17 Януари, 2020 20:30 2 201 28

Гръцката икономика набира обороти. Свършва ли кризата?

  • гърция-
  • икономика-
  • криза-
  • икономическа криза

Южната ни съседка започва оптимистично новата година: дефицитът по текущата сметка е преодолян

Гръцката икономика набира обороти. Свършва ли кризата? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Гърция започва оптимистично новата година: дефицитът по текущата сметка е преодолян, безработицата спада, инвеститорите се завръщат в страната. Свърши ли кризата?

Години наред Гърция беше проблемното дете на Европа, когато става въпрос за икономика. Държавата беше многократно спасявана с пари от Европейския съюз. Но сега страната започва оптимистично новата година – тежката икономическа криза изглежда е отминала. Балансът между държавните приходи и разходи е постигнат, а икономиката расте значително. Все пак това далеч не означава, че всеки грък има работа и вече няма бедни.

Гърция предлага работна ръка

Понякога всичко е въпрос на перспектива. Гърция има стратегическо географско разположение, но също и висока безработица, казва професорът по икономика Панайотис Петракис от Атинския университет. Когато някой инвеститор търси работна ръка в западните държави, често удря на камък. А без необходимите кадри инвестиционните му планове не могат да се реализират, а още по-малко да бъде постигнат растеж, обяснява икономистът.

Но не и в Гърция, където нещата изглеждат различно, допълва той: „Когато инвеститор търси в Гърция работна ръка, например в строителството или туризма, той бързо я намира. Назначава хора, които досега са били безработни. Така той постига и растеж. Толкова е просто."

Туризмът - моторът на гръцката икономика

Безработицата в Гърция е около 17%. През тази година се очаква тя да падне до 15,5% заради икономическия подем. Туризмът продължава да е движещата сила на гръцката икономика. Очаква се през 2020 още хора да намерят препитание в хотелите и ресторантите. В тези сфери повечето работни места се запазиха дори по време на тежките кризисни години. Гърция тогава печелеше туристи с изгодни оферти. Държавата успя да се възползва от проблемите в другите конкурентни държави: размириците в Египет, терористичните атентати в Тунис, опита за преврат в Турция.

Според Петракис основното предизвикателство за Гърция в момента е да запази туристите, които е привлякла през миналите години. „И успяваме. Идват и чуждестранни инвеститори. Те купуват хотели, които фалираха по време на кризата. Инвеститорите ги ремонтират, което води нови туристи", обяснява икономистът.

А какво мислят заетите в туристическия бранш? Сула държи таверна в атинския квартал Плака. Тя потвърждава, че се усеща подобрение. „Не знам колко милиона туристи идват допълнително в Гърция. При мен в таверната ръстът е около 10% за една година", споделя Сула.

Нещата се подобряват не само за заетите в туризма и строителството. И високообразованите кадри намират по-лесно работа, преди всичко в високотехнологичния сектор.

Панайотис Петракис изтъква един от големите плюсове на този бранш: не трябва да се инвестират милиони за инфраструктура, на човек му трябва добра идея и връзка с интернет. Самият Петракис ръководи отдел за компютърно обучение в училища, университети и частния бизнес. „Когато се огледате на етажа, ще видите 50 служители. Аз обаче имам 550. Къде са останалите? Те работят от вкъщи, от различни точки на Гърция, или пък в чужбина – например от Австралия. Най-добрият ми IT-служител живее и работи на остров Крит. Той никога не е тук".

Скоро отличникът на ЕС?

Новото дясно правителство на Гърция намали данъка за фирмите, за да могат да бъдат привлечени нови инвеститори и да се отворят още работни места. Така то иска да постигне поставената цел, гръцката икономика да нарасне с 2,8%, което би я превърнало в първенец по този показател в целия ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЧУКЧА

    18 2 Отговор
    БЯЛА ДЪРЖАВА ,ХУБАВА,БЪЛГАРИЯ -21 ВЕК ГЛАД СТУД
  • 2 мали мали

    24 2 Отговор
    Мнооо са изостанали ни е ги задминахме още преди две години тея на догонват,ако не вярвате питаите вожд тиквунии
  • 3 Анонимен

    26 3 Отговор
    В Гърция кризата свършва а при нас затъваме с криза на кризата

    Коментиран от #18

  • 4 Ахаха

    22 2 Отговор
    А в България няма вода
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Здравей

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "Ибрикчи Али деде нач ткзс цвет 14/567086":

    Ако имаш яйца кажи къде си и лично ще дойда да ме изкормиш! Аде бе без клик скапан?
  • 8 Здравей

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Ибрикчи Али деде нач ткзс цвет 14/567086":

    Ако имаш яйца кажи къде си и лично ще дойда да ме изкормиш! Аде бе без клик скапан?
  • 9 Анонимен

    12 2 Отговор
    Гърците казват че ще са първенци на ЕС с растеж 2,8% а Вожда тук ни казва че ние 3,7% Кой казва истината ?

    Коментиран от #15

  • 10 Ти щото си много арена!

    11 3 Отговор

    До коментар #6 от "Алим овчар ткзс пайдушко пост14-3/:4":

    Затова си тук! Още една некадърна бургия, неспособна да си намери постоянна работа в Турция, дето избива комплекси тук! Слушай ако се извиниш, и имаш хубава щерка и жена, мога да ги курдисам при един брачед в Истанбул, да работят масажистки, ако са умни ще заработват добре, ако са дувари като теб ще пукнете от глад, ако искаш и ти ще ходиш да правиш масажи!
  • 11 Рошко

    6 1 Отговор
    Гърция оптимистично, Турция все песимистично, на византийците им опростиха 200 милиарда нещо по Въпроса от еврейската медия с немско име
  • 12 Честито на турците

    10 4 Отговор
    Изявления на новия водач на гръцката армия: „Кучето в нашия квартал лае и крещи. Но бъдете сигурни, че сме готови. Ако кучето отреже каишка, ще го ударим по главата и ще си тръгне с опашката под краката. Ще запазим страната си свободна и горда.“ Кога един български генерал ще каже същото?

    Коментиран от #13, #27

  • 13 Ферди

    8 9 Отговор

    До коментар #12 от "Честито на турците":

    Историята не помни турчина да е робувал на някого, но историята помни как три континента са робували пет века на турците

    Коментиран от #17

  • 14 Ellada

    9 2 Отговор
    Казват, че гърците били мързеливи, но икономиката им е 5 пъти по-голяма от българската.

    Коментиран от #21, #26

  • 15 търговец

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    Реалния растеж на България е 0.5%. Повечето хора не правят разлика между номинална и реална стойност.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 АБЕ ти Редовен ли си

    9 5 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    Гьрците продават на поразия пристанища острови на поразия скоро време само знамето на им остане .Сьбудете се от транса а тези статии са точно за заспали.....
  • 19 Калтак

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Алим овчар ткзс пайдушко пост14-3/:4":

    България е 12 подред и се оживява Ами ти чифутин твойта нация има ли 800 селища с бе гр имена само в Италия и още толкоз в румьния Чехия Словакия Австрия Германия и непреброените на изток чак до Китай Индия и Иран.....
  • 20 Е какъв разтеж бре

    1 2 Отговор
    Тия са фалирали за поне 100 г. напред. Слушат и се нареждат на кредиторите сред които сме и ние.
  • 21 6226

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ellada":

    Мързеливи са,но са добри робовладетели ! Българи,румънци,албанци,руско говорящи,филипинци,африканци и бежанци бачкат по 12 часа на ден като луди за ...айде няма казвам какви заплати,че и аз съм в това число.

    Коментиран от #22

  • 22 Препоръчвате ли това?

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "6226":

    Значи решението е всички тези имигранти да дойдат да работят за нас, докато седим в задника си..
  • 23 оня с коня

    6 3 Отговор
    Гърците се хвалят,че ВЕЧЕ Безработицата при тях е паднала от 17 на 15,5%.За инфо У НАС тя е 4%.

    Коментиран от #24

  • 24 хамсал

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "оня с коня":

    У нас работната ръка се изнесе на Запад!

    Коментиран от #25

  • 25 оня с коня

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "хамсал":

    Цитат от Статия от 22.12.2019:"Демографският пробле3м и мн по-тревожен от Икон. криза- заявиха Депутати в Гръцкия Парламент.Рязък спад на раждаемостта и Миграция на младите хора поради ВИСОКАТА БЕЗРАБОТИЦА отчитат проучванията в Гърция.Това са само част от Причините довели до Демограф. Криза,НАМАЛИЛА Населението с 30%.И те питам аз тебе Нашата раб. ръка ли е "по-изнесена на Запад" или Гръцката?...и ХИЧ БИЛЯ не ми трябва глуповатия ти отговор.
  • 26 някой си

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ellada":

    да мързеливи затуй всичко си имат и си живеят добре ......нии работните да му мислим че никой не мисли там е проблема .......тук само премиера може да отговори и вервайте му и ще сме добре
  • 27 Balgarin

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Честито на турците":

    Kato gledam ministara na otbranata vigdAm I balgarskite generali.Razlika na,nishto ne razbirat,no mnogo sa bogati.A nai--,,most general"e prezedent.
  • 28 Оня с очилцата фин мин

    1 1 Отговор
    Беше казал че гърция ше е по зле от бегето😂😂😂😂😂😂😂а не разбра че по зле от бг блато нема нийде по свето