Last news in Fakti

6 Януари, 2020 20:30 6 637 33

Ужасът в Австралия няма край, изгоряха милиони животни

  • австралия-
  • пожар-
  • огън

Опустошени са вече 6 милиона хектара - площ, по-голяма от територията на Нидерландия

Ужасът в Австралия няма край, изгоряха милиони животни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ужасът в Австралия няма край. Огромни площи в югоизточната част на страната са буквално изпепелени, милиони животни изгоряха в огнената стихия. И няма никаква надежда за скорошно овладяване на пожарите.

В Австралия продължават да бушуват близо 200 горски пожара. Опустошени са вече 6 милиона хектара - площ, по-голяма от територията на Нидерландия. Досега загинаха най-малко 24 души. Само в щата Виктория за изчезнали се водят седем души.

Ад за десетки милиони животни

От пожарите пострадаха не само хора, но и безчет животни. На остров Кенгуру, който е любима туристическа дестинация, вече са загинали десетки хиляди коали. Пожарите са умъртвили поне половината от живеещите там около 50 000 коали, заяви за агенция Франс прес директорът на тамошния резерват Сам Мичъл. Коалите са уникален животински вид, който се въди само в Австралия, а популацията им на остров Кенгуру е от изключителна важност за оцеляването на целия вид. Защото единствено там коалите не са заплашени от една опасна инфекциозна болест.

Мичъл разказва още, че много от оцелелите животни са тежко пострадали от пожарите. Други пък са заплашени от гладна смърт, защото пожарите са унищожили техните ареали на препитание. Според оценките на специалисти, в Австралия вече са загинали десетки милиони животни.

Въпреки частичните валежи, положението си остава драматично. Заради пушека и замърсяването на въздуха в столицата Канбера бяха затворени редица магазини и обществени сгради. Отменени бяха самолетни полети, а предпазните санитарни маски вече са дефицитна стока. Премиерът Скот Морисън съобщи, че ще мобилизира 3 000 запасняци от въоръжените сили. Правителството обеща да отпусне около 1,3 милиарда евро за възстановяване на засегнатите региони. Според настоящите оценки, в Австралия вече са изгорели поне 2 000 къщи.

Подкрепа идва и от чужбина. Финансовите помощи от цял свят възлизат вече на повече от 15 милиона евро. Тези пари се влагат най-вече за подсилване на противопожарните служби. По около 300 000 евро дариха американската поп-звезда Пинк и прочутата холивудска актриса Никол Кидман.

Британската кралица: "Дълбоко съм покрусена"

Британската кралица Елизабет Втора, която по конституция е и държавен глава на Австралия, също даде израз на своя потрес: „Дълбоко съм покрусена от информациите за продължаващите горски пожари и унищожителните последствия от тях". Кралицата изрично благодари на всички участници в борбата срещу пожарите, които рискуват живота си в битката срещу пламъците. Внукът на кралицата принц Хари и неговата съпруга Меган също огласиха своето съчувствие към австралийците и призоваха да се събират помощи. Според тях, сегашната катастрофа трябва да се анализира в един глобален природен контекст. В кадър заедно с една фотография, която показва австралийски пожарникар, прегърнал спасена коала, те припомнят за пожарите в Калифорния и в Африка и за съсипването на Амазонската джунгла.

Лекото захлаждане в Австралия обещава глътка въздух за хората. През идните дни се очакват и леки валежи по крайбрежието. Според властите обаче, това едва ли ще бъде достатъчно, за да се овладеят пожарите.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вейдъра

    33 2 Отговор
    Трагедия

    Коментиран от #10, #11

  • 2 Лекар БГ

    36 3 Отговор
    Абсолютната трагедия.Бедствие.Невиждано за хора,природа,животни.
    Някакъв пъкъл се е отворил там.
    Безкрайно тъжно и жалко!
  • 3 Госあ

    33 4 Отговор
    Наистина е ужас . Това не попречи обаче на марионетното правителство на тръмпи да изстреля отново невъобразимото количество фойерверки за нова година на фона на горящата Австралия. Що за безумие ? Освен това, не трябва ли и международната общност да предложи помощ ,а не да събират пак дарения някакви. Т'ва ООН за к'во е бай дъ уей !!! Нек'ви си бомбят където и когото си поискат,цял континент гори,реакция няма !!!

    Коментиран от #4, #14

  • 4 п.п

    22 6 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    И да не забравяме, че точно това марионетно правителство ва Австралия въртеше номера заедно с рижата за Парижкото споразумение !!! Континента гори,тия изстреляха още толкова фойерверки. Дори Китай ги ограничи драстично фойерверките
  • 5 мали мали

    16 16 Отговор
    Да беше изгоряла българия нямаше да ме е жал,цигани помаци мохамедани израелци араби китаици виетнанамци и тук таме покраи ромите и некои българин
  • 6 Мнение

    27 2 Отговор
    Трабва да се помисли за създаване на международен съюз за борба с пожарите. Когато дадена държава изпадне в такова затруднено положение, другите да се включват и да помагат със собствена техника и хора. В противен случай ще си заминем доста по-рано от колкото се предполага.
  • 7 да да българин

    12 4 Отговор
    Добре де а какво стана с тайгата в Русия гори ли спряха ли пожара там нищо не се казва.

    Коментиран от #18

  • 8 Господ наказва австралийците

    5 13 Отговор
    Защото не допускат при тях хора нуждаещи се от помощ и бягащи от пожара на войните.

    Коментиран от #30

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 куку руку ку

    19 5 Отговор

    До коментар #1 от "Вейдъра":

    Дори не е най-големият пожар през годините, но медийният вой е много голям. Наистина е трагедия, но не най-голямата.
    ето част от разказа на българин в Австралия:
    "• Твърди се, че това е най-горещото лято в Австралия, защото климатът се е променил, което не е вярно. Лятото е по-меко от предишни и средните температури досега са по-ниски (вчера и днес е всъщност 19-20 градуса, в настоящия момент вали). Най-горещото австралийско лято е лятото на 1938/1939, следвано от лета̀та на 1983, 1997, 2012.
    • Видях, че в световните медии циркулира информацията за половин милиард животни, пострадали в пожарите, и се поинтересувах по какъв начин е добита тази цифра. Викам си, то няма кой да гаси огъня, камо ли да брои трупове на папагали и гущери… Оказа се, че цифрата половин милиард се базира не на факти, а на предположението на един-единствен човек - проф. Крис Дикман от университета в Сидни - който използва доклад на WWF от 2007 , за да изчисли средноаритметичния брой животински видове (2/3 от които са инсекти и влечуги), хипотетично населяващи един хектар. Умножил броя изгорели хектари по броя потенциални обитатели и ето ти половин милиард, без да се вземе предвид вероятното желание на част от тези обитатели да излети, избяга или да се зарови под земята (която впрочем е идеален термоизолатор, който повечето горски обитатели използват при такива ситуации)."

    Коментиран от #12, #13

  • 11 Мдаа

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Вейдъра":

    Жалко за животинките и за природата. А за боклука не ми е жал. Да гори.
  • 12 Госあ

    3 5 Отговор

    До коментар #10 от "куку руку ку":

    Аха, а кой е този българин велик ? Щото австралийците друго казват !!!

    Коментиран от #15

  • 13 Госあ

    1 4 Отговор

    До коментар #10 от "куку руку ку":

    Един австралийски ПРОФЕСОР каза "Вярно, дори учените не правят директна връзка между климатичните промени и сегашните горски пожари. Но те обръщат внимание на факта, че горещият, сух климат води до по-чести и по-големи пожари. През миналата година температурите в Австралия достигнаха нова рекордна височина от около 50 градуса по Целзий. В южните части на Австралия пътната настилка е започнала да се топи. Същевременно страната страда от най-ужасната суша откакто се водят климатични статистики. Комбинацията от тези два фактора е смъртоносна."

    Коментиран от #19

  • 14 Ххх

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    Нещата с международната помощ мисля, че следва да са взаимни. Тя трябва както да бъде предложена, така и да бъде поискана. А австралийското правителство поискало ли е ? По специално международна помощ с техника, най вече самолети и вертолети. В почти всички по - развити страни от северното полукълбо в момента е зима, такава техника обективно не е необходима и предполагам, при отправено искане за помощ почти всички биха откликнали. Ама може и да отвори допълнителни разходи за Австралия, но пък биха разполагали примерно с 30 пъти повече техника. А Австралия не е бедна страна, пък и като се съпоставят повече разходи за международна техника спрямо по - малко щети от пожарите, мисля, че ползите значително биха надхвърлили разходите.
  • 15 куку руку ку

    13 1 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    Няма как да дам линк, защото модератор ще забърше коментара, но ето още малко факти.
    "• От десетки хиляди години насам в Австралия се практикува тъй наречения back burning или контролирано горене, с цел регулиране на растителността в райони, застрашени от пожар. Това е практика, наследена и поддържана от аборигените, и следвана ревностно всяка зима, но отскоро зелените партии искат възбрана, щото природата, нали, та заради това в някои части на Австралия през 2019 превантивно горене не е правено и в резултат има избуяване на евкалипти и други нискорасли видове, които са на практика еволюирали факли.
    • Евкалиптите се палят лесно (доста олио съдържат понеже), горят бавно и издържат на свръхвисоки температури. Те растат лесно, бързо и много нависоко, като изискват и стимулират пожари, защото така изстрелват шишарките си още по-надалече и пръскат семена над нови територии. Да речем, че са нещо като устойчив и господстващ плевел (700 различни вида). Удивителна гледка са овъглените тънки стволове, от които буйно покарва нова зеленина."

    "• Кадрите на деца с маски и хора, извозвани с камиони на фона на аленочервен плаж, са всъщност туристи и къмпингари, които дни наред пренебрегваха предупрежденията, че трябва са напуснат района веднага, защото близките пожари доближават единствения път от и до местността. Австралийската система за предупреждение и гражданска защита функционира безупречно. Когато най-накрая огънят затвори шосето и съответно възможността да с

    Коментиран от #16, #32

  • 16 куку руку ку

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "куку руку ку":

    "Когато най-накрая огънят затвори шосето и съответно възможността да се минава с кола, тези хора установиха, че няма как да добият храна или бензин, и взеха да викат за помощ. Та тях се наложи да спасяват с лодки и военни камиони."
  • 17 Тръмп

    2 11 Отговор
    Армагедон започна,дано сте подготвени мили ми русофили и миндили!!!:):):)

    Коментиран от #20

  • 18 Ххх

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "да да българин":

    Ами у сред зима, логично ли е още да гори ? Или може би на някои им е много сладка темата за Русия, и по - точно колко е пропаднала като държава, и как само тя не се справя с проблемите, благодарение на Путин най - вече. Щото другите виждаме как се "справят".

    Коментиран от #23

  • 19 Ххх

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    Южните части на Австралия са по - студени от северните, тя е в Южното полукълбо.

    Коментиран от #21

  • 20 Ххх

    9 0 Отговор

    До коментар #17 от "Тръмп":

    И в Австралия ли ти се привидяха русофили, време е да си лягаш, почнал си да изкукуригваш окончателно.
  • 21 Госあ

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Ххх":

    50 градуса по целзий са измерени в южната част на Австралия. Факт. Абсолютен рекорд, като 40 градуса които измериха в Хокайдо (северните части на Япония) през юни. Абсолютен рекорд, тогава японците се шегуваха,че е по случай визитата на тръмп на острова по същото време.
  • 22 az #Победа75

    1 5 Отговор
    Абе най-добре всичко да изгори!
  • 23 Иван Донев

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "Ххх":

    В Австралия сега е лято. Чети малко повече!

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 пфууу

    6 1 Отговор
    да , трагедията е голяма , ама не се тюфкайте много, те ще се оправят ,ама ние никога....тук си изгаряме тихо и спокойно без огън......

    Коментиран от #27

  • 26 Ххх

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Иван Донев":

    Знам че е лято и без да ми го казваш, нали е в Южното полукълбо. А препоръката за четенето отправи към себе си. Аз коментирам този по 7, който пита какво става с тайгата в Русия, а ако случайно не знаеш, там в момента е зима.
  • 27 Ххх

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "пфууу":

    Та казваш, ще се оправят ? Може би и изгорелите ще възкръснат - хора и животни ?
  • 28 Лея

    5 2 Отговор
    Тази ситуация направо си изглежда кошмарно.Много е страшна борбата със стихиите.Много жалко.. . особено за животинките, както винаги жертви на човешкото безхаберие!
  • 29 rusnak

    2 0 Отговор
    Много ми е приятно да чета темата и специалистите, когато миналата година имаше същите и да не кажа по-големи пожари в Русия..:)
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Фриман

    2 0 Отговор
    И защо Америка, която е толково силна в технологии не им помага? Или тя се интересува само от войни и печалба? Това е риторичен въпрос. Това се случва с васали на САЩ, когато се нуждаят от помощ - САЩ мълчи. Жалко е за животинки, дано да овладеят ситуацията в най-скорото време.
  • 32 Линк

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "куку руку ку":

    Не е нужно да даваш линк, напиши заглавието в оригинал (български/английски) на статията или интервюто и чрез търсачката лесно можем да го намерим.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.