Last news in Fakti

6 Януари, 2020 09:59, обновена 21 Юни, 2022 12:11 7 402 20

Какви деца е раждала пернишка майка юнашка

  • перник-
  • воден режим-
  • георги първанов-
  • приватизация

Тодор Живков, ако беше жив и посетеше Правец, щеше да бъде посрещнат с почести, докато Георги Първанов – Перник, може да получи само домати и развалени яйца

Какви деца е раждала пернишка майка юнашка - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всеки път когато язовирите преливат се чува обяснението – виновни са валежите. Когато пресъхват, отново небето е виновно. Подобно измъкване от отговорност е толкова убедително, колкото е цената на километър на българска магистрала.

Драмата, която изживяват перничани, е трагична илюстрация на българския преход. И не е демокрацията, която направи на „скраб“ този град, а група хора, които всички познават. Повечето от тях днес разполагат не само с вода, но дори с минерални извори. Те със сигурност си мислят, „добре, че не сме там!“

Възможно е да разочаровам антикомунистите и да възбудя възторга на о.з.комунистите, като кажа, че Тодор Живков, ако беше жив и посетеше Правец, щеше да бъде посрещнат с почести, докато Георги Първанов – Перник, може да получи само домати и развалени яйца. Първият секретар на БКП направи от селото си градина, а израсналият в Перник – Първанов, остави града в бедствено положение.

Със сигурност, някой ще възрази - не е той, държавата не си била вършила работата! Моля, Георги Първанов не беше ли „глава“ на държавата България цели два мандата? Какво се случи с Перник през десетте години на неговото президентство? Седемте и половина милиона евра от програмата САПАРД, източени чрез „Фонд земеделие“, не потънаха ли в джоба на вифаджията Емил Стойков? Не пряко, а косвено. Американската офшорна компания „Кингстън ентърпайс“ изпра еврофондовете, под носа на ОЛАФ и купи на Стойков курорта „Дюни“, за 2 милиона и 700 хиляди долара. Пътя на парите е ясен като „Пътя на коприната“ и немските участници в източването бяха осъдени и вкарани в затвора.

Българският съд се оказа по-добър и по-мъдър от немския. Нали „бързата кучка – слепи ги ражда!“ С времето обвиненията, подозренията и съмненията избледняват. Само имотите остават. Людмил Стойков спокойно спонсорира кампанията на своя „градцки“ - Георги Първанов. Нито бенефициента, нито БСП последваха „дребнавия“ пример на Хилари Клинтън, която отказа доларите на Дарина Павлова. Първанов бе преизбран и Людмил Стойков – оправдан. Не на първа, на втора, трета или пета инстанция, без значение. Бившият барман от „Балкантурист“ продължи да нанизва имоти от ул.Оборище в София, в Бургас и другаде въпреки, жалбите на собственици и конкуренти. „Политическия чадър“ над него се оказа железен. Перничанинът дори посегна на дюните по Черноморието и се прослави със смешната цена от 2 лв и 50 стотинки на кв.м. И два лева са много за един пресметлив бизнесмен с хотелиерска дарба като Стойков. За хотел Рила в София, той успя да придобие собствеността, като свали първоначалната цена наполовина. България е малка и всичко, или почти всичко, се знае. Заговори се упорито, че бившият барман е подставено лице, зад което се крие Георги Първанов. Какво като се говори? „Кучетата си лаят – керванът си върви.“

За „Белчин гардън“ близо до Самоков, също се говори, че е на Зорка Първанова. Там за „перде“ служи друг пернишки герой – Владимир Лазов. При него началното натрупване на капитала става чрез „Социалния инвестиционен фонд“, който получава пари от Световната банка. Министър Емилия Масларова между две пазарувания в Монако успява да даде рамо на младия пернишки предприемач. Лазов е като Стойков – пестелив и пресметлив. Старческия дом в „Сирищник“, родно място на Първанов е ремонтиран за двойно по-голяма цена от пазарната. Посетителите на тоалетните в „Агенцията по заетостта“ още споменават цените на поредните ремонти след като фирмата на Лазов е минала от там.

В закупуването на петзвездния хотел „Стримон СПА“ до Кюстендил, щафетата на семейство Първанови поема синът Ивайло. 27 годишният кандидат бизнесмен взима 3 милиона заем от незнаен кредитор. Подобен летящ старт, дори и в световния бизнес, до днес не е познат!

Когато „пари от незнаен“ произход започват да си показват носа, най-често срещаната постановка е благотворителната дейност. Не тази, като на Бил Гейтс – дискретна и постоянна, а нашенска, с шум до небето, но със съмнителен резултат. Точно това се случва с „Българската коледа“ организирана от Георги Първанов. Пернишките предприемачи Стойков и Лазов са между първите спонсори.

Когато през 2009 г., Георги Първанов основа новата партия АБВ, със собствени средства, никой не пита от къде са те. Вместо това, Волен Сидеров бърза да си прави реклама с викове за „импийчмънт“ или отстраняване на президента, поради неспазване на конституцията. Изненадващо, пренебрегвайки Конституционния съд, Бойко Борисов взима защитата на Първанов. „В името на разума“, да не се излагаме пред европейците, казва той.

Размяната на любезности по „Горните етажи“ на властта е типична за прехода. Първанов не забравя „рамото“ което Бойко му дава и десет години по-късно му го връща. В конфронтацията между Дондуков 1 и Дондуков 2, той се нарежда категорично, заедно с олигарсите от АБВ, на страната на ГЕРБ, против своя косвен наследник Румен Радев. „За добрия образ на българската политика“ - казва на свой ред той.

Случайно или не, Перник бе провъзгласен за „Европейска столица на маскарада“. Всяка година през януари в града се провеждат тържества с маски. Видни политици от цяла България гостуват на събитието и държат поздравителни речи пред местонаселението.

Тази година няма да има нито карнавал, нито тържества. Още по-малко поздравления. Няма го Първанов, няма я Мая Манолова, няма ги и спонсорите. Перничани плащат сами цената на маскирания и гримиран български преход.

Преди месец, един известен писател ми подари последната си книга. Казва се „Разруха“. Мисля да му препоръчам да озаглави следващата си творба - „Перник“.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дядо ви Тошо

    28 0 Отговор
    Ако бях жив главанаците вече щяха да чукат камъни в Белене.
  • 3 металург

    33 1 Отговор
    Тотално публична тайна е ,че мутрата Люско взе "Стомана Перник" за без пари ,не изпълни нито една точка от приватизационния договор и не инвестира нито една стотинка , в резултат на това - супер старата съветска (пламъчна) технология за производство на чугун и стомана изпи водата от яз. Студена (изключително водоемък процес) и остави Перник на сухо ! ПП. Много ми е смешно за всички разледвания от прокуратура ,ДАНС ,МВР и пр. ,след като всички в Перник - прекрасно знаят истината .
  • 4 Бачо Киро

    5 10 Отговор
    Яяяяя, ма докато съм спал снощи и сме станали Президентска република ли??? Първанов демек е управлявал държавата? Бря бря бря, а ние толкова години да си мислим, че България е ПАРЛАМЕНТАРНА РЕПУБЛИКА...... Знаем, знаем, у нас виновни са винаги разни преди 10-20 години, никога настоящите, дори когато настоящите имат РЕАЛНАТА ВЛАСТ последните 10 години, а не четат само 5 минути в 12 без 5 на 31.12. А защо невинните управляващи от 10 години само мрънкат как виновни били еди кои си, вместо да ги завлекат в съда това остава мистерия... За джурналята де, на нас ни е ясно.

    Коментиран от #7

  • 5 Публична тайна

    12 0 Отговор
    Люско взе от Бонев и Радомирския стоманолеярен завод
  • 6 Българин

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан Ебемов":

    Жалко за тебе, че нямаш родина, с която да се гордееш! Затова плюеш. Безродник келяв.
  • 7 Е Бачо

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бачо Киро":

    Ми Бачо к'во да правим ,като червените подариха на Люско комбинатчето още 90-те и после те трябваше да следят да си изпълнява приватизационния договор ,та за това - сега е така (то е същото като Техноимпекс ,бе бачо) ,понимаеш ?!
  • 8 Тръмп

    5 4 Отговор
    Такива сте всички в ДС,всичко е ваше и грабите до последно по заповед на Москва!!!:):):)

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Божидаре

    6 1 Отговор
    Честит имен ден! Пиши на български език, за да не грешиш! Вместо скаБ пиши старо желязо или метални отпадъци, английското наименование на "старо желязо" е "scrap", което е плевел в българския език, който се произнася и пише "скрап". А наздраве!

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Асен Илиев

    6 0 Отговор
    С виня от развалени домати не се плаши ;)
  • 13 божидар чеков

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Божидаре":

    Първо: Статията е публикувана от "Факти", които отговарят косвено за правописа. Второ, Георги Бенковски е казал: "Не със запетайки ще освободим България!"
  • 14 Моник

    1 1 Отговор
    Най голямата грешка на БСП и лично на Г.Първанов ,че той стана Презид ент.., тогава когато БСП се нуждаеше от нов лидер...
  • 15 Моник

    0 1 Отговор
    Най голямата грешка на БСП и лично на Г.Първанов ,че той стана Презид ент.., тогава когато БСП се нуждаеше от нов лидер...
  • 16 Моник

    0 1 Отговор
    Най голямата грешка на БСП и лично на Г.Първанов ,че той стана Презид ент.., тогава когато БСП се нуждаеше от нов лидер...
  • 17 Angel

    7 0 Отговор
    Завод Червена могила- Радомир,хотелБалкантурист- Радомир,Дюни,х- л Стримон - 5 звездиКюстендил, х- л Родина- София,спа Белчин бани,,търговски център в Гоце Делчев и края не се вижда за изброяване.Евала на Първанката и Люси Стойков

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Божидар Чеков

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Angel":

    Свиреп български нео-феодализъм!
  • 19 луд с винкел

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Angel":

    Забравил си и Трънска Банкя-минералната вода, бутилиращата и сондажите са на смешна концесия . Собственик - сем. Първанови.

    Коментиран от #20

  • 20 Божидар Чеков

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "луд с винкел":

    не съм прокурор, а журналист. Оставям малко работа и за други български граждани.