Last news in Fakti

17 Януари, 2020 19:01 3 770 25

Какво се случва със Запада?

  • пожар-
  • калифорния-
  • венеция-
  • наводнение-
  • русия

Калифорния е в огън, все още не могат да построят диги край Венеция

Какво се случва със Запада? - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Наистина няма да анализирам, че когато пожарите са в Русия, това е “срам за Путин", “всичко са пръснали и украли”, "в Русия всичко е така", а когато са в Австралия, “нека от цялата планета да хвърлим по 10 хиляди долара”, “това е глобалното затопляне” (но не пръскане на пари), “трябва да съчувстваме и да сме съпричастни" (а не да се подиграваме и злорадстваме). Накратко, това е пожар, когато трябва да е пожар. И не трябва да се бърка. Съвсем различни неща са! И трябва да се знае разликата. Но днес няма да говорим за това...

Кажете ми, какво се случва със Запада? ..

Бих се осмелил да обърна внимание на факта, че Западът (тогава все още просто Европа) се издига, когато постигна напредък в науката, технологиите и социалната структура. Е, защо да си кривим душата?! Всичко на планетата е създадено от хора и държави, които реализират по-добре потенциала си в сравнение със своите конкуренти и се откъсват напред. Това е един от важните фактори: не единственият, а един от.

Така че гледам, Калифорния е в огън, все още не могат да построят диги край Венеция, градът непрекъснато се наводнява - а в Петербург вече са построили такава!

Русия, по дяволите, току-що изпълзя от бедните 90-те! Всичко беше в разруха. Изглеждаше, че нито науката, нито индустрия са останали - но е построена дига в Санкт Петербург. Тя вече е предотвратила десетки наводнения.

Кажете ми, граждани, а кой пречи на богата и дебела Европа, която, за разлика от САЩ, дори не харчи пари за отбрана - е кой и пречеше?!

Винаги сме давали Европа като пример: видите ли, като нея не трябва да тракаме с оръжие, а да градим спокоен живот, комфорт на гражданите, жизнен стандарт и градска среда.

И какво, къде? Къде е всичко това, питам ви ?!

Защо Калифорния гори в САЩ, най-богатият щат в страната, най-развит и най-населен? Нещо повече, изгарят най-елитните и скъпи места!

Защо Венеция се дави в морето? Защо е построен язовир в „назадничава”, „грохнала” Русия, а във Венеция всичко е пръснато, няма дига?

И в Русия са крали, но има дига, а крадците са на топло. А на Европа кой ѝ пречеше?! Трябва да ви напомня, кой има най-малко корупция във всички рейтинги? А-а, в Европа ...

И какво, къде? Къде е всичко това, питам ви ?!

И сега Австралия пламва ... По дяволите, цял континент (!) от космоса изглежда като жарава в грила!

Кой учеше, че е необходимо не да се „трака с оръжие”, а да изграждат спокоен живот, икономика, градове и т.н.? ..

Е, кой закупи десетки американски F-35 за милиарди долари, докато самолетът за борба с пожари БE-200 струва няколко пъти по-евтино? Защо Австралия намери парите да трака с оръжие, а не се погрижи за въпросния жизнен стандарт?...

Защо там тенисистките на международния турнир падат задушени от смога?

И ще се върна към основния въпрос: защо не могат да потушат всичко това? Защо Русия в най-отдалечените гори тилилейски, където кола не може да премине - все пак гаси пожарите, а в САЩ не могат да потушат напълно усвоена Калифорния? И защо Австралия не може да си ги потуши?...

Доминирането на Запада започна с прогреса: другите не успяха, но те да. Технологии, наука ... Западът изпревари всички! Затова и отиде на върха, но...

И днес, когато се гасят пожари - технологията от миналия век, когато Западът има пари - десетилетия затлъстяване! Когато САЩ поеха почти всички военни разходи, а съюзниците им получиха сигурност даром, когато просперитетът на Запада беше легендарен - по дяволите, кой му пречеше да си осигури всичко необходимо в такъв случай? Русия - бедна, която премина през опустошенията на 90-те - тя си го осигури! И хората са обучени, и екипировка има, при това екипировката не са изтребители 5-то поколение, а съвсем обикновена посредствена техника, но тя работи, хората я взимат и извеждат.

Няма да разсъждавам, но от дъното на душата си не разбирам - добре бе, кой пречи на Запада?!

Знаете ли, има едно обяснение - бездушно и тоталитарно...

На Запад целият икономически просперитет е откраднат и пръснат от корумпирани служители и то по такъв начин, че изобщо не е останало нищо! Крадат навсякъде, нашите също, но в края на краищата има с какво да се потушават пожари! А при тях очевидно са отделяли повече пари, но са ги окрали почти до шушка - и сега няма просто с какво да се гасят пожарите!

Какво да кажа: не току така Западът се търкаля по задника, преживява своята прословута криза! Той просто няма преимуществото, което имаше преди и на което се основаваше неговото лидерство.

Когато терористите взривиха, избиха и смазаха Париж с камиони, как отговори Западът? Той вървеше, държейки се за ръце. Не успя да направи нищо! Цялото нещо отпадна.

Защо Русия отиде в Сирия и смаза терористите, докато тези палячовци могат единствено да ходят, държейки се за ръце?...

Сега с пожарите е същата история! Отново ни предлагат да вървим ръка за ръка! В обобщен смисъл казвам ... Предлагат ни да спасяваме коали и да се включим в поредните показни действия. Само и само, опазил бог, да не се направи нищо в реалния свят!

Ще ме извинявате, но катедралата Нотр-Дам в Париж си изгоря просто така! Ако това се беше случило в Русия, щяха да ни се нахвърлят с присмех от целия свят! Но се случи в Париж - и отново целият свят тръгва да събира пари, отново показни действия, отново маршове ръка за ръка, под една или друга форма.

Те просто вече не знаят как да направят нещо! Нито САЩ, нито Европа, нито Австралия - в обобщения „колективен Запад“ е едно и също! Те знаеха как и затова бяха най-яките от всички, гънаха, както си искаха, цялата планета. И сега те не умеят, от там и кризата и от там загубата на лидерство. Забравили са как. Прекалиха с показността. Те не могат да вземат нищо и да го направят с ръце - единствено медиите успяват да стартират поредните показни кампании една след друга! Или коали, или момичета като Грета, или транссексуалисти ... Всичко угодно, само да не е реално. Русия гаси пожарите си в напълно непристъпни гори, а Австралия просто си гори, чакайки да завали дъжд ...

Изглежда, че Западът наистина тъпче на място ... Дори простите задачи вече са невъзможни за него! Беше лидер, а сега - изоставащ...

Все още не всички възприемат, че старият рицар, който някога е покорил целия свят, сега е победен от парализата и е изкуфял. Но когато го възприемат, рицарят ще бъде разкъсан или по-лошо... При това от вчерашните ратаи на този рицар!..

Интересни времена, казвам ви... Наистина не съм мислил през 90-те или първото десетилетие, че ще доживея до това!

Коментар Алберт Лекс, превод: В. Сергеев, ПогледИнфо


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лекар

    79 11 Отговор
    Алчността бавно поглъща света. Туморът (капитализма) е вече карцином. Нататък всичко е ясно..
  • 2 оня с коня

    20 81 Отговор
    "Кат Русия няма втора,тъй омразна на Света..."
  • 3 Хрониките на Borislav Popov

    17 77 Отговор
    А какво се случва в евроазиатската кочина??? Сибир изгоре, безаналогови ракети гърмят и пръскат радиация, безаналогови самальоти 50-то поколение с плазмени двигатели капят като круши, орките всяка вечер препиват с препарати за вана и са с покупателната способност на Горна Волта, а хобитът се кани да управлява вечно! Ах мъко русофилска!

    Коментиран от #6

  • 4 Матей

    71 7 Отговор
    Запада изпадна в ролята на късния Рим,богатството води до разложение и когато дойдат вандалите,римляните не знаят какво да правят,откупват се със злато,временно.Щатите го изиграха блестящо тоя номер на Западна Европа с великото преселение на ислямистите,пречат на руските газови проекти,въведоха джендъризма,еко-терора,икономически санкции,доларовата диверсия и редица други хватки и чалъми,все за да сринат стара Европа и премахнат като конкурент.
  • 5 Дееба руския скот

    13 68 Отговор
    Винаги съм казвал - Алкохолът не прощава. Затова в такова състояние не трябва да се пише. Обаче има един парадокс - колкото повече руснаците плюят по Европа, някакси все по-голям европеец ставам и по-малко русофил. Това, което не успяха да постигнат милионите на Сорос го постигнаха пишещите руски гьонс.урати

    Коментиран от #8, #12

  • 6 за соросняга град бой и сръбска музика

    44 10 Отговор

    До коментар #3 от "Хрониките на Borislav Popov":

    Тиа упорни точки умреа отдавна ! Само някой катил без мозък може още да им се върже. Много правилно са ви го казали - хванете се за ръце / пардон , за палците / , защото реално чакате някой друг да ви свърши работата. Само дето вече няма мераклии да барат огъня с голи ръце.

    Коментиран от #17

  • 7 Готино баси

    10 39 Отговор
    Забръмчаха руските ботове, замириса на рубли, а Тимур Бирбиндиков се опитва да изкара Европа лоша и умряла. Аз ви оставям да работите товарищчи и ще тръгвам, защото летя за Париж. Без виза... за да изхарча изкараните в капитализма пари за половината, от които вие, руски моралисти, бихте продали дъщерите си. Наздровье!

    Коментиран от #9

  • 8 пендел

    32 3 Отговор

    До коментар #5 от "Дееба руския скот":

    колкото и да се напъваш си личи че няма какво да кажеш по въпроса. Вземи поне осинови едно кенгуру да има кой да ти мята по един бой всяка вечер.

    Коментиран от #13

  • 9 сороснята пак са забравили вибратора

    23 6 Отговор

    До коментар #7 от "Готино баси":

    включен . Замириса на изгоряла гума.
  • 10 И ?

    8 30 Отговор
    И на края прииждат още повече руски ватници и руски олигарси в загнилата Европа . . . Това е истината . А за горящите Калифорния и Австралия колко искат да са там но не ги пускат ! ! Това гледайте и питайте защо . . .
  • 11 Мммм даааа

    36 3 Отговор
    Англичаните като чуха че Путин раздава земя в Сибир , всичките се наредиха на опашката. Ама Путин каза - само за руснаци , вие си стойте в кочината!
  • 12 Кравофоб

    17 4 Отговор

    До коментар #5 от "Дееба руския скот":

    Стига си зобил гмо пуканки.Осъзнай се.Ако можеш още.
  • 13 Онзи

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "пендел":

    Да гледа да не е мъжко,че и торбичка трябва да си купува
  • 14 Сула Щастливия

    4 0 Отговор
    Рим ръкопляска на тези дето мразят, но няма прости че заради тех падна империята!
  • 15 Байчо

    14 3 Отговор
    Браво много добре написано Ей така ще си чупим китките и ще гледаме как дава фира планетата и нищо няма да направим( едните богатите защото не им е по парвенющината а бедните третият свят защото не им пука те си мислят ден за ден...)
  • 16 коментатор

    17 3 Отговор
    Алберт е написал хубава статия и то е истина, но повечето ,,умници" не могат да я разберат. Просто западната медийната машина им е промила мозъчетата, че Русия е най-лошата в света, защото така им е най-изгодно. Но по-мислещите хора знаят, че това не е така. Но да продължават да злобеят, това не прави Русия по-слаба. Е нито и Америка по-силна.....
  • 17 Хрониките на Borislav Popov

    3 8 Отговор

    До коментар #6 от "за соросняга град бой и сръбска музика":

    Какви "у"порки бе, каскет недоносен неграмотен? Кое от това, което съм написал не е вярно???

    Коментиран от #21

  • 18 стоян георгиев

    5 9 Отговор
    другари еи тва е статия за вас.сега всички до един в русия.няма да ви заливат вълни като във венеция нито пък ще има пожари като в калифорния.ще си карате хубави евтини лади ще си пиете лосион за баня ,а другаря кадиров ще ви галка по красивите главици и ще ви пее кавказки песнички за да заспивате по-лесно.та другари тръгваите за расия,оставете ни дебелата европа на нас да се мъчим с чужденци,гмо и педали.та моля ви другари тръгваите по-скоро !

    Коментиран от #22, #23

  • 19 Дългия

    7 4 Отговор
    Какво се случва със запада? Случва се това, че половината да не кажа всичката измет от източна Европа е там сега! Ама те проявяват търпимост и се опитват да ги цивилизоват и приобщят, а останалите лежат на техният гръб в тяхната си кочина и харчат европейски пари и реват и плюят! Това става.
  • 20 ха ха ха

    4 1 Отговор
    Тази Калифорния ли? https://www.youtube.com/watch?v=JyqhNgAkJIY&list=LL_2aG-fN4ldZDZDSUnRAXmg&index=4&t=634s тия са бедни на църковни мишки, ма никой не смее да го каже ;)
  • 21 Къш бе

    7 2 Отговор

    До коментар #17 от "Хрониките на Borislav Popov":

    лоботомиран каскет. Научи се да пишеш грамотно на български език. Но дори и да успееш, то това не то дава право да ръсиш лайната си тук и там. Запази ги за себе и им се наслади. Явно основната порция от краварските обори не е достатъчна, да се облажиш малко. Айде сега - беж да ринеш говната, че скоро ще трябва да закусваш.
  • 22 простофоб

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиев":

    Другарю наш, трудно ни е да разберем какво си написал, явно не си учил български език. Пръскай акъл тогава, когато можеш да се изразяваш и на български, блеейки или крещейки ще те разберат само себеподобните ти, но те не са българи. Простен да си.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Бесен

    3 0 Отговор
    Абсолютно точно казано! Европа (запада но в частност Европа) е тотално идиотизирана, а на средния европеец му е промит мозъка до ниво да знае само да я де и бачка! И да вика ура на партията!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.