3 782 23

Големият план на Путин

Политическо земетресение в Москва: руският президент изненадващо оповести мащабни конституционни реформи

Големият план на Путин
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Политическо земетресение в Москва: руският президент Владимир Путин изненадващо оповести мащабни конституционни реформи. И така на практика очерта големия си план - да прехвърли властта. На себе си. За още дълги години.

Вчера руският президент Владимир Путин беше вездесъщ. Кадрите с неговия лик се въртяха навсякъде - на най-високия връх в Русия, в утробата на московското метро, по фасадите на небостъргачите в столицата. Бързо разбрахме защо е искал да го види целият народ: в своето слово за състоянието на нацията руският президент оповести мащабни конституционни реформи, които за пръв път очертават пътя към запазване на властта и след края на сегашния Путинов мандат през 2024 година.

Всички се изненадаха, макар че редица наблюдатели вече от доста време очакваха нещо подобно. Това си беше истинско политическо земетресение, а последният тежък трус дойде няколко часа по-късно, когато правителството на Дмитрий Медведев подаде оставка.

Проблемът "2024"

Русия няма време за губене, заяви президентът в началото на речта си. Както се и очакваше, Путин посвети голяма част от изявата си на социални обещания, насочени към повишаване на ниската раждаемост в страната. Но същинската причина да се бърза е всъщност политическото бъдеще на самия президент. Путин вече заема стартова позиция, за да се справи с „проблема 2024", както в Русия наричат въпроса дали той ще съумее някак да запази властта си и след изтичането на сегашния му мандат. Защото, според конституцията, след два шестгодишни мандата Путин няма право повече да се кандидатира за президент.

В плътен слой обещания за благополучие кремълският лидер опакова същинското си послание: чрез реформите в конституцията изцяло ще бъде променена и политическата система в страната. Този ход е типичен за Путин. Няма спешна нужда да се променя конституцията от 1993 година, каза първо той, а след малко вече изброяваше предложенията си за сериозни конституционни реформи. Реформи, които народът трябва да одобри, поясни президентът, без да споменава думата „референдум". Допитвания до народа в Русия не е имало от десетилетия.

Планът на Путин предвижда няколко съществени политически корекции. Долната камара на руския парламент ще получи повече права и занапред ще избира министър-председателя и правителството, което досега беше в компетенциите на президента. Путин явно смята, че Думата винаги ще взима решения по негов вкус. Той горе-долу така го и каза: повечето партии в парламента били „патриотични". Разбирай - изпълняват волята на Кремъл.

Освен това Путин предложи ясно формулирани критерии за допускането на бъдещи кандидати за президентския пост: да са живели поне 25 години в Русия и да не притежават друго гражданство. Тези предложения целят отстраняването на опозиционни политици в изгнание като Михаил Ходорковски. Или на противници като Алексей Навални, който преди едно десетилетие пребиваваше в Йейлския универститет, тоест - извън Русия. Министрите и депутатите също трябва да притежават единствено руско гражданство, уж за да не се поддават на натиск от страна на Запада. За продължаващия сблъсък със Запада говори и още една идея на Путин: занапред конституцията трябвало да скрепи върховенството на руските закони над международното право.

Два възможни пътя

Очертаващата се нова пирамида на властта отваря пред Путин два възможни пътя. Той би могъл отново да стане министър-председател - както в периода 2008-2012 година. Може и да нагласи нещата така, че да го изберат за председател на друг важен орган: Държавния съвет, чиито компетенции президентът също иска да разшири чрез конституционната реформа. Едно обаче е сигурно: Путин няма никакво намерение да се отказва от властта в Русия.

Той самият, а и цялата страна, в момента навлизат в нова фаза, чийто финал е неизвестен. 2024 година изглежда далеч, но на Путин въпреки това не му остава много време. Защото още догодина в Русия ще има парламентарни избори. Дотогава кремълският властелин иска да приключи реформата. И тъй като в момента здраво държи юздите в Кремъл, Путин има отлични шансове още дълго време да определя съдбините на Русия.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 17 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Ю Кортес

  29 58 Отговор
  Всеки народ си заслужава управлението. Горко им.

  Коментиран от #8

 • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  22 50 Отговор
  а обикновените руснаси ще страдат
 • 3 Този коментар е премахнат от модератор

 • 4 Накратко

  81 17 Отговор
  ДВеле пак бьлнува тьпотии...Пьрво никакви политически трусове нямаше в Москва-правителството си подаде оставката както подават оставки и в Франция и в Англия и т.н...Без никакви сьтресения и политически циркове.Путин им каза-просто дадохте това което можете и умеете-време е за нови сили...Втората глупост на ДВ е,че уж Путин оставал по този начин вечно вьв властта-ами не г-да джендовци..Путин по този начин даде повече правомощия на парламента и правителството-факт...Ама ДВеле ги тресе треска-да не би Путин вечно да е на власт-че тогава хептен ще умрьт нео-либералните идиотии наречени ценности...А Путин изигра брилиантно своята историческа роля-вдигна Русия на крака-направия пак фактор в меж.отношения и положи нови основи на световният ред-независим от демоничните убийци на САЩ...
 • 5 А стига бе

  64 11 Отговор
  Стигнах до "проблема 2024" и спрях да чета.Дойче Веле вече падна под нивото и на команистическите пропаганди от преди 50-60 години.Че ако ВВ Путин е толкова сертап и диктатор,както постоянно се опитвате да ни убедите-защо му са нужни такива сложни препятствия? Да сменя конституция,да маха правителство? Обявява се за вечен президент и край-без циркове и сложни игри.Айде Дойчовци да си изяснят сами за себе си кой е ВВ Путин и тогава да ни наливат на нас пропагандата си.
 • 6 Прочетох

  35 7 Отговор
  Помия

 • 7 Има план

  12 25 Отговор
  Рубли нема.

  Коментиран от #14

 • 8 Иванчева

  13 3 Отговор

  До коментар #1 от "Ю Кортес":

  Горго ни.
 • 9 Сделано в России

  15 32 Отговор
  А стига с тези циркове ! Направо да възстанови монархията и да се провъзгласи за Цар Всероссийский Володя първи (то той това и прави ,ама завоалирано) ,а не да си играе на "демокрация" (мужиките са толкова олигофренясали ,че хич няма и да забележат някаква разлика).
 • 10 горката Русия

  15 29 Отговор
  Горката Русия !
 • 11 СссереМ

  13 28 Отговор
  Уверено върви по стъпките на Ким,остава да забранят и други партии освен дилърите от Единна Русия.
 • 12 Kcaniba

  27 6 Отговор
  ДВ се превърна в нисък рупор на сорос, ала Искра на ленин. Помия. Ако бе истина, нямаше нужди от реформи, а само казал- направил.
 • 13 Сандо

  24 5 Отговор
  Да се четат материалита на ДВ е загуба на време.Падението на германската държавна медия е поразително.В същото време са се настанили в много сайтове.Разбираемо е - дори и най-примитивната пропаганда си намира място срещу заплащане.
 • 14 Я па ти

  22 5 Отговор

  До коментар #7 от "Има план":

  Незнам дали рубли немат-ама вече дават по 10 хил евро за пьрво дете- та сам си прави сметката
 • 15 Анти план

  4 13 Отговор
  Планът на празноглавия бакшиш е писан в Ладата. Все едно няма план.
 • 16 Робот

  18 6 Отговор
  Да е жив и здрав, да трови живота на соросоидите! Дъъълги ГОДИНИ, всичките високосни!
 • 17 Без маска

  4 15 Отговор
  Путинката е подменен отдавна .Изпълнява ,това ,което му кажат . Но народа е доволен . Защото чува добри неща за русия ,живее поносимо и се чувства ,че русия се зачита вече. Води външна политика на разширение -Крим и т.н. Поддържа боеготова армия . Какво повече. Не ми е ясно кой от какво ще страда. та те си го обичат това преживяване и не им пречи да са по своему щастливи от всичко което им се поднася и от начина ,по който им се дава. Фактически чудо ще е ако до 2024 или след това се промени нещо. Това е добре за запада ,за Китай и Америка ,защото носи освен "негативи" ,но и предвидимост. Да погледнем обаче как стои така нареченият запад отнесен към Русия ,а Китай ?! Светът е променен и кой ще е готов за всички тези промени ,включително и климатичните минава във времето вероятно : Първо като се защитава държавата и империята. Това прави путинка .После в момент на засилващи се кризи да се премине отново на блокове или друго обединение. Което е крайно далеч за краткото ни време тук...
 • 18 Я русский полюционер

  7 15 Отговор
  русия стремглаво се връща към крепостничеството. Не, че то някога е спирало, макар и отменено на хартия. Освен това путин заяви, че иска все повече богати руснаци и няколко часа по-късно правителството подаде оставка, за да даде път на други руснаци да забогатеят, така желанието на бащицата се изпълни, а крепостните ще продължат да цепят дърва под газопроводите, за да си отопляват дървените къщички и землянките.
 • 19 Я русский полюционер

  5 14 Отговор
  русия стремглаво се връща към крепостничеството. Не, че то някога е спирало, макар и отменено на хартия. Освен това путин заяви, че иска все повече богати руснаци и няколко часа по-късно правителството подаде оставка, за да даде път на други руснаци да забогатеят, така желанието на бащицата се изпълни, а крепостните ще продължат да цепят дърва под газопроводите, за да си отопляват дървените къщички и землянките.
 • 20 Тоя сайт нали не Червен..??!!??!

  1 5 Отговор
  Кьк така пише или пуска таквиз неща...!????
 • 21 Разум

  4 2 Отговор
  Такава омраза към Путин и Русия само ДВ, Хилари и Маккейн могат да покажат.
 • 22 Матей

  4 2 Отговор
  Стабилизация на властта в Кремъл,ново правителство,вдигане на жизнения стандарт и повишаване на раждаемостта с отпускане на бюджетни пари,все неща за които можем да си мечтаем.Вземат се мерки за недопускане на висши държавни длъжности на личности,за които може да има и малки съмнения,ЦРУ не спи.Путин едва ли има колебание дали ще е на власт докато иска,когато му изтече мандата цяла РУСИЯ ЩЕ настоява да остане на власт,толкова е голям авторитета му.

  Коментиран от #23

 • 23 Милошевич

  2 0 Отговор

  До коментар #22 от "Матей":

  Няма друг избор Падне ли от власт чака го затвор за геноцид над жени деца цивилни

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.