Last news in Fakti

7 Януари, 2020 06:33 7 863 16

По-добре ли ще е Великобритания след Брекзит?

  • великобритания-
  • брекзит-
  • борис джонсън-
  • ек

Все повече британци са оптимисти за бъдещето на страната след развода ѝ с ЕС

По-добре ли ще е Великобритания след Брекзит? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Все повече британци са оптимисти за бъдещето на страната след развода ѝ с ЕС. Икономистите обаче очакват друго, сочат актуални проучвания.

"Да довършим Брекзит" беше мантрата, която помогна на консерваторите на Борис Джонсън да спечелят парламентарните избори във Великобритания миналия месец. Но изглежда, че втората част от лозунга “Да разгърнем потенциала на Великобритания” също е завладяла въображението на британците. Според проведено в края на 2019 година проучване на YouGov по поръчка на вестник "Таймс", гражданите на Обединеното кралство са все по-големи оптимисти за икономиката на страната. На въпрос какви са финансовите им перспективи за 2020 г., един от всеки петима анкетирани отговаря, че очаква ситуацията му да се подобри - сериозен ръст в сравнение с проучването една година преди това. В същото време намалява делът на хората, които смятат, че положението им ще се влоши - от 40% на 25%.

Водещите икономисти не споделят оптимизма

Друго проучване обаче рисува доста различна картина на икономическите перспективи за Обединеното кралство. В ежегодното допитване на “Файненшъл таймс” сред 85 водещи икономисти голямото мнозинство от тях прогнозира малък или нулев растеж за британската икономика през 2020, позовавайки се на слабите данни за производството и продължаващата неяснота за това какви взаимоотношения ще поддържат в бъдеще Обединеното кралство и ЕС. Подобно трезво разсъждение рязко контрастира с новогодишното послание на Джонсън за "една фантастична година и едно забележително десетилетие".

Тъй като консерваторите разполагат с мнозинство от 80 места в парламента, съответният законопроект лесно ще мине през парламента и почти сигурно ще доведе до официалното излизане на Великобритания от ЕС на 31 януари или малко след това. Джонсън уверява, че щом пътят пред Брекзит е окончателно разчистен, вече няма какво да спре идването на "по-добрите времена". Вярно е, че изборите отчасти намалиха несигурността, което се отрази и на фондовата търговия: индексът FTSE 100 на водещите компании приключи 2019 година с 12% ръст - точно колкото беше загубил през 2018 година.

Като цяло обаче 2019-а беше добра година за фондовите пазари в световен мащаб, а ентусиазмът около очаквания ефект от Брекзит беше помрачен от поевтиняването на паунда, който се обезцени след новината, че през декември производството е продължило да намалява - за осми пореден месец. Централната банка понижи прогнозата си за БВП на Обединеното кралство, който през последното тримесечие на 2019 е нараснал само с 0,1%.

Икономиката се развива добре?

Независимо от това стагнацията изглежда не се отразява на нагласите на избирателите, които на последните избори подкрепиха консерваторите. Половината от тях са на мнение, че икономиката се развива добре, а 42% от всички анкетирани - приблизително същия процент хора, дали гласа си за консерваторите - вярват, че няма риск за работните им места през 2020 година. Само 11% са на обратното мнение.

Мнението на водещите икономисти, анкетирани от "Файненшъл таймс", се разминава с нарастващия обществен оптимизъм и с ентусиазма на Джонсън: 3/4 от тях очакват незначителен или нулев икономически растеж в Обединеното кралство през 2020-а. Също така мнозинство от тях смята, че финансовото състояние на британските домакинства няма да се подобри през настоящата година. Дори обратното - сегашният цикъл на ниски инвестиции ще оказва натиск върху работните места и може да доведе до съкращения.

Търговската сделка е ключът

Много икономисти от академичните среди и частния сектор посочват важността на преговорите за бъдещите търговски отношения между Обединеното кралство и ЕС - от това ще зависи и как ще се представи в средносрочен и дългосрочен план британската икономика. Повечето експерти са на мнение, че докато ЕС и Великобритания не се договорят за бъдещата си търговия, икономиката няма да не възроди трайно. Което изглежда логично, след като близо половината от търговията на Обединеното кралство е със страните от ЕС.

Затова от гледна точка на британската икономика сега най-важно е започването на преговори с Брюксел. Твърдението на Джонсън, че ще се оттегли от преговорите в края на 2020 г., ако дотогава не бъде постигната търговска сделка, означава, че е възможно също Великобритания и ЕС да нямат договорени търговски отношения помежду си. Джонсън настоява за търговска сделка по модела на тази между ЕС и Канада, което би означавало съществуването на значителни търговски бариери. Но пък познаваме Джонсън като човек, който неведнъж си е служил с лъжи по темата за Брекзит, и когото многократно сме виждали да сменя становищата си - включително по въпроси, за които се е кълнял, че няма да промени. Наскоро еврокомисарят по търговията Фил Хоган прогнозира, че Джонсън ще се съгласи и на удължаване на преходния период след Брекзит.

Ако приемем, че е малка вероятността Великобритания и ЕС да постигнат търговска сделка за 11 месеца, и ако Джонсън остане верен да думите си за търговските преговори, 2020 година ще се очертае като период на сътресения за британската икономика.

Кой ще се окаже прав?

И все пак мнозина от участниците в анкетата на YouGov изглежда не отдават чак такова голямо значение на постигането на споразумение. По време на кампанията за Брекзит през 2016 г. консерваторът и съмишленик на Борис Джонсън Майкъл Гоув каза: „Мисля, че на хората в тази страна им е дошло до гуша от експерти, уверяващи ги, че знаят кое е най-добре за тях“. Последните проучвания показват, че пропастта между тях се задълбочава. Очевидно ще трябва да мине време, преди да разберем кой за какво е бил прав.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йозеф

    24 3 Отговор
    Боли ме шнура.
  • 2 ЗЕВС

    11 8 Отговор
    Поредния пасквил на DW, пропаганда, пропаганда, и пак пропаганда от време оно! Ама какво да се прави, като парите са основната движеща сила.
  • 3 Нормалния

    14 7 Отговор
    БРЕКЗИТА Е ОТДАВНА ПЛАНИРАН ОТ ЦРУ И МИ-6 ЗА ДА СЕ ЗАПАЗИ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ОТ ОГРОМНАТА БЕЖАНСКА ВЪЛНА ОТ ПРОЛЕТИТЕ, ЩОМ ОЩЕ ГО ИСКАТ ЗНАЧИ ПРЕДСТОЯТ ОЩЕ И ГОЛЕМИ "КАТАКЛИЗМИ" В БЛЗИКИЯТ ИЗТОК И АФРИКА
  • 4 Факти

    12 15 Отговор
    Великобритания имат Австралия, Британска Колумбия, и още сумати територия, като острови насред океана. Владенията им са по големи, от Руската територия. Така, че тях не ги мислете.

    Коментиран от #13

  • 5 XXXL

    17 7 Отговор
    Турчинът Джонсън ще ги вкара в кофти спирала и англетата ще излязат по площадите. Доста фирми, които имат основни пазарни отношения с Европа ще се махнат от острова и това ще доведе до съкращение на работни места. Но като цяло англетата няма да останат в кереча.
  • 6 Българина

    12 6 Отговор
    Риторичен въпрос, защо мислите ес създаваше обструкции 3 г? Скоро ще стане ясно, че има живот инизвън ЕС и то по добър

    Коментиран от #7

  • 7 Тръмп

    7 6 Отговор

    До коментар #6 от "Българина":

    Да,в Сибир и Чукотка очакват точно такива умници!!!:):):)
  • 8 70 Годишен

    9 3 Отговор
    Както винаги Дойче Зеле плачат на чужди гробища!

    Коментиран от #14, #16

  • 9 Фейсбук

    6 0 Отговор
    Естестествено, че да, гаранция 100%,ще се оттърва от търтеи те които до сега получаваха, по лесен начин много пари, от всяка некачествена работна ръка, другото си го има, цял живот монархия, които са свикнали на такова отдавнашно управление..! Мисля, че хич не е зле...!!!
  • 10 onq s konq

    7 3 Отговор
    Същата пропаганда и агитация ни брули и тук. на този фон обаче големи градове остават без вода. Воден гежим и бидони като в соца. А правителствот се прави на улаво и забравя кой ни управлява вече трета петилетка.
  • 11 Шаран БГ

    8 5 Отговор
    Този развод е замислен, продиктуван и се осъществява с братското сътрудничество със САЩ.Някои хора във Велика Британия и оттатък Океана са си подострили добре моливчетата и са пресметнали , че ще е ........по-добре. Английските пирати отново ще шарят по цялото кълбо, заедно с янките и най-малко разни френци и дойчовци ще им казват, какво да правят и какво ...не !!!
  • 12 боцмана

    8 5 Отговор
    Много им е рано на робинзоновците да са оптимисти , тепърва ще започне натягане на болтовете и убиране на луфтовете в икономиката им. Чакат ги мита , такси , визи и т.н.
  • 13 666

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Факти":

    Добави и Канада и каскетите гузно започват да гледат иззад ъгъла.
  • 14 12 udar

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "70 Годишен":

    150+
  • 15 Ганчооо,

    1 0 Отговор
    Гоуем тирикат си!Как се въртиш като фурнаджийска лопата!Само преди месец коментарите бяха съвсем различни.99%оплакваха тежката съдба на британците след брекзита.Сега поривете и за ЕС щото кой бегал-бегал,а май чи се задава криза;
  • 16 Гошо

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "70 Годишен":

    Какво ще е на Великобритания ми е се тая ,но определено на ЕС ще му е по зле