11 Юли, 2012 10:21 6 271 4

Климатичен Апокалипсис „тресе“ Земята

  • климат-
  • затопляне
Климатичен Апокалипсис „тресе“ Земята - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

2011 е била най-студената в сравнение с поредицата 2008 – 2011, но остава сред най-горещите в трите последни десетилетия. Това се казва в доклад публикуван във вторник в САЩ, който насочва вниманието към многобройните екстремни метеорологични явления в контекста на климатичните промени, коментира АФП.

Тенденцията да се покачват температурите продължава и миналата година, констатира докладът на Националното управление за океаните и атмосферата на САЩ (National Oceanic and Atmospheric Administration).

Температурите на повърхността на планетата нареждат 2011 г. сред 15-те най-топли

години от края на XIX век.

Докладът, който се насочва за първи път към връзките между промяната на климата и екстремните метеорологични явления, признава, че определянето на причините за тези събития остава трудно.

"Въпреки, че учените не могат да установят връзка между специфични климатични явления през 2011 г. и промяната на климата с абсолютна сигурност, новите изследвания им помагат да разберат как възможността за такива явления нараства с глобалното затопляне", подчертава агенцията.

Така например, изследователите откриват, че възможността днес да се случат горещини, като тези засегнали Тексас през 2011 г., е двадесет пъти по-голяма по време на цикъла "Ла Ниня" отколкото преди 50 години, преди началото на затоплянето на Земята.

"2011 г. остави спомени за година, белязана от крайни атмосферни явления в САЩ и останалата част от света", припомня Катрин Съливан, заместник - директор на агенцията при представянето на доклада.

Метеорологичните смущения са свързани с появяването на аномално студените води на течението "Ла Ниня" на повърхността на екваториалната зона на Тихия океан.

Докладът цитира историческите засушавания в източната част на Африка, Югозапада на САЩ и Северно Мексико, отбелязва БГНЕС.

"Ла Ниня" допринася и за сезона на по-високата от средната сила на тропическите урагани в северната част на Атлантическия океан и за намаляването на средната сезонна интензивност на циклоните в тихоокеанския североизток.

Топлинен рекорд в полярните области

"Ла Ниня", което се появява всеки четири или пет години и трае една – две години, е сочено за виновник за рекордните проливни дъждове в Австралия през 2010 – 2011 г.

Полярните области продължават да показват през 2011 г. по-бързи от останалата част на планетата промени.

Ледът се топи през лятото, достигайки втората в историята си най-малка площ, измерена някога през лятото.

Като цяло, ледниците на планетата продължават да намаляват през 2011 година.

В Антарктида беше достигнат исторически температурен рекорд на 25 декември 2011 г. - 12 градуса или с 1,1 градуса по-висока от предишния.

Докладът използва 43 индикатора,

за да отбележи и идентифицира промените и тенденциите на климатичната система на Земята. Сред тях са концентрацията на парников газ, равнището на соленост на океаните, облачната покривка.

Концентрацията на основните парникови газове в атмосферата, като въглеродния двуокис /СО2/, продължават да нарастват и през 2011г.

За първи път в историята на наблюденията въгледвуокисът във въздуха надхвърли 390 частици на милион, а солеността на океанските води нараства в зоните със засилено изпарение.

Докладът се основава на две големи изследвания проведени в сътрудничество с Американската метеорологична асоциация и реализиран от 378 учени от 48 страни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аз

    2 0 Отговор
    Интересно защо тези статии започвате да ги бълвате точно когато са големите жеги. Зимата пък в големите студове пишехте точно обратното, тогава щеше да идва пък ледников период. Това опити за манипулация ли са или се чудите какво да напишете?
  • 2 Антизелен

    2 0 Отговор
    Тотални глупости са тези "теории". Опитват разни "учени"-безделници да си осигурят бюджети чрез тотално шаманство.
  • 3 Едикой си

    1 0 Отговор
    "2011 е била най-студената в сравнение с поредицата 2008 – 2011, но остава сред най-горещите в трите последни десетилетия"

    Ако някой може да ми разшифрова това изречение ще го черпя една ледена бира. Как може да е най-студената от последните 3 години и същевременно да е най-топлата в последните 3 десетилетия?
  • 4 чудовиштето от лохнес

    0 0 Отговор
    ако не живееш там не ти пука