9 Януари, 2020 13:01 5 369 65

Експерти и професори: АЕЦ ”Белене” е рекордно корупционен и излишен проект

  • белене-
  • аец-
  • аец белене-
  • корупция

АЕЦ „Белене” е причина за нова национална икономическа катастрофа поради няколко обстоятелства

Експерти и професори: АЕЦ ”Белене” е рекордно корупционен и излишен проект - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В обръщение до президента, премиера, Народното събрание и главният прокурор група бивши ръководители в енергетиката, икономисти и преподаватели във ВУЗ пишат за бъдещето и рисковете от строителство на АЕЦ ”Белене”.

Дълбоко сме убедени, че проектът "Белене" е не само рекордно корупционен за новата история на България, но е и излишен за енергийната система на страната след 2030 година, пишат те.

Нещо повече, за болшинството енергийни и ядрени специалисти, които не случайно не се допускат до форумите, организациите и медиите, АЕЦ Белене е не само излишен, но и невъзможен за реализация поради редица несъответствия със съвременните стандарти на ЕС за ядрената безопасност, за сигурност на Електроенергийната система и много други нарушения на българското законодателство. И не на последно място по важност бихме искали да изтъкнем високия икономически риск от този проект, за който сме убедени,че ще се превърне в икономическа катастрофа за страната, се казва още в обръщението.

Вижте цялото обръщение:

До Президента

на Република България

Г-н Румен Радев

Копие: Министър Председателя

на Република България

Г-н Бойко Борисов

Копие: Председателя

на 44 Народно събрание

на Република България

Г-жа Цвета Караянчева

Копие: Главния Прокурор

на Република България

Г-н Иван Гешев

ОБРЪЩЕНИЕ

на група бивши ръководители в енергетиката, икономисти и преподаватели във ВУЗ по отношение на бъдещето и рисковете от строителство на АЕЦ ”Белене”

Уважаеми г-н Президент,

Решението, да се обърнем към Вас, е нашата надежда, че под Ваша егида е последната възможност да бъде организирано открито обществено обсъждане за огласяване на обективните факти относно проектa Белене и спирането му, докато не е късно. Дълбоко сме убедени, че този проект е не само рекордно корупционен за новата история на България, но е и излишен за енергийната система на страната след 2030 година. За да илюстрираме тази наша убеденост е достатъчно да цитираме обосновката за напускане на предишния опит за строеж на АЕЦ Белене от страна на немската компания RWE: непрозрачно изразходване на средствата по проекта, лошо управление, недостатъчни финансови ресурси и опит на НЕК ЕАД. Нека добавим от нас проблема с непрестанното намаляване на кадровия потенциал.

За нас е тревожно, че понастоящем се готви същата организация на проекта, като се използва същата „източена“ държавна компания, която няма нито лицензии, нито разрешения за ядрени дейности, същите менажери и консултанти на НЕК, както при проваления втори опит. Няма информация от Министерство на енергетиката за намерения да организира търгове за отговорните поетапни дейности, което е задължение на държавната администрация по ЗОП.

Нещо повече, за болшинството енергийни и ядрени специалисти, които не случайно не се допускат до форумите, организациите и медиите, АЕЦ Белене е не само излишен, но и невъзможен за реализация поради редица несъответствия със съвременните стандарти на ЕС за ядрената безопасност, за сигурност на Електроенергийната система и много други нарушения на българското законодателство. И не на последно място по важност бихме искали да изтъкнем високия икономически риск от този проект, за който сме убедени,че ще се превърне в икономическа катастрофа за страната.

Убедени сме също, че след официалното обявяване на намеренията на Правителството за изграждане на тази централа пред Европейската комисия (а такова до сега не е направено!) ще бъдат поставени десетки технически и финансови въпроси, на които този проект, както и цялата инвестиционна политика на държавата в момента в областта на Националния план „Енергетика и климат”, не отговарят.

Така например,

1) АЕЦ Белене и при втория безуспешен опит за подновяване на строителството в периода 2006-2012 г., и сега, се промотира от управляващите с популистки, но бихме добавили, безотговорни аргументи, че „вече сме платили едно оборудване и трябва да го използваме по някакъв начин”. Очевидно те са пренебрегнали дейността на „Временна парламентарна анкетна комисия (към 41 Народно събрания) за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ "Белене" от 2002 г. до края на месец март 2012 г.“ Ако прокуратурата бе довършила разследването върху използваемостта на предишните доставки и изградености, които също бяха афиширани като потенциални активи в тогавашните проекти, щяха да са изяснени схемите за „изчезването“ им. Дори стоманобетонният корпус на първи реактор бе разрушен по незаконен път за прикриване на дефектите и неговата неизползваемост, както и за облагодетелстване на деятели. Сега останките представляват компроментирана основа и доказателство за неизползваемостта на съществуващата площадка.

Накратко, това, че впоследствие сме придобили едно оборудване, което е по-малко от 10% от бъдещия бюджет на проекта, не е основание да харчим останалите 90% при абсолютно неясни пазарни условия и смазващо конкурентната роля на новите електроенергийни технологии към годината на предполагаемия пуск на 1-ви блок.

2) Новият, трети опит за строителство на АЕЦ Белене, е чисто политически проект под външен натиск, в условията на сериозен дефицит на информация за политиците, които сляпо го подкрепят. Той се промотира при енергийна стратегия, която е с изтекъл срок и е невероятно морално остаряла. Нито стратегията за енергийно развитие, нито националният план за действие по енергийна ефективност са адекватни в условията на четвъртия енергиен пакет в ЕС. Действията за възстановяване строителството на АЕЦ „Белене“ са в нарушение на изискванията на чл. 15 (3) и (4) и Раздел IV от Закона за безопасно използване на ядрената енергия; на чл.4 (2) , чл.46 (1) и чл.87 (3) от Закона за енергетиката; на чл.3, чл.6(6) от Закона за устройство на територията и пр.: без техническа оферта, без утвърдени основни технически документи за безопасността на проекта, с деградирала площадка, при това в Зона „Натура”, с все още неясен формат на проекта и бюджет и много други недостатъци. Отричаме третия опит за строителство на АЕЦ Белене и защото той противоречи изцяло на Закона за регионалното развитие и на Национална концепция за пространствено развитие. Това са неизчерпателно изредени елементи от тежки нарушения на националото законодателство и европейските директиви, за което не трябва да чакаме ЕК да ни санкционира.

3) Обосновката, която България трябва да представи пред ЕК трябва да съдържа задълбочени сравнителни анализи защо точно АЕЦ Белене е необходима на Българската енергийна система, защо е най-изгодния от техническа и икономическа гледна точка вариант, защо не е съпоставен със себестойността на бъдещите възобновяеми енергийни източници или на газифицираните ТЕЦ в комплекса Марица изток, или на неусвоения хидроенергиен потенциал или на малките модулни ядрени реактори и т.н. В тази връзка основателен е и въпросът ни, защо Министерство на енергетиката засекрети поръчания и платен от БЕХ доклад на БАН за целесъобразността от изграждане на АЕЦ Белене. В него, макар и в осакатен вид, се прокрадваха обективни заключения за рискове от този проект.

4) АЕЦ „Белене” е причина за нова национална икономическа катастрофа поради няколко обстоятелства:

- използването на наличните стари реактори означава да се изгради нерегулируема електропроизводствена мощност от 1000 мегавата, която не може да следи изменението на електропотреблението;

– съществуващите два хилядника в АЕЦ Козлодуй са прекалено голяма нерегулируема мощност за ЕЕС на България. И сега един от двата блока се спира по време на пролетното пълноводие, съвпадащо с ниското електропотребление, или работи продължително на финансова загуба и увеличена ядрена опасност при 500 или 750 мегавата. Поради това изграждането и пускането на всеки блок в АЕЦ „Белене“ ще бъде физически възможно само след спиране на съответен блок в АЕЦ „Козлодуй“;

- технологиите за производство на електроенергия от слънце и вятър се усъвършенстват толкова бързо, че цените на електроенергията от тях спадат значително под цените от досегашните електроцентрали. Дори без да са предвидени в плановете на сегашните политици, възобновяемите източници ще станат преобладаващи. Но те са пресекващи. Грубо казано пресекват всяка вечер и възникват отново всяка сутрин. Добавянето на нерегулируеми ядрени хилядници към пресекваемите източници изисква изграждане и функциониране на още толкова хиляди мегавати допълващи регулируеми електроцентрали. Това е антиикономически феномен, защото е причина за неимоверното удвояване на необходимите инвестиции, респективно на неприемливото нарастване на цените на електроенергията. Такава икономическа неизгодност на нерегулируемите ядрени хилядници не може да съществува в условията на един общоевропейски либерализиран пазар. Освен ядрената безопасност, икономическата неефективност е основна причина да не се строят ядрени станции в Западна Европа, а съществуващите постепенно да се погребват. Затова все по-често, както у нас, така и в други страни на ЕС, вече се говори не за „икономическа целесъобразност”, а за „политическа протекция” и за несъстоятелна „държавна подкрепа” на новите ядрени проекти, а в същото време все по-малко чужди инвеститори изграждат енергийни обекти на пазарни принципи (без държавна подкрепа). Прекрачването на бегло очертаните икономически контури е непосилно за която и да е икономика и затова говорим, че изграждането на АЕЦ „Белене може да има разрушителни последствия за българската.

5) Решението за изграждане на АЕЦ Белене не отчита редица нови алтернативни политики и факти за енергийното развитие на България, като:

- устойчивия спад на производството и потреблението на електроенергия в страната в резултат на приложение на редица мерки за енергийна ефективност и новите стандарти за сгради и улично осветление, като към 2035-2040 година прогнозите са, че част от действащите сега генериращи мощности ще се окажат излишни;

- започналото масово навлизане на децентрализирани енергийни източници в съчетание с използване на запасители на електроенергия, които са в състояние да върнат част от запасената електроенергия през периодите на високи цени. Една разновидност на тези производители, които са и потребители, са притежателите на електроавтомобилите.

- по-изгодния вариант за мадернизация на въглищните ни централи с приложение на нови паро-газови технологии с минимални емисии на парникови газове, което може да се окаже спасително за икономиката на региона на комплекса Марица изток.

6) България успя да развие един от най-мощните инженерингови потинциали в света за изграждане на възобновяеми енергийни мощности. Български компании проектират и изграждат ВЕИ инсталации навсякъде по света. Този потенциал може да бъде успешно реализиран в страната, което ще бъде в съответствие с новата енергийна политика в контекста на „Новата зелена сделка” на ЕС и ще осигури изпълнението на Националния план „Енергетика и климат”.

Споменаваме накратко тези съображения, за да подчертаем, че досегашните слабости в планирането на енергийното развитие на страната могат да се преодолеят единствено чрез политическа воля за икономически възход, основан на енерго-ефективно развитие. Светът преминава през периода на велик енергиен преход. Не бива да се допуска България отново да е губеща страна през този период. Страната има нужда от научно обоснована, формализирана и регламентирана организация за планиране на държавната енергийна стратегия, която включва пълен набор от влияещи фактори, методи и модели за планиране, анализиране и оптимално избиране на възможните подходи, политики и действия, а не от предопределени решения „на парче“ за един проект, който води до загубата на милиардни под влияние на външни сили. Отговорите на въпросите, свързани с борбата за световно преразпределяне чрез проблемите при взаимодействието енергетика – икономика – технологии – околна среда – общество – сигурност – климат – глобализация- интернет на нещата, не бива да са отново за сметка на сателитни държави като България.

Поради изложените съвсем накратко факти и обстоятелства ние апелираме, до изясняване на ограничителните условия и сроковете за работа на ТЕЦ-овете на местни въглища и на АЕЦ ”Козлодуй, Правителството да не променя действащото РМС 250/28.03.2012 год. за прекратяване изграждането на АЕЦ „Белене“. По времето на този мораториум да се разработи и узакони методология за стратегическо енергийно планиране, въз основа на която да се изработи Стратегия за устойчиво енергийно развитие на Република България. Като един от вариантите за възможно ядрено развитие в нея да бъде оценка на възможностите за използуване на доставеното оборудване за АЕЦ “Белене” за изграждане на 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй” с регулируема мощност.

В заключение се обръщаме към Вас, уважаеми г-н Президент, с предложение да организирате открита дискусия по темата с участие на широк кръг технически и икономически специалисти, на която да бъдат представени всички гледни точки, придружени от писмени становища, така както бе организиран разширения Експертен съвет на Миниистерство на енергетиката на 20 май 1997 година, който тогава далновидно оцени проекта като „икономически и технически нецелесъобразен”.

Готови сме да предоставим своите налични знания, опит, документи и архиви на всеки добронамерен участник в съграждането на здрава България.

С уважение,

Пламен Денчев, Кирил Ерменков

Председател на Председател на

Парламентарната Комисия по енергетика Парламентарната Комисия по енергетика в 38-то НС, 1990-1996 в 39-то НС, 1997-2001

Георги Стоилов, Станчо Андреев

Министър на Зам.Председател на

енергетиката Комитета по енергетика

1997 1997-2001

Иван Хиновски, Георги Миков

Изпълнителен директор на НЕК Изпълнителен директор на НЕК 1997-1998 2008-2009

Проф. Пламен Цветанов, Проф. Георги Касчиев

Институт за ядрени изследвания Председател на АЯР

и ядрена енергетика при БАН 1997-2001

Доцент Красен Станчев, Проф. Христо Василев

Институт за пазарна икономика Технически Университет-София


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Панов

    40 10 Отговор
    То е ясно и за последния бакалия даже и без образование.
    Проект за който няма инвеститор или има такъв търсещ монополно гарантирани от държавата високи цени е изцяло корупционен.
  • 2 боцмана

    25 32 Отговор
    Що си не гледате старините ами се пишете на големи специалисти от правителства преди двадесет и повече години.

    Коментиран от #10

  • 3 Госあ

    17 13 Отговор
    За този проект трябваха 10 млрд. лева. Правителството вложи 29 млрд. лева в т.нар. бизнес. ??? Много въпросителни....относно "експертите" , имат един портал - researchgate, там всеки експерт има профил на публикации и импакт в съответната сфера. Тия "експерти" и професори има ли ти там ? И какъв им е импакта? Впрочем в областта на ядрената физика има доста български експерти без кавички.
  • 4 Енергетика

    25 19 Отговор
    Соросоидни твари АЕЦ-Черна вода в Румъния е на сеизмичен разлом Вранча, а като затоврим АЕЦ-Козлодуй ще ги питам тогва!

    Коментиран от #8

  • 5 Боклуци

    23 27 Отговор
    да си изхвърлят дипломите и да ходят да работят като хамали! И хабер си нямат от цените за строителство на АЕЦ!
  • 6 КРАН БЕЗ ВРЪТКА

    31 18 Отговор
    ГОСПОДА,БИВШИ ЯДРЕНИ СПЕЦИАЛИСТИ ,и сегашни педали,2030г като навлязат масово тези електрически колици и като всеки си навре щеспсела в контакта ток от къде?Сега отчитате рекордни потребления в червено,а тогава?Цепете атома на две не гъзъвоте си.Или може би ще поизградим тецове въглищарк,че са по-чисти пък и боклук се задава от чужбина.ТИКВЕНИЦИ.
  • 7 Госあ

    22 12 Отговор
    Относно конкурентната роля на новите електроенергийни технологии -"Ако АЕЦ Белене продава произведената електроенергия на цена от под 12 лв./МВтч, ТЕЦ-овете в диапазона 40-76 лв., то вятърните електрически централи получават 145-189 лв., а фотоволтаичните - 755-823 лв.
    Енергии, които изискват масивни субсидии за момента, не носят облаги за обществото. Те биват субсидирани, защото не могат да са конкурентоспособни на свободния пазар, но правителствата са решили, че трябва да се развиват по една или друга причина.Фундаменталният проблем на вятърната и соларната енергия е един и същ - непостоянна е и енергийният поток е нисък. В проучване, направено в Тексас, се сравнява атомната централа Comanche Peak с еквивалентна вятърна инсталация. Comanche Peak е разположена та 16 кв. км до изкуствено езеро, има два реактора с обща мощност 2 500 MW. В същото време, ако трябва да се разчита на вятъра, площта на една централа със същият капацитет ще бъде- 593 кв.км. Абсолютен факт е освен това, че производството на енергия от слънцето отделя 50% повече въглероден диоксид от атомната енергетика. Това казват експертите без кавички.

    Коментиран от #24

  • 8 Госあ

    13 5 Отговор

    До коментар #4 от "Енергетика":

    Видях че румънците вече имат подписани договори с Китай за увеличаване на мощностите.
  • 9 Анонимен

    20 10 Отговор
    Че се краде много се краде и заради това му казват "златния гьол" но след време като затворим ТЕЦовете и АЕЦа на свещи ли ще седим или ще внасяме ток за да взима някой комисиони.
  • 10 Ти пък

    14 12 Отговор

    До коментар #2 от "боцмана":

    си най-големият специалист. Смешко. С този демографски срив кой ще ползва този ток? Ще продаваш навън...те съседите блеят и нас чакат да им продадем ток.
  • 11 Госあ

    18 3 Отговор
    "малко са учените, които не смятат, че откриването на енергия в ядрото на атома е най-голямото научно постижение на 20 век. Всичките тези приказки за откриването на „нова форма на енергия" изпускат важното - вече сме го направили. Нарича са атомна енергия." Единственото което може да замени ядрения разпад е ядреният синтез. Това трябва да е ясно на всеки с малко по голямо IQ от маймуна.

    Коментиран от #17, #32

  • 12 гост

    15 21 Отговор
    Браво, аргументирано и точно искане. Брутално малоумно е да се прокарва подобен проект. Много по-смилсено е тези милиарди да отидат за намаляване на консумацията и стимули за преминаване към по-икономични варианти на производство, отколкото да се изгради нещо, което е било неадекватно дори преди 20г., всички да си затварят наличните реактори, а само ние да твърдим, че новата лада на цената на порше е по-добра дори от майбах. Който го подкрепя това безумие или е прост или е корумпиран, друг вариант няма.

    Коментиран от #16

  • 13 Фернандо

    21 12 Отговор
    Ако Белене е излишно, според тези, значи са решили да затрият окончателно България. Само да ги питам - къде ще си ръгат щепселите на електрокарите ? Цената на тока в България би могла да е безумно ниска, но няма да стане със тези хора. Може пък лично Николо Тесла да им е пошепнал рецептата за СЕ :-)
  • 14 Попов

    28 7 Отговор
    Жалък текст пълен с груби манипулации, пример: препоръчва се "прилoжeниe нa нoви пaрo-гaзoви тeхнoлoгии c минимaлни eмиcии нa пaрникoви гaзoвe, кoeтo мoжe дa ce oкaжe cпacитeлнo зa икoнoмикaтa нa рeгиoнa нa кoмплeкca Мaрицa изтoк".
    Ако действително се направят такива парогазови ТЕЦ в тях ще работят не повече от 100 човека/всички процеси са напълно автоматизирани! Всички сегашни мини и ТЕЦове са затварят и на улицата се изхвърлят 35 000 души!
    Познайте каква е целта: да се внася и гори американски газ!

    Коментиран от #15, #18

  • 15 Госあ

    13 4 Отговор

    До коментар #14 от "Попов":

    Ама когато се сравнява с горенето на въглища, природният газ има по малко емисии,но е просто несравним с атомната енергия.
  • 16 Госあ

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Искаш да кажеш че всички говорят,че ще си затварят реакторите.
  • 17 Анонимен

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Освен атомен разпад или атомно сливане съществува и енергия на вакума.Наричат е тъмна енергия и все още не е проучена но е има в изобилие в Космоса.За нея говори и Тесла.

    Коментиран от #35

  • 18 Анонимен

    16 3 Отговор

    До коментар #14 от "Попов":

    Що пък само газ. Може и Европейския боклук или направо световния боклук.В БГ всичко може.
  • 19 Хоп

    18 3 Отговор
    Поредната задействана продажническа клетка.
  • 20 Госあ

    12 4 Отговор
    На практика се получава,че правителствата финансират от данъкоплатците скъп ток с 50% повече емисии и унищожаване на зелени площи. А германците като основни противници на атомната енергетика и т.нар. "зелена енергия " обърнаха ЕС ,за да увеличат притока на газ към страната си. И то "злият враг на човечеството " Русия. Щото май и те не искат от краварския газ. Освен бежанска криза, под давление на "големия брат" ще докарат и енергийна криза на континента. А дали нямат изгода....имат и цяла тръба директно от Русия

    Коментиран от #21

  • 21 Госあ

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "Госあ":

    * и привърженици на т.нар. "зелена енергия "
    И още нещо, любопитно ми е какво е изискването на ЕС за някакъв санитарен минимум на енергията от солари и вятър и какъв е този процент в България ? Държавата с най скъпия ток за индустрията
  • 22 Гост

    8 3 Отговор
    Зелената енергия е не рентабилна, защото е изопачена, 1кв метър дава около 100 вата пикова мощност, но не можеш да си направиш целият покрив на къщата защото през деня като те няма - няма какво да правиш тези 100кв панели или да го кажем грубо 5 киловата "зелена" енергия. Защото по текущите закони трябва да си регистриран като производител и куп други неща до които няма да се вредите, защото баницата е поделена.
  • 23 Подкупен червен овчар

    8 9 Отговор
    И е в силно земетръсна зона! В живота ни навлизат все повече енергоспестяващи технологии, а ние ще строим АЕЦ, който ще ни излезе 30 милиарда, а вероятно на практика 40 милиарда, който ще изплащат и нашите внуци! И защо?.. Като искате да слагате старите руски блокове - ето ви готово място в Козлодуй с изградена енергопреносна мрежа! Ама тогава няма да има "комисионни" за БСП-то, нали?

    Коментиран от #63

  • 24 Ю Кортес

    7 7 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    Защо ли в развитите държави затварят реактори ....може би нямат специалист като теб.

    Коментиран от #25

  • 25 Госあ

    5 5 Отговор

    До коментар #24 от "Ю Кортес":

    Кои ? Кои ? 😂 сащ, Китай, Япония, Франция. Кои Бе ?!!! Дал съм факти и ти си задължен да сложиш + . Иначе би трябвало да копаш на белене.

    Коментиран от #27

  • 26 Нина

    6 2 Отговор
    Някой ще предложи ли в коя българска община ще се прави ново хранилище за ядрените отпадъци.това,в нови хан отдавна е запълнено,а другото в Козлодуй се ползва извън нормите за сигурност.
    Ако хората откажат в тяхната община да се заравят ядрени отпадъци тогава с военно положение ли ще ги принуждават

    Коментиран от #30, #60

  • 27 Ю Кортес

    5 4 Отговор

    До коментар #25 от "Госあ":

    Япония САЩ Германия,достатъчно ли е.
    Индия и Турция строят.
    Аре марш

    Коментиран от #28, #29

  • 28 Госあ

    7 2 Отговор

    До коментар #27 от "Ю Кортес":

    Дори след големия инцидент с Фукушима, не отне дълго време на властите в Токио да осъзнаят, че без ядрената енергетика страната ще загуби значителен икономически потенциал. Освен всичко друго, Япония е важен фактор в ядрената индустрия, тъй като отдавна е специализирала в производството и експорта на ядрени технологии. Така през 2015 г. правителството одобри Планът за производство на електроенергия до 2030 г., който определя дял на ядрената енергия от порядъка на 20-22%. Толкова за Япония, която наистина претърпя голяма авария (ито заради човешка грешка,или по точно алчност) ,която е нищо сравнение с радиацията отделена до момента от тестове на ядрени оръжия.
  • 29 Госあ

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "Ю Кортес":

    Каква сащ те гони бе ? 🤣🤣🤣 За германците вече писах. Ама да не останат пак с пръст еди къде си хансовците от хитрост. Освен това, Германия никога не била с ядрена енергетика. Внасят от Франция, горят въглища и газ покрай "зелената" си революция
  • 30 Госあ

    3 4 Отговор

    До коментар #26 от "Нина":

    Относно преекспонирания проблем с „ядрените отпадъци" - ядрените реактори могат да се презареждат с тези отпадъци. На практика почти всички „отпадъци" могат да бъдат рециклирани.
    Радиоактивната част от използваното гориво е само около 5 на сто, половината от което е уран и плутоний, което може допълнително да бъда рециклирано в гориво, точно което правят французите в последните 25 години. След четвърт век Франция съхранява всичките си отпадъци в една стая, която е с размер на половин баскетболно игрище.
  • 31 Госあ

    6 4 Отговор
    И последно, за всички калинки,някои дори с титли (ама у България): Въпреки годините правителствени субсидии, възобновяемата енергия формира само около 1-2% от общата в световен мащаб. При настоящите нива на технологията, никаква смес от соларна, вятърна или енергия от морските вълни, не могат да посрещнат дори половината от търсенето. А повече развитие у таа "технология" нема да има. "Разсъждавайте" , въпреки че с тия разсъждения трябваше да копате у белене.
  • 32 Сатаната

    6 4 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Човече, какво пише в дипломата ти. В моята пише Машинен инженер, специалност Топло и ядрена енергетика. А на Генерала ти пише Пожарникар. Докато лаят такива като теб и има такива които ги слушат,България ще затъва. Отговори си сам на твоя въпрос, какво ще правят горките германци 2050 г. без ядрените си централи, сигурно от теб ще молят да вземат?

    Коментиран от #36, #39

  • 33 Елмрежа

    9 4 Отговор
    Защо не кажете, че на тия експерти и професори им е плащано в турски лири, защото за в бъдеще Турция се кани да ни продава ел.ток
  • 34 гост

    5 0 Отговор
    И много опасен, имайки предвид "експертите" по атомна енергетика и завършващите студенти като цяло.
  • 35 Сатаната

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "Анонимен":

    Писах ти плюс, но си далеч от истината, нещо си чул там някъде. Ето ти няколко въпроса. Какво представлява капацитет един Фарад? Защо при гръмотевични бури, не всяка гръмотевица пада / зависи от много фактори, но да кажем в порядък 1-на от 20, 1-на от 40 /? Кое кара този разред да остава в атмосферата? Следват много други и много четене но последния е, сега разбра ли защо на Никола Тесла не са му били нужни проводници за да запали светлини от 6 км. разстояние и можел и на другия край на света, а днес успяват едва на няколко метра?
  • 36 Госあ

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "Сатаната":

    Ще купуват ток от Франция, ще горят газ или кюмур. Други въпроси ? И си скъсай дипломата, треаше поне малко от малко да имаш нек'во понятие от нещата 😂

    Коментиран от #42

  • 37 681

    4 5 Отговор
    така е, само че Бойчето ще строи "Белене", за да угоди на ботоксовото джудже Путьо
  • 38 Сатаната

    2 3 Отговор
    Човече, какво пише в дипломата ти. В моята пише Машинен инженер, специалност Топло и ядрена енергетика. А на Генерала ти пише Пожарникар. Докато лаят такива като теб и има такива които ги слушат,България ще затъва. Отговори си сам на твоя въпрос, какво ще правят горките германци 2050 г. без ядрените си централи, сигурно от теб ще молят да вземат? Годината е 1898.

    Коментиран от #41

  • 39 Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #32 от "Сатаната":

    Аз също съм инженер магистър, но имам и докторат ;) по какво съм инженер, няма да ти обяснявам
  • 40 прока

    14 3 Отговор
    Да го затваряме веднага това Белене и да купуваме от турците електроенергия те скоро ще си имат няколко АЕЦ ,трябва им клиенти.Газа от турците,елекроенергията от турците,хранителните продукти от турците,почивка в Турция ама иначе ние сме в ЕС и сме развита страна а те са изостанала страна на думи.
  • 41 Госあ

    2 6 Отговор

    До коментар #38 от "Сатаната":

    Май не си с всичкия си а ? 😂 теб трябва да слушат. И те го правят де, теб и генерала наш 😂 А какво точно казваш ? Моите коментари са точни и ясни.

    Коментиран от #44

  • 42 Сатаната

    6 1 Отговор

    До коментар #36 от "Госあ":

    Кажи каква ти е специалността, не се срамувай и намери на Генерала пари за още два ПАВЕЦ-а. Посочи къде да се изградят, колко струват , колко ще е комисионната, пардон, консултантските услуги на "хидроинженера"? Чакай, че се увличам, то пък вярно няма вода. Дерзай. /Водата ще стане по-скъпа от златото. / Баба Вангения/, вероятно е имала в предвид черното злато/.
  • 43 Иванчо

    5 2 Отговор
    Чак сега ли се разбра! Колко пари взеха СДС да затворят централата, сега взимат да се направи нова! Нищо ново по слънцето - крадене на поразия!
  • 44 Сатаната

    9 3 Отговор

    До коментар #41 от "Госあ":

    Мисля, че съм пределно ясен, този проект е ужасно закъснял, ако е осъществим безбожно скъп и ако някога се осъществи ще зароби финансово българите, колкото сме останали.

    Коментиран от #45

  • 45 Госあ

    8 7 Отговор

    До коментар #44 от "Сатаната":

    Аз пък мисля че трябва да се осъществи и да се редуцират на санитарния минимум всички т.нар. веита (солари и вятърни турбини),тецове и вецове. И веднъж завинаги да се изясни ситуацията с тях в ЕС и да разберем как така енергия с по високи емисии на въглероден диоксид и унищожаване на зелени площи е по зелена от друга. За нереално високите цени на тока не говорим.

    Коментиран от #51

  • 46 Aaa

    9 7 Отговор
    Червения трол, защитаващ АЕЦ Белене, по-известна като АЕЦ Гьол, само един ли е или са няколко?
  • 47 Радо

    10 4 Отговор
    Не виждате ли, че откакто е дошла Демокрацията вече 30 години, в тая огрухана държавица почти нищо не е построено, а само се руши и реше на скраб!!!... а Вие мечтаете/сънувате втора АЕЦ за милиарди евра....нал се се сещате кога ще стане - на Върбов ден!!...навремето руснаците ни построиха Козлодуй почти без пари, и азтова сега имаме атомна централа, обаче вече никой не дава на никого нищо даром.
  • 48 Нема толкова числа у вселената

    6 0 Отговор
    Колкото кинти ше се откраднат от белене тва е проблема😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 49 Май

    1 3 Отговор
    След 10 г тези няма да ги има, а газените лампи няма да има, а електромобилите и да искаме няма да можем да ги караме, защото откъде енергия, след като до 2-3 години затворят тецовете...
  • 50 НТД

    5 2 Отговор
    А иначе експертите са прави. Скоро няма да има българи и държава, ще има самолети за милиарди и много пустош ...
  • 51 Сатаната

    7 3 Отговор

    До коментар #45 от "Госあ":

    Вече го написах в коментар 42, трябват ни още два ПАВЕЦ-а /зависи от капацитета им/за да сме на сметка. Сигурно знаеш това и че ПАВЕЦ-а в крайна сметка е консуматор.
  • 52 Гамизов

    6 3 Отговор
    Ще стане изгодна когато проработи с американски цирконий. Ще има комисионни.
  • 53 чиче

    2 0 Отговор
    Питайте царя и другарите Близнаков и Ковачев за руските реактори и милионите комисионни
  • 54 zeza

    5 5 Отговор
    поредните пишман учени преписвачи на хранилка, рептилно се събудиха и рев за кой ли път срещу Белене. Централка ке има , кат не я щете мрете и няма да я гледате.
  • 55 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор
    трябва да ги осъдим за грешката с избора с площадката Белене, проектантска грешка, но ако се признае тази грешка, руснаци трябва да се простят и с РЕПУТАЦИЯТА си. При направените сондажни проучвания на площадката, на не голяма дълбочина, се достига до базалтова скала, която се приема за скалната обвивка на земята. Това е идеална земна основа в сеизмично отношение. При следващите фази на проектиране, се правят допълнителни сондажи и се установява, че въпросната скала е само голяма морена, довлечена през ледниковия период. Предварителните сондажи случайно са попаднали върху нея. Всичко останало са льосови наслаги и наноси.
    За това са и всички маймунджулъци с АЕЦ „Белене” вече 40 г. Друга грешка на СЪЩИТЕ е линейната диаграма на неутронното стареене на заваръчния шев на опорния пръстен на капака на ВВЭР-440, тази диаграма вместо линейна се оказала експонента. В този случай за да замажат гафа, нашите политици разиграха сценката "натиск от Брюксел" и спряха реакторите ВВЭР-440 в Козлодуй, а ДОСТА ХИТРО Кунева изврънка и пари за това от европейците.
  • 56 стоян георгиев

    2 3 Отговор
    четете добре статията другари!!!!писана е и от комунисти включително ,които обаче нещат да си плюят в сурата.после може да ми се извините за тва че твърдя същото при всяко ваше виене за товаряне на проекта за аец белене.същото щеше да кажат специалистите и за турски поток.затова и там нямаше дискусия ,а всичко се прави на скришно.аец белене ни обрича на гибел.нови над двадесет милиарда дълг без никаква възвращаемост ,а накрая ще получим и един голям нов рекетьор дето ще ни държи за гушата без да може да му се опълчим щото няма как да оставим аец белене да фалира.
  • 57 Главен ЛОБИСТ

    4 3 Отговор
    Тези, които са посочени като автори, трябваше да си напишат след името " Лобист на ветрогенератори" или ""Лобист разпределение и пренос на газ" или "Лобист соларни панели" . Тогава мнението им щеше да ТЕЖИ може би повече, от колкото сегашното -.с вода от девет дерета събирана!

    Коментиран от #59

  • 58 1122

    3 0 Отговор
    Всички от тоя списък дето сте го показали имат кой пряка,кой косвена вина за прахосването на толкова пари от ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД! Като няма да стане нищо от тая централа нарязвайте я за скраб,а всички правителства които са участвали или безучастно са пилели пари сега да им се вземат ЛИЧНИТЕ спестявания и имоти и да се върнат поне част от профуканите пари за тази централа ,заради безотговорноста на всички наши бездарни политици влезли в политиката по някакъв начин и прахосали парите на ДЪРЖАВАТА!
  • 59 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #57 от "Главен ЛОБИСТ":

    не на тези дето са писали статията им пише експерт.лобисти са хората дето разтягат ластици за аец белене без хал хабер да имат от атомни централи както и от финанси.затова и тези искат открита дискусия с другите.само че мераклиите за белене нещат дискусия.щото много трудно се обяснява как се връщат 25 милиарда лева с под милиард годишна печалба!и кво правим ако аец белене вземе та фалира!експертите казват нещо много просто.правете квото прави европа и няма никакви драми .мариците минават на газ ,а де има възможност за солари,вецове и вятър да се използват,както и да се намалят загубите на енергия и глобално да се намалят енергиините производства!
  • 60 Петър

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Нина":

    В Козлодуй хранилището още не е готово, не дезинформирайте хората.
  • 61 сноу

    0 0 Отговор
    Т.Н професори и специалисти по наше време, стават незнайно защо, много бързо и много ми прилича на ,как манго шоф.книжка взема.Озъртат се и се ослушват, като обрани евреи и са готови от гроба на майка си завещание да напишат, само няколко сребърника да звъннат в кесийката.Продажни и корумпирани до мозъка на костите ,че и до костите на мозъка, не смеят едно категорично обосновано мнение да дадат сега .Дори при т.н.соц сядайки на стола бяха къде -къде по плодотворни.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 123

    0 0 Отговор
    Че се краде там яко ккраде се ама и тия са мазали филията боклуци бол и крадци бол като тия
  • 65 Непозната

    0 0 Отговор
    Моля, не подновявайте проекта за строежа на АЕЦ Белене! Това ще бъде грешка! Здравето и екологията са по-важни за страната ни!
    Преди време руският президент искаше да направи АЕЦ и в ЮАР и новините отразиха това, но местният президент отказа предложението, въпреки, че в страната има режим на тока. И в страната им има замразен строеж без идея от подновяване. В някои европейски страни взимат решение за закриване на изградени такива централи и никакви проекти за нови. Няма защо да се напъваме да продавме енергия на тези, които имат възможности да си я създават.
    Политическият елит трябва да прояви разум и далновидност. Винаги ще има инвеститори, които ще са готови да спечелят от България. Имаме ресурси да поддържаме добра икономика, без да е необходимо да залагаме това, което не можем да възобновим.
    Нима си мислите, че тези, които отказват проекти за АЕЦ са по-малко компетентни? Те обичат повече държавите си и ценят повече природата и живота си!