Last news in Fakti

16 Януари, 2020 12:05 8 061 58

Инициатива на ФАКТИ: Гласът на българите в чужбина (част 8)

  • българите в чужбина-
  • гласът им-
  • факти-
  • инициатива-
  • проблеми в българия-
  • сравнение-
  • връщат ли се?

''В България и идея за демокрация не съществува вече. На власт е клептокрацията и масовото изпростяване'', заяви г-жа Таня Киприна, българка живееща в САЩ.

Инициатива на ФАКТИ: Гласът на българите в чужбина (част 8) - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С началото на 2020 г. от ФАКТИ продължаваме с делата започнати през изминалата 2019 г. Една от инициативите на медията ни през миналата година бе да дадем думата на българите, които са предпочели за временно или постоянно да живеят своя живот в чужбина. Днес, когато България преживява тежки и нелогични кризи за 21-ия век, в който живеем, ще ви срещнем с г-жа Таня Киприна.

Тя вече 21 години живее със своето семейство в САЩ, град Форт Уейн, щата Индиана. Завършила е археология в България, а преди да напусне страната е работила като журналист. В САЩ учи отново и става полицай, а в момента пък работи като учител.

С Таня проведохме откровен разговор и за България, и за САЩ. Тя изрази тъгата си от това, в което се е превърнала родната ѝ България и сподели, че винаги е копнеела да се върне, но моментната ситуация в България я отблъсква. Повече ще разберете, ако прочетете цялото интервю.

Инициатива на ФАКТИ: Гласът на българите в чужбина (част 8)
Таня Киприна, снимката е от град Филаделфия, щата Пенсилвания

- Таня, напуснали сте България преди цели 21 години. Защо?

- Поради икономически причини и предчувствието за настъпването на много турбулентни времена в социален и политически план. Бяхме младо семейство с дете, без собствено жилище, а заплатите едва стигаха. Знаете за какво говоря - двама висшисти, които и сметките трудно можеха да си покрият. Аз иначе много обичах работата си като журналист, но това не беше достатъчно. Мъжът ми ( бел. ред. вече бивш) е художник, завършил Национална художествена академия. Мечтаеше за признание, а по това време в България всичко се свеждаше до физическото ни оцеляване. В този смисъл нашият случай е класически емиграционен.

Решението за емиграция го взехме след две последователни посещения в Швеция. Вторият път се опитахме да потърсим убежище там, но ни върнаха, защото не бяхме военни бежанци. Връщайки се в България, подадохме за зелена карта и аз взех, че я спечелих. Процесът обаче е дълъг и към времето на заминаване за Щатите аз вече бях бременна с дъщеря си. Бях ужасно стресирана от неизвестността, която ми предстоеше.

- От друга страна, какво Ви даде САЩ и доволна ли сте от начина, по който тамошната държава се отнася с Вас като неин гражданин?

- САЩ ни даде много. Най-вече възможност за бърза интеграция. Но това не стана наготово естествено. Трябва ти сам до допринесеш за това. Първите ни години бяха трудни. Ужасно трудни. Нали разбирате.. дойдохме само с $300 в джоба, аз ще раждам, синът ми малък, отново без жилище, без кола, само с 3 куфара.

- Имало ли е промени в бита Ви там, продиктувани от различните управления - Джордж Буш-младши, Обама, а сега Тръмп?

- Аз пристигнах тук по времето на Клинтън. Хванахме малко от неговото управление и си спомням колко либерална и отворена за пришълците като нас беше официалната политика на страната тогава. Имаше и много социални програми за подпомагане на имигрантите, които ни дадоха силен старт. Багажникът на колата го пълнехме догоре по време на седмичния пазар за някакви си $50.

При Буш нещата се промениха. Войната в Ирак раздвои обществото и ксенофобията започна да се усеща в много сфери на живота. Въпреки че лично аз никога не съм била жертва на подобно нещо. Животът също чувствително поскъпна.

При Обама, покрай всичко друго, успях да си купя къща и да се стабилизирам. По негово време отново завърших университет, намерих си хубава работа, започнах да се усещам като ''нормална'' американка.

Сега при Тръмп нещата са доста комплицирани. Аз лично не го долюбвам поради много причини. Той е един популист, който за 4 години успя да разедини окончателно обществото и окастри помощите за бедните. Държи се като един нов Нерон (бел. ред. Нерон - римски император) със своята ексцентрична политика (външна и вътрешна). Ксенофобията избуя като плевел след радиационен дъжд. Но ''редниците'' и военолюбците си го харесват.

Следите ли социално-политическата ситуация в България? Ако отговорът е – да, то какви са прочитът и оценката Ви за днешната българска реалност?

- Патологична. Гражданското общество е абсолютна фикция, цари корупция, парвенющина и пълна апатия. Българите са оскотели - емоционално и интелектуално погледнато. Най-голямото престъпление, което политиците извършиха през тези години на преход е отнемането на надеждата за нормалност, справедливост и хуманност.

А идвате ли си в страната, за да усетите нещата от първо лице?

- Да. През годините съм си идвала много пъти. Aз много обичам Родината си, но страната - не. С всеки следващ път ми ставаше изключително тежко и депресивно. Аз винаги съм мечтала един ден да се върна, но не мога да си представя живота си сред оскотели и тъжни хора. Както и да съм свидетел на едно патологично разграбване, на политическа олигофрения и липса на закони. На унищожени от чалга културата ценности.

- Какво се е променило в страната и какво си е останало същото от момента, в който сте си тръгнали?

- Много неща са се променили, както обясних вече. В България и идея за демокрация не съществува вече. На власт е клептокрацията и масовото изпростяване. Това, заради което винаги се завръщам все още, са близките ми и уникалната природа. Всичко е различно там - въздухът в планината, вкусът на водата, цветът на небето и ласката на слънцето. В момента, в който стъпя на Терминал 2 тялото ми сякаш се зарежда с енергия.

- Както вече споменахте, преди да емигрирате сте били журналист в България. Днес е актуално да обсъждаме 111-ото ни място по свобода на словото. Как беше през 90-те?

- Тогава имахме много свобода в интерес на истината. Аз лично не съм се сблъсквала с цензура. Даже колкото по-злободневно се пишеше и говореше срещу правителството, толкова повече те ценяха в медиите. А публиката много разчиташе на медиите да гарантират някаква прозрачност в онези мътни времена. Не, че сега са се избистрили! Журналистите се превърнаха в сервилни придворни. Жалки направо.

- Как биха реагирали жителите на един произволен американски град, ако им бъде наложен режим на водата, предизвикан от нехайност и некадърност на държавата, или пък въздухът в населяваното от тях място е опасен за живота и здравето на тях и семействата им, a отговорните институции не предприемат никакви ефективни мерки срещу това?

- Не мога изобщо да си представя подобен вариант. Ще бъда много лаконична - ще има съд, затвор и публичен линч за виновните. А медиите ще ги разпнат на кръст.

- В този контекст, ако днес се налагаше да вземете решението да напуснете родината – само икономически ли щеше да е Вашият мотив?

- Няма да е само икономически. По-скоро заради разложението, което е обхванало всеки аспект на живота там. Не бих издържала емоционално. Аз не мога да толерирам диви капиталистически страсти, които в момента бушуват в България. Тоталната циганизация също.

- Коя тенденция забелязвате – българи пристигащи в САЩ или българи връщащи се в България?

Българите все още пристигат тук. Много по-редки са случаите на завръщане. Много повече са скептиците, които не вярват в нормализирането на живота там.

- А Вие все пак бихте ли се върнали в България?

- Както вече казах, винаги съм копняла за това през всичките тези години, но вече ми се струва нереалистично. Ако сега се върна, на 50 години, какво ще правя там? Кой ще ме вземе на работа? Как ще ми издържат нервите на всички тези простотии? Един ден, ако доживея до пенсия, може и да се навия.

- На финала на разговора ни ще наруша малко основната тематика. Какво очаквате да се случи на изборите за президент в САЩ, които са през ноември тази година?

- Много е трудно да се направи прогноза. Проблемът е, че демократите все още не могат да издигнат силна кандидатура. А Тръмп, ако започне някоя нова война, всичко ще стане още по-непредсказуемо и непредвидимо. Америка е разделена на две. Прогресивните го смятат за луд и некомпетентен злобар, а фермерите - за много голям патриот. Така че.. въздържам се от прогнозиране.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ало кочината бг ли е?

    28 8 Отговор
    Въглищата отделят въглероден двуокис ..... Я да ми обясни този който го е казал какво означава сярата....... И едно време като е нямало ток,, хората целогодишно са ползвали дърва и въглища..... Тровят ни въздуха.... Един от законите на илюминатите..... И водата е заложена в законите им.... А нашите от алчност им ги изпълняват
  • 2 мнение

    40 8 Отговор
    Етносът е дефектен, България трябва да се управлява от чужденци.

    Коментиран от #38, #49

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 onq s konq

    36 77 Отговор
    Вие емигрантите сте небългари. Оядохте се по Америка, Германия, Испания, Англия и т.н. А ние останахме тук да издържаме вашите майки и бащи. Не ви ли е срам. Който копнее за родината зарязва и богатство и кариера и се завръща. Как смеете да критикувате, като ви няма тук десетки години и с данъците си подпомагате чужди икономики?

    Коментиран от #19, #29, #50

  • 6 El chochone

    72 11 Отговор
    Подкрепям жената. И аз забелязвам оскотяването и чалгаризацията особено през последните години.
  • 7 Чае шукарие

    12 60 Отговор
    Гооолеми претенций. Я заминавайте всички и ни оставете да се оправяме в родината както си знаем.

    Коментиран от #10

  • 8 Без име

    45 8 Отговор

    До коментар #4 от "Balgarin":

    Научете се да пишете на кирилица.
    България ще бъде спасена от "предатели емигранти". Не от патриоти с власт в България.
  • 9 Умберто

    26 2 Отговор

    До коментар #4 от "Balgarin":

    Аййй ти какъв "balgarin" си...чист като водата в тоалетната чиния.
  • 10 Умберто

    15 5 Отговор

    До коментар #7 от "Чае шукарие":

    Лошото е,че немоете да са оправите.
  • 11 Правят си тънки сметки

    22 42 Отговор
    Българите в чужбина да си гледат тамошния живот където си плащат данъците и да не се бъркат в нашите работи. Не стига, че за наша сметка непрекъснато се увеличават дипломатическите ни мисии зад граница за да ги обслужват за което плащаме българите останали в България ами искат да диктуват и нашия живот. Да се забрани гласуването зад граница! Кой е голям патриот да дойде да гласува в България! Подобни хиперактивни българи зад граница се надяват да дойдат наготово както при Царя да ни управляват и да забогатеят.

    Коментиран от #14, #15, #20, #27

  • 12 Водния

    17 4 Отговор
    "- Кaк бихa рeaгирaли житeлитe нa eдин прoизвoлeн aмeрикaнcки грaд, aкo им бъдe нaлoжeн рeжим нa вoдaтa, прeдизвикaн oт нeхaйнocт и нeкaдърнocт нa държaвaтa, или пък въздухът в нaceлявaнoтo oт тях мяcтo e oпaceн зa живoтa и здрaвeтo нa тях и ceмeйcтвaтa им, а oтгoвoрнитe инcтитуции нe прeдприeмaт никaкви eфeктивни мeрки cрeщу тoвa?

    - Нe мoгa изoбщo дa cи прeдcтaвя пoдoбeн вaриaнт. Щe бъдa мнoгo лaкoничнa - щe имa cъд, зaтвoр и публичeн линч зa винoвнитe. A мeдиитe щe ги рaзпнaт нa кръcт."

    Госпожата е грамотна и може да потърси информация за Флинт, Мичиган. Режим на водата няма, но е отровна.
    Госпожата
  • 13 До коментар#8

    19 3 Отговор
    Да бе,те преди 19 години дойдоха едни емигранти юпита начело с царя долнопробният шмекер и ни оправиха за 800 дни....!!!!!
    Вервайте ми........
  • 14 Умберто

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Правят си тънки сметки":

    Ма то май и предното освобождаване е организирано от емиграцията или се бъркам?
  • 15 Хаха

    22 1 Отговор

    До коментар #11 от "Правят си тънки сметки":

    Е да ама от тея данъци, дето българите в чужбина плащат и дето чужденците плащат в страните си, голяма част ЕС налива в най- бедните от съюза. И ако обикновения българин не усеща нищо от тях, да се сърди на политиците си. Ти пък чуваш ли се кои българи в чужбина ще искат да се върнат в бг да забогатеят. Те Ако са можели в бг да забогатеят, нямало е да се избягат в чужбина. Царя не е българин в чужбина, бе господине.

    Коментиран от #18

  • 16 Кой68

    10 10 Отговор
    Не си струва да я коментирам.И аз живея в чужбина и в България.Но не си идвам за седмица или две през 2-3 години и да ми говори че била усетила.Какво?Тъй наречените имигранти масово гласуват за СДС и тем подобни "сини".Гласуват за тия където погребаха надеждата за реална демокрация и сътвориха прехода.Така че да не се оплакват.
  • 17 Гошо

    13 13 Отговор
    Както за госпожата е лесно да генерализира на база на политически новини от България, така и за мен е лесно да правя същото на база на политически новини от САЩ. Лесно е да подбера 50 скандала от САЩ и да кажа, че цялата държава САЩ не става, на база на тези 50 скандала. Живял съм и в САЩ и ми е много лесно да посоча дълбоки проблеми - както на федерално, така и на местно ниво. Но това обективната истина ли е? Оценка на държава се прави, като се гледа цялата картинка. Новините или идването от дъжд на вятър в България не дават толкова добра гледна точка. В България има много морални, стойностни хора. Правят се и много положителни неща. Тях обаче не ги дават по новините. Затова госпожата не знае за тях и си мисли, че такива няма. Моля да се информирате по-задълбочено преди да правите гръмки заключения.

    Коментиран от #22

  • 18 Гошо

    13 6 Отговор

    До коментар #15 от "Хаха":

    Понякога животът в чужбина те кара да видиш възможности в България, които преди това не си виждал. Някои неща в България ги приемаме за даденост, докато не отидем в чужбина и не разберем, че не навсякъде е така.
  • 19 От конюшната

    25 2 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Ти ли ме издържаш ? Не знаех ! С пенсията не мога да си помисля да си купя тоалетна хартия, след като платя всички месечни сметки. Я да млъкваш ! Или се правиш, че не знаеш колко пари влизат в България от "емигрантите" точно заради родители и роднини. Да не мислиш. че сутрин ги събират под дърветата...
  • 20 Глей ти

    15 3 Отговор

    До коментар #11 от "Правят си тънки сметки":

    Да си чувал или чел някъде, че българите в чужбина са с най-голямата пряка инвестиция в България? Представи си сега, ако тези пари вече престанат да влизат в нашата икономика.
    Другите големи средства за инвестиции идват от европейските фондове, но те се разпределят между шепа хора.

    Коментиран от #32, #40

  • 21 Гошо

    5 14 Отговор
    Българите от чужбина изпращат някакви пари, но ако си бяха тук, щяха да генерират многократно повече под формата на БВП.

    Коментиран от #23

  • 22 Да да

    13 1 Отговор

    До коментар #17 от "Гошо":

    Гошо , стоиностните българи са мн. но не са в парламента. От парламентът се определя животът на всички. Българското общество е много пластово, но не всички живеят добре. Парламентът трябва да се грижи за всички да живеят нормално.
  • 23 Гошооооо

    12 4 Отговор

    До коментар #21 от "Гошо":

    Не си разбрал, че БВП се формира при РАБОТЕЩА икономика. Зарежи лозунгите и се хващай за мотиката.
  • 24 Професия беден

    10 8 Отговор
    Впечатленията на госпожата от състоянието на разложение на всеки аспект на живота са неоспорими. Но се чудя, тя само CNN ли гледа, като "плаче", че много помощи за бедни са орязани. Не знае ли, че с управлението на Тръмп безработицата е паднала на 3,5% и че работа има достатъчно, за тези, които искат да работят. Или не е забелязала, че има една прослойка "професия - беден", които предпочитат за живеят от социални помощи, за сметка на работещите данъкоплатци, каквито са напр. фермерите. Кои са прогресивните според нея, тези, които вечно мрънкат за някакви права или тези които работят, за да ги издържат. Май за 21 години не е успяла да промени гена, в който е зачената...

    Коментиран от #58

  • 25 Емигриране към родината😂😂😂

    10 5 Отговор
    Тичаме да са връщаме у блатото😂😂😂😂😂ей са
  • 26 Ха ха ама на куков ден

    13 1 Отговор
    Всички лаещи юпита които се върнаха по времето на царя и заеха държавни длъжности не се върнаха след това от там откъдето пристигнаха. Някои още цицат яко на държавни местенца, други направиха НПО с награбените за няколко поколения пари. Христоматиен пример са някои които дори станаха съветници на Радев а при царедворците и социалистите бяха министри за 3 месеца. За 3 месеца спестиха пари за три живота а на всичко отгоре ни дават акъл вместо да се скрият вдън земя. Като са толкова кадърни защо не правят бизнес на Запад? Това не значи, че 95% от българите живеещи в чужбина са от тяхната категория. Ние обсъждаме шепата млади хитреци живеещи и учещи в чужбина които неистово вдигаха шум и се обогатиха от нас.
  • 27 Абсолютно вярно

    10 6 Отговор

    До коментар #11 от "Правят си тънки сметки":

    Това с имиграцията си е било план за изселване на качественото българско население. Чиста кражба на великите сили, осъществена с политиците които са били наясно с този план. Всеки искаше да избяга, защото условията бяха отвратителни, но интересното е че продължават да са такива. Следователно тези, които изгониха и гонят българите с лоша политика, корупция и предателство, го правят за лични облаги. Много лесно може да се провери и проследи. Къде са децата и внуците им? И защо ако си бил в управлението на държавата, ползвал си всичките й ресурси ,за да отгледа теб и семейството ти, ще избереш да живееш ти или децата ти в чужбина. Това дава отговори за съзнанието на главните управляващи държавата в целия преход. А обикновените качествените българи които са имигрирали са тези, които са жертва но поне са запазили живота си и поколението си. Но те са също и причината, да сме зле, защото повечето от тях са раждани, отглеждани, лекувани, обучавани с държавни средства до изграждането им като специалисти. Това са много разходи за държавата. Има ли държава по света, която е дала толкова много емигранти за 30 години? Може би ще сме в първите места.
  • 28 Шаран БГ

    3 7 Отговор
    Когато стане дума за работа и безработица, винаги се сещам за стар анекдот: "Спира гражданин пред РЕП /Разспространение на Ежедневния Печат/ и пита: " Дело "имате ли ? Да, другарю ? А "Труд" ? Колкото желаете, без пари в България , другарю. А "Правда" ? ...... Правда у ГЪЗЪ ТИ есть !! - му отговаря РеП - аджията. Той поназнайва руския язик ! / Дело - "работническо дело"- орган на ЦК на БКП, "Правда" орган на ЦК на КПСС, газета - вестник / Тридесет години изминаха след 1989г. Българските политици / римува се добре с "мръсници" / ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО осигуряват вот на българите живеещи в чужбина при парламентарно гласуване !! И настояват в противозаконието си, арогантно, безсрамно, упорито!! Какво иска да ни каже горенаписаното ??? Чл.26 ал. 1 казва, че всеки български гражданин , където и да се намира,има всички права и задължения по тази Конституция. С ПРАВАТА сме добре, а със задълженията ?? Чл.60 ал 1 Гражданите са ДЛЪЖНИ ДА ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ И ТАКСИ, установени със закон ..... и т.н. Какво е платила въпросната "американка", гражданка на САЩ, на България за тези 21 години? Колко пъти е гласувала за български Парламент ? Тя няма представа как изнемогва българина тук !? Как емигрира поради "икономически причини" като нея ?! И колко грешни пари
    нашата /ужким/ държава пилее за тези "българи в чужбина. Отделно ,колко от тези пари се злоупотребяват по целия свят ??! Това е толкова позорно и долно, че няма по-вече накъде..... Само за да са на власт ..
  • 29 бунтар

    17 1 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Майсторе, всъщност плащам данъци в България. ДДС-то на всичко, което майка ми пазарува с парите, които и пращам. Защото пенсията и е около 300 лева - толкова се полага за 40 години квалифицирана работа в здравеопазването.
  • 30 Петко

    9 2 Отговор
    Само цигани и псевдо патриоти ще останат на тази територия. Да друсат хорце в реката, да залитат по евразииски те ценности докато им пее Слави.
  • 31 ТРОШАЧА

    7 11 Отговор
    Отишла някъде си и от там философства...!? Айде като си напуснала страната не се прави на професор и мъдрец! Ако толкова си решена на промени върни се и прави нужното? Като гледам искаш някак си да си стоиш там и като се върнеш всичко да ти е променено от някои си и да се присламчиш на готово!!! Хахах то и в щатите си отишла пак така... на готово! И стоиш там и ръсиш мозък от далече... Пфффф дали не си нагла? Мързел дървен философ и някой пък трябва да се съобразява с щенията ти? Айде нЕма нужда...
  • 32 гост

    6 13 Отговор

    До коментар #20 от "Глей ти":

    Работещите българи в България генерират годишно 150 милиарда БВП. Почти същия брой българи са в чужбина и пращат в България под 2 милиарда.
    Огромна час от тях идват тук за да си оправят зъбите, да си направят операциите или просто да видят децата си, които също се учат за сметка на данъкоплатците.
    Емигрантите са огромна загуба за България!
  • 33 123

    1 2 Отговор
    Ммм, тази е добра, местя два пъти! А за редакцията местя трети, допълнителен тур, с аплауз! Опа, опа, ....
  • 34 Проблема

    7 3 Отговор
    Драги ми имигранти е че от хората които останахме в България една огромна част са под прага на бедност живеят с от сто до триста евро на месец. Само за сведение ще кажа че само тока на едно нормално семейство за месец зимният сезон е над сто евро вода тридесет евро и така. Хората са уморени да се борят обезверени и нещастни така че е нормално да недолюбват емигриралите българи мислят си че вие там си живеете живота а те мизерстват

    Коментиран от #35

  • 35 От конюшната

    8 1 Отговор

    До коментар #34 от "Проблема":

    И аз това се опитах да кажа, че емигрантите не събират парите под дърветата. Работят за тях! При това - яка работа пада. И всичко започват отначало. Но, както преди доста години, каза един мой приятел - емигрант, ако не си много глупав и мързелив - успяваш. Така, че единственото за което може да се завижда е решението и смелостта да рискуваш.
  • 36 Някой си

    9 5 Отговор
    Тази госпожа явно е от " неуспелите " българи ! Повече от 20 години в САЩ ! И до никаде не я е докарала ! Аз съм от по-малко от 10 години , с 3 деца , и може би живея по-добре. Също съм си купил жилище ! И аз и жена ми сме с висше образование !
  • 37 Някой си

    5 2 Отговор
    Също съм на 50 години !
  • 38 Хаджи хаджи Българин

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "мнение":

    А това коя птичка ти го каза? Разлагането на един организъм, ( държава) ,е следствие на на един процес! Нещо като скащените съдове! И ако , лотарията " Зелена карта" е на случаен принцип, то как 95% от печелившите, са семейство, от двама вишисти? Това, се казва ! " Свежа кръв" Германия закъсня с 10 години в този процес, но сега си го наваксва, " с интеграционни програми! Истината, за мен , ще има рикошетен ефект! Както с идеята, след 1968 г , да бъдат поканени турските гастарбайтери и от Югославия, тези малцинства, държат основни икономически сектори! Който има малко в главата, ще ме разбере!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Мислете

    2 7 Отговор

    До коментар #20 от "Глей ти":

    А да си чул, че за този емигрант, преди да стане такъв, родината му т.е. всички ние, е дала с стотици хиляди да стане трудоспособен и вместо да почне да "връща" вложеното- отива и работи за друга държава. 3 млн. емигранти по хиляди левове- сами сметнете кой печели и кой губи. САЩ получават готов работник, без да е похарчен и долар за него

    Коментиран от #44

  • 41 Криви сметки

    1 8 Отговор
    Парите които българите в чужбина изпращат отиват за техните родители които стимулират търговията но и вдигат цените за хората в България. Купуват по няколко жилища и вдигнаха цените на недвижимите имоти до висоти които българите в страната не могат да си позволят. Вече ще започнат да се връщат и пенсионери със западни пенсии които също ще вдигнат цените. Така, че не стига,че сме потърпевши от тях ами и акъл ще ни дават и ще ни избират и те кой да ни управлява. Да гласуват само в България а не бедните пенсионери да им плащат избирателни комисии, посолства, консулства и пр.!

    Коментиран от #43

  • 42 Тарикати поне да си мълчат

    1 8 Отговор
    Много са устати, но като се разболеят идват в България да се лекуват и източват здравната ни система която е солидарна и за тях възстановяването на здравните им права са джобни пари.

    Коментиран от #45

  • 43 Прави сметки

    7 2 Отговор

    До коментар #41 от "Криви сметки":

    Парите, които емигрантите изпращат на родителите си, са за да им помагат да живеят по-нормално и да компенсират мизерните им пенсии. Едва ли се къпят в лукс и купуват по няколко жилища. Знае се от апартамент гейт, кой може да си го позволи...А търговия се съживява с работеща икономика и производителност на труда. Не си ли го разбрал. Ако в България всички работеха както работят емигрантите, държавата щеше да процъфтява. И не си мисли, че емигрантския живот е лек и че всичко пада от небето. Работа преди всичко и късмет. Сърди се на тези, които ги принудиха да търсят живот далеч от домовете и близките си. И не прави сметка за парите за изборни секции...
  • 44 Не мислете

    8 2 Отговор

    До коментар #40 от "Мислете":

    че сте ощетени и сте дали стотици хиляди лева за да стане трудоспособен някой, който емигрира. Мислете ЗАЩО се стигна до това ? И кой овчар, като му се родят агънца и пораснат и започнат да дават мляко и вълна, отваря врата на кошарата и ги пуска да ходят където им видят очите. Друг да ги дои и друг да ги стриже... Какъв ще да е този овчар ? И ако някой ги намери и види, че са добри за отглеждане и ги храни и ги пасе и се грижи за тях, не е ли редно той да ги дои и стриже, байно.

    Коментиран от #55

  • 45 Глупости

    9 1 Отговор

    До коментар #42 от "Тарикати поне да си мълчат":

    Здравната каса, не се източва от емигрантите, а от системата, която е ОРГАНИЗИРАЛА източването. Чу ли, защо шефът на Касата се оттегля. И сигурно забравяш, че след прегледа при личния лекар, ВСИЧКО се заплаща. Или почти всичко. А знаеш ли, че в Англия - нищо не плащаш ? Знаеш ли, че моя приятелка - пенсионер не е платила нито цент на зъболекаря си в Чикаго ? Всичко е покрито. Тези, които идват в БГ да се лекуват съчетават престоя при близките си или имат близък лекар, на който се доверяват. Злоба и завист те мъчат, а не справедливост.
  • 46 Разум

    5 3 Отговор
    В момента уса е само 62.8% бяла държава. Латинците и негрите бавно, но сигурно избутват белия човек.
    Моля любимците на малцинствата да се преместят за 6месеца да живеят между цигани, негри и латинци с децата си после да ми изнасят сказки всички са еднакви.
    Ако само вижда скотове и простащина в България да не се връща.
    Аз виждам много свестни хора и много възпитани хора в България. Има и от другите, но пък в УСА гей мафията ги е хванала всички за гушата та даже и децата им в училищата. Искат да обърна и УСА и света на Содом и Гомор.
    Всеки, който мрази белите хора го считат за нормален.
    По-добре е да си беден, но близо да Бога отколкото богат и с двата крака в пъкъла.

    Коментиран от #47

  • 47 Не религиозен

    5 1 Отговор

    До коментар #46 от "Разум":

    Не свеждаш ли въпросът за рая и пъкъла на доста ниско и елементарно ниво ? Бедността не е гаранция, че във вечността ще бъдеш с Бога и няма да отидеш в ада.
  • 48 s7un7

    3 10 Отговор
    Не ни вълнува мнението на дезертьори, всеки може да избяга

    Коментиран от #51

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Аз пък

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Питам къде са пенсионните фондове, че родителите ни работих денонощно...
  • 51 И по

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "s7un7":

    Възможност по-далече.... И от такива като тебе
  • 52 texas

    2 1 Отговор
    Facti.bg,,your double standards are distasteful,,,you delete my comments all the time here because I use English language ,,and now suddenly start worries for what Bulgarians living outside thinking?!?
  • 53 Jack Bauer

    3 5 Отговор
    И без да живея в чужбина съм на ясно с положението в България, няма нужда живеещите извън страната да ме поучават. Но за мен може би важи израза "надеждата умира последна".
  • 54 Доказателство за изпростяване

    2 1 Отговор
    (бел. ред. Нерон - римски император)
  • 55 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #44 от "Не мислете":

    Абсолютно точен и верен коментар! Основният проблем някак се заобикаля, а госпожата го е казала съвсем точно:
    "Грaждaнcкoтo oбщecтвo e aбcoлютнa фикция, цaри кoрупция, пaрвeнющинa и пълнa aпaтия. Бългaритe ca ocкoтeли - eмoциoнaлнo и интeлeктуaлнo пoглeднaтo. Нaй-гoлямoтo прecтъплeниe, кoeтo пoлитицитe извършихa прeз тeзи гoдини нa прeхoд e oтнeмaнeтo нa нaдeждaтa зa нoрмaлнocт, cпрaвeдливocт и хумaннocт."
    Няма какво повече да се добави! Как в тези условия да създаваш семейство, да възпитаваш деца?! Не обвинявайте емигрантите! Действието им е нормално при условията създадени от управляващата върхушка!

    Коментиран от #56

  • 56 Не религиозен

    2 1 Отговор

    До коментар #55 от "Гост":

    А коренът на злото е духовния разпад на личността, който атеизмът пося. Девизът "Без Бог, без господар" - даде своите плодове.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Caterina

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Професия беден":

    БРАВО !