19 Януари, 2020 12:55 5 036 15

Антитурският фронт се организира

  • либия-
  • криза-
  • политици-
  • решение
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След провала на срещата между Путин, Ал Сараж и маршал Хафтар в Москва, Ангела Меркел запретна ръкави за намиране на изход от либийската криза. Въпреки, че немската инициатива не буди никакви оптимистични надежди, по всичко изглежда, че двата воюващи лагера ще бъдат представени в Берлин.

Гражданската война в най-богатата на нефт и газ африканска страна избухна през април 2019 година. По решение на парламента, прокуден от ислямистите в Тобрук, маршал Халифа Хафтар, начело на Националната Либийска Армия, освободи почти 95% от територията на страната и обсади Триполи. „Великите сили“, които свалиха от власт Кадафи през 2011 година, през 2016г. поставиха в столицата на Либия един министър председател Ал Сараж, признат от ООН, без да консултират местното население. Негови „пазители“ са десетки милиции, платени предимно от Катар, „Мюсюлманските братя“ и въоръжени от Турция. Поредицата от победи на маршал Хафтар се дължат както на армията му, така и на активната подкрепа на Саудитска арабия, Египет и Обединените арабски емирства.

Заплахата от крайна победа на НЛА и вероятното превземането на Триполи, извади Ердоган от ролята на „помагач“ и турският министър председател се превърна във воюващ открито фактор в региона. Турски кораби и товарни самолети изсипват всекидневно оръжие и бойци в либийските пристанища. Междувременно той подписа меморандум с Ал Сараж за подялба на част от Средиземноморските води, точно там където се намират най-големите залежи на газ. Близо до Кипър сондите на Гърция, Италия и Израел работят за бъдещия газопровод „EASTMED », предназначен за захранване на южноевропейския пазар. Освен заграбването на зоната, Ердоган се опитва да съботира конкурентния на „Турски поток“ - бъдещ газопровод. Той разчита на благоразположението на Русия, за разширяване на тръбата, която минава през България, за нови доставки към централна и южна Европа. ЕС заяви, че порицава турските инициативи и отказа меморандома сключен между Анкара и Триполи, но нищо повече. През тези напрегнати дни, Мицотакис и неговият министър на външните работи Николас Дендиас обиколиха Брюксел, Вашингтон и Кайро за да призоват НАТО, ЕС и арабските страни към общи и решителни действия срещу Турция. Единствени откликнаха на гръцката тревога маршал Халфа Хафтар и египтянина - генерал Сиси. Хафтар бе посрещнат в Атина, като истински държавен глава. Европейската и американска нерешителност по отношение на Ердоган, обедини арабските страни, с изключение на Катар, за политическа и военна съпротива срещу агресивните действия на бившата Отоманска империя.

Гърция, която е изключена от срещата в Берлин, показа открито на Арабския свят, че бившите турски колонии от северния бряг на Средиземно море, могат да разчитат на Атина.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мойше

    7 23 Отговор
    Израел над всичко германия Васал.

    Коментиран от #5

  • 2 Ей турци

    11 5 Отговор
    Безплатна информация. Ердоган край. Акар, cледващият. Забележете час, дата, място, където сте го научили.
  • 3 най важната новина за столетието

    41 3 Отговор
    Такава хаотична ,объркана и нищо не казваща статия е позор дори и за ФАКТИ.
  • 4 Хасан

    20 22 Отговор
    Да ти го турим Чуков..западен дупедавец..каква Османска имоерия бълнуваш?! Турция си гони националния интерес
  • 5 00000014

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мойше":

    Като дим в облаците ли?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Чеков, чеков

    9 3 Отговор
    За писател не ставаш, както и за дописник

    Коментиран от #8

  • 8 Всъщност ставаш

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Чеков, чеков":

    За да получаваш чекове Чеков
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ДжамбАссс

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "турчина":

    Той тоя е "писател", като чукчите. Моите съболезнования за читателите.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Съботянин

    3 0 Отговор
    Саботаж и събота са много различни неща.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ПЕНКО

    6 7 Отговор
    ПРЕДСТАВЕТЕ СИ ,ЧЕ ОТОМАНСКАТА КАРТА ВЕЧЕ НЕ Е ЧЕРНА ,А РУСКО ЧЕРВЕНА !!!!!!!!!!!!! ТУРЦИЯ ; СИРИЯ ;ЕГИПЕД; ЛИБИЯ ;СКОРО И ЛИВАН ...А ИЗРАЕЛ Е 60% ОТ РУСКИ ЕВРЕИ И РУСНАЦИ !!! "ДЕ САЩ ...ДЕ УМИРАЧКА " - НА БАНКЕРИТЕ -ПЕЧАТАРИ !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 15 koпа

    3 2 Отговор
    Днешната порция от антитурска пропаганда.