Last news in Fakti

13 Януари, 2020 16:00 3 657 39

Как НРБ уби разнообразието в кухнята

  • нрб-
  • съветски модел-
  • стандартизация на храни

Преди 1944 година българската кухня е разнообразна и отворена към света. В НРБ обаче поне осем вида сирена и редица други продукти изчезват от трапезата. А на тяхно място идват "вкуснотиите" на столовете

Как НРБ уби разнообразието в кухнята - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С навлизането на европейските търговски вериги в България и покрай конкуренцията в хранителната и аграрната индустрия хранителните навици на българина се промениха. На масата му днес има италиански сирена, европейски колбаси и много други чуждестранни специалитети. Само преди 30 години нещата изглеждаха другояче: до края на 1989 в българските магазини можеха да се открият само по два-три вида сирене и кашкавал. Подобно беше и разнообразието от трайни и малотрайни колбаси - разбира се, не наведнъж.

Преди идването на съветските войски и налагането на "народната власт" обаче изобилието от местни и вносни продукти по пазарите в България е било много по-голямо. Стандартизацията на храната по съветски модел, затварянето на пазара в рамките на СИВ, индустриализацията и налагането на любимия на Ленин модел на обществено хранене са довели до изчезването на десетки традиционни за България продукти. Продукти, които в наши дни вече не съществуват, поне не и масово.

Поне осем български сирена са практически изчезнали и днес са непознати, пише в книгата си "Производство на традиционни млечни продукти при домашни условия" професор Петър Груев, публикувана през 1994 година. В рецепти от ловешката кухня от 1893, издадени от Регионалния исторически музей в Ловеч, откриваме продукти като октопод, миди, охлюви и китова мас. А това означава, че те са били нещо обичайно за пазара в първите години на Третата българска държава. От реклами на търговци в стари вестници се вижда, че в магазините и кръчмите е имало отбрани алкохолни напитки, вина и бири от цял свят.

Тънката книжка "Производство на традиционни млечни продукти при домашни условия" на проф. Груев е написана с цел да се възстановят технологиите за производство на изчезналите млечни продукти. Шанс за това Петър Груев вероятно вижда в завръщането на частното животновъдство и малките мандри в началото на 1990-те.

Кои са изчезналите български сирена?

Да започнем с Куртмач (Куркмач) и неговата разновидност - куртмачово сирене. Интересното е, че технологията на производството на този продукт е открита в италианската специализирана литература. Приготвя се след изваряване на овче мляко и вкусът му се описва като близък до сладка, но гъста сметана. Ако продуктът се остави да узрее и ферментира, се получва куртмачово сирене. Ахчакът е друг изчезнал вид меко сирене, което узрявало при съхраняване в стомна. Поставянето му в този съд позволявало да се транспортира на далечни разстояния и да има необходимата за това трайност. Преди употреба стомната се чупела.

Производството е възможно и в други съдове. Негов братовчед е катъкът - при него се добавяло бяло саламурено сирене. Сегашният катък по магазините няма много общо с оригинала. Разновидност на катъка е тулумското сирене, тоест катъкът узрява в тулум (торба от животинска кожа, наричана още мях). Смята се, че рецептата е останала от каракачаните. В Централните Родопи това сирене е известно и като "мяхово сирене" или като "ядково сирене" - заради това, че се образуват своеобразни ядки, в които са съчетани няколко консистенции и вкусове - от този на извара, през бяло сирене и кашкавал. Малки количества от него могат да се опитат и в наши дни - като атракция за туристи. Разбира се, тулумското сирене сега не се съхранява в мях, а в буркани.

Преди Първата световна война най-популярното сирене в Родопите е битата брънза. По пазарите в Пловдив е било известно и като Рупско сирене, тъй като предлаганото там се е правело в района, наричан Рупчос - около селата Хвойна, Павелско и Орехово.

Освен тулумското сирене, каракачаните приготвяли и сирене Стромботири, известно още като "кремик сирене" или "жилавец", което траело цяла година.

Освен изброените в книгата на проф. Груев сирена, преди 1944 в България са били популярни и рецепти за млечни продукти от съседните страни, чийто вкус отдавна е забравен. Каймакът например, който все още е специалитет в Сърбия, е бил част от българската трапеза до 9-ти септември.

Столовете като "кълнове на комунизма"

"В утвърдения от третата редовна сесия на Народното събрание доклад "За ускоряване на развитието на народното стопанство" ние си поставихме задачата да подобрим и разширим мрежата на общественото хранене с оглед в перспектива постепенно всички наши съграждани да получават готова, евтина и питателна храна", пише в доклад, изнесен пред Политбюро на 18 май 1959 година.

В документа се прогнозира, че през близките няколко години ще се премине от "индивидуално-семейния към обществения начин на хранене". "Този начин не само осигурява икономия на материални и трудови ресурси, но изменя коренно бита на семейството, освобождавайки жената от тежестта на домакинския труд", се посочва още там. Както в почти всеки документ от соца, така и в този доклад се цитира Ленин, който наричал столовете "кълнове на комунизма" и ги смятал за важен фактор за "социалистическото преустройство на бита на народа".

Голяма част от работещите в столовете в НРБ нямат готварско образование, храната в повечето заведения за обществено хранене е с голяма надценка, а освен това съществуват и проблеми с необходимата техника.

От документа, намиращ се в дигиталната колекция на Държавна агенция "Архиви", не става ясно кой е неговият автор. За негово съжаление, но пък за наше щастие "индивидуално-семейният начин на хранене" е оцелял, а с него и част от кухнята и кулинарията. Общественото хранене в годините на социализма обаче е довело до почти пълно унифициране на рецептите и изчезване на много традиционни продукти.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обикновен Бг

    60 16 Отговор
    Веееднага си помислих, това ако не са тия САЩисаните с гръмкото име Дойче Феле с тяхните глупости те па на. Е, те са. Само тия могат да пишат такива глупости.
    Не напразно ги изгониха от Германия понеже се представяха за германски журналисти, иуи айййде гоуууу у краваристан краварчета.
  • 2 Монгола

    67 12 Отговор
    Хехехехе хехехехе превърнаха народа български в соевояди след 1989г! Затова гладните германци от ФРГ и ГДР се надбягваха лятото да ядът в ресторантите на ,, Балкантурист"!
  • 3 Сноб Ценител

    62 13 Отговор
    Ааа без мухлясало сирене с човешка пот от Западна Европа, не знам как бих живял!!! Просто този аромат на отдавна непрани чорапи, колко е яко само, не мога да му се наситя, особено с плесенясали плодове към тях ммммм, а ако добавим и "йогурт" от палмови отпадъци ... къде ще го сравняваме с тъпото социалистическо краве мляко от ... крави, даже не бяха ГМО добичетата!
  • 4 видиш ли

    55 13 Отговор
    DW, тегли им една майна без изобщо да ги четеш.
  • 5 no name no face no number

    56 13 Отговор
    Тия не се умориха да лъжат ей лицемери с лицемерите
  • 6 Комуниста

    31 14 Отговор
    Заради германците загубихме,, западните покрайнини " затова, че ни подлъгаха през 1СВ руснаците малко ги гщтъпкаха 45г трябваше повече и сега нямаше да си измислят.
  • 7 в демократичното НРБ

    44 8 Отговор
    за много хора разнообразието в храненето е голямо, каквото намерят в кофите за боклук, при това става дума не само необразовани цигани и българи, но има и българи с вид на хора изкарали поне гимназия.
  • 8 Последния софиянец

    42 15 Отговор
    Ядеше се от всичко по много. Магазините зареждаха по няколко пъти на ден и пак не можеха да смогнат, защото се грабеше с каси. Всеки ден готвехме различно ядене, с истински продукти. А сега хората рядко ядат месо. А плодове хич. Магазина до нас взима по пет хляба и не може да ги продаде.
  • 9 Идиоти

    49 9 Отговор
    Дойче Веле ще ми пише за храната и вкусовете и по време на Бай Тошо...????--- абе вие дойчовци сьвсем отлепихте бе...То затова вече никой не ви вярва на драсканиците...
  • 10 А СЕГА...

    54 5 Отговор
    Да ни завидиш за разнообразието...- хиляди лъскави опаковки, а вътре прясно ходрогенирано палмово масло , убиващо милиони !

    Коментиран от #17

  • 11 Анти милиционер

    41 4 Отговор
    Още долна еврейска пропаганда от Сороссссссс срещу НРБ.
  • 12 бай Шиле

    38 3 Отговор
    Как не ги е срам DW да пишат такива глупости.Материалът е от 60-те години на Студената война.Краварката е в долния ъгъл.
  • 13 Burgmeester

    5 14 Отговор
    ПоследнияТ софиянец, пиши се последният лъжец. Защото не си нищо повече от един жалък лъжец.

    Коментиран от #16

  • 14 ФАКТИ публикува мнения с широк спектър о

    24 2 Отговор
    И накрая само Сорос Веле
  • 15 Нищо не сте яли.

    10 30 Отговор
    Повечето хора оцеляваха с домашна храна. През съботите и неделите ходехте за буркани. Нищо нямаше у магазините.
  • 16 Последния софиянец

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "Burgmeester":

    ,, Истината ще ви освободи.,,

    Коментиран от #18

  • 17 100

    8 33 Отговор

    До коментар #10 от "А СЕГА...":

    Хахаха, ти ако мислиш, че по времето на соца храната е била много чиста и натурална. Не че сега положението е цветущо, но и тогава имаше много проблеми с храната. Разказвали са ми примерно как правят салам и лютеница, каква е "хигиената"...просто можеш да повърнеш. А аз като ученик бях на бригада в цех за компоти. Едно от нещата, които правехме беше червен компот от бели череши. Сипвахме някаква много яка червена боя на прах във водата за компота...химия та дрънка... И асортиментът беше много беден

    Коментиран от #21, #23

  • 18 спомени

    4 19 Отговор

    До коментар #16 от "Последния софиянец":

    от соца. имаше бе имаше в показните магазини. в кухнята под Кореком. имаше и по обикновените магазини от време на време, по празници и при големи опашки, но само в софия. в провинцията беше мамамия. но пък там имаше домашно от всичко на принципа мама меси, а ний ходим за буркани. Софиянецо, не те знам къф си софиянец ама ще ти разкажа една истина звучаща като виц: едно ченге спира колата и пита от къде сте? отговор: от сф, единият от попа, другия от монтето а третия от люлин /първите блокове/ и ченгето - е те тоя е от сф за другите не знам. та и ти се от първите блокове. а ако наистина си имал си от онези с откраднатите апартаменти в центъра и ползващи се от вече споменатата кухня.
  • 19 Дойч*е Вел*е трол

    26 4 Отговор
    Прави са, сега от цял свят можеш да си купиш отрова замаскирана като хранителен продукт, но без хранителна стойност!!! През комунизма имаше малко хранителни продукти в магазините, но качествени и задоволяващи всички нужди на човешкия организъм. Всичко останало е за чревоугодници, които живеят за да плюскат и серат! Демокрацията не е политическа система задоволяваща хранителните нужди на хората, а има за цел да задоволява само техните рецептори - вкусови, обонятелни, визуални и прочие... А след това диабети, хипертония, деменция на младини, и още много по-страшни болести!!!
  • 20 Челмето

    18 3 Отговор
    Няма такъв продажен народ като българският.Затова турците ни викат гьотверени демек дупедавци
  • 21 Порно

    23 3 Отговор

    До коментар #17 от "100":

    Пич , явно си решил да лъжеш , ама го правиш некадърно. За твое сведение , белите череши са по скъпи от червените и няма смисъл да се оцветяват. Вярно , хигиената често куцаше , но нямаше натравяния от храни. Сиренето, макар и само няколко вида , се правеше от мляко ,саламите от месо. Само в кренвирши и кучешка радост имаше соя , но не и палмово масло и други гадости. Но пък статията е типична за Дойче сере.

    Коментиран от #25, #33

  • 22 ???

    22 2 Отговор
    Когато отидох на екскурзия в ГДР 1989 видях, че краставиците в магазините бяха като полицейски палки големи с някакъв странен жълтозелен цвят, доматите бяха с дебели ципи и безвкусни и тогава разбрах, защо лятото на морето си купуваха от пазара краставици, домати и сирене.
  • 23 Пако

    18 2 Отговор

    До коментар #17 от "100":

    Хигиената не е била на ниво??????????
    Сега хигиената е на изключително ниво и.......
    Качество.Дават ти 10кг.месо и те задължават
    да направиш 100кг.колбаси.Ако незнаеш как,
    проблема е твой......
    Това ми казано от човек работещ при
    “ТИНЧО”....
  • 24 НРБ нищо не е убила, НРБ ще се прероди и

    10 4 Отговор
    ще Възкръсне!!! Българоубийци и предатели драскащи ЛЪЖИ И НЕИСТИНИ.
  • 25 Пламен

    12 2 Отговор

    До коментар #21 от "Порно":

    Не знам какво и е куцало на хигиената. Тогава карахме млечни продукти и камионите задължително се дезинфекцираха предварително. Сега май всеки си зарежда по свое мнение.
  • 26 Age

    2 6 Отговор
    А в Кореком всичко чуждо сал' за избрани, с плодове сладки на "гнилия" Запад до един преяли.
  • 27 Бай хой

    19 1 Отговор
    Тая статия е пълна простотия с навлизането на веригите от европа им ядем некачествената помия и боклук умишлено се унищожава всичко българско умишлено се избиват свине овце крави просто всичко трябва да бъде затрито дори ако може и народа да бъде разскаран тва е идеята на западните империалисти
  • 28 Готвач

    13 2 Отговор
    Едно време имаше стандарти в готвенето и в продуктите сега е пълна измама и боза.....важен е вида и печалбата
  • 29 Млад меринджей

    4 0 Отговор
    Ко?, не!
  • 30 гост

    1 9 Отговор
    Заквичаха изперкалите старчоци и троловете Аз помня само един вид сирене което като постои 2 3 дена се напукваше и ставаше като гипс
  • 31 Доктор Охболи

    7 1 Отговор
    Когато някой почне да говори за "само 2-3 вида сирена", явно не знае, че те са долу-горе толкова навсякъде: жълти сирена/кашкавал/, бели саламурени/фета/, сини сирена и тип камамбер...всичките тия ги имаше в НРБ. Ако пък погледнем суровината - то пак са толкова: от краве, овче, козе или биволско мляко.
  • 32 хлебоед

    7 1 Отговор
    В Дойче Веле са гадняри до един. Някой мръсник им плаща да пишат всичко на обратно. Махнахме БДС при храните и не само там, за да има свободна търговия с храни от цял свят, търговия сега има но без качество. Сега без БДС ръцете са отвързани и всеки се прави на майстор. Произвежда се не качествена и дори отровна храна вредна за населението.
  • 33 100

    1 3 Отговор

    До коментар #21 от "Порно":

    Ако мислиш, че те лъжа, си е твой проблем, но наистина правехме такъв компот. Сега белите череши може и да са по-скъпи, но тогава не беше така. На нас ни казваха, че това се прави, защото за пазарите, за които били предназначени тези компоти, предпочитали компоти от червени череши, а тези от бели не вървели.
  • 34 Дедоти

    5 1 Отговор
    Едно време пушените продукти се пушеха с дим от букови трици. Сега слагат малко тъмнокафява течност, дето е доказан канцероген. Имаше БДС, а сега няма стандарти, И ни ХЕИ, ни ДВСК си вършат работата. А по домашнимрецепти, от лични животни на село хората си правеха невероятни вкусотии, дето ги нямаше по магазините. Пример цедено кисело мляко и/или извара(а не сегашната химия, с която се прави салата Снежанка) със ситно нарязани белени чушки и малко сирене - прясно или в буркани. Плоския коремен мускул от слабините на прасето се наръсват с чубрица, кимион и черен пипер и се навиват на руло, което се омотава и шие на няколко места с конец. После се вари в чорбата от кисело зеле и се паприкова отвън с червен пипер, стои на хладно и се реже на кръгчета - мезе за милиони...
  • 35 Димов

    6 0 Отговор
    Е не!!!! Няма как да се сдържа! Италиянски сирена?!?! Европейски меса?!!? Всичкото е пълно с менделееви съставки, и е връстник на баба ми. Тъпчат ни само с боклуците на цяла Европа, а DW решили да порекламират малко износа си.
  • 36 Димов

    4 0 Отговор
    Миналата седмица дъвках една луканка, вносна, и при всяко парче в устата оставаше топ хартия. Не посмях да обидя домакина.
  • 37 Димов

    6 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Голяма част от работещите в столовете в НРБ нямат готварско образование, -------- Е, не са като сегашните високообразовани келнери, които ти носят супара, а 30 мин след това й пърленката.
  • 38 Димов

    5 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: храната в повечето заведения за обществено хранене е с голяма надценка, ---------- Помним, помним. Беше луда скъпотия. Всичко по стотинки, а не като сега - евтина леща яхния за 7лв. Щото и такава ядох в едно село. Преди ходех на обяд, първо, второ и трето за 2,50лв.
  • 39 Димов

    5 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: а освен това съществуваха и проблеми с необходимата техника. ---------- Така е. Готвеха само на печка. А сега - всичко е на микровълнова. Да ти е кеф направо.