Last news in Fakti

9 Януари, 2020 21:18 50 027 187

Четири мита за България по време на Втората световна война

  • втора световна война-
  • българия-
  • русия

Целта ни днес е да не допуснем, руснаците да не се превърнат в българофоби

Четири мита за България по време на Втората световна война - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последните няколко години, при най-малкото влошаване на отношенията между България и Русия, рускоезичният вариант на интернет типично избухва с възмущение. Негодуванието е стандартно: „Ние ги освободихме, а те ни предадоха“, „Както в Първата, така и във Втората световна война се бориха срещу нас“ ... Всичко това се казва без сянка на съмнение и всеки от тези „експерти от дивана”, без да забелязват, вкарват клин в роднинските отношения между българския и руския народ.

Този материал на vitbich.org цели да развенчае някои от най-популярните митове в Интернет за „предателството“ на България и българите във Втората световна война и да припомни няколко забравени факта.

Първи мит

България е воювала със СССР заедно с хитлеристка Германия и други нейни съюзници. Това не е истина. Действително от 1 март 1941 г. България официално е съюзник на нацистка Германия, т.е. присъединила се е към оста „Берлин-Рим-Токио” , но за разлика от Италия, Финландия, Унгария, Румъния, Словакия и Хърватия, войната на Съветския Съюз не е обявявала. От 13 декември 1941 г. тя е в състояние на война със САЩ и Великобритания, но не и със СССР.

Защо се случва това? Защото българският цар Борис III напълно разбира, че народът му няма да тръгне да воюва срещу руснаците. Доброто отношение към Русия е било в кръвта на българите още от времето на Освободителната война 1877-1878 гг., когато руснаците и българите заедно проливат кръв на Шипка. Затова решението за влизане на страната във война със СССР би предизвикало масови протести и възмущение сред българите и биха довели до истински хаос.

Затова, че българите действително са изпитвали симпатии към Русия, било то и Съветска, свидетелства т.нар. „Соболевска акция” от ноември 1940 г. Тогава СССР в лицето на дипломата Соболев предлага на България да подпише пакт за взаимопомощ. Царят се е колебаел – той си е спомнял за това, че сключването на подобни пактове с прибалтийските държави са завършвали със загуба на независимостта им. Но алтернативата е била Хитлер, към когото Борис III не е изпитвал никакви симпатии. Царският дворец буквално е залят от писма от българи с молба да бъде сключен съюз със СССР. Под това искане са се подписали половин милион българи от общо 7 милиона живеещи по онова време в страната. Тогава премиерът Богдан Филов е успял да убеди царя да не подписва договор с Москва, но фактът си остава факт – болшинството българи са били привърженици именно на това решение и не са изпадали във възторг от това, че правителство се съюзява с Хитлер.

Така или иначе българите не воюват със СССР, независимо от всички молби на Хитлер. Нещо повече, между държавите дори не са разтрогнати дипломатическите отношения. Посолството на СССР в София и българското посолство в Москва напълно спокойно са продължили работа и след 22 юни 1941 г. Когато през 1942-а в София се открива „антиболшевишка” изложба, посолството на СССР обявява протест и изложбата е прекратена.

В състояние на война СССР и България се оказват единствено на 5 септември 1944 г., когато Съюза обявява война на България и съветската войска преминава нашата граница. Никой обаче, не оказва съпротива на руската армия. Напротив – хората с радост приветстват Червената армия. При това на 8 септември България обявява война на Германия. Създава се уникална ситуация, при която България едновременно е в състояние на война със СССР, Германия, САЩ и Великобритания. Това продължава доста дълго: на 9 септември в страната се осъществява държавен преврат и от 22.00 ч. на същия ден действията на Червената Армия срещу българите е прекратена, а България незабавно започва сформирането на Народна армия, която през 1944-1945 гг. е участвала в боевете против нацистка Германия и нейните съюзници. На 28 октомври 1944 г. между СССР и България е подписано примирие. Де факто до този ден и двете страни са воювали срещу Германия и нейните съюзници.

Втори мит

В периода 1941-1944 гг. между България и СССР не е имало никакви военни инциденти. Не е истина. Инциденти е имало. След началото на Великата Отечествена война съветският черноморски флот още през август се разполага в български черноморски води с четири подводници, а през октомври те вече са пет. На съветски мини попада и потъва българският транспортен кораб „Шипка”, а на 9 септември 1941 г. съветската подводница Л-4 е потопила българската „Успех”. В резултат българските бомбардировачи многократно атакуват локализираните от тях по крайбрежието съветски подводници, но са успели да потопят едва една – -204 (на 6 декември край Варна). Освен това подводниците С-34 се натъкват на български мини при нос Емине на 12 ноември. С това бойните действия по море приключват.

През 1942 г. съветски самолети бомбардират български градове. През нощта срещу 13 септември са нанесени въздушни удари по Стара Загора, като един човек загива, а 17 са ранени. Също така на бомбени въздушни атаки са подложени Казанлък, Русе и Горна Оряховица. Двама са ранени. Тези поли са имали „политическо” значение – СССР е искал да демонстрира и на съюзниците, и на противниците възможностите на военната си авиация. По същото време те са бомбардирали Будапеща и Букурещ. Но ако с Унгария и Румъния СССР е воювал, то с България – не. Така че от всяка гл.т. този акт може да бъде третиран като въздушна агресия.

Освен това, от февруари 1942 г. на Източния фронт, а именно Украйна и Беларус, е действал български военно-санитарен влак, който е обслужвал напълно понятно германските съюзници.

Трети мит

В България не е имало съпротивително движение. Това не е истина. Първите партизански групи се появяват в България през лятото на 1941 г. През 1942 г. по информация на полиция в България е имало 381 партизани, обединени в 27 чети. Мощен импулс за развитие на партизанското движение в България носят успехите на Червената Армия. През 1943 г. е създадена Народноосвободителна въстаническа армия. В началото на 1944 г. правителството решава да приключи с партизаните, като специално за тази цел създава жандармерия от 5000 души и армейското спецподразделение „Асен”. И двете мащабни настъпления, които предприемат срещу партизаните, не се увенчават с пълен успех. Към момента на държавния преврат на 9 септември в България е имало една партизанска дивизия, 9 бригади, 36 отряди и няколко отделни чети, в които са се сражавали 7000 души (по по-късни данни – до 30 000 души).

Четвърти мит

През 1944-1945 гг. българите са воювали формално и по никакъв начин не са помогнали на Червената Армия в борбата ѝ срещу фашизма.

Не е вярно. Българската народна армия е внесла достоен принос в разгромяването на нацизма. Още на 28 септември 1944 г., месец до подписването на примирието между България и СССР, българската народна армия е водела битки срещу хитлеристите, настъпвайки към югославските градове Лесковац и Ниш. В периода 8-14 октомври 1944 г. българите заедно с югославската народноосвободителна армия разгромяват 7-ма дивизия на СС „Принц Ойген” при град Ниш. На 15 октомври 1944 г. българската армия разгромява 22-ра пехотна дивизия в Македония, основно при градовете Велес и Скопие. От 22 октомври до 21 ноември 1944 г. българите заедно с югославяните освобождават Косово Поле, Прищина и Косовска Митровица. От 6 до 15 март 1945 г. българската армия като част от състава на 3-ти Украински флот се сражава при унгарското езеро Балатон, като успяват да превземат градовете Драва Саболч, Драва Полконя и още няколко. Накрая, на 15 април 1945 г., българите освобождават Дони Михоля. В боя срещу българите фашистите губят 69 000 души, които са или убити, или пленени, 21 самолета, 75 танка, 937 оръдия и минохвъргачки, 4000 автомобила, 71 превозни средства и 5769 вагони.

От септември 1944 г. до май 1945 г. българската народна армия е загубила в бой 10 124 души. Ранени са 21 541 души. 360 български офицери и войници са наградени със съветски ордени и медали, 750 съветски офицери и войници – с български.

От всички изложени факти дотук виждаме, че далеч не е толкова лесна и разбираема ситуацията. Ако българите бяха предатели, то те нямаха да създадат партизански отряди, които да се сражават в продължение на три години.

Ако българите бяха предатели, те щяха да посрещнат Червената Армия на 5 септември 1944 г. не с цветя и плакати „Добре дошли, наши освободители“, а с куршуми и гранати.

Ако българите бяха предатели – нямаше да имат никаква Народна армия, която да унищожи 70 000 хитлеристи и техните съюзници.

В основата си България винаги е била русофилска. Целта ни днес е да не допуснем, руснаците да не се превърнат в българофоби.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 196 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 мали мали

    29 76 Отговор
    Истина е,лъжа ли е
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Никой

    288 70 Отговор
    Още тогава се вижда, че българските правителства залагат на куц кон, а народа усеща винаги накъде духа вятъра. То и сега е така, не виждате ли?

    Коментиран от #145, #176

  • 7 Русороб

    135 247 Отговор
    Прекрасна руска статия, четете подлоги и продължавайте да предавате България.

    Коментиран от #9

  • 8 Бесен Язовец

    100 99 Отговор
    Лъжа, само в отряд,, Чавдар" са били 550човека, а,, Рило Пиринския", а,, Трънския"..... лъжа, когато си съюзник на фашистите значи си срещу СССР и съюзниците автоматично, а кой както си иска нека си извърта събитията!!! Другата лъжа е, че партизаните не са от периода 1941-1944г, а от 1923г след контрапреврата от Септември месец! Много ти се ще соросоид да е така

    Коментиран от #95, #102, #174

  • 9 Бесен Язовец

    49 30 Отговор

    До коментар #7 от "Русороб":

    Биклучо това е храна за неграмотници!

    Коментиран от #25

  • 10 Джудже

    101 41 Отговор
    Митовете са повече. Пропуснали са и ПСВ, но такива статии трябва да ограмотяват руските тролове, които са повече от нашите, а и са не по-малко тъпи. Иначе тази статия е вярна, но хората които са запознати с историята могат да я сметнат като поредната НПО агитация.
  • 11 Синане

    38 21 Отговор

    До коментар #5 от "СССР":

    ще дойда в Русе и ще те използвам за жена.

    Коментиран от #118

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Снайперист

    69 58 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 14 Хисторик

    74 123 Отговор
    Да нежсе забравя 13 000евреи от гърция са депортирани в Аушвиц - Полша с помоща на българска армия и да не се забравя, че в тила на сръбските партизани влиза бг армия която помага на немските фашисти да минат през Сърбия!! Да не се забравя, че българското правителство периода 1940-1944г помага с просоволствия немската армия на източния фронт! Това са срамни събития от новата ни история но са факти!!!

    Коментиран от #113, #181

  • 15 003

    36 5 Отговор

    До коментар #12 от "Турци вие трябва да":

    Както винаги да чакаме подаръци, но безплатен обяд няма
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Алооо

    99 9 Отговор
    Кой е авторът на тази статия? Тази женица горе на снимката? Я, да си прочете написаното и да каже какво има предвид:
    Публикувано във факти.бг: "Целта ни днес е да не допуснем, руснаците да не се превърнат в българофоби".
    От написаното по този начин излиза, че целта ни е руснаците да се превърнат в българофоби. Защото, това да не допуснем да не се превърнат в българофоби, означава точно това. Това ли искате да кажете. Предполагам - точно противното. Абе, научете смисъла на двойните отрицания, ограмотете се цялосто, научете се да пишете пунктуационно, граматически и стилистично правилно, пък тогава се занимавайте с журналистика.
  • 18 съдията

    80 8 Отговор
    Мила ми, Милено! Дали да не вземеш да си прочетеш ,ама много внимателно,подзаглавието и последното изречение от статията си , па да поседнеш да помислиш над смисъла! Дали това си искала да кажеш или да! Не ми благодари не е нужно!
  • 19 Хисторик

    55 25 Отговор
    Потопените кораби в,, Черно Море " са корабите които пътуват за окупирана УССР да пренасят продоволствия за германците!
  • 20 Капитан Петко войвода

    99 19 Отговор
    Можеха да напишат и какви претенции са имали Гърция и Сърбия за земи от нас като страна загубила войната и кой не позволява да ни разпокъсат и да не се плащат репарации

    Коментиран от #24

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Циганин

    101 47 Отговор
    И след края на ВСВ Българските комуняги избиват хиляди ,, врагове на народа " под претекст че са хитлеристи, голяма част от тях въз основа само на подозрения или неверни доноси. В това число цялата българска интелигенция, всички роялисти и обикновени български граждани. Пропускате също да отбележите че въпреки че съветските войски са в България, те не вземат участие в сраженията срещу германските войски. Също пропускате да отбележите поголовното отнемане на собствеността на българските граждани и насилственото одържавяване на всички частни компании по онова време.

    Коментиран от #47, #55

  • 23 Отзив

    32 2 Отговор
    Целта ми, като пиша тук, е да не допусна да се каже, че "журналистите" във "Факти" не са неграмотни.
  • 24 Бесен Язовец

    76 42 Отговор

    До коментар #20 от "Капитан Петко войвода":

    Благодарение на Георги Димитров, че бил близък със генералисимус Йосиф Сталин България остава цяла, Чърчил е изкал Турция да окупира България ако не останем под крилото на СССР! Е това е била сделката Англия - СССР!

    Коментиран от #29

  • 25 Русороб

    39 37 Отговор

    До коментар #9 от "Бесен Язовец":

    Статията е писана от руснаци, само е преведена, колкото и да не ти се иска всичко е самата истина.

    Коментиран от #61, #63, #66

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Дориан

    41 22 Отговор
    Няма такъв филм - хем си в лагера на едните, хем не обявяваш война на другите. Щом си заел страна, носиш последствията. Но тогавашните управници много са залитали по швабите. Я да видим Гърция. Опълчва се на две в пъти по силни държави. В почти всяко селище може да видите там паметник на голямото охи (не), когато ги подканят да капитулират през 1940.
  • 28 Капитан Петко войвода

    47 19 Отговор
    И във Франция има народен съд и жертви стават дори проститутки на нацистите без съд, много ясно, че партизаните са отмъщавали, това все пак е преврат, но без него и репарации и земи е можело да се загубят
  • 29 ???

    29 16 Отговор

    До коментар #24 от "Бесен Язовец":

    Т.е. сме окупирани от СССР?

    Коментиран от #32

  • 30 От кой ни освобождават

    75 41 Отговор
    През 44та? Щото при царя сме ходили свободно в Европа и по всяко време можехме да си тръгнем от България. От това робство ли ни освободиха? За избитите 30 хиляди българи от интелигенцията на България да не говорим.

    Коментиран от #92

  • 31 До24

    25 21 Отговор
    Правилно Сталин, сатрап или не той и евреите спаси, а от Крим изселва татарите и сега Русия си върна по дарения Крим по демократично с избори, въобще той сатрап ски и може би без да иска извършва и велики дела :)
  • 32 Бесен Язовец

    34 26 Отговор

    До коментар #29 от "???":

    До толкова окупирани, че са оставили оръжието на българската армия!!! Германия източната част беше окупирана 45г в България са седели 3-години докато се нормализира обстановката! Такива са били обстоятелствата след военно, и в Сърбия е имало военно присъствие от дтрана на СССР!
  • 33 До30

    26 7 Отговор
    Не се хваща за думата освобождават, тя важи за 3 март:), тук от репарации и разпокъсване на земи ни спасяват с цената на попадане под строя спечелил войната и спасил евреите, за които не е имало значение комунисти ли ги спасяват или не:), 3 март е освобождение
  • 34 Русороб

    7 10 Отговор
    Нали уж разбирате руски:
    http://vitbich.org/chetyre-mifa-o-bolgarii-v-gody-vtoroj-mirovoj-vojny/
  • 35 До34

    16 5 Отговор
    Ами факти от историята, какво да ги правиш, още повече от извора,в крайна сметка и морално те имат най много право да ги припомнят, заради жертвите, а и тогава има взаимопомощ между наши партизани и английски и американци, спасени летци от партизаните и т. н., факти:)
  • 36 Някой

    51 17 Отговор
    Истината е една Австро Унгария и Англия ни го вкараха отзад за Сан Стефанския България.
    Били са много против да има голяма оли силна държава на Балканите която да е доста близко отношения с Русия.А ся целуваме западния ***

    Коментиран от #39

  • 37 стоян георгиев

    37 26 Отговор
    я кви статии почнаха да публикуват факти?да не ви смениха собствениците бе?смях!след разбиване на мита за аец белене сега и реална статия за втората световна!евалата и дано да продължи тази тенденция.само в статията се пропуска да се упомене че през цялото време от 41 до 44 година съветите извършват терористична деиност в българия.пращат теорористи,финансират такива ,извършват терористична деиност убиваики невинни,после избиват десетки хиляди отново невинни ,но не споделящи техните идеи българи,а наи-гадното е че оказват натиск над българия да приемем хитлер и тристранния пакт преди хитлер да ги нападне.накрая ни предадоха и ни изоставиха прингорбачов ,а днес ни се сърдят и обвиняват в предателство!

    Коментиран от #173

  • 38 До37

    44 10 Отговор
    Той Горбачов и майчиното мляко си предаде, та нас, той още с Чернобил показва колко му е потенциала
  • 39 Голем смях

    69 33 Отговор

    До коментар #36 от "Някой":

    Бъркаш се ватенка.Русия НИКОГА не е искала силна България,а е залагала на Сърбия .Не случайно е против Съединението и насъсква сърбите срещу България.Не случайно отзовава всичките си офицери от новосъздадената българска армия и се надява сърбите да я разгромят.Не случайно руска ескадра съсипва Варна и нападат България през Добруджа заедно с ..братята си сърби.И не случайно ген.Колев ги е изклал и гонил чак до Молдова.И не случайно руснаците не посмяват повече да се върнат. Кои са сега братята на руснаците..Не случайно ..сърбите.

    Коментиран от #50, #158

  • 40 ???

    11 6 Отговор
    Може би америка имали намеса при избора на Горбачов, а сега Русия да са с намеса за избора на Тръмп, знае ли човек...

    Коментиран от #74

  • 41 До39

    25 12 Отговор
    За съединението Русия играе игра защото не харесва нашия княз, за да го смени и веднага след смяната му ни плаща независимостта, урежда я с Турция с парите, които и дължи като репарации, то иначе досега плевлювците да са напъна ли да 22 за нац. Празник ма не може, щото и той от Русия платен

    Коментиран от #45

  • 42 До 39

    28 15 Отговор
    И разбира се, че Сърбия накрая печели повече симпатиите им, най малкото заради всв, милион и 200хиляди жертви дават сърбите, най много от всички сметнат към брой на населението, ние минаваме между капките, Сталин ни запазва земите, а и не забравяйте, че само нас ни освобождават, завиждат съседите :)

    Коментиран от #43

  • 43 Голем смях

    41 19 Отговор

    До коментар #42 от "До 39":

    От нечленоразделната ти реч се разбира не само че си неграмотен,но и че писанията ти нямат нищо общо с историята .Поне на българската история.Що за простотия..Русия не харесвала княза и затова ..искала България да остане турска и като не станало,насъскала сърбите срещу България.Логично...А защо Русия беше в две световни войни против България..Дааа Заради княза.А защо Русия сега е против България ..Дааа . Заради Батемберг..А защо в Русия пишат с българската азбука..Да ..За това ни мразят.Защото ..няма руска.Защо в Русия има православие ..Дааа Заради България .Даа, затова ни мразят ..Защото говорят на старобългарски и ги спасихма от ...исляма ,който са били на една ръка разстояние да приемат ..

    Коментиран от #100

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Джудже

    23 5 Отговор

    До коментар #41 от "До39":

    Всъщност, Русия има интереси като всички държави, а това за приятелите и враговете е за пред масите. Англия е единствената Велика сила, която се обявява е подкрепа на Съединението, но това не означава, че ингилизите са ни били приятели. Преди 9 България е гледала своя национален интерес, който в много случаи не е съвпадал с руските или съветските интереси.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Антисоциалист

    15 12 Отговор

    До коментар #22 от "Циганин":

    Пишете: "Пропускате също да отбележите че въпреки че съветските войски са в България, те не вземат участие в сраженията срещу германските войски."
    Излиза, според Вас, че съветските войски не са се били срещу германските. Истината е друга - 80% от всичкитв военни загуби на германските войски са нанесени от съветските. Добре би било да не се увличате в настроения. Но ... "твоя вола, господине", както е рекъл Левски на Вазов. Не отборът - истинския българин...

    Коментиран от #163

  • 48 Госあ

    18 1 Отговор
    А как точно воюва България със сащ и обединеното кралство бе ? Щото след бомбардировките жертвите са 4208 убити, починали от рани и безследно изчезнали и 4744 тежко ранени. Разрушени само в София са 12 657 граждански обществени и жилищни сгради увредените в една или друга степен са в пъти повече. Копи от уикипедия. К'во има да се коментира. България е съюзник на оста и колкото е воювала срещу Русия, толкова и срещу англосаксонците.
  • 49 Багерист

    23 18 Отговор
    Аз не обичам руснаците,ненавиждам тая пиянска руска култура,аз съм ЕВРОПЕЕЦ....ама не виждам защо да се мразим с руснаците само и само да се харесаме на краварите.От книгите които съм чел съм разбрал че който се е пробвал да се .бава с мечката все е пострадал.
  • 50 КОНТРАТА

    17 10 Отговор

    До коментар #39 от "Голем смях":

    Смешо, Руската империя подписва,, Санстефанския "договор който западбяците анулират и правят Берлинския договор с койтонделят България на Княжество България и Източна Румелия, сръбския цар е искал да освободи София обаче Гурко му е казал ако искат война Сърбия Русия нека се пробва!
  • 51 Така де!

    15 14 Отговор
    Уж сме с германците,пък посрещаме червената армия с цветя!Ама не сме предатели???Абе,я си.. !

    Коментиран от #52

  • 52 КОНТРАТА

    26 15 Отговор

    До коментар #51 от "Така де!":

    Фурнаджийдки лопати, като повреме на междусъюзническата нападаме всички си партьори и после олелеееее!!!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Истината

    15 14 Отговор

    До коментар #22 от "Циганин":

    Те българите от едно време си се крадат и предават. Примери бол. Левски, Ботев,Комунистите..... и още други
  • 56 Антисоциалист

    23 9 Отговор
    Господа, статията вярно посочва факти, но невярно посочва "целта".
    Статията е мерзка, защото онеграмотява и в основното, и в главното. Лъжлива е по цел и същност.
    Истините са други.
    Държавите и народите имат много цели, а не една.
    И "филията", и "фобията" не са цели, а чувствени отношения - първото е на уважение и привързаност, второто на страх.
    За българсия и руския народ е вредна и българофобията, и русофобията.
    Антисоциалист съм и пУТИН ме отвращава, тъкмо зщото уважавам руския народ. Затова не съм русофоб.
    Отвращението ми към пУТИН - подставеното лице, обединител на соцмафията над великия руски народ, не е нито страх, нито русофобия.
    Уважението ми към руския народ не е русофилия, нито българофобия - руският народ, а и румънският! са дали хилядни жертви за да я има МОЯТА Българската нация и държава.
    "Всекиму своето!", господа.
    Не Ви се полага негодяи да ви дебилизират!

    Коментиран от #58, #78

  • 57 Stormtrooper

    11 5 Отговор
    Госпожо Богданова, ясно е, че има такива в роднински отношения с руснаци, но не ни причислявайте всички в тази група.
  • 58 Монгола

    19 14 Отговор

    До коментар #56 от "Антисоциалист":

    Сиреч ди чистокръвен сородоид щим не харесваш президебта Владимир Владимириевич Путин сигурно си фен на продажника пианица Борис Елцин който беше разпродал РФ на западняците. Президента Владимир Путин направи Русия и републиките отново могъщи!
  • 59 Няма дилема

    26 3 Отговор
    Нито рашките са ни "освободили" от любов, нито англо-педалите ни харесват, щото ни имат за аборигени, нито амерките имат приятели в Европа, че и ние да сме в този кръг. Френци и немци си гонят техния келепир, че нашия ли ? Всеки маляк се закача за някой с мечта да го впечатли, но обора си остава обор за големите. Сал един поток се прокара и пак ни шибат с повод и без повод, щото Генерала е веуик. Китайци и араби не ни броят за село дори. Остана пак Доган да строи светлото бъдеще на Републиката. И Пеевски да му носи вар и цимент ... Ние да сме живи да гледаме епизод 4732 със субтитрите !
  • 60 Ами

    30 12 Отговор
    Надявам се да има и втора част на статията която обхваща военните действия на русия в Първата Световна война, когато води тотална война срещу България, с 4 армии със съдействието на още 21 нации. За опита на русия да раздели България на 3 автономни области между Румъния, Сърбия и Гърция и да се приключи с "проблема" България изобщо. Това всъщност е предателство на русия към България.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 322

    19 8 Отговор
    Какви цветя бе? Грабили са на всякъде като обикновени престъпници.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Ами

    36 13 Отговор
    "Роднинските отношения между българския и руския народ"

    На българите в русия им викат татари, на българската писменост и казват славянска, не признават първия руски патриарх Киприян Киевски, защото е българин. Не признават св. Кирил и Методий за българи и съответно делото им. Не искат да върнат архивите, защото кой знае какво ще прочетем там и т.н.

    Коментиран от #72

  • 66 Гери

    24 12 Отговор

    До коментар #25 от "Русороб":

    Писах ти "+", защото си написал истината. Макар и да се определяш като русофоб, с което плюеш на българската си сура, освен ако не си небългарин, много е важно, че си малка плюнка в сравнение със русофобските сополи в самата Русия. По правило русофобските сополи в Русия са с неруски произход. Истинските руснаци обичат и Русия и България.

    Статията е до онези неруснаци в Русия, - които мразят България като люлка на българо-руската цивилизация.

    Те заедно с българските русофоби мразят всичко, което е свързано с българо-руската цивилизация, възникнала в Първата българска държава и развита в руските княжества, и в целокупната и православна Русия, включваща и Малорусия, и Белорусия.

    Ниско интелигентните български русофоби, не могат да осъзнаят, че като плюят Русия, плюят върху България, плюят върху българската култура, език, писменост, произход , плюят срещу православната християнска вяра и срещу Христовата църква.

    Когато драскат по паметника на Съветската армия в София и го оскверняват, оскверняват и паметта на онези български воини воювали, загинали, ранени в българската Народно-освободителна армия, като съставна част от Съветската армия - освободителка на народите в Европа от фашизма и от германския нацизъм.

    Коментиран от #123

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Ха ха ха

    9 8 Отговор
    Писах ти "+", защото си написал истината. Макар и да се определяш като русофоб, с което плюеш на българската си сура, освен ако си небългарин, много е важно, че си малка плюнка в сравнение със русофобските сополи в самата Русия. По правило русофобските сополи в Русия са с неруски произход. Истинските руснаци обичат и Русия и България.

    Статията е до онези неруснаци в Русия, - които мразят България като люлка на българо-руската цивилизация.

    Те заедно с българските русофоби мразят всичко, което е свързано с българо-руската цивилизация, възникнала в Първата българска държава и развита в руските княжества, и в целокупната и православна Русия, включваща и Малорусия, и Белорусия.

    Ниско интелигентните български русофоби, не могат да осъзнаят, че като плюят Русия, плюят върху България, плюят върху българската култура, език, писменост, произход , плюят срещу православната християнска вяра и срещу Христовата църква.

    Когато драскат по паметника на Съветската армия в София и го оскверняват, оскверняват и паметта на онези български воини воювали, загинали, ранени в българската Народно-освободителна армия, като съставна част от Съветската армия - освободителка на народите в Европа от фашизма и от германския нацизъм.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 И като обобщим всичко

    6 7 Отговор
    какво излиза? По-добре всеки да ти е враг, отколкото да имаш българин за приятел. А пък за жените ни да не говорим.
  • 72 Абе вместо да пишеш глупости

    10 20 Отговор

    До коментар #65 от "Ами":

    Вземи и се образовай!Четох те до "не признават Кирил и Методий за българи!?!!!А българи ли са!?А наясно ли си защо са създали азбука за варварските си съседи?А осъзнававаш ли цивилизационната пропаст между гърци и българи?Абе ,като е форум за всякакви мнения тука,не е задължително идиоти да словоблудстват!

    Коментиран от #75

  • 73 Abv

    16 3 Отговор
    За мен важното е - 1940г. Население 7 000 000. 1989г. 9 000 000. 2020г. 6 000 000.т.е. Сега сме по-зле от 1940г. Другото интересно е 70000 срещу 12000!!!
  • 74 Поздравявам те

    4 1 Отговор

    До коментар #40 от "???":

    Най-сетне още някой го озари познанието. Браво!
  • 75 Тъпанарин

    22 13 Отговор

    До коментар #72 от "Абе вместо да пишеш глупости":

    В Русия до скоро ги учеха че Ленин е измислил Азбуката Сигурно са прави а

    Коментиран от #109

  • 76 Фашистки-внук....

    9 6 Отговор
    След- девети, септемврй- 1944година,...

    Има, някакви- смърти,...

    Със- стотици, хиляди,....

    И, Тошо- насмигал....
  • 77 789

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "Турци вие трябва да":

    Въпроc, ти у ред ли cи?
  • 78 Зайко Байко многознайко

    2 1 Отговор

    До коментар #56 от "Антисоциалист":

    Вече cи миcлех, че нямa нормaлно миcлещи и прaвилно изрaзявaщи cе учacтници е този форум. Филигрaнно точно пиcaние, поздрaвявaм Ви!
  • 79 Зайко Байко многознайко корекции

    0 0 Отговор
    Чети ....в.... вмеcто ....е....
  • 80 До големия смях

    10 6 Отговор
    Разбира се, че ние сме им дали азбуката и вярата и Слава Богу, защото без тях знаеш, че тук щеше да пеешмюизина, а те са най големия гарант, че кирилицата ще пребъде, то и всички християнски страни на балканите имат независимост от Турция помощта на Русия, ние изцяло и Русия не ни мрази, напротив празнуват 24 май като нас
  • 81 До голем смях

    11 7 Отговор
    И кое не е ясно, че получаваме свободата в сравнение с другите съседи направо даром и Сърбите завиждат и нормално, Русия на балканите покровителства не само нас, но е факт, че 3 март и независимост без нея няма,, в крайна сметка едно съединение сме направили сами и то пак обучени офицерите ни от руските, но така или иначе то не става за нац. Празник, защото са васални, с2 думи няма дата за нац. празник без Русия в основата и, факт:)))
  • 82 1944

    13 8 Отговор
    българия била винаги русофилска? тия дето от 1000 години само ни нападат? къде ви намират такива неграмотни?

    Коментиран от #111

  • 83 Туй то

    15 4 Отговор
    Вижте сега . Кой какви глупости и дезинформации ще ви напише , не е толкова важно. Нашата политика в годините преди ВС, и част от ВС не е била толкова необмислена . Всичко за нас рухва с хазартният ,и необмислен ход на Хитлер да нападне СССР . Ние сме част германската машина . Когато тя е вървяла добре , и ние сме били добре . Когато германската машина рухва , повлича и нас . Това нямаше да стане , ако малоумника си беше стоял от западната страна на река Буг. , и си плащаше за руските суровини.

    Коментиран от #85, #101

  • 84 Панов

    22 11 Отговор
    По спомени на роднини в Добрич и Силистра съветската армия въобще не е посрещната с радост.
    Скоро започват и издевателствата,кражби побои изнасилвания.
  • 85 Щеше

    15 6 Отговор

    До коментар #83 от "Туй то":

    Да стане.просто единия бандит е изпреварил другия с две седмици
  • 86 Зверо 6th

    5 24 Отговор
    Турция ни е приятел. Русия ни е враг. Да живей велика Турция
  • 87 Без срам

    3 7 Отговор
    А нещо за холокоста да кажат господа разбирачите:)

    Коментиран от #161

  • 88 Каката

    3 5 Отговор
    Каката накрая е окакала работата!
    Тя така и започва: "България воюва със СССР заедно със.....". Може да се разбира, че България и СССР заедно с още "със" воюват срещу някого!
    Не"със" СССР, а "срещу", како!
    За това, че е "кака" някой, четох, забелязъл, но и да не е "кака" прави впечатление, че измежду журналистите има доста слабограмотни!
  • 89 гощо

    15 9 Отговор
    Съветски кораби са обстрелвали бреговете на Варна! Изобщо руснаците забравят,че България им е дала език,вяра и дух! Ние сме душата а те са мусколите! Така,че искам ги мирни и благодарни пред нас!

    Коментиран от #96

  • 90 Върви

    12 4 Отговор

    До коментар #2 от "Слава турция":

    Върви си в Анадол ибрик издънен. Там ти мястото,да те дънят манафите,щото барна ли те аз......
  • 91 Стефан

    5 1 Отговор
    Какъв Трети украински ФЛОТ? Сигурно става дума за "фронт", което по съветското обозначение е "група армии:.
  • 92 Ама че си глупава

    19 19 Отговор

    До коментар #30 от "От кой ни освобождават":

    Освобождават ни, миличка, от българските фашисти и мъжки проститутки на нациста Германия, същите, които са предавали и избивали собствения си народ в полза на едрия германски капитал и свързаните с него български чорбаджии. Не си ли чела или чувала за това, че в името на добрия български цар Борис-3 българските фашисти са убивали български граждани без съд и присъда и са им разчленявали труповете? Не си ли чела, че с мълчаливото съгласие на същия цар Борис-3 българските фашисти са клали българския народ, като се започне от 9-то юнския фашистки преврат и Септемврийското въстание от 1923 г. "така както и турчин не го е клал", по думите на писателя и съвременник на фашисткия режим и Антон Страшимиров?

    Кой ако не фашисткият "демократичен сговор" отряза главата на великия българин Александър Стамболийски, водач на БЗНС с 2/3 мнозинство в Народното събрание? Кой ако не същите фашисти му разчлениха трупа и дадоха на жена му ръцете му, следствие на което тя и жена му полудяват?

    Кой ако не българските фашисти - жалки и прости слуги на германския нацизъм и на българските едри капиталисти, от рода на такива като днешният К. Домусчиев, ряза партизански глави за по 50 хиляди лв. в името на цар Борис-3?

    Кой даде българската територия на германските нацисти, за да разгърнат своята война срещу СССР, с цел унищожението на братския руски народ, същият този руски народ, който даде над 200 хиляди жертви, за да ни освободи от турското робство, така както днешните бълг
  • 93 Ама че си глупава

    23 15 Отговор
    (продължение)

    Кой даде българската територия на германските нацисти, за да разгърнат своята война срещу СССР, с цел унищожението на братския руски народ, същият този руски народ, който даде над 200 хиляди жертви, за да ни освободи от турското робство, така както днешните български натовци (от БСП, ДПС, ВМРО, ГЕРБ, десни и психодесни) дават българската територия на нато и на САЩ за нова световна война срещу Русия и братята руси?

    От тези вътрешни поробители и от германските им господари ни освободи СССР през 1944 г. и не позволи на Турция да окупира източна България, а през 1947 г. не позволи на Гърция и на Югославия да вземат и една педя българска земя. Компенде, ма?

    Коментиран от #97, #104, #105, #106

  • 94 Ама че си глупава

    10 7 Отговор
    Кой ако не фашисткият "демократичен сговор" отряза главата на великия българин Александър Стамболийски, водач на БЗНС с 2/3 мнозинство в Народното събрание? Кой ако не същите фашисти му разчлениха трупа и дадоха на жена му ръцете му, следствие на което тя и дъщеря му полудяват?

    Коментиран от #117

  • 95 Роко

    12 13 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен Язовец":

    А ти си идиот, предател и мръсна руска подлога
  • 96 Правилно

    6 7 Отговор

    До коментар #89 от "гощо":

    Искаш ги мирни и смирени, докато си довършиш свирката на западния си господар. Да не те разсейват...

    Коментиран от #98

  • 97 Роко

    15 10 Отговор

    До коментар #93 от "Ама че си глупава":

    Ама че си глупава. Единствено по настояване на съветския представител България е обявена за страна загубила войната (за да могат законно да оберат държавата и да я държат в подчинение) въпреки хилядите българи загинали за победата. А Югославия не получава български земи единствено защото сърбите бият шута на руснаците

    Коментиран от #131

  • 98 Роко

    8 8 Отговор

    До коментар #96 от "Правилно":

    Защо си мислиш че всички са като вас русоробите

    Коментиран от #125

  • 99 Спас

    19 7 Отговор
    Долни руски лъжи! Гнусна пропаганда. 1944-та сме ги посрещнали с радост, как ли пък не! Дип че национални предатели в армията са я възпряли да ги посрещне като през 1917-та.
  • 100 Бико

    7 5 Отговор

    До коментар #43 от "Голем смях":

    Евала, батка, това е всичко, което трябва да знаят т. н. русофили.
  • 101 То тУЙ и сега

    10 7 Отговор

    До коментар #83 от "Туй то":

    Днешните ни политици не си извадиха поука от Втората световна война и вместо да държат на независимостта на България ни навират под натовски тУЙ. И дават държавата на натовски тУЙ.

    Кой руча тУЙ сега? Бай ГЕРБ, кака БСП, лъже ВМРО, ага ДПС и цялата натовска пасмина в БГ.

    А вече залагат и Варна да го руча, барабар със софето и с пловдивските майнички... Абе цяла България отново е бардака и в батака.

    Станахме нещо като публичен дом в Мумбай. Продават ни жените и децата, а през това време сме на палатки покрай бардака да ги охраняваме, докато обслужват западните господа.
  • 102 100

    15 4 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен Язовец":

    СССР и България не са били в състояние на война и са имали дипломатически отношения до момента, когато СССР ни обявява война през септемврии 44-та година, след като преди това ние сме обявили война на Германия. Излиза така, че СССР обявява война на враговете на нацистите. ;) А комунистите до юни 41-а са били за присъединяването на България към Оста, щото така им диктуват от Москва. После, когато нападат тяхната истинска родина - СССР, обръщат палачинката.
  • 103 боцмана

    11 0 Отговор
    Едната потопена подводница я намери Митьо Рагацито , като капитан на ОРТ "Алка" или "Буревестник" , нямам спомен. Това му беше първия и единствен рейс като капитан , намирането на подводницата и разгласяването за това му изяде капитанството.
  • 104 Роко

    16 7 Отговор

    До коментар #93 от "Ама че си глупава":

    Ама че си глупава би ли обяснил а как от 180 000 войници дават 200 000 жертви? Според РУСКИТЕ източници на всички фронтове дават общо 55 000 жертви (толкова са заради пословичното руско рукожопство) като тази цифра включва и умрелите от болести и глад (ква да се прави типично по руски откраднали парите заделени за изхранване на армията, а само от мародерство армия не се издържа). На същия този "руски" народ българите дават ЕЗИК, ПИСМЕНОСТ, РЕЛИГИЯ И КУЛТУРА (или с други думи всичко което е направило дивото угро-финско племе Мокши цивилизован народ), а ти ми говориш за това че няколко руснака са загинали в една никому ненужна война предизвикана от Русия единствено с цел да заграби още чужди земи и струвала живота на над 200 000 българи

    Коментиран от #133, #135

  • 105 Бае, тодор

    15 7 Отговор

    До коментар #93 от "Ама че си глупава":

    Абе, ти да не си чел наскоро работническо дело, та пишеш тия глупости, тая дива пропаганда вървеше до 89та, няма кой да ти се върже сега, прост селяко....

    Коментиран от #132

  • 106 стоян георгиев

    13 8 Отговор

    До коментар #93 от "Ама че си глупава":

    в ссср не е живял само братския руски народ или тва го забрави?там живееха бая народи освен него и ако братския руски имаше проблем на 20
    %от територията си през втората световна воина ,то братския украински имаше такъв на 100% от своята,беларуския също.та и братския руски народ не е дал 200 хил. жертви за нашето освобождение.жертвите са много по-малко и основно са от братския украински народ,както и от финладския такъв и от беларуския ...та като искаш да си обективен не ги забравяи тия работи.другото дето си писал е също лъжа.ссср не ни освобождава другарю,а ни окупира!тва е съществена разлика нали разбираш.окупацията води до грабеж и масови убииства ,както и тотално заличаване на българския сувернитет.може да провериш и ква е територията на българия до идването на ссср у нас та да не се излагаш с тъпотиите дето пишеш че ни съхранили територията!за едно обаче си прав че ако не ни бяха глътнали ссср щеше да сме с по-малка от сегашната територия.другото всичко дето си писал са плоски и много демоде лъжи!

    Коментиран от #107, #136

  • 107 100

    8 4 Отговор

    До коментар #106 от "стоян георгиев":

    Даже и за територията не е сигурно, дали щяха да ни я окастрят, ако не бяхме окупирани от СССР. Австрия примерно си запазва територията от преди Аншлуса. Финландия също си запазва предвоенната територия. На Италия й взимат съвсем малко територии.

    Коментиран от #110

  • 108 Гаспар

    11 2 Отговор
    Така е,през ВСВ не допускаме кой знае какви политически грешки,в сравнение с предходните 3 войни в които участваме.
    Германците,които преди това са прегазили британци и французи са били вече стъпили на българска земя, когато щем-нещем се присъединяваме "доброволно" УЖ към тях.Към този момент Хитлер и Сталин са съюзници,и заради това комунистите приветстват този съюз.Връщаме си южна Добруджа,като дори руснаците и германците са ни предлагали и северна, но про западно настроените монархисти,начело с Борис ,не са искали да имат обща граница със Съветска Русия,поради страх от болшевизация на страната и загуба на суверенитет,което в крайна сметка се случва.Румъния е участвала с армия във войната срещу СССР,за разлика от нас,така че най вероятно ,ако бяхме приели,сигурно щяхме да запазим северна Добруджа и след войната.
  • 109 Опа.

    4 3 Отговор

    До коментар #75 от "Тъпанарин":

    Ти вярно си тъпанар, я кажи каво са ги учили още че Пушкин и Лермонтов са писали на китайски, щото са преди Ленин.
  • 110 стоян георгиев

    14 3 Отговор

    До коментар #107 от "100":

    при нас обаче гърците щеше да ни осакатят сърбите също.на парижката мирна конференция претенциите на гърците са спрени от съветския представител без него чърчил щеше да ни отмъсти за първата и втората световни .само че след воината сталин подготвя пиринския краи за предаване на югославия както и на цяла българия в последствие.демек щеше да загубим сувернитет заради руските "братя".спасява ни само тва че тито и сталин се скарват иначе щеше да отхвърчим ,а днес щеше да причаме по сръбски,подобно на нашите сънародници във вардарско!

    Коментиран от #114

  • 111 Я виж

    2 3 Отговор

    До коментар #82 от "1944":

    Под леглото си довечера да няма скрит руснак да те напада и да се възползва от тебе!

    Коментиран от #156

  • 112 акуд

    8 2 Отговор
    Българите не са воювали с руснаците. но по заповед на кремъл ссср ни напада и мисля. че дори ни обявяват война. справка сстихотворение на И. Вазов . посветено е на тава нападение
  • 113 Бай Иван

    16 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хисторик":

    Гръцките евреи са грижа на Гръцката държава, защо не са спасили евреите си? Защото не са искали. Или не са можели. Те евреите са били третирани, от Х. Г-я, като военна плячка, която принадлежи единствено на тях, няма значение с чии вагони, ще бъдат превозени. Ние спасяваме нашите около 48 хил., защото сме били относително независими като техни съюзници. Нека се знае, също че спасяваме и 15 х. евреи, от Европа, чрез даването на Български паспорти.
  • 114 100

    9 0 Отговор

    До коментар #110 от "стоян георгиев":

    Според мен и САЩ щяха да се противопоставят на орязването на България, но наистина намесата на СССР е важна. За Балканската федерация, да, добре, че не е станало.... най-вече заради това, че е трябвало да отстъпим Пиринския край. За провала на този план имат значение и препирните относно това какъв да е формата на федерацията. Дали да е 1+1, както е настоявал Димитров или България да стане просто 7-ма република в Югославия, както е искал Тито. Та, добре че не е станало, иначе по принцип идеята за Балканска федерация не е толкова лоша, ако е на равноправни основи, но не е много възможна по ред причини...

    Коментиран от #168

  • 115 Бай Стойчо

    13 13 Отговор
    До сега два пъти сме били с Германия и търпим загуби на територия и хора, репарации и разрушения- национални катастрофи.
    Два пъти сме били "окупирани" от Русия/СССР. От първата "окупация" се създава Третата Българска държава, от втората "окупация се построява съвременната НАРОДНА Българска държава.

    Днес пак за трети път сме с Германия (ЕС) и ни управлява германска (създадена и финансирана от "Ханс Зайдел") партия-ГЕРБ и пак губим, и то най-ценното-хората. Либералната демокрация струваше на България над 2 милиона души преки и косвени жертви, такава загуба на човешки ресурс не сме имали през всички войни от Освобождението до днес.
    КОГА и дали някога ще си научим урока, преди да сме изчезнали като нация?!!

    Коментиран от #116

  • 116 антиЛибера

    10 11 Отговор

    До коментар #115 от "Бай Стойчо":

    Точно! винаги когато сме били против Русия сме търпели национална катастрофа, и днес е така. добре че ни отпускат заеми, иначе сме си направо в поредната катастрофа.

    Коментиран от #119

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Дали

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Синане":

    Да не вървиш като жаба после
  • 119 100

    12 7 Отговор

    До коментар #116 от "антиЛибера":

    За част он националните ни катастрофи има вина и Русия, примерно за първата национална катастрофа. България се надява, че Русия ще ни подкрепи за териториалните ни искания в Македония и ще озапти Сърбия, ама йок...Русия по-скоро подкрепя Сърбия. При освобождението на България 1878 г. също не спира Сърбия в заграбването на български земи в Поморавието.

    Коментиран от #128, #130

  • 120 Ичио

    0 6 Отговор

    До коментар #12 от "Турци вие трябва да":

    А помниш ли подвизите на Мурад и Баязид

    Коментиран от #143

  • 121 От доктора

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Турци вие трябва да":

    Пий си хапчетата редовно и ще си добре.
  • 122 Черноризец храбър

    6 10 Отговор
    Правителството е било фашистко народа в голяма част проруски . Хитлер не е молел а е давал заповеди.Нашите деди сърцато са се сражавали на Драва.Имало е партизани обивани от фашистите.Истината е една на лъжата краката са къси.

    Коментиран от #150

  • 123 Лотто

    0 2 Отговор

    До коментар #66 от "Гери":

    Тези,неща изброени по горе от тебе са византийско дело,а не българско.
  • 124 Капитан Петко войвода

    5 3 Отговор
    Много разбор, много нещо само дето нищо не отменя 3 март, защото сами никога нали:), а за всв Израел направи от 2018 9 май официален празник, от това по голямо признание кой ги е спасил евреите няма и по добре на сръбски да говореха край Вардар отколкото като сега да учат албански, още една християнска държава по малко на балканите
  • 125 продължавай

    2 3 Отговор

    До коментар #98 от "Роко":

    Наведи се на треторазрядния си американски господар и продължавай!
  • 126 Гост

    1 0 Отговор
    Огън и погром за Турция
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Стефан

    10 4 Отговор
    Автора който и да е пропуска нещо много важно, ОТНОШЕНИЕТО на руснаците към нас е едно и също откакто съществува руска държава, НИЕ НЕ МОЖЕМ С НИЩО да навредим на руснаците , а не помня и да сме имали такива намерения, те винаги си мислят че сме им задължени и всеки опит за самостоятелност за тях е ПРЕДАТЕЛСТВО, те не искат ПРИЯТЕЛИ, а СЛУГИ , и такива е имало от много години, я си представете България да даде инструкции за водене на терор в Русия, за взривяване на московската патриаршия, и ако се случи, тогава няма да сме предатели, ами директно с атомни бомби ще ни затрият, е същото те са го направили в България, да не говорим за Коминтерна и отнемането на Македония от царство България, да не говорим КОЛКО СМЕ ПЛАТИЛИ за освобождението ни, за откраднатия архив през 1944 год, написаха ни нова история в която те са все добрите и миролюбивите, а са завладели 1/6 от земното кълбо, така че авторчето като кажеш А кажи Б , ние не можем да накараме някой да ни обича, на тях мозъците им са промити с голямата кофпомпа, а честно казано и не искаме от тях НИЩО.

    Коментиран от #175

  • 130 антиЛибера

    6 3 Отговор

    До коментар #119 от "100":

    ти четеш ли какво пишеш?
    значи, зa първaтa нaциoнaлнa кaтacтрoфa Бългaрия ce нaдявa, чe Руcия щe ни пoдкрeпи... и 'надеждата' ни е виновна за нaциoнaлнaта кaтacтрoфa-смях!
    ..и че, Руcия пoдкрeпя и нe cпирa Cърбия в зaгрaбвaнeтo нa бългaрcки зeми в Пoмoрaвиeтo- е пак смях. Бъркаш Русия с Австро-Унгария.
    напиши в търсачката "Второто робство за българите в Поморавието: Нишко и Пиротско под сръбска власт" и чети...

    Коментиран от #138

  • 131 Ха ха ха

    7 10 Отговор

    До коментар #97 от "Роко":

    Нищо не знаеш от историята и затова пишеш глупости! България ли обяви война на САЩ и на Великобритания? Да не би САЩ и Великобритания да са ни тикали в редовете на победителите над Хитлер? И защо СССР срещу когото дадохме на нацистите от Германия своята територия, за да избиват тези които ни освободиха от турско робство, да ни причислява към победителите над германския нацизъм?

    Кой обличаше германските войски на Източния фронт с кожуси? Защо Йорданка Николова запали склад с кожуси в София за вермахта? Кой снабдяваше германските войски с български кашкавал? Кой лекуваше ранените германски убийци на цивилни съветски граждани?

    Коментиран от #148

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Ха ха ха

    5 1 Отговор

    До коментар #104 от "Роко":

    Ти си уникален тъпанар! Де те чукат, де се пукаш! Това е все едно да питаш как германският народ е дал 9,7 милиона загинали във ВСВ, от които цивилните жертви са под един милион, след като напада СССР само с 5 милиона войници.
  • 134 Защопоредния

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ердоган":

    Дежурен провокатор, в опит за отклоняване от темата.
  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Да господине

    5 12 Отговор

    До коментар #106 от "стоян георгиев":

    СССР не освобождава българските чорбаджии (от горчивото ти неграмотно излияние излиза се си такава чорбаджийска семка).

    Освобождава трудовия български народ от неговите потисници - хитлеристките окупатори, които се разполагат в царство България (така както еб.натото се разполага у нас сега), българските едри капиталисти, фашистката им просташка прислуга, която им върши черната работа и избива без съд и присъда българския народ.

    Ето от тези изроди и паразити ни освобождава СССР.

    Коментиран от #167

  • 137 Mun4o

    10 3 Отговор
    Каквото било~било. Факт е че Бьлгария е направила повече за руснаците отколкото за Хитлер. А в отговор те очакват от нард сляпо подчинение формулирано като ''братска любов''. Реално. Москва е бьлгарофобка и те трябва да помислят как ни преврьщат в русофоби
  • 138 100

    7 1 Отговор

    До коментар #130 от "антиЛибера":

    Ами, пробай да направиш същото, което си ми препоръчал - чети!
    Балканският съюз определя, че руския император ще бъде арбитър при спорове между съюзниците при Балканската война. Когато Сърбия заграбва цялата спорна зона, а и голяма част от безспорната зона в Македония, България се обръща към императора за арбитраж, но той се прави на "разсеян".... после, когато вече избухва втората Балканска война, руският император казва, че българите сами са си виновни за проблемите, които имат. При руско-турската война от 1878 г. руснаците допускат без проблем сърбите да окупират и задържат след това Поморавието, намесват се чак когато сърбите наближават София. Това, че и Австро-Унгария се намесва понякога в полза на Сърбия е отделен въпрос... Друг случай, при който застават срещу българските интереси е съединението - обявяват се срещу него.

    Коментиран от #144

  • 139 Станислав

    2 1 Отговор
    Авторката поне да си бе направила труда да научи, че войската ни след 1944 не се нарича армия! И други глупости има в материала.
  • 140 Станислав

    6 3 Отговор
    "В основата си България винаги е била русофилска" Това е лъжа! За коя основа пише авторката? Що за странна фантазия? Ако приемем за основа на модерната българска нация Възраждането, то повече от очевидно е, че Русия не е модел на който може да се подражава, да не говорим за харесване, още повече - любов. Историческите факти са категорични, както и поведението ни след Освобождението. Търновската конститттуция! Имаме Съединение, Независимост, има и 3 март 1918!
  • 141 Подзаглавието

    4 0 Отговор
    и последното изречение от статията,които се дублират,са абсолютно безмислени.Авторката не е добре с майчиния си език.Навярно съветски знае по-добре...
  • 142 инж Химик

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "СССР":

    Защото вместо да преодолеем различията си и оставим миналото в... миналото, се продължава тактиката на Балканите да се делим по всичко. Така ще е с г-н Тиквоний и цЕлата шайка ;(
  • 143 Стига глупости

    9 0 Отговор

    До коментар #120 от "Ичио":

    Баязид е 1/2 турчин, 1/2 българин, син на Кера Тамара - дъщеря на цар Иван Александър. Така изродът Баязид от полубългарин затрива държавата на дядо си - Българското царство.

    Бог го наказва да умре като мръсно и бясно псе, посегнало на родната си кръв, като монголоидът и княз на смъртта Тимур го поставя в клетка и го разнася за показ по империята си скед като нанася унищожително поражение на османските турци през 1402 г. в битката при Ангора (Анкара).
  • 144 антиЛибера

    2 2 Отговор

    До коментар #138 от "100":

    чета...
    "...благосклонна към Белград е Австро-Унгария, която иска да отклони евентуални сръбски претенции към Босна, а в същото време и да засили влиянието си на Балканите чрез Сърбия. Белград изпраща в Петербург юриста Милосав Протич, чиято задача е да се застъпи пред Русия за обединението на Сърбия с т.нар. „Стара Сърбия“, включително и Видинско. Сърбите изпращат и специална карта до руското главно командване, на която са представени претенциите им, а именно анексиране на Дебър, Велес, Горна Джумая (дн. Благоевград), Кюстендил, Радомир, Драгоман, Белоградчик, Кула и Видин. Иначе казано – целият български запад. Слава Богу, мисията на Протич е неуспешна и той съобщава в Белград, че Русия не само не е склонна да даде на сърбите Видинско, но и че възнамерява да остави по-голямата част от Поморавието, с изключение на Куршумлия и Прокупле, в български ръце"
  • 145 Уеи

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Никой":

    Избора за времето си-да сме с Германия, но да не воюваме със СССР е бил най-правилния. В противен случай, Германия щеше да ни смаже - нещо подобно на малка Сърбия /дали най-много жертви през ВСВ спрямо цялото си население-милиони!/. В Румъния, от другата страна на Дунав са били дислоцирани хитлеристите и чакали нашия избор-ако сме против-идват и ни .... разоръжават, после робство.
  • 146 VIS

    5 3 Отговор
    Фюрера беше прав ! Който отрича е комуняга един от малкото облагодетелствани на времето ....Чичо Ади беше прав .....
  • 147 аааааааааааааа

    3 3 Отговор
    червените "факти" - днес се посрахте направо.. Та кой обича тая пияна сволач с ушанки? пфууу..
  • 148 Бай Иван

    6 1 Отговор

    До коментар #131 от "Ха ха ха":

    Смешен си! Били сме дали територията си. За да даваш или не даваш нещо по своя воля на една свръх сила, като Хит. Германия, трябва да си по-силен, от нея или равен по-сила. Кашкавала драги е най-многото което сме дали а са искали 100 хил. българска армия на И. Фронт. Смяташ ли , че СССР щеше да победи, ако бяхме там?

    Коментиран от #151

  • 149 ЦарВул

    5 0 Отговор
    Всичко е ВЯРНО!!МО ТА МО!!МОЯТ БАЩА/ЛЕКА МУ ПРЪСТ/Е УЧАСТВАЛ ВЪВ ВОЙНАТА СРЕЩУ НЕМЦИТЕ И СИ ИДВА С ЦЯЛОТО НАДУПЧЕНО ПРЕДНО СТЪКЛО НА АВТОМОБИЛА ОТ НЕМСКИ ЩУРМОВИ САМОЛЕТ!!КАК Е ОЖИВЯЛ САМ СИ ЗНАЕ!!ПОСЛЕ БЯХ СИРАК ПРИ ЖИВ БАЩА!!ТОЙ БЕШЕ В КОНЦЛАГЕРА "КУЦИАН"ДО ПЕРНИК И МНОГО ЯСНО СИ ГО СПОМНЯМ КАК СИ ДОЙДЕ СРЕД ЗИМА С ГУМЕНКИ И ЦЕЛИЯТ С ВЪШКИ!!ОЖИВЯ И ДОЧАКА ВЪЗМЕЗДИЕТО ЗА ТЕЗИ,КОИТО ГО БЯХА КЛЕПАЛИ,ЧЕ Е "НИКОЛА ПЕТКОВИСТ"!РЕАБЕЛИТИРАХА ГО,НО....ВИНАГИ БЕШЕ ПОД НАБЛЮДЕНИЕ!!!!ЕДИНИЯТ ОТ ТЯХ ХВЪРЛИ КЪЧА КАТО ГО ВИДЯ НА СЕЛО И........!!!!!!СВЕТО ТИ ИМЕ ТАТЕ!!ВСЕ ОЩЕ МНОГО ТЕ ОБИЧАМ И ЖАЛЯ ЗА ТЕБЕ!!ТИ БЕШЕ ЗА МЕН ПЕРФЕКТНИЯ БАЩА И ПРИМЕР В ЖИВОТА!!!!
  • 150 Бай Иван

    6 1 Отговор

    До коментар #122 от "Черноризец храбър":

    Не си Черноризец, това е очевидно. Б-я не е била фашистка държава а Парламентарна Монархия, при това доста умерена избягваща всякакви крайности по-отношение на политиките. Когато цар Борис умира буквално целият народ плаче включително и левият сектор. Наречен е Народен цар Обединител, 1942 г. ни връща Южна Добруджа.
  • 151 Курбан

    4 3 Отговор

    До коментар #148 от "Бай Иван":

    Ако бяха 100 000 танка може би щяхме да победим , но 100 000 души на източният фронт , са само пълнеж под веригите на танковете , преди воя на Катюшите . Всъщност и 500 000 румънци , и 400 000 унгарци , италианци фини , словаци , хиви и още ред други ,двуцифрено число армии не помогнаха особено , и курбан си заминаха.

    Коментиран от #154

  • 152 Пипи дългото чорапче

    2 0 Отговор
    Има ли историци журналисти да коментират.Не.Жена с българска филология и журналистика да Не коментира историческо минало.Мит 3 и 4 са пълни глупости.Не съм фен ни на соца ни на Боко но статшята макар и опит за нов поглед не струва.Все пак е нова трактовка и нещо по различно и сериозно.За това плюс.
  • 153 емо

    3 5 Отговор
    политиката на българия е винаги губеща ;западът е главният виновник за българските нещастия и служи само на собственните си мръсни интереси да живее русия
  • 154 светият дух

    3 1 Отговор

    До коментар #151 от "Курбан":

    В известна степен си прав, че това не е ПСВ. а ВСВ в която танковите армии са основната сила, но нима германците не са имали танкове, срещу нас в Унгария и Австрия също и Сърбо-хърватско-словенската Федерация.
  • 155 Мартин

    7 2 Отговор
    Пореданата болшевишка пропаганда на ония с големите носове!
  • 156 1944

    4 0 Отговор

    До коментар #111 от "Я виж":

    робе робееее... край няма жалкото ви безмислено съществуване. ходи да режеш дървета в коми. за друго не ставате. българомразци под миризлив казашки ботуш. тресе ви яко стокхолмския синдром. колкото повече ви клатят , толкова повече оргазми. от онея задните. наведени и обладавани плужеци без капка себеуважение.
  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 стоян

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Голем смях":

    До 39 ком =Браво за точния коментар
  • 159 Да добавя

    3 1 Отговор
    Ето какъв огромен проблем са ни създали руснаците с освобождението през 1878г.Не знаем българи ли сме , или руснаци.
  • 160 pepy

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "СССР":

    "Защо велика и могъща Турция е напред с 100 години от жалка и печална България? в"

    Защото след 1945г. Кремъл не се е бъркал във вътрешните работи на Турция...
  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Бесен Язовец

    0 0 Отговор
    В крайна сметка поздравявам майките на всички коментатори,долни болуци,такива напушени идиоти като вас ги уволнявам на момента,защото по голям от мен няма,аз не съм язовец а нерез.
  • 163 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Антисоциалист":

    Ами, не излиза така! Логично е, че съветските войски, дислоцирани в България, не вземат участие в боевете с нацистите извън държавните ни граници. Останалите съветски войски вземат участие, особено в Унгария. Никой обаче не проумява, че ако съветските войски бяха останали в България като в Източна Германия до 1989, то вече щяхме да сме дълбоко русифицирана страна. Руските войници щяха да имат множество интимни приятелства с българки, българите щяхме да зарибяваме повече рускини, смесените бракове щяха да са закономерност и сега щяхме да имаме диаспора от милион руски граждани, живеещи в България, което щеше да създаде същите интеграционни трудности като тези в Прибалтика. Това по принцип не е проблем, защото сме много близки като обичаи и езици, но щяхме все повече да се смятаме за руснаци. 90-те години само борците спряха руснаците да превземат изцяло Черноморието... С една програма за насърчаване на заселването на чужди граждани у нас обаче не е късно да русифицираме 40% от държавата, а с липсата на законоприлагане нямаше да има надписи "супермаркет", а само "продукты", "рыба", "озеро", "утюг"... Не е късно, де...
  • 164 Един Българин

    6 3 Отговор
    В БГ русофили и поклоници на РУСИЯ са обикновено прости и мързеливи СЕЛЯНИ КОИТО очакват някакви ОБЛАГИ от това предателство.С течение на времето,тези простаци се САМО ЗОМБИРАТ и не подлежат на развитие.Комунизма е най добрата среда в коЯто виреят тези ПЛЕВЕЛИ.Радостното е това,че са малко,обикновено неграмотни,прости и ОТВРАТИТЕЛНИ селяни които пренасят заразата най често върху децата и внуците си.Болеста не се лекува поради бавното развитие на тези индивиди.

    Коментиран от #166

  • 165 Никола

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "СССР":

    Защото говориш за наследника на Византия, отоманска империя тъпако. В Турция не е имало 45г див социализъм, обезкръвяване на нацията. Селектиране и отглеждане на другари. 16 република. Турция е велика и голяма сила Но да не забравяме че малка България е печелила доста битки с нея. Та тъпако уважава себе си родината ни. Братята руси не ги жали толкова да не се обидят. Бъди Българин тъпако.
  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 стоян георгиев

    7 2 Отговор

    До коментар #136 от "Да господине":

    хахаха българския народ след идването на ссср у нас става в пъти по- беден, болен и импотентен от времето преди ссср.комунизма ограби хората до кожа .взе им земя,свобода,традиции култура.набута ги в разни скотобоини и им проми мозъка до нивото на комунистическия пролетарии.беден ,гладен, тъп и вечно оплакващ се.резултата се вижда в момента.не народ ,а трагично стадо.тва създаде освободителя от трудолюбивия и морален българин с много деца и обичащ родината си.та и не лъжи за фашизма .у нас фашизъм е нямало.фашизъм имаше в италия.при нас хитлер донесе национал СОЦИАЛИЗЪМ!много гадно нали другарю социалист.когато цар борис се дърпаше през 1939-40 да влезе в зоната на националсоциализма.другарите от ссср агитираха много сериозно ,като сталин се надяваше хитлер да го приеме и него в семеиството.лошия хитлер обаче го измами и стана именно тогава лош!до тогава бе сладурче ненагледно .ссср му даваше безплатно жито и нефт за да окупира европа и света с надеждата да го правят заедно.лошото е другарю че вече тия неща са достъпни и няма как да излизате с пладнешките лъжи за добрите комунисти освободители.а и забравих ссср след идването си в българия обира на българския народ цялата техника и златния резерв.типично по съветски!
  • 168 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #114 от "100":

    едва ли щеше да се противопоставят сащ на англия в българска полза.рузвелт не е имал никакви амбиции към балканите.тук всичко е оставил на чърчил,а чърчил щеше да ни пореже със сигурност в полза на традиционните англииски съюзници ,англия и югославия.идеята за балканска федерация не е лоша ако столицата и е софия,официалния език българския,знамето бяло зелено червено ,парите левове и химна нашия.само че не чакаи на сърбите при такава федерация.при тази в която искат да ни вкарат националните символи са сръбски и реално българия щеше да загуби националния сувернитет.та не виждам нищо хубаво в такава балканска федерация!

    Коментиран от #169

  • 169 Бай Иван

    5 1 Отговор

    До коментар #168 от "стоян георгиев":

    Такава е имало повече, от 3 века и се е наричала Царство България (Първото царство). България цивилизова Европейският Изток, от Унгария до Волга и Урал. Това го пишат английските учени, който са безпристрастни.
  • 170 вермахт

    1 2 Отговор
    И все пак сме предатели.От техни съюзници сме се превърнали в най-яростните им противници,когато сме усетили накъде вървят нещата.

    Коментиран от #171

  • 171 Реплика

    2 2 Отговор

    До коментар #170 от "вермахт":

    Глупости, не сме ничии предатели. Ние сме българи, не германци- националсоциалисти или руски евреи-болшевики. Чужди земи не желаем, но и нашата си не даваме. Не сме канили на границата (Дунава) нито вермахта нито червената армия, за да сме такива.

    Коментиран от #172

  • 172 Тракия Пловдив

    2 3 Отговор

    До коментар #171 от "Реплика":

    Тази земя е на Византия. Предателската азиатска орда бълХари забива нож в гърба на Православната Империя винаги когато тя води битка на живот и смърт с ислямските пълчища в Мала Азия. Всяка педя земя е спечелена по този предателски начин. Същото се случва и през Първта Световна впйна, когато бълХарите се обръщат срещу Русия, Сърбия, Гърция и се бият на страната на своите поробители, Османския халифат. Затова бълХарите са предателско племе с раздвоена самоличност. Затова си избират да ги управляват мутри комунисти.
  • 173 На баща си син

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "стоян георгиев":

    Фактите се наричат различно, според убеждения, интереси и т.п. Подводничари, парашутисти, бандити, народни синове. Но: На Тито кой спуска оръжие? Там пък що народ се бие и с/у германци, и помежду си. 2 млн. са жертвите, но една част "братски". За след 9-ти е малко различно пак според гледната точка, ракурса. Като имаш 100 дка и не ги гледаш сам, а законът повелява до 30 с немен труд, другите 70 или губиш, или приписваш на балдъзи и свватове, или продаваш. А ТКЗС-то е наблизо. и Балканаът, че и полето. Сега пишат, че горяните били повече от партизаните. Познавах офицери от Дамянвелчевите, добри хора.
  • 174 На баща си син

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен Язовец":

    В "Чавдар" - да, на 11 септември са доста, ама 450 .... Е. може. Иначе за отряд се брои от 12-20 души нагоре. Надолу е чета, нагоре - бригада. Хубаво е да се четат конкретни спомени, а не обобщени данни от целенасочени публикации. На тази преведена статия "таргетът" са руснаците. Но умрял кон трудно рита. От нас една "болгарка" им остана. Няма "Шипка" и други марки, дето тук минаваха за качак. Освен ако някакси не се галванизира работата откъм Белене, но пак не е вероятно от вирусологична гледна точка. А и там 2024 г. се обърка нещо, камилата или камиларят до тогава. За пръв път прочитам (не съм и чувал) за контрапреврат през 23. То поне някой да беше го обявил около София като контрапреврат, а то само едно жално писмо от Печатаря и Адвоката от запад някъде пратено. И после Чамкория, Васил Героя, анархисти и горяни заедно в Белене и затворите. Ами няма вече много живи дейци от тогава, че да поразкажат на кръстосан разпит с пристрастие и очни ставки. Но на 9 юли 1949, после в Нродното събрание и десетилетия пред Мавзолея народът рони сълзи както само 6 г. преди това за Борис Фердинандов Августов. 43г. не съм видял. но 47-49 и после помня много добре. Сталин-Тито-Димитров, после дупка посред.
  • 175 СПАС

    0 1 Отговор

    До коментар #129 от "Стефан":

    АТОМНИ БОМБИ МОГАТ ДА ХВЪРЛЯТ САМО ТВОИТЕ ПРИЯТЕЛИ ОТ САЩ!!!!

    Коментиран от #177

  • 176 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 177 Спасовден

    0 1 Отговор

    До коментар #175 от "СПАС":

    Ако е до приятели,щеше да е лесно!На времето един умен човек ми каза-всеки търси богати приятели,а на 9.9,1944 ние си намерихме по-бедни от нас,нито ще ги нахраним,но гладни стоим....умен си баце...но не колкото би трябвало!
  • 178 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 179 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 180 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 181 сТОЯНОВА

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хисторик":

    Да не се забравя, че отказа на Югославия да се присъедини към Оста й коства като начало 17 000 убити от немските бомбардировки и половин Белград в развалини. Повтарям, като начало. Ето какво струва сръбската фукня. За по-късните жертви и разрушения не говоря. Да не се забравя, че България влиза в Оста едва след четвъртия опит на Хитлер да убеди цар Борис III. И то след подписването на Крайовската спогодба с Румъния, с която на България се връща отнетата северна Добруджа. Това е било условието на царя, който иска от Хитлер да уреди този въпрос с румънците, съюзници и участници на Германия във войната им срещу СССР. Срамно и несправедливо е руснаците да ни третират като врагове, след като не сме изпратили нито един войник на фронта срещу тях и да ни ограбват години наред - златния резерв, архивите, безумните репараци, демонтирането на фабрики и оборудване, стотици литри розово масло, тютюн, цигари и т.н.и т.н. И ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ УБИТИ И РАНЕНИ НА БОЙНИТЕ ПОЛЕТА В ЕВРОПА. ГЛАД И МИЗЕРИЯ, УБИЙСТВА БЕЗ СЪД И ОТ"НАРОДЕН СЪД".
    НИКОГА ПОВЕЧЕ РУСИЯ!!!

    Коментиран от #186

  • 182 Да ама не

    0 0 Отговор
    Третият мит - било имало 7 000 партизани към 9-и септември, а според по-късни данни те били 30 000. Забравяте друго: През пролетта на 1944 г. е направена справка за Георги Димитров, според която в онзи момент в България има 1 320 партизани. Според мен, на тази справка може да се вярва. Половин година след края на Втората световна война - през есента на 1945 г. се прави списък на лицата, претендиращи, че са били партизани. След изготвянето му имало много "обидени" и "негодуващи". Затова след един месец се прави нов списък и според него партизаните в България били 100 000. Правете си изводите какви тумби от мошеници са се ползвали с привилегии и са вилнели както си искат през следващите 45 години! И то само защото са свидетелствали един за друг, че в началото на септември 1944 г. "Излезли в Балкана, за да търсят партизаните и да се присъединят към тях, но не ги намерили", обаче били преследвани от местни полицаи и даже се сбили с тях. И сочат имена на полицаи, които са вече или убити, или са успели да забягнат зад граница. Такива ми ти работи.

    Коментиран от #187

  • 183 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 184 Еремиев

    0 0 Отговор
    Глупак си ти, Николай. Глупак.
  • 185 Д.Кънев

    0 0 Отговор
    Каквито и стълкновения да е имало между български и руски войници то те са били заради български политици и управници.Българският народ никога няма да застане срещу руския народ.
  • 186 Д.Кънев

    0 0 Отговор

    До коментар #181 от "сТОЯНОВА":

    А мър умнице обувай шалварите и марш в Турция.Е те там ще те образоват и обичат.
  • 187 Д.Кънев

    0 0 Отговор

    До коментар #182 от "Да ама не":

    И не забравяй че партизанин номер едно е митичния дядо на
    Бойко Борисов излязъл на 10.09.от мандрата в гората и станал кмет.Е има продължение но то не е важно сега.