10 Януари, 2020 13:06 17 979 55

Защо "Турски поток" е успех за България и провал за Русия

  • турски поток-
  • турция-
  • русия-
  • газ-
  • газопровод

За Кремъл "Турски поток" се превърна в стратегически провал. Другояче изглеждат нещата за Турция и България - те могат да бъдат много доволни. Андрей Гурков обяснява причините

Защо "Турски поток" е успех за България и провал за Русия - 1
Снимка: Правителствена пресслужба
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Владимир Путин и Реджеп Ердоган отбелязаха официалния старт на газопровода „Турски поток" с помпозност, която е обичайна за по-източните страни. Двамата лидери, които особено обичат да се наслаждават на победи и успешни финали, си устроиха пищно тържество с гръмки речи, посветени на формалното приключване на проекта.

А приключването наистина е само формално, защото за руската страна газопроводът изобщо не е завършен - нищо, че у зрителите на големите руски телевизионни канали може би е възникнало обратното впечатление. Фактът е, че от двете тръби на „Турски поток" засега само една изпълнява изцяло предназначението си - тази, която снабдява турските потребители.

Втората тръба, която трябва да транспортира газ към основния пазар на Газпром - страните от ЕС, досега не предлага съпоставимо по мощност продължение на територията на Евросъюза и още поне година и половина ще работи с много снижен капацитет.

Триумф за Ердоган

Неслучайно Ердоган толкова много се наслаждаваше на церемонията и беше доста по-словоохотлив от московския си гост. Това си беше празник на турския президент. Той получи всичко, което искаше - нова-новеничка тръба за пряко снабдяване с руски газ на развитата, европейска част от Турция - без междинни страни, без транзитни коридори и транзитни рискове, че на всичкото отгоре и с голяма отстъпка.

Така че в Истанбул на Путин му се наложи да се усмихва доста насилено, след като геополитическата газова игра се разви толкова неудовлетворително за него. Сега всеки се пита: Защо Газпром беше принуден по разпореждане на президента да хвърли огромни пари за изграждането на „Турски поток"? Главната задача беше от януари 2020 година изцяло да спре транзитът на газ през Украйна, а руските енергийни доставки към ЕС да потеглят по две нови магистрали, заобикалящи непокорния съсед. Тъкмо с тази цел „Северен поток" и „Турски поток" се изграждаха паралелно, за да влязат в експлоатация до края на 2019 година, когато изтече десетгодишният руско-украински газов договор. Но „Северен поток" по различни причини изостана от графика, а после беше и спрян от американските санкции. А от двете тръби под Черно море в пълен обем и в срок проработи само едната.

При това работата не е там, че някакви тръби не са били положени в срок - рано или късно и това ще стане. За Кремъл стратегическият провал се състои в това, че така и не успя да лиши Украйна от газовия транзит и се наложи да сключва с Киев нов дългосрочен договор. Този договор гарантира на Украйна още пет години доста интензивен газов транзит и добро възнаграждение за услугата, плюс еднократно плащане от 3 милиарда долара по стари сметки.

Вярно, за Газпром от търговска гледна точка този вариант изобщо не е лош: концернът получи възможност и юридически гаранции за продължаване на експлоатацията на своя най-важен и изпитан през десетилетията експортен канал. И все пак, след сключването на новия руско-украински договор за транзит отново и още по-остро възниква въпросът: Тогава защо изобщо беше изграждан скъпо струващият „Турски поток"? Особено пък в сегашния му окастрен вид.

Нека да припомним: на 1 декември 2014 година, след среща с Ердоган в Анкара, неочаквано за всички Путин обяви, че няма да се изгражда газопроводът „Южен поток" през България. И обясни, че четирите тръби на този газопровод се пренасочват към Турция. Малко по-късно обаче турският президент наруши постигнатата договорка и поиска да бъдат съкратени две от тръбите на новия газопровод, който вече носеше името „Турски поток".

В крайна сметка Ердоган получи „своята тръба", а на Газпром вместо три тръби за износ към ЕС му остана само една. Така мощностите за милиарди рубли, изградени на територията на Русия с цел да захранват „Южен поток", се оказаха частично ненужни. А това едва ли може да се нарече голям стратегически успех за Путин.

Отмениха "Южен поток", но главният транзит пак ще минава през България

Изцяло се провали и намерението на Путин да накаже опърничавата България, като принуди ЕС да прокара втората тръба за „Турски поток" през Гърция към Италия. Тази идея, пръкнала се в Москва, от самото начало си беше чиста авантюра. Още в края на 2014 прогнозирахме, че България в крайна сметка ще получи своите транзитни милиони.

Както се и случи: основният газопровод, по който руското синьо гориво ще потече към Сърбия, Унгария и Словакия, в момента се строи в България. Газът за Гърция и Северна Македония също ще идва от България. Така че Газпром всъщност поправя грешката, която Путин допусна с „Южен поток".

Концернът продължи до 2030 година договора с българската страна за газов транзит. За изпълнението на този договор (а очевидно и за поддържането на втората тръба в работен режим) сега Газпром прибягва към една твърде своеобразна процедура. За нея в началото на януари съобщиха редица руски медии, в това число и „Интерфакс": газът от „Турски поток" се насочва към България, а после около половината от целия обем се връща в Турция през друг приемателно-предавателен пункт.

Трудно е да си представим, че един толкова екстравагантен начин за транспортиране на горивото би могъл да бъде търговски изгоден за Газпром. А според същото съобщение на „Интерфакс", българският газов дистрибутор Булгаргаз през тази година разчита на десетки милиони евро печалба от новите договорки. Българското министерство на енергетиката информира, че цените на газа за българските потребители могат да се снижат с 5% още през първото тримесечие на тази година.

Това толкова тясно руско-българско сътрудничество опровергава порочно загнездилия се мит в руските медии, че навремето „Южен поток" се е провалил именно поради съпротивата на България под натиска на ЕС и САЩ. Че как ли сега успяха все пак да се договорят, при положение че позициите на Брюксел и Вашингтон днес са дори още по-рестриктивни? Ако преди 5-6 години Москва беше поискала реално да се договори със София, без да се опитва да заобиколи европейските правила (на които сега е съгласна да се подчинява), може би тогава нямаше да се наложи да се взима обходният транзитен маршрут през Турция.

Рано или късно на руснаците ще им се наложи да обсъдят смисъла и безсмислието на „Турски поток". Особено ако геополитическите планове на Кремъл се сблъскат в Сирия, Либия или другаде с нарастващите имперски амбиции на новата транзитна страна за руския газ - Турция.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 52 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е тия отлепиха тотално

    109 46 Отговор
    Хаааахахааа тия от ДВ вече станаха за смях и на врабчетата...Значи продажбата на руската газ е проблем за руснаците и само видиш ли Тиквоча пИчели...? Абе вие в кой свят живеете бе-за толкова големи глупаци ли ни взимате???
  • 2 123

    137 49 Отговор
    Пълни глупости! Газопроводът трябваше да е до Варна и България да бъде основен център за газ до Европа, но Бойко спря проекта по заповед на американците, което си е чисто национално предателство. Тогава руснаците пренасочоха газта към Турция и сега ние пак ще купуваме от тях, но след като платим такса и на турците. Та изводът е, че руснаците си получават своето, турците държат кранчето за газ към Европа, а ние ядем дървото, благодарение на наш Бойко

    Коментиран от #52

  • 3 El chochone

    42 83 Отговор
    Бойко издокара кремълското джудже
  • 4 русенец

    89 36 Отговор
    Нищо подобно! Триумф за Турция и Русия, за нас е провал. Все пак руснаците искаха ние да сме на кранчето към Турция, Гърция и Сърбия, ама им отказахме. Сегашният голям брат забрани. Лично аз съм изненадан, че Русия не прекара тръбата през Гърция и Македония.

    Коментиран от #8, #9, #30, #50

  • 5 ДДРОнег

    40 4 Отговор
    Тепърва се нарежда шахматната дъска и още не може да се определи кой кум, кой сват ...
  • 6 А де

    55 14 Отговор
    Как са разрешили, Американците боко, да присъства.
  • 7 Ела, ме ритни!

    48 15 Отговор
    Няма "Южен ...", реализира се "Тирски ...". Като не успяха да го спрат, сега го определят като провал за ..., но остината си е "кучетета си лаят (конструктивно), керванът си върви (по план не от САЩ, а от Русия).8384
  • 8 Гошо

    7 8 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    То не се знае за в бъдеще
  • 9 Гошо

    3 8 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    То не се знае за в бъдеще
  • 10 Госあ

    39 10 Отговор
    Говедарите се намесиха. Идеята беше България като член на ЕС да дава на турците и Русия директно да партнира с ЕС. Сега турците могат да се опитват да шантажират източна европа освен с емигранти и с газ. А германците си имат директна тръба,боли ги. Една от причините отново да играят с говедарите против интересите на ЕС.

    Коментиран от #12

  • 11 Рашка с чашка

    33 43 Отговор
    Мурзилки, вие не четете ли - ако Русия се беше съгласила да спазва европейските правила... сега вече се съгласи. А,, Южен поток " го спря Орешарски, заради тези правила. Защо не минаха през Гърция ли, защото и там се спазват правилата на ЕС, а Сърбия и Австрия щяха да купуват през Италия, или по-скоро не, защото щеше да им е много скъпо.

    Коментиран от #15, #16, #55

  • 12 Рашка с чашка

    24 17 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    Само че турците могат да шантажират и Русия. А тези които мислят че може да мине през Северна Македония да погледнат картата, какви планини трябва да се преодоляват и пак да помислят преди да пишат. Сега Путин пак ще търгува с ЕС, но след позволение на Ердоган.

    Коментиран от #14, #32

  • 13 Българина

    51 14 Отговор
    Успех щеше да е "Южен поток".Останалото е ПУНТА МАРА.

    Коментиран от #31

  • 14 Госあ

    20 4 Отговор

    До коментар #12 от "Рашка с чашка":

    Ами именно, американския интерес.
  • 15 Диамантен ГУЙ

    14 24 Отговор

    До коментар #11 от "Рашка с чашка":

    Рашка,остави тая чашка, и белото, че съвсем си изтрещял. :-) И между другото, се крий, че те търсят от ЛУДНИЦАТА Карлуково. :-)
  • 16 гост

    36 14 Отговор

    До коментар #11 от "Рашка с чашка":

    Рашка ненаписаната истина е че ДЕБЕЛАТА КРАДЛИВА ТИКВА взе едни милиони за да мине тръбата през Турция !!!!Него му е през оная работа за нас !!!! Утре ще си бие шута на някой негов остров !!!!Сещой се за мутрите дето още ги ( търсят) галеви !!!!

    Коментиран от #33

  • 17 Ха ха ха

    31 8 Отговор
    Атлантиците вият, че само Русия печелила:))), чудя се само Пасито що не пусне една подобна декларацийка против Израел дето направиха 9 май от 2018 официален празник , каква ирония без червената армия ни Израел, а и него не се знае дали щеше да го има
  • 18 К.К.

    28 1 Отговор
    Кой е по-добрият вариант да получаваме газ през Украйна и Румъния или през по краткото трасе, само европейската част на Турция?
    Да взимаме такса за транзит от Варна до Сърбия или по-голяма такса за по-дългото трасе от Турция до Сърбия?

    Коментиран от #21

  • 19 мани мани

    18 10 Отговор
    ма те руснаците не са измислили пътят на коприната, който все още си го има и минава от тука, та и си стана пътят на газта :) искаха да ни хлъзнат да минавал през морето хаха блядчета смотани!
    к'ва гърция ва? тия там ги мързи буквално да гледат! кой ще го построи там? как ще мине тия планини? от гърция накъде после?
    маке, албанци? вие знаете ли как бачкат албанците? от 9 до 15ч. и са тоже мързеливи... кой ще прокарва тръби из адриатическо? никой! щели да заобикалят нас хахахахахахахахаха
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ???

    13 1 Отговор

    До коментар #18 от "К.К.":

    Освен за разстояние, да си чувал че има и количество? Ако Турция получаваше газта през България, а не директно от Русия същото ли е?
  • 22 соросоид дебил

    20 14 Отговор
    Турския паток е преди всичко успех за Турция и пълен провал за България. Руснаците ги набутахме с няколко стотин милиона, но те ще си избият от цената която ние плащаме заедно с надценката за Турция която трябва да даваме. Иначе тук се манипулира с така наречените "Европейски правила" наложени под натиск от краварите след като ние вече бяхме подписали договорите за Ю.поток. Уж казват че "правила" и закони с обратна сила са незаконни.
  • 23 Диамантената ръка

    15 2 Отговор
    Интересно що никой не говори за трасе Русия през Черно море към Румъния. И от Румъния към България и Турция и Румъния - Сърбия. Да заобиколиш Украйна през Турция?!?... Щото на Констанца чакат американците и ще врътнат кранчето. Не че не могат и оттук да го направят де.

    Коментиран от #47

  • 24 Диамантената ръка

    23 3 Отговор
    И за уточнение, ние не купуваме газ от Турция, купуваме го от Русия по отделна тръба, която всъщност е Южен поток. За Турция има друга тръба, която всъщност е Турски поток.

    Коментиран от #27

  • 25 rusnak

    22 9 Отговор
    Защо имам чувството че офиса на Дойче зеле се намира в Карлуково?
  • 26 Сандо

    18 5 Отговор
    Беше преди много години - западната демокрация още не беше на мода.Сутрин ставах,слушах новините по Дойче веле и отивах на училище.А сега : като видя,че статията е тяхна,изобщо не чета.Такова падение-в ония времена не бих повярвал,че това е възможно.Мир на праха им!

    Коментиран от #34

  • 27 470110

    11 1 Отговор

    До коментар #24 от "Диамантената ръка":

    прав си , но следващия път е добре да им нарисуваш ( на дебилите ) картинка - къде е конектъра , къде се намира Република България къде са и съседите по суша и по море . Белким ще разберат !
  • 28 Газо Бърков

    14 5 Отговор
    Баце да накара Путин да пусне и една тръба директно до България, за да държи в шах Турция - това ни е играта и така ставаме фактор
  • 29 сноу

    11 6 Отговор
    Абе вие от дойче зеле вярно че сте прости зелки, ама от вас вече само миризмата е останала...
  • 30 Българин

    7 8 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    Мечтата на всеки комунист боико да не успее не пеши; русенец ;а пеши комунист
  • 31 Гражданин

    7 10 Отговор

    До коментар #13 от "Българина":

    Успех на демокрацията щеше да бъде ако. Сега в българия няма комунисти та моли се затова

    Коментиран от #35

  • 32 Е то Украйна

    11 4 Отговор

    До коментар #12 от "Рашка с чашка":

    Е то окраината вече се опита да ги шантажира - резултатът Турски и Северен Поток 2 .
    Ердоган ако се проба току виж отимаме Хеленик стрийм и Македониан Ривър.
    Дреме им на руснаците , колкото повече маршрути за газ , толкова по- малко възможности за помияри, като укрите.
  • 33 Бостан

    8 5 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Промитата коммунистически глава само за пари мисли за 1млн евро борисов до младост няма да иде да не е като кауна и преватезаторката тои струва много повече томима авторитет

    Коментиран от #46

  • 34 То Дойче Веле

    13 2 Отговор

    До коментар #26 от "Сандо":

    то Дойче Веле и тогава си беше такъв смрад, но ние бяхме доста по - млади и най -вече наивни...иначе си пееха същите мантри.
  • 35 Успех на демокрацята

    12 1 Отговор

    До коментар #31 от "Гражданин":

    Успех на демокрацията щеше да е , ако те беше научила, че по средата на изречението не слага точка и втората му част не започва с главна буква . Кой клас си завършил бе , умник.
  • 36 Пенчо

    7 12 Отговор
    Пълни глупости. Най-прецакана от Турски поток е България. Вместо газ директо от тръбата на ЮП, сега получаваме руски газ плащайки на Турция за транзит. Вместо България да транзитира 65 млрд. куб.м от ЮП и да събира такси за това, сега, ако евентуално руснаците построят втората тръба на ТП, ще събираме такси за не повече от 16 млрд куб.м - 4 ПЪТИ ПО-МАЛКО. Даже когато газът идваше през Украйна събирахме повече такси от Турция, Гърция, Македония и Сърбия.

    Коментиран от #48

  • 37 Диамантената ръка

    13 3 Отговор
    България ще е прецакана дотогава, докато доставчика е само един. А когато тръбата идва от север или изток, друг доставчик няма. За да има и друг газ освен руски, тръбата трябва да идва от юг.
  • 38 9689

    3 0 Отговор
    Глупости.
  • 39 Иван

    3 3 Отговор
    Эатова ли ционистките сатанински сперми в Иэраел и САЩ искат да спрат ТП-че е провал эа Русия???
  • 40 Иван

    4 3 Отговор
    Эащо еврейската сатанинска сперма Дейвид Хейл не праэнува провала на Русия?
  • 41 Иван

    4 3 Отговор
    Эащо еврейската сатанинска сперма не насърчава Северен Поток-още един провал эа Путин???
  • 42 Хахаха

    3 5 Отговор
    Голям неуспех, как пък не. Неуспех ама налагат санкции...
  • 43 хуху

    4 0 Отговор
    Доктореее,прибирай го тоя да не ухапе някого.
  • 44 стоян георгиев

    6 4 Отговор
    печалбата на борисов е че минимизира загубите.ако бяхме направили четирите тръби заедно със изравнителната станция на идващия от морето газ щеше да се набутаме поне по три от сега и пак тръбите щяха да са празни както са празни и сега,но тогава щеше да има и глоби от европа.сега даваме по-малко грешни пари и санкции може да има само от сащ.
  • 45 Турчина

    4 3 Отговор
    Още преди години се знаеше в някои среди,че БорисOFF е назначен с подкрепата на САЩ.Така,че той винаги ще лобира за презатлантическите си господари.За САЩ това е бизнес от който получават около 70% от заграбеното от техните слуги(като БорисOFF).Това е демокрация,но по американски.Заради външната си политика САЩ станаха най-мразената държава в света.Няма Америка,няма демокрация-има само мега-могъщи корпорации и бизнес интереси!
  • 46 гост

    6 5 Отговор

    До коментар #33 от "Бостан":

    ПРОМИТА ТИ Е главата на ТЕБ !!!!! НЕ си бостанджия а борисов дупелизец!!!! БОКЛУК !!!! Като НЕ ВИЖДАШ попитай какво се случва около ТЕБ !!!!! Твоя ИДОЛ АВТОРИТЕТНО изгони БЪЛГАРИТЕ от СОБСТВЕНАТА им СТРАНА и остави ТЪПИ бостанджии като него !!!!
  • 47 Едо

    1 4 Отговор

    До коментар #23 от "Диамантената ръка":

    Не е през Румъния, защото румънците са крайни реваншисти! От изпратените срещу СССР през Войната 40 дивизии, не се върна жив нито един нещастен румънски войник! А миналата година на съвместни учения на НАТО в Румъния, наш командир отказал да командва стрелба срещу мишени, на които имало макети на руски войници! Отделно, че български войник не беше изпратен да убива руснаци от Цар Борис 3, въпреки огромния натиск на Хитлер, което костваше живота на Царя! ОСВЕН ВСИЧКО ДРУГО, АМЕРИКАНСКАТА ПРО НА РУМЪНСКА ТЕРИТОРИЯ, В НЕПОСРЕДСТВЕНА БЛИЗОСТ ДО АЕЦ КОЗЛОДУЙ Е ПЪРВА МИШЕНА НА РУСКИ ЯДРЕН УДАР! Това със сигурност няма да наскърби нито един български фанатик!
  • 48 Едо

    4 4 Отговор

    До коментар #36 от "Пенчо":

    Пенчо, проблемът е, че тези огромни такси пак щяха да потънат в торбите на българската просташка шайка крупни обирджии, а за тебе не знам, може да си вътре в капана им! ЗА ОГРОМНОТО МНОЗИНСТВО ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ОБАЧЕ ЗНАМ СЪС СИГУРНОСТ, ЧЕ НЯМАШЕ ДА ПОЧУВСТВА ,,БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА" ТАКА, КАКТО Я ПОЧУВСТВАХА ГЪРЦИТЕ НА ГРЪЦКАТА КОЛЕДА!
  • 49 Млад меринджей

    1 1 Отговор
    Ко?, не!
  • 50 po-znaesht

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    Меко казано си без мозък!!! Как тръбите ще минат през Гърция бе?Като преди това трябва да минат през Турция!!Погледни картата и ще видиш,че Турция е преди Гърция по пътя на газа от Русия,а ако иска да "заобикаля" Турция,трябва да върви достааа по моретата!! А и ако мине през Гърция това като схема на дължината на трасето са две страни на правоъгълник,а през нас минава диагонално и трасето е по-късо.Вие русенците май сте увредени отдавна още от ОБГАЗЯВАНЕТО ви!!!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ssaev

    0 0 Отговор
    Северен потк бил спорян от САЩ. Кога, преди или след стещата на Путин с Меркел? Не само дето не е спрян, ами до края на настоящата, най-късно през първо тримесечие на следащата година ще бъде въведен в експлоатация. Думите са на самия Путин, който, както е добре известно, каквото каже, това се случва. И който покани Бат'Бойко на откриването на Турски, разбирайте Южен поток, за да му подскаже елегантно, че България трябва да побърза със строителството на своя територия, за да "не изтърве влака". А нашичкия ще трябва да си поговори с посланика на САЩ Херо Мустафа "за някои стратегически неща", т.е. как и тая американска "забрана" се очертава "да увисне".
  • 54 Грую

    1 0 Отговор
    Южен поток беше просташки договорен от държавните чиновници. Първо и може би най-важно не беше съобразен с третия енергиен пакет на Европейската комисия, който гласи, че тръбата не може да бъде собственост на доставчика, а пък Газпром не искаше тръбата да бъде чужда собственост за да не може да се транспортира по нея друг газ, освен техния. Обаче нито Газпром нито българските чиновници не се сетиха, че в този случай трябва да внесат документи в същата тази Европяйска комисия и да пискат дерогация на третия енергиен пакет, като стратегически за страна членка на Евросъюза проект. И второ беше договорен крадливо с щета за държавата и прекомерни печалби за изпълнителите. Или ако трябва да сме лаконични защо не се случи Южен поток то изцяло вината е Българска и се вписва в поговорката" "Гъз, глава затрива!".
  • 55 дон чичо

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Рашка с чашка":

    чашка с дупка