Last news in Fakti

18 Януари, 2020 13:05 7 696 30

Забраната на частните лотарийни игри е удачно решение

  • лотарийни игри-
  • хазарт-
  • пламен димитров-
  • забрана-
  • държава-
  • билетчета

Големите медии ще изгубят много сериозна част от приходите си

Забраната на частните лотарийни игри е удачно решение - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изненадваща новина – Б. Борисов се бил съгласил с предложението на Валери Симеонов за ликвидирането на частните лотарии. Ако бъде потвърдено и реализирано – това ще е най-важното управленско решение през мандата на сегашното правителство, защото ще предизвика пренасочване и пресъхване на огромни финансови потоци.

Големите медии, най-вече телевизиите, ще изгубят много сериозна част от приходите си и това може да доведе до чувствителна промяна в медийния пейзаж в страната, респективно до преструктуриране на комуникационните канали за политически маркетинг и реклама.

Хазартния бизнес е силно зависим от политическа поддръжка. Както се вижда, без нея приходите на собствениците на лотарии могат да паднат до нула, а с благословията на политиците са огромни за българските мащаби. Само една от двете лотарии на Васил Божков признава официално за годишна печалба от 100 млн. лв., а неофициално вероятно става дума за още по-голяма сума. За сравнение – държавната субсидия за всички партии, взети заедно е под 30 млн. лв.

Темата има морално-философски аспект. Участието в хазартни игри е една от най-разпространените форми на ирационално икономическо поведение. Лотарийни билетчета обикновено си купуват хора от по-ниските социални слоеве без финансова грамотност, които не могат да контролират страстта към порока. Въпросът е има ли право държавата да се намесва в личния живот на тези хора, за да ги предпази от изкушения?

Еднозначен отговор няма. През XIX век например някои балкански държави са забранявали откриването на кръчми и магазини по селата, за да не тласкат селяните към пиянство и ненужни харчове. Но сега сме XXI век и едва ли удачно да имаме такава патерналистична държава. След 1989 г. мислехме, че пазарната икономика ще бъде универсален и справедлив регулатор за финансовите отношения в обществото, но се оказа, че не е точно така. Пазарната икономика върши работа само на хората с рационално икономическо поведение. А те едва ли са повече от 60-65% от населението на днешна България. От друга страна хората, които търкат билетчета, не вредят на своите съграждани с нищо друго освен с лошия си пример.

Така че решението да бъдат забранени частните лотарийни игри, но да бъде оставена държавната, може би е най-удачно. Хем простолюдието ще може да си начеше хазартната краста, хем това няма да е толкова натрапчиво, защото държавните хазартни босове едва ли ще се втурнат толкова ентусиазирано да превземат прайм-тайма на телевизиите, както го прави Васил Божков. Друг е въпросът, че печалбата от държавния хазарт се насочват предимно за подпомагане на частни спортни клубове, което е пълен абсурд – няма никаква връзка между хазарта и спорта.

Автор: Пламен Димитров


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йосарян

    9 12 Отговор
    Явно е, че малоумни! Значи всичко на територията си еба ветъра. Ма трябва хазарта да е държавен. А Кой ще им дава кинти, за да крадът? Няма вече население бре.
  • 2 ОТКАЧАЛНИК

    16 12 Отговор
    АМА КАК НЯМА ДА Е СЪГЛАСЕН БЕЯ ТЕ ИГРИТЕ И ПРИХОДИТЕ ЩЕ ОТИДАТ ПРИ НЕГО
  • 3 1112

    42 5 Отговор
    Лотарии, казина да се закриват.....
  • 4 глупост

    14 10 Отговор
    Най-големите комарджии са богатите хора - вижте казината в лас Жегас, Рино, Монте Карло и т.н. Освен това, ирационално икономическо поведение имат тояно те, купувайки безмислено скъпи вещи от всякакъв характер! Всъщност статията ме подсети за главната причина - пари за реклама на медиите. За да им запушат устата е цялата тая работа.

    Коментиран от #11, #13, #21

  • 5 русенец

    46 8 Отговор
    Алкохол, хазарт, цигари, ЖП инфраструктура, електропренос, ядрена енергетика - трябва да са държавен монопол.
  • 6 Васил Божков

    30 1 Отговор
    Яснооо - Черепа е на прицел !

    Коментиран от #9, #15, #25

  • 7 Боки виде милиарди от лотарията

    10 8 Отговор
    И иска да лапа сичко тои
  • 8 Не е за доброто за народа😂😂😂

    9 7 Отговор
    А за гушата на боки е така че ше лапка още
  • 9 русенец

    25 4 Отговор

    До коментар #6 от "Васил Божков":

    Черепът е комунист, Тлъстият е от ДПС. ... На времето в БКП се бореха за надмощие хората от бригада "Чавдар" и трънският партизански отряд. Сега за надмощие в Булгаристан се борят хора от различните отдели на родната и мила държавна сигурност. Бивши милиционери и пожарникари не могат да правят нито бизнес, нито държава.:(

    Коментиран от #22

  • 10 Старата песен

    17 8 Отговор
    В началото на т. нар. демократичен преход една от основните цели беше раздържавяването, или придобиването на собственост от частни лица. Сега се връщаме в годините на одържавяването, приложени към 50–те, 60–те на миналия век. От холдинг за водата, до хазарта. Май нещо се връщаме в прогреса?

    Коментиран от #12

  • 11 Последния софиянец

    19 3 Отговор

    До коментар #4 от "глупост":

    У нас богатите не играят защото лотариите са техни. Само перат пари с тях.
  • 12 русенец

    13 3 Отговор

    До коментар #10 от "Старата песен":

    Уви, безкрайно късно е! Мат'рялът вече е друг. Но какво толкова, в крайна сметка и Римската империя е изчезнала! Нима някой ще разбере КОГАТО изчезне и България?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 безпанТАЛОНий

    1 1 Отговор
    А да заложиме какво ще стане!
  • 17 Пендо

    18 4 Отговор
    Дали не е поредната пушилка. Частна лотария има само в мутренските държави.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Чери

    7 1 Отговор
    Черепило е на прицел.
    Шиши го иска а със черебашиите който има за премиер и прокурор е по лесно от всякога
  • 20 Хубава забрана, ама фейк!!!

    3 3 Отговор
    Държавната лотария ми се струва нещо много измамна и УСЛУЖЛИВА на престъпни интереси! Може би някой ЧАСТЕН ЛОТАРИЕН БАНДИТ не иска да изплати милиардите печалби на своите клиентите и затова подготвиха тази постановка с унищожението на частната лотария!!! Така държавата ще е виновна за неизплатените МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ ПЕЧАЛБИ към КЛИЕНТИТЕ на частника!!! Нещо като КТБ 2 ще се получи и държавата ще дължи милиарди!!! Прилича на схема между държавата и мафията. После, след като плати държавата, отново ще я върнат на частника и той ще се появи на бяш кон, а данъкоплатците ще бъдат ощетени с милиарди!!!
  • 21 До 4

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "глупост":

    Не са комарджии, а просто са безумно богати и правят толкова лесно милиони долари всеки месец, че за тях е голям кеф да играят и залагат 5-6 цифрени суми по казината. Дори да изгубят 100 000 долара на тях не им пука, защото днес са спечелили 200 000 долара. Разликата е голяма!!! Бедните изграят хазарт с желание за печалба, а богатите за забава
  • 22 До Русенец

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "русенец":

    Интересно, единият от ДПС, другият от БСП, а се ритат здраво и са се хванали гуша за гуша!! А в Парламента двете партии заедно искат да свалят правителството, заедно някога управляваха в коалиция....ха сега някой да обясни: обичат ли се БСП и ДПС или се мразят, та си подриват вода за хазарта ???????

    Коментиран от #23

  • 23 русенец

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "До Русенец":

    И БСП и ДПС и ГЕРБ и всички останали са комунисти. Продукт са и са израснали под грижите на Партията, на БКП и под контрола на КДС (Комитет за Държавна Сигурност). Те там е проблема, че не можахме да се освободим от комунистите и комунизЪма.:(
  • 24 Първан

    10 0 Отговор
    Частна лотария ,частни съдебни изпълнители /чси/. Има ги само в мутренските държави. Даже в САЩ лотарията и /чси/ са държавни.
  • 25 Смяната

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Васил Божков":

    Спират частните игри на късмета със закон изхвърлят Божков и след това със закон нов играч .
  • 26 Усмивката

    1 0 Отговор
    да ....Това е удачно решение .Една своевременна мярка за повишаване покупателната способност на населението.И Шкембе Хук ако се съгласи, Лорд Пеев направо ще рухне
  • 27 мани мани

    4 0 Отговор
    няма да ги махнат! т'ва сега е един вид рекет :) политически рекет на управляващите партийки, да си понапълнят хазничките от тия хазартни босове, че нещо не им се отчитат от години, разбийш ли?!
    просто дс и отрочетата й сик, герб, дпс и останалата сган искат да лапат и от хазарта, понеже дълги години не лапат, лапаха навремето, ама секна... сега правят опит за диктат/рекет ... как ви се струва тия пари да потекат към държавната хазна и да са за народа тия пари? хахахаххаа т'ва е виц! невъзможно е! химера е! използват случая, че две лапащи страни от месеци се карат и съдят за хазарта и хоп изнамериха се трети страни, за да лапат и те! това стана! сега ни хвърлят прах в очите популистки прашец :) че видиш ли мислят за народа хахахахахахахахаха
  • 28 Дедо Пенс

    2 0 Отговор
    И бардаците да станат държавни !!!
  • 29 Pif

    1 0 Отговор
    ТИКВАТА ГО ИЗНУДВАТ-АКО НЕ ПОДКРЕПИ ПРОЕКТА ЗА ХАЗАРТА, ЩЕ ПОДКРЕПЯТ ВОТА ЗА НЕ ДОВЕРИЕ.А ДЪРЖАВАТА ЩЕ УНИЩОЖИ ЛОТАРИЯТА, ЕИ ТАКА ЗА КЕФА ВАЛЕРИ З....А
  • 30 Пешо2256

    1 1 Отговор
    Авторът е луд. Нямало нищо общо спортът с хазарта. Ха ха ха