 от "Ивайло":

    Късно е за нас. Лустрацията така или иначе ще се случи. След още две/три поколения никой освен историците няма да си спомня за ДС. Хората натрупали пари чрез крадене (в най-общия смисъл) ще умрат, и парите им ще останат на техните деца. А за децата парите им вече ще са “чисти“. И така полека, лека поколение след поколение, бавно и мъчително България може да тръгне нагоре.
  • 29 ххх

    24 7 Отговор

    До коментар #24 от "Крум Усаински Крупник":

    Те измряха ,не четеш ли?!Последната партизанка била починала.Сега кой ви е виновен?

    Коментиран от #57

  • 30 Ахмед

    5 21 Отговор
    Ще търсите вие демократичната Османска империя и османското съжителство,ама ние вече не искаме да съжителстваме с вас,защото не сте религиозно толерантни като нас.Какво ви липсваше по-време на Османското владичество.Храна,вода,земи...имахте си всичко.Вие сте тюрки ни също сме тюрки така че просто се върнете при нас.

    Коментиран от #35, #68

  • 31 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 2 Отговор

    До коментар #3 от "Огнян":

    ГЕРБ Е МАФИЯ
  • 32 гшщ

    18 3 Отговор
    България през 30-40г. започва все отначало. Така , че защо да не може още веднъж. И след всеки нов опит сме все по-далече от държавите , които последните столетия не са почвали отначало.
  • 33 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 3 Отговор

    До коментар #19 от "Зайко Байко многознайко":

    ГЕРБ са убиици АЛФА ДОГ
  • 34 !!!!!!

    18 4 Отговор
    С абсолютни помияri като Митоди, каква лустрация, бе! СДС не я направиха, а искат от ГЕРБ да я направи, ама нали те са комунисти?! Че да я направи Галева, Бойкикев или Доган!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 onq s konq

    14 7 Отговор
    ЩО ЗА ГЛУПОСТ "България да почне Отначало"?!А ОТ КОЕ НАЧАЛО?От 10.Ноември ли когато падна Т.Живков,или от 9.Септември когато дойде БКП на власт?Ами на Практика нито Единия/Живков/,нито Другата/Партия/ ги няма,а подобни "Катаклизми" се случват МНОГО РЯДКО и ЕДИНСТВЕНО при разместване на СВЕТОВНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПЛАСТОВЕ.Което значи,че България Е НЕМИСЛИМО ДА НАПРАВИ НЕЩО Самостоятелно,без да се съобрази със Запада/Америка и Европа/.Между другото КАК се "почва от начало",след като ВЕЧЕ имаме завършено "НАТРУПВАНЕ НА КАПИТАЛИ" при Бизнеса и "ВЪРНАТА СОБСТВЕНОСТ НА ИМОТИТЕ" ПРИ НАСЕЛЕНИЕТО?Шумкари от Гората БЕЗ РУСКИ ТАНКОВЕ зад гърба си ли ще сменят Политическия ред в БГ?Айде Холан - Полцията дори няма да успее да се намеси,защото "Хората с парите" преди това ще им пратят едни Джипове с мутри,които не само ще ги потрошат от бой,а и "други неща+ ще им се случат:)

    Коментиран от #86

  • 37 Иванчева

    16 3 Отговор
    След като БСП, дето се води за алтернатива, не вижда като проблеми на България корупцията и липсата на справедлив и независим съд и прокуратура, то в системата на сегашните партии няма как да стане. Т.е. трябва да се забранят всички партии, всички политици, които са заемали определени длъжности: от правителство, депутати, кметове и съветници да не могат да участват в процеса. Но това може да стане само чрез възстание, иначе няма как да стане.
  • 38 смешки

    10 5 Отговор
    митодиту забрая за времето!
    служителите вече са пинси или уземята!!
    Забравя Групировките ,май нарочно?
  • 39 Обикновен Бг

    16 4 Отговор

    До коментар #14 от "Нее тука е важното":

    Асолютно правилно, но не можеш да го обясниш на 90% олигофрени.
    Те си мислят че от детската игричка - Пусни тука едно листче нещо зависи.
    И хоп американците доброволно ще се откажат от концесиите, от вецовете, от подарените милиарди, и ще си тръгнат.
    90% олигофренски овце.
  • 40 Хишник

    16 2 Отговор
    Не е късно да се лустрират всички гербаджии-комунисти!
  • 41 мццн ц

    14 6 Отговор
    Какво дъвчете неща отпреди 30 год.? Когато е трябвало да ги направите, не сте ги направили.
    Същото е и сега. Каквото трябва да се отреагира на момента, не се прави. После търсите вина в Орешарски, Станишев, Виденов...
  • 42 стоян

    4 5 Отговор

    До коментар #24 от "Крум Усаински Крупник":

    До 24 -Браво за коментара =взе ми думите от устата
  • 43 Borislav Popov

    14 5 Отговор
    Уви бече е късно. Времето изтече. БКП даде двете си злокачествени новообразувания БСП и Герб. Начело с Бойко са неразбиваеми. Ще ни яхат още много години.
  • 44 Вервате ли

    19 8 Отговор
    На този Герберски мошеник!??? С приказката за досиетата ни залъгваше 20 години! Но от 10 години си трае, защото трябваше да започне от Бойко Борисов, но на хранилката на Герб...няма как да стане! Подлога от най-долна проба!
  • 45 Умберто

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Зайко Байко многознайко - плагият":

    Няма да ти взимам пари за интелектуална собственост.Може да копираш,което ти харесва.
  • 46 Умберто

    15 4 Отговор
    А дали може България отначало?Естествено ,че не.Нов бардак със стари шаврантии се не прави.Докато има жив и един урод изпилен от комунизъм,в България няма да се случи нищо ново.Комунистите тровят не само този свят,но и цялата Вселена на всички нива.

    Коментиран от #62

  • 47 Иван

    10 4 Отговор
    Дали някакви си досиета ще ни помогнат да мръднем от последното място в ЕС по жизнен стандарт?Или темата е само за отвличане на вниманието от наистина важни теми за обществото ни?
  • 48 Зоро

    18 3 Отговор
    Докато плюете комунистите Боко окраде, изнесе и фалира държавата, па комунистите да продължават да са виновни
  • 49 ЦарВул

    9 5 Отговор
    Този кой беше?Едно време когито правехме СДС такива като него си криеха партбилета във вътрешния джоб и си плащаха членскио внос!!Така,че акъл от боклуци неща!!Лапацало!!К,во щял и не щял да направи!!Ами да си го направил бе царвул Свински нещавен!А и да си кажем "ПРАВО КУМЕ ТА В ОЧИ"!ВСИЧКИ ДНЕШНИ УПРАВНИЦИ СА ИЛИ БИЛИ ИЛИ СА ВСЕ ОЩЕ ПАРТЧЛЕНОВЕ,ЗАЩОТО "КОМУНИСТИТЕ"ИЗМРЯХА ИЛИ ГИ УМОРИХА!ТЕ БЯХ ИДЕАЛИСТИ И ТЕХНОТО СИМВОЛ ВЕРУЮ НЕ СЕ ВРЪЗВАШЕ С ТОВА НА ПАРТЧЛЕНОВЕТЕ!!ЗАТОВА Е ВЕЧЕ МНОГО КЪСНО,НО... С ЕДНА УГОВОРКА....РЕВОЛЮЦИЯ И ЧИСТКА КАТО ЧАУШЕСКО В РУМЪНИЯ!!!
  • 50 Кофти материал

    12 7 Отговор
    "И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."
    Димитър Талев.
  • 51 666666

    11 3 Отговор
    Никога не е късно за революция,ама революционери Нямаааа.Стоят си зад компа и чакат Неволята да им свърши работата ,след което да се изкарат репресирани и да искат облаги.
  • 52 Учуден

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Огнян":

    Огнянчо,чичовото,звучиш като нас,преди 30 години,когато си повтаряхме,,Шъ съ оправим"ГерБ вече ни е оправил.Имаме представителна извадка с тераси,асансьори...Началото е положено.Търпение,след 2 000 години ще дойде и твоят ред.
  • 53 MGewehr

    13 2 Отговор
    На "териториятаБГ" българските управници избрани от неписмени и прости свои сънародници, въведоха безаконието за законно и стана традиция.
    Светлина в тунела не се види и очaква, в близко и далечно бъдеще!
  • 54 МВР

    7 3 Отговор
    Петре Петре,намерил си с кой да правиш интервю? Цървул
  • 55 Димов

    10 3 Отговор
    Отначало се почва, след като затриеш досегашното.
  • 56 БКП

    10 7 Отговор
    Алоооу, МИтоди, не лустрация а народен съд трябва на България, а вие седераските психодесни отрепки най-го заслужавате.
  • 57 Децата

    5 1 Отговор

    До коментар #29 от "ххх":

    им ,внуците и правнуците - до четвърто коляно...
  • 58 боцмана

    11 6 Отговор
    Един Пиночет , един стадион и нищо повече!

    Коментиран от #74

  • 59 БАХ

    15 3 Отговор
    Късно е чадо късно е за нови протести . Народа Български беше използван преди 30 г. и преебан . Сегашното положение се оправя само с рязане на глави от всички видове!
  • 60 Чичо

    11 3 Отговор
    Както се казва.....свирено. На всеки що годе интелигентен човек е ясно , че Бойко е продукт на комунистите в най-изроден вид. Баницата е разпределена. А МИтоди става смешен. Като си бил там - защо не си казал нещо, защо не направи нещо? Гледай си стоманобетона в ВИАС/УАСГ и си мишкувай до пенсия. Полза от теб - ЙОК

    Коментиран от #87

  • 61 Behemoth

    6 2 Отговор
    От дето почнем все на едно място ще я докараме с простия народ .....
  • 62 Чичо Цецка

    13 2 Отговор

    До коментар #46 от "Умберто":

    Да. така е. Комунистите в България почват от Бойко, минават през олигарси , патриоти, демократи, доганчовци, дебеланчовци и свършват до Цецо асансьора. 100 % от участващите във властта са комунисти или наследници на бивши такави.
  • 63 Генерал Иванушка Водков

    5 4 Отговор
    Нема да дойде червената орда да ви върне на власт. Успокойте се вече и си заемайте местата у централните гробища!
  • 64 6666

    6 1 Отговор
    Късно е либе за китка! Сетила се Мара да се побара!
  • 65 Дядо Либен

    7 3 Отговор
    Що, да не би хората дето обвиняваме да са кацнали от Марс? Всички са българчета с абсолютно еднакво мислене - "на мене само да ми падне...". И какво, да сложиме други българчета, нови и тепърва гладни...
  • 66 Джони

    7 6 Отговор

    До коментар #10 от "Шменти капели":

    Колкото и плюсове да си слагате вие от котилото на копринка знаем ме лъжете и сте смешници . Касщет бомбе не става както и от свиня лебед , така и от комунист бизнесмен . Вие червените бандити сте най долната измет на земята . Като африкански скакалци сте , минавате и след вас пустиня .

    Коментиран от #75

  • 67 Лален

    4 3 Отговор
    Няма вече обратен път назад, Бойко Борисов и СДС, БСП, ДПС, ВМРО ни пратиха тая чума. Въпрос на време е !!! Време разделно вече дойде всеки взе своята страна.
  • 68 Манафий

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ахмед":

    Педерунгел.
  • 69 Ицо

    4 3 Отговор
    КАТО ЗА НАЧАЛО ВСИЧКИ СЕДЕРАСТИ ДА ВЪРНАТ ОТКРАДНАТОТО.
  • 70 gale

    6 0 Отговор
    Никога не е късно,но колкото по-късно става-толкова по-аленочервено става...!
  • 71 7точка62

    7 3 Отговор
    Промяна на Конституцията.Президентска република.Силен главен прокурор.НПО-тата вън.Сегашните политици,,вътре".120 депутати.Приоритет на здравеопазване и икономика.
  • 72 Альоша Гърневски

    8 2 Отговор
    Какви комунисти още ви са в главите? През 1989 г тези от ДС, които са били някакъв фактор, сега са около 70. Какво ви пречат днес. Днес вече трябва да се търси отговорност за дереджето ни от Филип Димитров, Луджев, Георги Марков, Александър Йорданов, Доган, Царя, Станишев, Борисов. Те управляваха.
  • 73 Виктор

    5 0 Отговор
    Колко пъти?Ако се почва на чисто , трябва до крак да се изтрепе мършата.
  • 74 6633

    2 0 Отговор

    До коментар #58 от "боцмана":

    MG 42 ще ни оправи, но с квадратни патрони.
  • 75 До 66

    3 1 Отговор

    До коментар #66 от "Джони":

    Пий си хапчетата и си стой с усмирителната риза
  • 76 Ланския сняг

    4 0 Отговор
    Хей, Авторааа, а ти като си се срещал с м.а. защо не го попита с какви пари е построил луксозната си къща в центъра на София, а сте говорили за ланския сняг???
  • 77 Tatko vi

    6 0 Отговор
    Kомунистите от герб мразят тези от бсп
  • 78 dr Geloten

    0 0 Отговор
    измислил съм една машинка и търся материал да я тествам
  • 79 Зайко Байко многознайко

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Иван":

    Преди Коледа говорих с един асириец ( християнин ) , който е живял в Ирак. Той буквално ми каза следното. Заради християнската религия на смирение , мюсулманите едно време превзеха нашето асирийско царство, далеч по-старо от мюсулманските образувания и ни изклаха, като овце, затова нямаме държава , затова се скитаме немили, недраги по света. Мюсулманската религия е изключително агресивна и опасна ! Никаква прошка, никакво примирение! Око за око , зъб за чене!
  • 80 ДОКО

    1 2 Отговор
    МНОГО Е КЪСНО ЧАДО..ГЕНЕРАЛ БОКО И ЦВИЧКО ВЕЧЕ ГЕПИХА ПАРАТА..А ЗА ВАС ВЕЧЕРНИТЕ НОВИНИ..МУУ..
  • 81 гощо

    3 0 Отговор
    MатРИала калпав! Липса на всякаква ценостна система и личен морал! Бедняци се докопват до власт и се облагодетелстват лично без никаква мисъл за общо благи и държава! Някой идват от места,живяли в къщи с външна тоалетна! Сега гледат парно,топла вода,разкоЖ! Искат и те,почват да гепят!
  • 82 отговорът

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "rusnak":

    Каква лустрация? Няма нужда от лустрация, а от КАСТРАЦИЯ с градинарска ножица за по-евтинко. Така се решава генерално проблема, а и няма да продължи тази дебилна жилка.
    П. С. Те тез свиние и без друго са лишени от мъжко достойнство, така, че с кастрацията няма да им се отрази, повечето от тях няма и да разберат.
  • 83 ЕСН 744444

    4 0 Отговор
    ЕДНА ПОРЕДНА ПРОВОКАЦИЯ Е ЖЕЛАНИЕТО ДА СЕ ПРОКАРА ЗАКОН ЗА КОМАСАЦИЯ НА ЗЕМЯТА КОЕТО Е ГРУБО И НАГЛО ПОСЕГАТЕЛСТВО ВЪРХУ ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ НА ТАКА ДЕФИЦИТНАТА СРЕДНА КЛАСА.ТОВА Е ОПИТ ЗА ОГРАБВАНЕ И ПОДЧИНЕНИЕ НА ИНТЕРЕСИТЕ НА ОЛИГАРСИТЕ ЕДРИ ЗЕМЕВЛАДЕЛЦИ НА КОИТО ИМ БЯХА НАЛЕТИ МИЛИАРДИ ОТ ЕВРОФОНДОВИТЕ СЪВСЕМ БЕЗКОНТРОЛНО И БЕЗОТЧЕТНО И ТЕ СА ВЕЧЕ ИСТИНСКИ ФЕОДАЛИ. НИТО В УНГАРИЯ НИТО В ЧЕХИЯ НИТО В СЛОВЕНИЯ НИТО В АВСТРИЯ,ШВЕЙЦАРИЯ ИЛИ АНГЛИЯ ЗЕМЯТА Е КОМАСИРАНА.НАПРОТИВ МАСИВИ ОТ 5 ДО 50 ДЕКАРА СА ПРЕОБЛАДАВАЩИ И СЕ РАБОТЯТ МОДЕРНО,ИНОВАТИВНО,И ПРОДУКТИВНО С ХИЛЯДИ КУЛТУРИ РАСТЕНИЯ.ТУК ОЛИГАРСИТЕ РАБОТЯТ САМО 10 ТИНА КУЛТУРИ МАШИНО НО С ОГРОМЕН АПЕТИТ ДА ЗАГРАБЯТ И ПОДЧИНЯТ ВСИЧКАТА ЗЕМЯ ОБАЧЕ НЯМА ДА СТАНЕ И ПОСЛЕДНОТО КОЕТО НАРОДА ЩЕ ДАДЕ Е ЗЕМЯТА СИ.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Обективен

    1 0 Отговор
    Първо трябва обединение, а не както в коментарите се кълвете. 2ро няма нужда от негативизъм - достатъчен е 30 г.
    Давайте идея какво да правим айде?
  • 86 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "onq s konq":

    Много прав си коньо този път!.... С една маааалка неточност: начинът на придобиване на капиталът! Толкова са явни и лесно доказуеми при желания всички схеми, че на национализацията ще е просто финалът на нормален съдебен процес за 90 % от първично-натрупаният капитал. Нали знаеш за какво е осъден Капоне? Къде му е бил капитала или този на Ескобар?
  • 87 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #60 от "Чичо":

    Чичак, не си много интелигентните, ако смяташ, че Бойко е продукт на комунистите...няма да ти казвам защо!