Last news in Fakti

16 Януари, 2020 19:03 2 089 13

The Times: Медведев павира пътя на Путин към вечна власт

  • дмитрий медведев-
  • владимир путин-
  • русия-
  • михаил мишустин
The Times: Медведев павира пътя на Путин към вечна власт - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дмитрий Медведев, руският премиер, подаде оставка днес в драматичен ход, който каза, че има за цел да изглади пътя за промени в конституцията, които биха могли да позволят на президента Путин да управлява пожизнено, пише британският вестник The Times.

Премиерът също така обяви, че целият му кабинет се оттегля. Телевизионното му изявление, което дойде като голяма изненада, беше направено малко след като 67-годишния президент заяви, че възнамерява да свика референдум за изменения в конституцията, който включва увеличаване на правомощията на парламента и на Държавния съвет, консултативен орган на Кремъл.

„Тези изменения, когато бъдат приети, ще направят значителни промени не само в редица членове от конституцията, но и в баланса на силите“, каза Медведев. „В този контекст е очевидно, че ние като правителство трябва да осигурим на президента на страната ни възможността да взема всички необходими решения за това.“

Той не обясни как оставката му ще улесни задачата на Путин. Малко след изявлението на премиера Путин номинира Михаил Мишустин, малко известният ръководител на данъчната служба, за премиер. 53-годишният Мишустин е толкова непознат, че държавните медии се срамуват да представят биография му след решението на Путин, коментира The Times.В социалните медии имаше широко разпространено озадачаване. „95 процента от страната ще пита - кой, кой?“, написа един потребител в „Туитър“.

Михаил Мишустин, който е ръководител на данъчната служба от 2010 г., дори до днес нямаше англоезична страница в Уикипедия. Той е данъчен служител от 1998 г.

Повечето анализатори смятат, че на Медведев и неговото правителство е било наредено да подадат оставка от служители на Кремъл. Медведев ще бъде назначен за заместник-председател на Съвета за сигурност, който се ръководи от Путин. Правителствените министри ще продължат да работят, докато не бъдат заменени. Не е ясно кога ще стане това.

Путин, който управлява Русия в продължение на 20 години, се очаква да се оттегли като президент в края на мандата си през 2024 г. Малко руснаци обаче очакват той да се откаже от властта. Сред обсъжданите сценарии са Путин да премине към ролята на министър-председател, който той заемаше от 2008 г. до 2012 г. или управляващ зад кулисите като ръководител на Държавния съвет.

„Путин изглежда, че разчита да стане ръководител на Държавния съвет, който ще получи увеличени правомощия и ще се превърне в ключова платформа за вземане на решения“, каза Татяна Становая, ръководител на R-Politik, компания за политически анализи.

Путин каза също, че Русия трябва да остане „силна президентска република“ и че президентът трябва да запази правото си да назначава служители по сигурността, но само след консултации с горната камара на парламента.

Медведев е министър-председател от 2012 г., когато слезе от президентския пост, за да позволи на Путин да се върне за трети мандат.

Путин от своя страна не даде подробности за това кога ще се проведе референдумът. Ела Памфилова, ръководител на избирателната комисия в Русия, заяви, че служителите са готови да започнат организирането на референдума "по всяко време, след като предложенията бъдат финализирани".

Путин, бивш служител на КГБ, също предложи реформи, които да ограничат правомощията на всички наследници на президента. Той каза, че подкрепя призивите за закриване на конституционната вратичка, която той е използвал, което позволява на президентите да издържат повече от два мандата, стига да се оттеглят поне за един мандат, преди да се върнат в Кремъл.

Кирил Рогов, политически анализатор, заяви, че промените в конституцията ще позволят на Путин „да остане начело за неопределено време, като същевременно насърчава съперничество между потенциални приемници“.

Напускането на Медведев от поста създаде сътресения през Русия на фона на спекулациите, че това може да е било предизвикано от вътрешни борби.

The Bell, уважаван независим медиен източник, цитира неназован министър, който каза, че кабинетът не е бил уведомен предварително за предстоящата си „оставка“. "Никой не знаеше", казва източникът. "Беше като гръм от ясно небе."

Абас Галямов, бивш говорител на Кремъл, който сега е политически анализатор, заяви, че решението за оставката на Медведев може да е било взето спонтанно от Путин. „Не изключвам това да е спонтанна реакция на някакво неочаквано събитие“, каза той. „Фактът, че Кремъл не е предложил на обществото ясна интерпретация на случващото се, предполага, че той не е знаел предварително за уволнението на правителството.“

Галямов заяви, че е възможно и Медведев да се конфронтира с Путин заради предложените промени в Конституцията.

Оценката на одобрението на Медведев като министър-председател беше 38 на сто миналия месец, според независимата социологическа компания Levada Center. Парламентарните избори предстоят през септември догодина. „Единна Русия“, управляващата партия на Путин, наблюдава драматичен спад в рейтингите си заради петгодишно увеличение на възрастта на пенсиониране и широко разпространената бедност, която засяга около 12 на сто от руснаците - около 17,5 милиона души.

По време на речта си Путин призна, че руското общество е жадно за промени и очерта мерки за подпомагане на най-бедните граждани на страната, включително безплатни училищни хранения за ученици на възраст от седем до единадесет години и изплащане на обезщетения за деца до 11 000 рубли (137 британски лири). Той също така посочи спад в раждаемостта като заплаха за бъдещето на Русия като нация: „Навлизаме в много труден демографски период.“

Алексей Навални, опозиционен лидер, отхвърли плановете на Путин за справяне с бедността и други социални проблеми. Той каза, че единствената цел на президента е „да остане единствен лидер за цял живот, да направи цялата страна своя лична собственост и изземе богатството ѝ за себе си и приятелите си“.

Превод: "Фокус"


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ссссс

    7 2 Отговор
    Няма "вечна власт" - никой не е вечен.
  • 2 Русороб

    12 4 Отговор
    А нашите шумкарчета получават оргазъм

    Коментиран от #5, #9

  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 4 Отговор
    Путин жив ли е още или това е негов двойник/двойници...?
  • 4 Behemoth

    7 3 Отговор
    Сега е момента да го направят Цар!
  • 5 Пако Шумкарчето

    3 7 Отговор

    До коментар #2 от "Русороб":

    Да приятелю,а вас робите ви лови дрисък.

    Коментиран от #11

  • 6 russian 🚾

    7 2 Отговор
    Диктаторите са така.
  • 7 Панов

    7 2 Отговор
    Прости милиционерски пръчки клоуни и циркаджийница.
    Всеки народ си заслужава управлението
  • 8 Aaa

    3 2 Отговор
    Руските циркове са по-забавни и от тези на БСП.
    А Путин какви глупости плещи - за някакви много бедни и недоволни хора в Русия?! Нека се допита до нашите червени тролове тук, за да научи, че такива проблеми в Русия няма и там всичко е мед и масло!
  • 9 Ахмето Д

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Русороб":

    Гълтай, че да не се задавиш...
  • 10 Западът реве

    2 1 Отговор
    Баба Ванга ни заръча да се държим за Русия. От вчера, 15.01.2020 г. има защо.

    Брaвo нa Путин! C прoмeнитe в Кoнcтитуциятa нa Руcкaтa Фeдeрaция Руcия щe прecтaнe дa бъдe пoлукoлoния нa МВФ и рecпeктивнo нa CAЩ.



    Путин ocвeн чe пocтaвя Руcия нaрaвнo c другитe cувeрeнни държaви пo cвeтa кaтo CAЩ, Фрaнция, Вeликoбритaния, Китaй и Изрaeл, прeхвърля oт cвoитe прeзидeнтcки пълнoмoщия към руcкия двукaмeрeн пaрлaмeнт - към Думaтa и към гoрнaтa кaмeрa, кoятo e Cъвeтът нa Фeдeрaциятa. C тoвa Путин пoдгoтвя руcкaтa държaвa към плaвeн прeхoд cлeд изтичaнe нa нeгoвия прeзидeнтcки мaндaт. Дeмoкрaтичнoтo нaчaлo в Руcия ce зacилвa кaтo бaлaнc и яcнo рaзгрaничeниe нa влacтитe.


    https://www.youtube.com/watch?v=kvvU1N4Fg8E

    Коментиран от #12

  • 11 cornholio

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пако Шумкарчето":

    Хаха русофилистик говори за робия...
  • 12 Jacques Yvec Moineau

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Западът реве":

    Русия и демокрация.....Приятелю, трябва да отидеш на психиатър.

    Коментиран от #13

  • 13 787

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Jacques Yvec Moineau":

    Когато си сляп и глух никой не може да ти помогне!?