Last news in Fakti

16 Януари, 2020 13:03 3 786 12

ДП така и така управлява, поне да вземе да си плаща

  • нсо-
  • дп-
  • дпс-
  • делян пеевски-
  • ахмед доган-
  • николай слатински

Абсурдната и цинична идея на ДП НСО да се използва като частна охранителна фирма има огромно поле за разгръщане

ДП така и така управлява, поне да вземе да си плаща - 1
Снимка: НСО
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДП предлага да си плаща охраната от НСО...

Поредно доказателство, че днешната властова каста, този механичен сбор от изборни аристократи няма елементарна представа какво е това държава, що е това държавност!
Те гледат на държавата като на фирма за производство на услуги, застанали са на входа и на изхода ѝ и консумират благата, които обезпечава тази фирма...

Държавата не е нищо друго, а сложен механизъм за производство на сигурност за самата нея, обществото и гражданите.
Работата е там, че производството на сигурност от когото и да е – било то държавата или някой друг – се осъществява от структури, средства и хора. Пожарът се гаси от Пожарна, пожарни коли и пожарникари.
Тук няма значение чия точно е собствеността. Пожар може да гаси и държавна структура, и частна.
Проблемът е, че държавната структура действа на принципа на производство на сигурност като благо – т.е. за всички граждани; докато частната структура действа на принципа на производството на сигурност като услуга, т.е. на пазарния принцип.
И ако за сигурността, която се произвежда от частна структура има повече конкуренти, тя ще предпочете онзи от тях, който плаща най-добре.
Пламнат ли домът на обикновения гражданин и дворецът на олигарха, частната структура ще хукне да гаси двореца на олигарха.

Идеята на ДП да използва държавната НСО като частна охранителна фирма е безскрупулна и брутална.
НСО е държавна институция, тя трябва да извършва охранителна дейност, съвместима само с националните интереси и националната сигурност. Контингентът на охраняваните от нея личности трябва да бъде изключително ограничен и свързан с държавността.
За съжаление, този контингент постоянно се раздува, критериите за попадане в него са размити и все по-малко свързани с държавността и националните интереси и сигурност.
Охраняването от НСО се превръща трайно в привилегия, която се полага автоматично – даже не толкова заради формално заемания пост, колкото за неформалния статус на съответната персона в обществото – на задкулисен олигарх, на притежател на материални и нематериални активи, които обезпечават сериозен пакет акции върху държавата България.

Абсурдната и цинична идея на ДП може да се разшири, да се разгърне, поле за това – огромно.
ДАНС може да поеме срещу заплащане контра-разузнавателната и финансово-разузнавателна дейност на съзвездието от фирми на ДП (и на обръча от фирми на Хидролога на България).
ДАР може да обезпечава срещу заплащане пребиваването на ДП зад граница, когато на него не, не му се прибира в България.
БОП-ът може да поеме срещу заплащане противодействието на проблемите на ДП с организирани престъпни групи.
Гранична полиция може срещу заплащане да се заеме с опазването на границите на неговата империя, с която София граничи някъде при Вакарел и Пасарел.
Жандармерията може срещу заплащане да помага на ДП при грижата му някое печелившо предприятие да си смени собственика.
А България като цяло, може срещу заплащане да му повери управлението си. То и така той взема активно участие в него, поне да си плаща за това.

Казано вече сериозно, ние ежедневно получаваме доказателства, че държавата и държавността ни за нищо вече я нямат онези, които де факто правят с тях каквото си пожелаят. Те са оперирани от грижата за държавата и от чувството за държавност. На тях демокрацията започва да им пречи - каквото можаха, взеха от нея и чрез нея. Сега вече цялото богатство на държавата не им стига, трябват им нейните институции. Най-напред тези от сигурността. Само те – де юре – още не им принадлежат. Но защо им е да им принадлежат де юре, ако им принадлежат де факто. Срещу заплащане, разбира се, че как иначе...

Автор: Николай Слатински


Поставете оценка:
Оценка 5 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъп тъпчо

    24 2 Отговор
    Е що да си плаща, когато друг, т.е. ние му плащаме?
  • 2 кнаус 485

    24 1 Отговор
    ПОДКРЕПЯМ КАЗАНОТО В СТАТИЯТА....ИСТИНА Е....И ЗА ТОВА КАЗВАМ,ЧЕ ЖИВЕЕМ В СКАПАНА ДЪРЖАВА....
  • 3 Labas

    8 6 Отговор
    слатински , слатински , това са твои съратници и твои рожби .Ти и келешите около теб ги отгледахте .Забрави ли колко арогантни бяхте ти,йорданов ,тренчев и останалата пасмина.
  • 4 Анонимен

    27 0 Отговор
    Болни мозъци раждат болни закони.ДП с какво е допринесъл за благото на народа и на работа даже не ходи за да го пази НСО ? А Хидролога ?
  • 5 Очевадно

    20 0 Отговор
    Където има държавна структура се краде като за последно защото никой няма гаранция до кога ще е там. Освен това се управлява от калинки които ако управляваха частна подобна структура отдавна да са я фалирали. Проспериращите страни отдавна са се отървали от ненужните държавни структури а ние създаваме нови и нови на които плащаме с народните пари. В България се разхищават повече пари отколкото се крадат!
  • 6 БирникЪ

    20 0 Отговор
    Донякъде съм съгласен със Шиши. НСО да намали броя на охраняваните лица - ДА! Президент, премиер и шеф на НС (без семействата им) - и толкоз. Останалите, ако ги е нещо шубе - в България има над 400 охранителни фирми, да вадят парата от джоба си и ако искат - и по 15 джипа с мутри да ги охраняват. А НСО от 1200 човека спокойно може да остане със 120-130.
  • 7 Емигрирайте от кочината

    1 0 Отговор
    Нека Нсо политици и сяква измет види какво е глад като няма парички от данъци и муфтене
  • 8 България е Народът

    1 0 Отговор
    Не тая измет която ни пие кръвта от от времето на комунизма.

    Коментиран от #10

  • 9 Започнах да взимам наркотици

    1 0 Отговор
    Заради тия утрепки защото ми скапаха живота бъдещето. Защото направиха живота на всички ни ад. А скапаните им изчадия карат разни от скъпи по скъпи мерцедеси и тн. И ни се присмиват.Жените станаха супер долни боклуци и проститутки без морал. Нещо не Е НАРЕД Вервайте ми. Царя беше прав за едно българите трябва да си сменят чипа.
  • 10 Анти комунист

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "България е Народът":

    Нещата изглеждат не поправими народа е обхванат от комунистическа про руско ислямска параноя уж в НАТО а те против САЩ и на страната на Иран, Русия и Венецуела Царя бе докаран от тях за да няма промяна след това изгря звездата на Борисов вие си представихте,че той е вашия нов месия, защото не сте християни повярвахте на лъже пророци месии и врачки езичници на хора проповядва ли атеизъм и свещеници комунисти под расото с пагони надежда всяка оставете преди да се помолите на бога за прошка
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хаджиментов

    1 0 Отговор
    ДП не знае на кой свят живее. Крайно време е да бъде свален на земята. А за да може да се сложи вилицата на врата и на него и на Главния Хидроинженер, трябва да се започна с антибългарската партия ДПС. Сигурен съм, че който трябва има достатъчно документи за нея. Освен това, в Конституционния съд има жалба още от 1990г за обявяването и за противоконституционна, която жалба все още не е разгледана. Едва ли в друга държава има такъв прецедент.